2013. június 19., szerda

Nagy igéretek, kis hiányosságok, beléptetés és kisérő a "nem gettó" telepen ( - Alsópakony)

Utánunk az Origo újságírója is úgy járt, mint mi az elmúlt alkalommal. Annyi különbséggel, hogy az Origót a telefonálást követően a "mindenható kegyelmes úr" kísérettel beengedte a telepre.
Nélküle senki nem mehet be, nem nézheti meg a kormányzattal közösen alkotott művet, az új telepet.

A behajtást Stop táblával és sárga szalaggal gátolják, az egészet folyamatosan őrzik - a kerékpárút is zárolva
 
A lakónegyedbe vezető út bejáratát még mindig sárga szalaggal zárják el. Két biztonsági őr érdeklődik itt, hogy hová, és honnan. Hamar kiderült, hogy a területre csak a lakók, az ő előre bejelentett vendégeik, és azok léphetnek be, akiknek engedélyük van. Engedélyt telefonon adnak. Az eljárás ugyanaz, mint ottjártunk esetében. A szigorú védelem állítólag addig tart, amíg az összes bérlő be nem költözik. Utána "felszabadul" a telep. A baj csak az, hogy az utólagosan meghirdetett második fordulóban is csupán húszon valahány érvényes jelentkezőt regisztráltak. Ha a bizottsági elbírálás során mind kedvező megítélést kapnak, (miért is ne), akkor is csupán a házak alig több mint felét tudják belakni, és ezzel a telepet feltölteni. Így az őrzés még sokáig és sokba fog valaki(k)nek kerülni. Ha most azt írom, hogy ez milkós nagyságrendű pénzvesztés, akkor ismét heves tiltakozás lesz, de hát azért ez mégis csak abnormális, hiszen a városban élő több ezer lakosra nem jut arányaiban ennyi figyelő ember, mint itt e kies tájon. Nem véletlen, hogy míg alsópakony új részére jut pénz, addig a régi pakonyiak nélkülözésben élnek. Ócsa városában eközben ismét lopási szándékkal rongálták meg a UPC kábelét a szokott helyen, de sem a Polgárőrség, sem más nem vette észre, míg a szolgáltatónál be nem jelzett a "hiba". 

Van még mit csinosítani és rendezni a külsőn - a víz majd egyszer innen lesz átvezetve a régi major házaihoz

Alsópakonyon új részén ilyen gond nincs. Ott most kiváló a közbiztonság. Havi ötmillióért ez alapkövetelmény. Csak a szél jár át a házak közt.

Fél órával később már bent voltunk, és autóval indultunk el a júniusi forróságban a házak között vezető utakon. Egyelőre hét család költözött be. Ha nem mondták volna kísérőink, ezt csak abból tudtuk volna, hogy a már lakott házak udvarán kerékpárok, bútorok álltak. Az utcákon senki nem mászkált a terület kertészeti és tájépítészeti feladatait végző közmunkásokon kívül - ez nem is csoda, mert szinte embertelen volt a tűző napon lenni. Ócsa környékén homokos a talaj, ahogy forgatta a szél a szemcséket, még inkább kietlennek tűnt a környék. Egy szőke hajú fiatal nő az ölebével állt kint a kapuban. Mesélni nem akart, se arról, hogyan került ide, se arról, hogyan érzi magát.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo
Üres épület és külsős őrző-védő - milliókból ez biztosított

A felvezetéssel kísért bejáráson egy kis falú képe tárult a riporter elé, akinek még egy pozitív beállítottságú újonnan betelepült családdal is volt lehetősége kollektíve beszélgetni.

Az Origo "tudósítólányai" az elsők közt beköltöző Offela családdal tudott beszélgetésbe elegyedni Így a helyi szociográfiát ez alapján sikerült vázlatolni a hírportálon.  

Mint kiderült, a gettózást nem szívesen veszik, bár a telep mégis egy zárt kolónia, amit az őrző-védő szolgálattal éreznek és tartanak biztonságban.  A kisváros alsópakonyi új településrésze nem csak a felügylet által biztonságosabb a befogadó "anyaváros"-tól, Ócsától, hanem az által is, hogy az új építésű utcák mellet vizesárkok, a házak előtt pedig egységes szilárd burkolatú járda húzódik végig. Ócsán ez még a főutcában sem adataik meg teljes hosszban, nem hogy mindkét oldalt. Ebben legalább Alsópakony új építésű része ennyiben jobb. 

Lakók már vannak, még ha visszahúzódva láthatatlanul, akkor is itt leledznek

Így a Offela család is mondhatni jól érzi magát. A bedőlt svájcifrank-hitel, majd egy kényszeralbérlet után most a béke szigetén érzik magukat, és bár a költözés miatt anyagi csődbe (erről is írtunk) kerültek, büszkék új bérleményükre, jelenlegi otthonukra. Most veteményesről, gyümölcsfákról és muskátliról álmodoznak. 
Csak a mindent ellepő legyekkel nem tudnak mit kezdeni.  (Bent a városban, Ócsán sem.)

Offela János a béke szigetének tartja az ócsai lakóparkot, innen már csak a temetőbe szeretne költözni. A háromgyerekes családapa a nyolcvan kilométerre lévő Tokodról jött pár napja a családjával. Az albérletüket hagyták ott, korábbi tulajdonuk, egy ikerház fele már korábban elveszett a megemelkedett törlesztőrészletek miatt.

Nem csak a gyerekek féltek a váltástól: Jánosnak és feleségének, Ildikónak is stabil munkahelye volt, amit nehezen adtak fel. Az apa egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégnél szerelt össze egyszerűbb autóalkatrészeket, az anya pedig egy kórházban takarított: "Nagy ugrás volt ez a semmibe, de meg akartuk lépni. Tudtuk, hogy annál, mint ami van, csak jobb lehet."

A házban még óriási a felfordulás, a három gyerek ott szorgoskodott, ahol tudott, szerelték össze a bútorokat, pakoltak az egyelőre - szekrény híján - még kissé kezdetleges konyhában, a legidősebb lány darált húst melegített a földön álló mikróban. Az udvaron székek, fagyasztó és a házból még kiszorult bútorok. "Nem mondom, hogy nem lenne jobb tíz négyzetméterrel több, de majd osztunk, szorzunk, hogy mindennek meglegyen a helye" - nevetett János, akit cseppet sem zavar, hogy most még káosz van, mert új otthonát csodaszépnek látja így is. Ezért is haragudott - ahogy ő nevezte - a médiás lejárató kampányra: "Hát így néz ki egy gettó? Ez egy nagyon szép lakópark."

Ócsáig sem, nem hogy a vasútig (csak eddig) tart a kerékpárút - az is sárga szalaggal zárolva.

A ház már ki volt jelölve a családoknak, Jánosék azonban teraszosat szerettek volna, így tudtak egyezkedni, és végül azt kaptak. Ez elsősorban az édesapa miatt volt fontos, mert elektromos kerekesszékkel közlekedik, így csak rámpán tud feljutni a bejárati ajtóig. Arra is ígéretet kaptak, hogy kibontják a fürdőszobába eredetileg beépített kádat, és zuhanykabint tesznek a helyére, ezzel könnyítve a fürdést.
Az ócsai önkormányzat a család szerint sokat segít. Most például közmunkások dolgoznak a hőségben: fákat ültetnek, és minden ház kertjében elvetettek burgonyát. Ez utóbbiból "az idén már nem lesz semmi" - mondta János, de krumplin kívül is vannak terveik bőven.

A barátkozás az egyelőre még nagyon foghíjas szomszédságban nem indult meg, mindenki a pakolással van elfoglalva. A családapa azonban bízik benne, hogy beindul az élet, ha már minden pályázó itt lakik. Szerinte a lakóparknak van jövője, a nyertes családokra - köztük magukra is - egyfajta próbaként tekint: "Ha mi itt összecsiszolódunk, tudunk előrelépni, kialakul egy jó közösség, akkor lehet folytatása a programnak."

http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/upload/1306/_csa2013617172454/img/n02.jpg
Népesség alig, a város messze, csak a legyek vannak szép szerivel

A házért havonta 16 500 forintot kell fizetniük, ebben benne van az ingatlanbiztosítás is. A rezsit is a család állja: a víz- és a villanyóra kártyás, ami a családfő szerint nagyon jó, mert spórolásra ösztönöz. "Nem úgy, hogy akkor majd kevesebbet fürdök, hanem odafigyelek, hogy ki legyen húzva a tévé, ha nem nézzük" - nevetett. Az internet is ki van építve, de a családot ez egyelőre nem érinti, mert nincsen számítógépük. "A gyerekeknek megígérte a nagynénjük, hogy kapnak egyet, utána majd lehet netezni" - mondta az apuka.

De honnan volt pénzük ilyen szorult helyzetben a költözésre? A család egy autót bérelt, amibe megpróbáltak mindent bezsúfolni, és a barátaik is segítettek. "Így azért olcsóbb volt, mint ha költöztetőket kértünk volna fel." A pénzt nehezen szedték össze, most teljes csődben is vannak, de nem bánkódnak, mert hamarosan jön a férfi rokkantnyugdíja, és a felesége utolsó fizetése is megérkezik szerdán. Addig meg kibírják valahogy.

Egyelőre nagy a káosz, de péntekre szeretnének elkészülni, akkor érkezik ugyanis az első látogatójuk: János idős édesanyja. Van azért olyan is, ami nem tetszik nekik. Például a rengeteg és nagyon idegesítő légy, amiktől szinte lehetetlenség megszabadulni. Fújják őket légyirtóval, de "haszna nem sok van, meg már ki is ürült a flakon".

Fotó: Pályi Zsófia - Origo
A "lakópark" négy sarkában 24 órás őrző-védő szolgálat működik - az egyik poszt.
Forrás és képek: Origo és Ócsa város blogja
*

34 megjegyzés:

  1. Csak tudnám, hogy mi kerül ebben az őrzésben havi 5 millió forintba.
    Miért nem 10, vagy 2 millió?
    Miért pont öt?
    Honnan jött ez a szám?

    VálaszTörlés
  2. Válasz sorrendben: - a töredéke az őrzés az ötmillának /alig harmada/
    - mert ennyiért vállalta a vállalkozó
    - az előzőből következik
    - fo-lak "hiteles" mindenttudásából.
    Ha a pontos szám érdekel, a megrendelőnél /Nemzeti Eszközkezelő/ érdeklődj. Nyilvános adat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viszontválasz:
      - nem tudom ki vagy és mitől lennél hitelesebb mint más
      - Horváth Tamásra hivatkozva mindenhol 5 milliós tételként szerepel az őrzés
      - olvass utána, mert a sajtóban is így van
      - az önkormányzat erről semminemű tájékoztatást nem adott
      - az őrző vállalkozó nem ismert
      - 5 millió forint értékhatárig nem kell közbeszerzési eljárás
      - a képviselők nem adtak ehhez hozzájárulást
      - hol olvasható, hogy valójában mennyibe kerül az őrzés
      - ki és meddig fizeti ezt az összeget
      - a polgárőrség személyi állománya kap érte pénzt
      - más vállalkozás is közreműködik ebben
      - történik Gyurcsány elmondása alapján Mr % visszatérítés

      Törlés

    2. Orvoshoz kellene fordulnod, mert folak fobiában( is )szenvedsz.
      Ez a szám nem az ő szüleménye, ez így jelent meg a médiában.
      De szerintem, ezt te is nagyon jól tudod, csak megint elkapott a szereplési vágy pár pohár után.

      Törlés
    3. Te meg tomcat fóbiában szenvedsz, csak vagy nem férsz be a rendelőbe, vagy azért nem kezelnek, mert nincs neurológiai ambulancia.

      Törlés
    4. Mi van?
      Milyen tomcat?
      Ez itt Ócsa város blogja te szerencsétlen. Eltévesztetted a házszámot?

      Törlés
  3. Ez a szám a korábbi, négyszer nagyobb létszámmal őrző cégre vonatkozott. De szerintem ezt te és fo-lak barátod pontosan tudja, azonba a "hiteles" tájékoztatásba ez nem fér bele, ahogyan már megszokhattuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Menj már az anyádba ezzel a dumával. Folak barátait nem ismered. Engem sem ismersz. Ezek alapján akár az anyád barátja is lehet, ha ezt így kijelented. Nekem nem barátom, nem kell összemosni mindenkit vele, akinek véleménye van. Ráadásul ebben az írásban sehol nem olvastam, hogy ötmillióba kerül az őrzés. Hivatalosan még senki nem említette, hogy váltás történt és a pénzekkel sem számoltak el. A hiteles tájékoztatás az önkormányzat dolga lenne. Ha akarod, akkor személyesen Horváth Tamásé, aki a Kisbíró és a lakópark koordinátora. De lehet az újság szerkesztőjének a feladata is, tök mindegy, csak hol van leírva az, amit itt tényként állítasz. Sok hülye írogat be névtelen, aztán meg sírva futnak az igazukért Folakhoz. Te sem vagy különb, mint a fizetett városvezetés. Aztán még azt is ide írhatod, hogy a Kisbíró sem kerül 5 millióba.
      Különben János a nevem, és ha akarod személyesen is átbeszélhetjük a rágalmaidat. Sőt jólértesültként összehozhatsz egy találkát a felelős tisztségviselőkkel én meg elintézem, hogy ott legyen az akit barátként rám terhelsz. Szebb Jövőt !

      Törlés
    2. Jön a szokásos magyarázkodás, ahogyan már megszokhattuk.
      A hiteles tájékoztatás, meg az ócska kisbíró privilégiuma, ahogyan már megszokhattuk.

      De ha már a hiteles tájékoztatás a vesszőparipád, áruld már el, hogy a laptopok esetében, milyen számokról beszélhetünk?
      Ebben az esetben mekkora volt az érintett létszám?

      Törlés
    3. Úgy vetették rá magukat ezekre az elavúlt laptopokra,mint tyúk a takonyra.

      Törlés
    4. Te nagyon tahó 12:51! Csak az anyázik, akinek nincsen igaza, azok közül is csak a magadfajta primitív bunkó! Ha értelmi szinted csak eggyel lenne 0 felett, észre vennéd, hogy hozzászólásom nem közvetlenül fo-lak hülyeségeihez szólt, hanem június 20.12:42-höz. Add meg a helyet és az időt! Tudod, ahogyan régen a párbjoknál.

      Törlés
    5. Csak értelmetlen módon sikerült belekeverned fo-lakot is az említett hozzászólásodba.
      Mégegyszer leírom, az ötmillió nem az ő agyszüleménye, neki ehhez semmi köze.
      Megjelent egy cikk a témával kapcsolatosan a médiában, ebben szerepelt a szám és a városüzemeltetés mint név. Ennyi.

      Törlés
    6. 17:09 Te nagyon tahó! Csak az hivatkozik másra, aki megsértődik azon, hogy nincs igaza. Mit nem értesz azon, hogy amint ártatlanul belekeversz másokat, úgy a szülőd is szóba jöhet.
      Ócsai Tamás személyesen ismerte el az ötmilliós összeg valóságtartalmát.
      Ócsai Tamás saját maga ismerte el, hogy az őrzést odaadták egy olyan cégnek, aki több éven keresztül foglalkoztatnak. Tamás ebből ismét kihagyta, pontosabban megkerülte a testületet. Erről beszélt Gyurcsány Ferenc, amikor Mr Százalékokról szólt. Így játszanak a közpénzekkel, így fizetik a haveri cégeket, miközben másnak nem jut munka.

      Törlés
    7. Igazad van! Egyszerűen érthetetlen,hogy nem fogják fel azt az egyszerű tényt,hogy ilyen események alatt,csak hátrányt jelent a jelenléte! Élvezi,hogy körbe ugrálják,az általa feltett kérdésekre önmaga válaszol!

      Törlés

    8. Valamilyen súlyos személyiség zavarban szenvedhet a szerencsétlen.
      Nem tudom eldönteni, hogy sajnáljam, megvessem, vagy csak szimplán kiröhögjem.

      Törlés
    9. Persze a beszari megint nem adott helyet és időpontot.

      Törlés
  4. Mielőtt mindenki a blogra támadna, és hitelességi vitát indítana, ajánlom, hogy előbb tájékozódjon. Én most ennek lezárásaként egy olyan ócsai klasszikust idéznék, akinek szava mértékadóbb, mint maga a polgármester.
    Állítom, józan fejjel, hogy a most idézettek tőle származnak, és másutt már írva vagyon: "Ennek a költségeiről hivatalosan nem tudok beszámolni, de nagyságrendileg igaz a médiában megjelent havi ötmillió forint. Igaz, hogy jelenleg még az üzemeltetési szerződés nincs megkötve, de nagy valószínűséggel a Városüzemeltetés feladata lesz az üres ingatlanok őrzése is. Mivel a közeljövőben kb. a házak felébe beköltöznek a lakók, így a tervek szerint 24 órában, egyidejűleg három őr fog dolgozni a területen. Ez összesen 9 főnek ad majd munkát. Ennek a teljes költségét (beleértve a Városüzemeltetés profitját is) az Eszközkezelő fogja fizetni. A feladatra a megállapodással összhangban egy ócsai biztonsági céget fog szerződtetni a Városüzemeltetés. A cég nem pályáztatás útján került kiválasztásra, mert egyrészt ezt semmi nem írja elő, másrészt pedig az Önkormányzat már évek óta dolgozik együtt egy ócsai őrző-védő Kft.-vel"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban, ebből egyértelműen kiderül, hogy szeretett klasszikusunk az előző cég javadalmazásáról nyilatkozott.

      Törlés
    2. Az őrzést végző cég, ugyanaz lehet, aki a jó kapcsolatokat ápol a városüzemeltetéssel, hiszen már bizonyított, amikor közpénzén locsolta az ócsai szemétszarkofágot. Ez a burjánzó együttműködés mást nem is engedett a közelbe és a jó képviselők támogatást élvezve kapott megint munkát. Ők lehetnek azok, akik a Halászy Károly utca elején, közel az Üllői úthoz székelnek.
      Kérdést és hivatalos iratot lehet kérni a megadott címen > csernaj @t-email.hu
      Ha kapsz választ, akkor hitelességben lenyomtad folakot és az önkormányzatot egyszerre. Ne feledd ide felírni, hogy mekkora összeget vallnak be fizetség címén. Közpénz esetén nem hivatkozhat üzleti titokra!
      A kapott választ pedig itt kontrollálhatod > hate@ocsanet.hu
      Itt is hivatkozz a közpénzek elköltésére. Hatni fog. Ha nem kapsz választ, akkor irány a kormányhivatal és tovább.

      Törlés
    3. "A cég nem pályáztatás útján került kiválasztásra"
      "az Önkormányzat már évek óta dolgozik együtt egy ócsai őrző-védő Kft.-vel"
      Mint valami titkos szolgálat. Cég együtt dolgozás, titkolódzás. Gratulálok, hogy mennyire nagykorú az önkormányzat és mennyire kiskorúként kezeli az embereket.

      Törlés
    4. A nagyon józan élételű elöljáró szerint az üres ingatlanokat őrzik, a hülye biztonságiak meg lezárták az egész falut. Nem tűnt még fel senkinek a tévút? Véletlenül nem túlzás ez az egész?

      Törlés
    5. Ha ő a "goré", akkor ott jó kezekben vannak a dolgok.
      Mégis csak a több éves szakértelem ügye...

      Törlés
  5. Drága ingatlanokhoz drága őrzés jár, ez már nem is meglepő. Az egész projekt kapcsán amúgy is kilóg a lóláb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttad a képet? Egy álló autóból őrzik a telepet. Ez igen elit biztonsági szolgálat. Rájuk kéne hívni a munkvédelmi felügyelőket, a NAV embereit, nehogy már megbízási szerződéssel, meg négy órás fogalakoztatással lerendezzék az egész mutyizást. Mennyi millióról van szó? Hol a mosoda?

      Törlés
    2. Ezért kérdeztem, hogy mi kerűl ebben az őrzésben x millióba?

      Törlés
    3. Ha kell megadom az álltalad említett felügyeletek elérhetőségét és indulhatsz feljelentést tenni te nyomorék.Persze ahhoz már nincs elég bátorság te nulla gyurka.

      Törlés
  6. Teljesen szükségtelen és elhibázott elgondolás volt ez a lakópark.
    A kiválasztás és a feltételek is egy nagy bukta volt.
    Az okosok jól összeragták ezt az egészet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bentlakásos kormányzati negyednek pont megfelelne.

      Törlés
  7. Nem gettó, csak őrzött telep. Szerződésben foglalva, hogy a telket művelni és gondozni kell, a pszichikai lelki segítséget a szeretetszolgálat biztosítja, a szakemberek az önzetlen máltaiak adják, a hátteret Ócsa városa, ahogy a kommunális adót és az összes többi pénzügyi alapot pedig az itteni lakosság. Jó dolog ez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. „Szó sincs gettóról, vagy csődtelepről, a Kormány otthonokat épít Ócsán” – nyomatékosította Kovács Zoltán

      Törlés
  8. Mennyi a százalék polgármesterek?

    VálaszTörlés
  9. Szigorítani kell az emberek feletti ellenőrzést, korlátozni kell a szabad internethasználatot, szükség lesz egy szűrőre, amely képes kiszorítani az elit által károsnak vélt információkat a világhálóról.

    További részletek: http://kuruc.info/r/50/113585/#ixzz2WsY67xLk

    VálaszTörlés
  10. Jól alszik Károly?

    VálaszTörlés