2014. augusztus 22., péntek

Vége a dalnak - leadta az egyik elnökséget Szűcs Lajos ( - egy tisztséggel kevesebb, de előttünk újra a választás)

Ma, a megyei közgyűlés soros ülésén köszönt el a megyei elnök az összegyűlt tagságtól. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimo-6HFBGA75L7P0zaIjk_FoTyA3RGMxvQFgn2MsbkARZjjiTAbDfub8yt1jPJ5zYEmac4lQ0YOwfkXVoTrS_fZhIcWm0hfYeidmufUeMajpTVIl_wcRkjpzn-Ipqe9yMEPa_Lai4vTyM/s1600/Sz%C5%B1cs+a+pinc%C3%A9r.jpg
Szűcs Lajos messziről indult - felszolgáló Buza Attila mellett
Szűcs Lajos politikai pályafutását helyi gyerekként Ócsán kezdte, mikor a pártpolitikusok asztala körül állt még csak rendelkezésre. Aztán a Fidesz ócsai szervezetét már közösen alapította az egykori Búza Attila polgármesterrel amikor még "szárnysegédje" volt. 

A hirtelenjében tragikus körülmények közt elhunyt Buza Attila megüresedő képviselőségét követően átrendeződött a helyi politikai arculat. A polgármesteri széket felesége vette át, az országgyűlési tisztséget pedig Szűcs Lajos töltötte be azután, hogy az időközi országgyűlési választáson 2001. április 13-án és a 2002. évi választásokon mandátumot szerzett Dabason (Pest 14. vk.), majd az önkormányzati választásokon helyi képviselő lett Ócsán. A ciklust követő 2006. évi országgyűlési választásokon Pest megye 14. választókerületében szerzett ismét egyéni mandátumot az emberek jóvoltából.  A 2006. októberi önkormányzati választásokat követően a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlése elnökévé választották.

http://dabasregio.hu/wp-content/uploads/2014/08/szucslajos.jpg
Hajtogatott megyei zászlóval búcsúzik az elnök
Szűcs Lajos azóta elnökölte a megyét a Fidesz képviseletében, és mint parlamenter is jelen volt, majd további elnökségi tagságokat vett fel.  Az egykori egyszerű ócsai ember elhíresült politikus lett. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWg3H_Ey6yZtdvwftmz8dHvrHh21UnlzzsoTxffVqq-SzmDQtB9KTqkzD6wsJFLoEV86kWP0IKZvp6-ONokTwav_wggezi5MRIkjeL7D2SMAgae7ArMpOLkruOBzFsF4s_WSUSAGzZmpE/s1600/millenniumilogo1_250x250.pngNeve és tevékenysége lassan már Demszky és a főváros viszonyításában forrt egybe a megyével. Szűcs Lajos és a megye elnöklése szinte egyazon volt (személye által) sokak előtt, hiszen szinte egybeolvadt azzal. 

Nem mellékes, hogy a korábbi választások alkalmával a kampányfőnök helyettesi tisztséget a szintén ócsai lakos Horváth Tamás kapta meg és látta el, aki a kisvárosban önkormányzati képviselő és tanári posztot látott el. Az idén erre már nem volt lehetősége. Jelenleg Ócsának leköszönés előtt álló alpolgármestere az egykori helyettes kampányfőnök. Szűcs Lajossal való jó viszonyát ez alapozza meg, így az eddigi megyei közgyűlésbe kerülés és a mostani választásokon való 9. helyen szerepeltetése is ezt a korábbi kapcsolatot tükrözi.

http://img.szucslajos.com/2011/12/nek_20111201135410_91.JPG
Itt épen a Magyar Tenisz Szövetség elnöke tisztében
A kitanult Szűcs doktor nem véletlenül váltott. A megyénél távolabbi célokra lőtt. Sokkalta többet vállalt, mintsem letapadt volna Ócsán, vagy a megyén belül.  Most is csupán a törvényi szabályozás okán adja fel és köszön le a közgyűlésben betöltött elnöki tisztségéről. Választások jönnek, lejár a mandátum és vége a dalnak.

Most ennek kapcsán reá és mozgalmas megyei hétköznapjaira emlékezünk vissza.

Több éves megyei munkásságához és nevéhez köthető az a rettenetes hiány, amitől csak az országgyűlés határozata folytán a kormány konszolidációja szabadította fel a térséget. 

http://m.cdn.blog.hu/pe/pestmegyefigyelo/image/dr_szucs_lajos_18_410_20110509184205_67.jpg
Ismert közszereplőként a Budai várban sajtó-nyilatkozik
Szűcs Lajos ténykedéséhez kapcsolható a megye étkeztetésére szerződött Hungast kiugrása és szerződésbontása, aminek következtében napokig étkeztetési ellátás nélkül maradtak megyeszerte az intézmények. A Hungast akkor márciusban 18 iskolában felfüggesztette az étkeztetést. A cég által üzemeltetett konyhákon csaknem 3000 diák étkezik - számolt be róla az MTV Híradója akkoriban. A közétkeztetést végző cégnek a megyei önkormányzat több tízmillióval tartozott, amit a nyereségérdekeltségű cég már nem tudott tovább finanszírozni. A Híradó szerette volna megmutatni, hogy hogyan zajlik az étkeztetés az intézményekben, ehhez azonban a Pest megyei Önkormányzat nem járult hozzá. A Hungast Kft. vezetője szerint már akkora hátralék halmozódott fel, hogy kénytelenek eladni a konyhai eszközöket is, hogy ki tudják fizetni a munkásaikat. A feleknek alig egy hónapjuk van a megegyezésre, szeptembertől ugyanis 19 középiskola közétkeztetését is meg kell oldani Pest megyében, számolt be minderről 2011 augusztusában a HVG.  Az egységes diák- és szociális étkeztetés a megyében azóta darabjaira hullott. Ezt követően sok helyütt az önkormányzatok, másutt pedig új vállalkozások bevonásával sikerült valahogy rendezni a hirtelenjében felbomlott korábbi ellátási rendszert. Ez a kihagyás és átállás érintette Ócsát is a helyi gimi, a Bolyai által. Bizony Szűcs Lajos elnöklése nekünk is fájt.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjO6LPlAGEEidBJZqjBM1Ek8gy1ISkw2skhDoTaZvmDNdi1zHBB7DxHaNCQ0-plkz7w9wZu9Kjsi-f_ZG9ceV-VrnfY9SqewWc434iTS5dsOj4b2RK4fiXVi0rrlXksnQUqfMTlRTib4Kg/s1600/images.jpg
Egy kritikus pillanat
Ugyancsak ez időtájt  (2011 augusztus) robbant a megyei tankönyv bomba. Pest megyében tavaly jelentős részben más célokra - fűtésre, étkeztetésre - költötték a tankönyvekre küldött állami támogatást, a tankönyvszállítók pedig addig nem akarnak üzletelni, amíg az elmaradt pénzeket meg nem kapják. A megye "átcsoportosítást" ígér. Pest megye vezetése a részéről fennálló 50-60 milliós adósság rendezéséről, kezdett kényszerű tárgyalásba a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) illetékeseivel, hogy szeptemberben minden iskolásnak legyen tankönyve - ugyanis a nem akartak szállítani a felhalmozott kintlévőségek okán.  Ambrus András megyei szóvivő szerint elképzelhető, hogy a Pest megyei önkormányzat bizonyos összeget "átcsoportosítva" rendezi adósságának egy részét, de az iskolákban tavaly kiosztott ingyenes könyvek visszaszedése és újraosztása is felvetődött megoldási lehetőségként akkoriban. Szóval volt gond és pénztelenség az elnök úr térnyerése és ténykedés alatt. 

http://www.blikk.hu/data/cikk/2/7/37/14/cikk_2073714/2_o_Rackeve-MTIn_Illyes_Tibor.jpg
Egy fázós emlék - ettől még Őt is a hideg rázza
Ezt követően Szűcs úr ténykedése folytán maradtak energiaszolgáltatás nélkül az iskolák és szociális létesítmények a megye egyes részein, mivel Pest megye önkormányzata nem tudott fizetni. A megyei önkormányzat tartozása miatt fűtés és melegvíz nélkül maradt több hozzájuk tartozó intézmény. Ennek következtében az iskolák egy része fűtés nélkül maradván volt kénytelen átvészelni a tél egy részét. Az Index beszámolója szerint körülbelül negyven megyei intézményben - ezen belül csaknem húsz iskolában - nem volt meleg víz és fűtés, a Szűcs elnökölte önkormányzat tartozása majdnem százmillió forintra rúgott ekkor. A helyi önkormányzatok kénytelenek voltak több átmeneti intézkedést is meghozni a lehetetlen helyzet rendezésére. Ez mind többletkiadással járt a helyiek számára. 

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1484132_1496737590552384_1871865660_n.jpgPest megye önkormányzata összesen 130 millió forinttal tartozik ebben az időben több gázszolgáltatónak, és az adósság több mint tucatnyi iskolát érinttájékoztatta korábban az MTI-t Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke.

Mindeközben Szűcs Lajos mással volt elfoglalva.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0utXmphp5t8kINF9XDqPcte40QpQkX4VF6RJkddDOS-tKEkxi2yhhtckouBaDWZ3bP5P_j2H5fxZxhHXUqNJHDFNZWbYPc_Ii3uJkWrRhPPdqZKTHWQjrGxr4nFkhnA137p0DNMWz0qM/s1600/Untitled-1.jpg
Egy kétes kiruccanás a melegebb éghajlatra
2011 november végén pénzt és időt nem kímélve, a távoli Azori-szigetekre utaztak ülésezni a megyei közgyűlések elnökei - számolt be minderről a Blikk.

Szűcs Lajos a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlése elnökének neve országosan talán ekkor lett ismert, s akkor mikor hónapokon keresztül tagadta, hogy az Atlanti-óceánon fekvő Azori-szigetekre közpénzen kísérővel utazott. Mint később kiderült hazudott, mert valóban, és hivatalosan is egy hölgy kíséretében utazott. Ezzel nem volt egyedül. A sokmilliárdos adósságokat felhalmozó megyei politikusok közül senki sem ismerte el, hogy kísérőt is vitt volna az útra, azóta azonban kiderült: ennek éppen az ellenkezője volt az igaz.

A Blikk írt arról, hogy a fideszes politikusok annak ellenére utaztak el a Portugália autonóm körzetének számító, ám onnan 1500 kilométerre, az Atlanti-óceán közepén fekvő nyaralóhelyre, hogy az utazást, szállást, ellátást a meghívottaknak, azaz a súlyosan eladósodott megyéknek kellett fizetniük. A megyék mostanáig 187 milliárd forint adósságot halmoztak fel, amelyet néhány hete vállalt át az állam. Mutatott rá az Index.

http://m.cdn.blog.hu/dr/drerossgabor/image/sz%C5%B1cs-bayer.jpg
Az országos balhét követően elmondja a "frankót"
Talán ezek a legnagyobb botrányai a most leköszönő megyés elnöknek.  

Szűcs Lajos álláshalmozóként havonta 1.6 millió forintot keres, ami évente csaknem 20 millió forintot jelent. A tulajdonában lévő ingatlanok értéke több mint 25 millió forintra becsülhető. Van tehát mit a tejbe aprítania. A társadalmi felelősségvállaláshoz mégsem tartozik az erősségei közé. Amikor Pest megyében (ahol a közgyűlés elnökeként havi 556 ezer forint üti a markát) mintegy 20 iskolában kikapcsolták a fűtést és nem kaptak a gyerekek ételt, Szűcs nem tett semmit. A 2.7 milliárdos ócsai lakópark csúfos kudarca sem rázta meg: éli tovább világát, egyik reprezentatív rendezvényről a másikra sétálva, teniszezgetve, borozgatva és luxus életvitelével borzolva az emberek kedélyét - mutatott rá az egyenes.hu

Szűcs Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Pest Megyei Önkormányzat elnöke korábban Pécelen, egy lakossági fórumon elmondta, hogy jelenleg negyedik ciklusát tölti a parlamentben és bejelentette, hogy az országgyűlési választásokon a Pest megye 7. számú egyéni választókerületében indult. Azóta ezt a feladatot abszolválta és immáron az ötödik ciklusába kezdett. A megyénél azonban ezt most fejezi be.

http://m.cdn.blog.hu/pe/pestmegyefigyelo/image/P1030184.JPG
Többen azonban nem kérnek az ilyen pártagokból álló Fideszből - demonstráció

A Dabasrégió az alábbi elrugaszkodott és megható sorokkal búcsúztatja az ócsai illetőségű fideszes politikust:

http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-xaf1/v/t1.0-1/c22.15.184.184/s160x160/281383_259075934109978_593669_n.jpg?oh=2468bb3e5c4bdd5169b15d0eed97739b&oe=54623497&__gda__=1416615211_7c409c0d81ec23345961bf1d438b9b8bDr. Szűcs Lajos munkássága alatt bejárta a térség minden települését, sok helyen barátokra talált. Ott volt szinte minden jelentős eseményen, közbenjárására a környéken több beruházás, fejlesztés is megvalósult. Fővédnökként nevét adta olyan rendezvényekhez, amelyek akár több ezres tömeget is megmozgattak.
Az elnök Facebook-bejegyzésében megerősítette, hogy nem szakad el a térségtől, hiszen továbbra is Ócsán lakik, a vecsési térséget képviseli.

  Mi azonban földön maradva igaz történésekből merítetten a tények által felidézve mutattuk be végzett elmúlt évekbeli elnökségi munkásságát. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése