2014. augusztus 3., vasárnap

Orbán foglalkoztatja Európát - kérdések, felvetések, érvek és értékelések ( - Tusnádfürdő után)

Átértékelheti a Fidesz tagságát a Néppárt? - teszi fel a kérdést a Slovensko do toho blog

http://m.cdn.blog.hu/do/dotoho/image/2014/j%C3%BAlius/lead_orban_tusvanyos.jpgEllentétesen ítéli meg Orbán beszédét Moszkva és Brüsszel.

Egyértelműen elfogadhatatlanok Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavai az Európai Néppárt számára, amelynek Orbán pártja, a Fidesz is tagja - nyilatkozta a budapesti Közép-Európai Egyetemen tanító Anton Pelinka osztrák politológus a Pravda szlovák napilapnak.
Hozzátette: a Néppárt ha nem is azonnal, de később elgondolkozhat és átértékelheti Orbán pártjának néppárti tagságát, mivel a magyar miniszterelnök gondolatai összeegyeztethetetlenek a Néppárt és az Európai Unió alapvető értékeivel.

Palinka egyelőre kérdésesnek tartja, hogy Orbán felfogta-e szavai súlyát, szerinte nem biztos, hogy tudatosan kockáztatja a szakítást az Európai Néppárttal vagy úgy lépett át egy határt, hogy annak következményeivel tisztában lenne. Ezzel szemben az orosz Iszvesztyija Gazeta bölcs államférfinek mutatják be Orbánt, aki még csak bűntudatot sem érez a Brüsszelből és Washingtonból érkező szemrehányások miatt. Az Európai Bizottság (EB) meglehetősen korlátozott eszközökkel rendelkezik, hogy nyomást gyakoroljon Budapestre, beleértve az Oroszországgal folytatott gazdasági és energetikai együttműködés megszakítását. A magyarellenes retorika csak az euroszkeptikus vélemények megerősödéséhez vezet - írja az Orbán beszéd kapcsán a lap.

Az Orbán lejáratását célzó EU-s és amerikai törekvések ellenkező hatást váltottak ki és mozgósították a nemzeti érzésű magyarokat. Orbán népszerűsége  a nemzeti irányú gazdaságpolitikán alapszik. Bár Európa országaiban csökken az életszínvonal, Európa és az USA manipulatív törekvése képtelen gyengíteni Orbán népszerűségét, aki politikájával népének jólétét erősíti - írja az orosz lap.

Amíg Moszkvában üdvözölték Orbán szavait, a magyar ellenzékhez hasonlóan a nyugati politikai elemzők nyugtalanságuknak adtak hangot.

"Orbán kinyilatkoztatásai nagyon ellentmondásosak, hasonló kijelentéseket Putyintól szoktunk hallani Oroszországról. Orbán olyan rendkívül rossz pillanatban említette Oroszországot és Törökországot, mint Magyarország számára követendő példát, amikor Oroszország egyre inkább nacionalista és imperialista birodalommá válik, Törökországban pedig komoly támadás éri a szólásszabadságot - mondta a Paul Ivan a brüsszeli European Policy Centre munkatársa a Bloomberg hírügynökségnek.

"Nem civilekkel állunk szemben, hanem fizetett politikai aktivistákkal, akik külföldi érdekeket próbálnak Magyarországon érvényesíteni." - hangzott Orbán egyik emlékezetes kijelentése, amelyhez hasonlót legutóbb Putyin emberei nyilatkoztak annak az orosz törvény kidolgozása és végül elfogadása kapcsán, amely a külföldi alapítványok pénzeit elfogadó civil szervezeteket külföldi ügynököknek titulálta.

Martin Ehl a cseh Hospodárske noviny publicistája szerint Orbán gondolkodása nagyon közel áll a 90-es évek egyik kelet-európai fekete bárányának elképzeléseihez, de a magyar miniszterelnök sokkal kifinomultabban, rafináltabban és finomabban fogalmazza meg véleményét.

http://valasz.hu/data/cikk/10/2508/cikk_102508/orban_tusvanyos740.jpg

Orbán nagy támogatottsága annak is köszönhető, hogy a magyarországi média jelentős része az ő befolyása alá esik. A magyarok jó része a nemzet atyjának tekinti. Retorikája napról napra jobban hasonlít Putyinéhoz, sőt néhány esetben már a gyakorlatban is láthatjuk a putyini mintát - mondta a cseh hírtévének Martin Šimečka a tekintélyes Respekt cseh politikai hetilap főszerkesztője, akinek becslése szerint ma Magyarországon mindössze a média húsz százaléka tekinthető szabadnak, a többi Orbán embereinek befolyása alatt áll.

Orbán politikája - amely arra a meggyőződésre épül, hogy az ellenzéknek mostanában esélye nincs a hatalom közelébe kerülni - a Brüsszel és Moszkva közötti manőverezésből a maximális hasznost akarja kisajtolni - mutatott rá Krekó Péter magyar politológus a The Economist kérdésére. Krekó szerint Orbánnak szüksége van az Európai Unió pénzére, a szervezetet nem akarja otthagyni. Ugyanakkor beszédével figyelmeztetést küldött Európának és az USA-nak, hogyha nem veszik Magyarországot komolyan, más szövetségesek után néz, Keleten.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése