2014. augusztus 6., szerda

Vérszegények vagyunk - szükség lenne véradókra ( - Ócsa ebből is kimarad például)

Augusztusban, az év “legvérszegényebb” időszakában egész hónapos országos kampánnyal várja az önkéntes véradókat három budapesti és húsz vidéki helyszínen a MOL Motoros Family és a Ments Életet Alapítvány.

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2012/08/v%C3%A9rad%C3%A1s.jpg


A betegellátásban a nyár utolsó hónapja számít a vérben legszegényebb időszaknak, ezért az augusztus 16-ai, budapesti központi rendezvény mellett Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Vácon, Veszprémben és Zalaegerszegen is várják a véradókat.

Az önkéntes résztvevők felajánlása szűréssel is párosul, mert a vércsoport meghatározása mellett a levett véren HIV-, hepatitisz-B-, hepatitsz-C- és szifilisztesztet is végeznek a szakemberek – közölték a szervezők.

A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.

Véradó lehet mindenki, aki egészséges betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg.

Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie

A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe
A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.

Fontos a véradás előtti folyadék fogyasztás mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában és, ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.
A vér sejteket, (vörös és fehérvérsejt, vérlemezkék) és plazmát tartalmaz, mely a vér folyékony része.

Véradás=Szűrővizsgálat

Egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül.
A véradás egyben szűrővizsgálat is (kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás).

A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.

A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt statisztikailag kimutatható, hogy a legtöbb vérre ma már a daganatos betegek kezeléséhez van szükség. Ezt követik a különböző sebészeti beavatkozások. A sport-és közlekedési balesetek miatti sérülések csak a negyedik helyen állnak. A nagy vérigény elsősorban az orvostudomány fejlődésének a következménye: sok korszerű műtét, szervátültetés, a rosszindulatú betegségek (leukémia, daganatok) kezelése csak a korszerű  transzfuziológiai lehetőségek birtokában lehetséges.

A véradás menete:
Ön megadja személyi adatait a nyilvántartáshoz, kitölt egy kérdőívet egészségügyi állapotáról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra, lakcím- és TAJ kártyára feltétlenül szükség van. (Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!)

Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ kártya szükséges (Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!).
Elfogyaszt egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja szervezetében.
Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.

Kényelmesen elhelyezkedik a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Aztán még 5 perc pihenő!

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2012/02/v%C3%A9rad%C3%A1s1.jpg

Legközelebb Üllőn augusztus 18-án, (Gyömrői u. 24; 13 órától 18 óráig,) majd másnap, 19.-én Bugyi községben lesz lehetőség a véradásra a Művelődési Házban (Bereznay tér 4.) alatt délelőtt 9 órától déli 12-ig.
Aztán Vecsésen augusztus 27-én tartanak véradást a Polgármesteri Hivatal épületében.
Kakucson 29.-én 10 és 13 óra között az Általános iskolában (hősök tere 7. szám) lehet vért adni. Ezután (még az nap) Inárcson 14 és 16 óra közt a Művelődési Házban (Bajcsy u. 94.) várják az önkénteseket.
Info: Vecsési Hírek      
*  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése