2013. április 14., vasárnap

Járókelő - nyitott szemmel ( - tegyünk környezetünk élhetőbbé tételéért)


Lefotózod, feltöltöd, a civilek továbbítják az illetékeseknek, akik 3-ból 2 esetben meg is oldják: 
így működik a szlovák mintára beindított civil kezdeményezés, a jarokelo.hu.

Betömött kátyúk, új szemeteskosarak és kijavított járdák övezik a tavaly ősszel indult jarokelo.hu működését. A szlovák Odkaz pre starostu („levél a polgármesternek”) oldal mintáját követő civil városjobbító projekt már eddig is rengeteg budapesti lakos életét könnyítette meg, a tél elvonulása után azonban most indult meg az igazi bejelentéscunami a kátyúkról, tócsákról, felrepedezett burkolatokról és egyéb közterületi igénytelenségekről. A civilek lelkesek, az önkormányzatok kevésbé.

De már más is felfedezte ennek jó és hatékony  mivoltát. Nagy Vilmos meg is írta:

jarokelo.png
Tegnap futottam bele az Indexen a Járókelő.hu site bemutatójába. Az oldal szlovák mintára jött létre. A lényege röviden, hogy nyűgeimet, bajaimat lefényképezem, beküldöm nekik, majd ők továbbítják a megfelelő szerveknek (önkormányzatok, BKK, stb...), meg folyamatosan baszogatják őket, hogyan is haladnak.

Gondoltam, hogy ez tök jó, meg minden, de sajnos nagy haszna úgy sem lesz, hiszen mindenkinek megvan a saját tapasztalata, hogyan állnak a hivatalnokok hozzá (általában! tisztelet a kivételnek), ha a civilek szeretnének nekik segíteni. (Lásd, amit Tomcatékkel csinálnak már hónapok óta, pedig ők is kurva hasznos dolgot csinálnának...)

Átböngésztem tegnap egy-két bejelentett esetet, s pozitívan csalódtam korábbi elképzelésemben. A meló felé van egy villamossín, ahol borzalmasan kátyús volt a bicikliút. Már nem az. Néztem is múlt hét vége felé, hogy milyen fasza, hogy megcsinálták. Hát, most már tudom, legalábbis sejtem, hogy miért.

Mindezt a fiatal Nagy Vilmos írja saját blogjában

És mennyire igaza van. Nem csak neki, hanem az összes olyan civil kezdeményezésnek, mely arra hivatott, hogy a hely, vagy helyiség élhetőségét, az ott élők körülményeit javítsa. Hogy felhívja az illetékesek, első sorban az önkormányzat figyelmét arra a környezetre, amit mi élünk, de hozzájuk tartozik. Arra, amivel hivatalból kéne foglalkozni, törődni.
 
Ezen a télen napokig nem takarították ezt a járdaszakaszt - roppant csúszós és balesetveszélyes volt
Ócsán is van jó pár ilyen-olyan jellegű terület, útszakasz, járda, vagy hely, ahol bizony szükséges lenne a beavatkozásra.  

Például ki nem  ismeri városunk egyes helyeinek viszontagságait. Azokat az áldatlan állapotokat, amit a hulladéklerakás, a balesetveszélyes kátyú, vagy a kiépítetlenség okoz. És hány ilyen van a Ócsán!

Ez a Damjanich utca egyik kátyúja a sok közül - ideje lenne végre befoltozni

Kérdés, hogy tudnak erről a Városházán, foglalkoznak-e vele  a városüzemeltetésnél, vagy valóban nekünk civileknek kell összefogni és szólni érte itt helyben is? 

Szerintem igen, mert ahogy látom a helyzet nem változik, nem javul. Erre számos példát tudna bármelyikünk sorolni. Viszont ha csak az Árpád utca sarkán hónapokra, akár évere visszamenőleg ott található szemétkupacra gondolok, vagy a pénzünkből milliókért felújított vasúti aluljáró összehányt, italos poharakkal, sörös dobozokkal és papírfecnikkel teleszemetelt felületére hivatkozok, akkor máris két kiemelt problémáról beszélünk.  De hivatkozhatunk a kátyúkra, a buszmegállókra és környékére, valamint számos más ismert jelenségre.

Kiépítetlen, árokpartba vájt  buszmegálló a Bolyai iskolánál - kritikus pont, az önkormányzat szégyene

Aztán pont ezek kapcsán történt már szóváltás, amikor lefényképeztük, és ezzel nem csak dokumentáltuk, hanem közöltük is a hibát és az elvárást. És ahogy ezzel mi civilek elkezdtünk foglalkozni, törődni, úgy az önkormányzat lassú és nehézkes gépezete is elkezdett reagálni. Lassan a közterület-felügyelőkhöz is eljutott a tudat, miszerint oda kell menni, intézkedni, jelentést írni azt továbbítani és végül elhárítani kell a felmerült problémát. Ezzel megszüntetve a gondot, és szebbé, jobbá, élhetőbbé tenni a környezetünket. Erre volt jó, hogy ezeket sikerült megörökíteni, a fényképen át bemutatni, és ezáltal tájékoztatni a hivatalt. Ezzel nem tettünk mást, csak felhívtuk a figyelmet az intézkedésre. Arra, hogy végre lássák, és tegyék a dolgukat.

Ebből a köszöntő (welcom) táblából három is volt, leszerelték - a pótlásukról máig nem gondoskodtak

Ez a módszer hatásos. Nem csak a számos visszajelzés alapján, hanem érzékszervileg is érezhető a különbség a málladozó-lyukas úttest és a befoltozott kátyú adta sima útfelület között. A látható szemétdomb és a zöld, füves terület kontrasztjában minden. Ahogy a bűzös, koszos, használhatatlan aluljáró és a tisztántartott közlekedésre alkalmas közterület között. 

Ócsa bevezető főútját köszönti ez a látvány az ide érkezőt jó lenne végre felszámolni - tavaly sem zavarta a szemét?
Ezért nekünk sincs más dolgunk, minthogy kamerás telefonunkkal örökítsük meg, fotózzuk le azokat a szemünket, jó érzésünket zavaró jelenségeket, amit nem a városi környezetbe illőnek tartunk, gondolunk. 
A fényképeket ezek után küldjük el, töltsük fel és juttassuk el az illetékeseknek, (vagy nekünk a blog e-mail címére,) hogy rávezessük őket az intézkedésre. Nem kell érte sokat tenni. Elég kattintani a fotógomb felvételi üzemmódján és átküldeni nekünk a képet. Mi ezt bemutatjuk, közzétesszük, ahogy más helyeken és a jobb körülmények között élő városlakók is teszik. 
Ahogy a Járókelő.hu oldalán megtalálható és ahogy Nagy Vilmos is beszámol róla, - higgyék el, - ez a módszer működik. 
 És a környezet, amiben élünk, megszépül.  
Ezért érdemes tenni. 
*

53 megjegyzés:

  1. Hallom, Ludas Matyi Ócsán turnézott, Döbrögi úr legnagyobb bánatára.
    Remélem Amarna képes beszámolója nem sokáig késlekedik.

    VálaszTörlés
  2. Ezen az utolsó fotón látható sarok renbetételéhez semmi más nem kellene, csak egy konténer. Nehéz lehet megoldani hivatali részről.
    Én városvezetőként szégyelném magam, ha ilyen sec perc alatt eltüntethető szemétkupac mellett elautókáznék úgy, hogy nem intézkedek.
    Csak intelligencia kérdése, mi a könnyebb, a fent látható látványelemet eltüntetni, vagy arrogánsan viselkedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már bocsi de az ott magánterület.Nem vagy vezető de azért szégyellheted magad.

      Törlés
    2. Jól informált barátom! A kutyák nem érdekli az osztozkodás, hogy kié a szemét. Akkor is a polgármesteri hivatalra tartozik, ha ez neked fáj. Ne legyél második HGY.

      Törlés
    3. Mert különben? Tüzet raksz? menj oda a gazdához és mond el neki a problémád! Ja csak a szád nagy?

      Törlés
    4. A legfőbb probléma, hogy a nem érdeklődő kutyáknak fogalmuk nincs arról, mi a hatásköre a hivatalnak. Felszólíthat, büntethet, de magánterületet nem sérthet. Tessék talán kideríteni ki a tulaj, kik hordták oda és mint aktív civilek felszólítani a rendre. Ja, hogy ez a kutyát sem érdekli?!

      Törlés
    5. Úgy magánterület, mint rendezvény idején a régi piac tér, vagy télvíz idején a hozzákapcsolódó járda.
      Lassan a kátyúk és a rendezettlen buszmegállók is magánterületet fognak képezni,csak törődni ne kelljen azokkal sem.
      Egyébként a fent jelzet terület nincs körbekerítve, és táblát sem láttam a szemét mellett, hogy magánterület, ne vidd el. De, ha még igazad is volna, akkor is ott van a derék Közterület felügyelő, akinek intézkednie lenne illő.
      Komolyan kérdem, érdek fűz ahhoz, hogy ez a város így nézzen ki? Te nem itt élsz? Téged ez nem zavar? Mennyire kell ehhez igénytelennek lenni? "Magánterület", ezzel el is van intézve, nem?

      Törlés
  3. Majd a Városüzemeltetés eltakaríttatja, mivel neki kötelessége, hogy elvitesse azzal a vállalkozóval, akinek havi apanázst fizet, nem is keveset!
    Az ötlet, hogy segítsünk a hivatalnak, nagyon jó, hiszen így nem kell keresni a megoldásra váró dolgokat, mert itt megtalálják.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ez a hozzáállás a blog részéről. Sajnos akkor, amikor az önkormányzat nem találja meg a helyét a közéletben, akkor nem marad más, mint a civil kezdeményezés. A blog nem első esetben hívta már fel a városvezetés figyelmét arra, amit alapvető követelményként elvárna a lakosság.
    Az út menti köszöntő tábla sokáig rozsdásodott a városkapuk előtt, amíg folakék nem szóltak érte. Aztán az önkormányzat a Zsuzsika embereivel beszedette és a városháza udvarára hányta. Onnan vitték aztán el fémhulladékként. Az ezt követő egy évben aztán már senki nem foglalkozott a pótlásával.
    A Bolyai előtti buszmegállónak a városközpont felé vezető ágát kialakították és a Dönti idejében rendezték. A másik oldalt azóta sem. Bukodiék nem foglalkoznak ezekkel, mert mindent pénzt a focipályába és a városháza előtti kövezésbe ölik. Amit eddig felújítottak, az meg csak értelmetlen pénzszórás volt. Gondolok itt a MÁV aluljárójára, a kamerarendszerre eddig kifizetett milliókra. Ezeket pénzeket hasznosabban és jobb célokra, a lakosság közlekedésének és életszínvonalának javításra is lehetett volna fordítani. Nem a baráti vállalkozások legyenek az elsők. Az Bajcsy melletti szemétkupacról sem kell ódákat zengeni. Csak az nem ismeri, aki nem itt él. Ha ezt maguktól és az eltartott városüzemeltetéstől, vagy a felügyelőktől nem telik ki, akkor teljesen jogos, hogy az ezért tartott, felelős önkormányzathoz fordulnak egyesek. A havi milliós kifizetésekből a városnak is kijárna a gondoskodás.

    VálaszTörlés
  5. Eddig ezért senki nem szólt. Így van ez évek óta. Amióta van a blog, azóta vita ez. Ha a többségnek jó, akkor minek csesztetni a várost ezért? George pont ezekért támadja folakot. Nem kéne a szennyest kiteregetni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen támadom folakot! Miért is? Mert míg más helyeken a blog mindent megír jót és rosszat egyaránt addig itt csak támadás van.Annak idején az első blogon lett szervezve egy szemétszedő akció Magyar Péter szervezésében. Persze nagy száj az volt sok dolgos kéz annál kevesebb mondván ez nem a mi dolgunk.És ebben van is igazság, de nagyon sok ilyen akciót látni hallani más településeken is.Ha már annyira szapulja a vezetést akkor pont ilyen akciókkal lehetne felhívni a problémákra a figyelmet.A negatív reklám is reklám tehát a támadások akár hasznosak is lehetnek.Ha folak és barátai annyira akarnak változást akkor ne csak itt szájaskodjanak, hanem tegyenek valamit érte.Álljanak be Péter mögé és mutassák meg ők sokkal különbek mint a jelenlegi vezetés.Egyébként értelme nem sok van. A havas járda a régi piac mellett szintén magántulajdon a terület gazdájának kellene takarítani.Persze őt nem támadja a blog hiszen valószínűleg ismeri és tudja nem jó vele packázni.A buszmegálló problémája viszont tényleg elég gáz remélhetőleg hamar javulni fog.

      Törlés
    2. Nem, bizony! Ki kellene mosni, a várost meg tisztába tenni. Minden értelemben. George a támadásai helyett inkább tegyen valami hasznosat pl. Buksi komájával szedjék, vagy szedessék össze a szemetet.
      Igazad van. A többségnek ez így jó, így van ez évek óta, ezután se szóljon senki, pláne az igénytelen városvezetésnek.
      Eddig nem tudtam, de most rádöbbentettél: Folak az oka a városban uralkodó despotizmusnak, rossz hangulatnak, kátyus utaknak, fejletlenségnek, és lemaradásnak. A szemetet meg ő hordta össze, de nem ott, hanem itt, - szépen dokumentálva - a blogon.

      Törlés
    3. Névtelenül támadni, teljesen más, mint nevesítve szembenézni, vagy normálisan beszélni. Mi érdeksérelmed van folak kapcsán? Miért nem támadod a Kisbíró szerkesztőjét, vagy az Ócsa blogot, vagy az Ócsaportált, az Alsopakony.hut, hogy nem írja meg azokat a szennyes dolgokat, amiről magad is hallgatsz? Másutt miért nem olvasható az igazság? Tudod, hogy ez a blog igazat ír, de elfogultságod nem engedi, gyáva jellemed hogy beismerd. könnyebb névtelenül mocskolódni és beállni a bicskanyitogatók sorába, mint hogy konzultációt kezdeményez. Majd ha elmesz az önkormányzati ülésekre és beszámolsz róla ahogy folak szokta tenni, akkor beszélhetsz. Addig azonban csak egy jellemtelen senki vagy.

      Törlés
    4. Már megint a szokásos: névtelen oktat névtelent a jellemről! Ez közröhely, ahogyan folak igazságai és nemlétező beszámolói a testületiről, ahol félévente jelenik meg.

      Törlés
    5. Elavult a dumád öreg, mint a három éves hivatali laptopok.

      Törlés
  6. Most volt a hétvégén szemétszedési akció. Ott mutogatta a Magyari hol a szemét. A bevezető fő útvonalhoz ami szem előtt van, oda már nem kellett menni. Csak tudnám, hogy a Városüzemeltetés emberei mi alapján veszik fel a havi több százezret? Az ilyen esetek után miért nem lehet a prémiumot visszavenni?
    Aztán ezt a mindig másra mutogatást is nagyon jól felvették a buksifanok. Úgy kipárnázzák ezt a jóembert, ha netán megbotlik, akkor is sértetlen arccal néz a világba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem láttam sehol felhívást vagy bármit ami ara utalna, hogy ilyen akció lesz.Egyébként Magyar és nem Magyari te okostojás.

      Törlés
    2. Nagyon intelligens lehetsz, ha a Magyar Péter összekevered a Magyari Tiborral. Vidd ki a bilit. Csak nehogy félre értsd.

      Törlés
  7. Nem értetek hozzá a civilek, csak belebeszéltek. Itt minden a másé. Ez nem rátok tartozik. A Polgármesteri Hivatalba meg csak azért járnak be a fejesek, hogy a jó híreket megszerkesszék. Ja, és a járandóságért, ami azért pénzt jelent.

    VálaszTörlés
  8. Írja itt az egyik vadbarom, hogy arégi piac területét valami rettenet ember vette birtokba, akihez az Közterület felügyelő nem mer szólni. Ezért nem foglalkoznak a területtel és nem takarítják az ottani járdát. Nem lehet, hogy ez a rettenet ember akitől az ócsai beszólós ember fél, az véletlenül Kis Péter Felsőpakonyról? Mert ha ettől huszártól rettegsz öcsém, akkor jobb ha itt nem ugrálsz. Valószínűleg akkor is fizettél, amikor pár zsaroló a fél falut lekaszálta. Érdekes, hozzám nem jöttek. Szóval ne beszél rébuszokban. Egyszerű a tétel. Nem kell félrelépni. Ha meg bátor vagy, fedd fel magad cimbi és gyere beszéljük meg, hogy mi bánt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te! "arégi" piacozó! Miről hablatyolsz?! Elgurult a gyógyszer?! Mi ez a zavarodott bejegyzés?!

      Törlés
    2. Ne foglalkozz vele, ebből a fajtából nem jelentős a felhozatal.

      Törlés
  9. Barnabi amit az uccsó képen láttok az nem szemét, hanem a Lakatosház romjai. Tudod bezárt a hulladéklerakó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bezzeg azt eltudták hordani. Arra volt a városnak teherautója. Erre meg jöjjenek a diákok mi?

      Törlés
    2. Nincs hozzá tanár. Egy csomó óra elmaradt, betegségre hivatkozással. Sokan örültek ezeknek a váratlan lyukasóráknak, de hulladékgyűjtésről szó nem volt.

      Törlés

  10. Ez a "pofád befogd" demokrácia tipikusan fideszes gyakorlata.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor most már csak kérdezni szabad, hogy mi történt az egyik vezetővel az egyik hivatalban?

      Törlés
    2. Gyengélkedőre került.

      Törlés
    3. Csak megcsapta a tavaszi szellő:)

      Törlés
    4. Huzatot kapott?

      Törlés
    5. Nem megbotlott?

      Törlés
    6. Dehogy, elvakította a nap

      Törlés
    7. Délelőtt valóban jó idő volt a pincesoron.

      Törlés
    8. Én simán beperelném napot.

      Törlés
    9. Nem a nap volt a hibás.

      Törlés
    10. Akkor biztos a folak.

      Törlés
    11. Vagy a Sors keze?

      Törlés
  11. Ez olyan Rejtô Jenősre sikeredett. :)

    VálaszTörlés
  12. Azonnali vizsgálatot, a felelősöket megkeresni!
    Ez szabotázs volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nem szabotázs volt, hanem bál. Az iskolában zajlott a szülők és a nevelők összejövetele. Egész jól sikerült. Mindenki emelkedett hangulatban volt. Tanárok, szülők mulatsága. Rendben folyt minden. Semmi szabotázs nem volt. Ezt józan fejjel mondom. Már sötétedett, amikor a fővédnöknek mennie kellett. Mit mondjak még? Kell ez a mulatság. Végre kiengedett a város.

      Törlés
    2. Itt sérült meg a tanár úr?

      Törlés
    3. Nem itt, hanem a fején.

      Törlés
    4. Milyen tanár?

      Törlés
    5. Hát ez az, milyen tanár az ilyen ember?

      Törlés
    6. Lehet, hogy akiről szó van?

      Törlés
    7. Miért kiről van szó?

      Törlés
  13. Mivel, konkrétan kérdezni senki sem mer,- félve a fehérorosz mintájú sajtószabadságtól, és koncepciós perek tömkelegétől - szerintem az lenne a legjobb, hogyha maga az érintett számolna be a hétvégén átélt kalandokról.
    A város lakói aggódnak, az emberek szivébe bizonytalanság és félelem költözött.A település valamennyi felekezete érte imádkozik.
    -Nem tudják, szeretett vezetőjük él-e, hal-e?
    -Mrgsérült-e?
    -Ha igen, mikor, és hol?
    -Súlyosak-e a sérülések?
    -Mitöl vagy kitöl származnak?
    -Elesett, megbotlott, vagy ő is félrelépett?
    -Bódító, kábító, vagy tudatmódosító szert hastnált-e?

    A WADA, és egyébb nem hivatalos információk szerint, szervezetében nagy mennyiségű doppingszer volt kimutatható.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell túlzásba esni, mert egyszerű vadászbaleset is lehetett.

      Törlés
    2. Az ő esetében ez a legvalószínübb.

      Törlés
  14. Ki kéne adni egy közleményt, hogy az aggódó lakosság megnyugodjon. Rossz ez a bizonytalanság. A nép meg csak beszél, és találgat. Hivatalos közleményre van szükség.

    VálaszTörlés