2014. augusztus 1., péntek

A közlekedés veszélyes üzem - főleg, ha nem tartjuk be a szabályokat ( - elütötték a zebrán áthajtó biciklist)

Most csak könnyebben sérült az a kerékpáros nő, akit a zebrán ütött el egy személyautó csütörtök délelőtt Mosonmagyaróváron a Fő utcán. 

 

A biciklis a Városház utca felől hajtott a Fő utcára, ám a gyalogátkelőhöz érve nem szállt le a kerékpárról, hanem áttekert. Ekkor érkezett neki jobbról, a Deák tér felől egy Mercedes személyautó, ami elütötte. A kerékpáros nőt a mentők könnyű sérülésekkel kórházba szállították. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.  


http://cdn.kisalfold.hu/common/kepgaleria/cikk/240/2392394/2.jpg
A személyautóban keletkezett kárról nem számol be a tudósítás.

Sajnos Ócsán is tapasztalni hasonló jelenségeket a kerékpáros közlekedésben. A biciklisek számos közlekedési veszélyhelyzetet képesek teremteni a nemtörődömségükkel, vagy éppen figyelmetlenségükkel.  
Képesek körültekintés nélkül kihajtani az útra. Nagy részük közlekedésre szánt eszközének felszereltsége nem felel meg a KRESZ előírásainak. Ezt tetézik még a járdára fel, úttestre stílusú kerékpározással, ami nem csak önmaguk testi épségének veszélyeztetésével, hanem a gyalogosok és a közlekedésben részvevő más személyek, mint például az autósok szempontjából is igencsak kockázatos. 

Sokan azt sem tudják, hogy sem a járdán, sem a zebrán nem lehet kerékpározni. A kerékpárosnak ugyanis nem kell KRESZ vizsga, számukra elég a saját megítélésük a közlekedési képességük megállapításához. Ez a jelen korban és helyzetben, az egyes közlekedési szituációkban nagyon kevés a közbiztonsághoz. A kerékpáros az egyik legbizonytalanabb tényezője a közlekedésnek. Ők vannak a legkevésbé felvértezve a balesetekkel szemben. Személyi sérülékenységükről nem is beszélve. Ezért nem lehet elmenni szó nélkül a tapasztalt jelenségek mellet.

Ócsán különösen zabolátlanok a kerekezők, hiszen a kisvárosban efféle ellenőrzés, rendőrségi kontroll alig van. Az őrs munkatársai többnyire a közlekedés más résztvevőire összpontosítanak, akár a lesben állással, akár a kiállásokkal. Az autós társadalomban ez a diszkriminatív megkülönböztetés, ahogy az ittas kerékpározás engedélyezése nagy felháborodást és visszhangot váltott ki országosan. 

Erről a blog visszatérőn beszámolt.  A kerékpárosokkal kapcsolatos fokozott balesetveszély végett jó lenne nagyobb gondosságot és figyelmet fordítani rájuk.

Szívesen javítana a közlekedés biztonságán? Megteheti!
ekke@googlegroups.com
 kisalföld.hu nyomán
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése