2013. június 24., hétfő

A demonstrációról jelentjük: - mindenki jól van és továbbra is maradnak devizahitelesek

Ócsáról indult a tudósító körbenézni a különösebb hírverés nélkül megrendezett és elkezdődött Ócsa-Alsópakony demonstrációt. 


Különösebb hírverés nélkül, mint említettem, mert az MSZP most valahogy visszafogott volt a hírveréssel. Igen ez egy szocialista megmozdulásnak indult, de valahol félúton kifulladt.  
 
A városban a délután folyamán sokan nem is tudtak róla, hogy a devizahiteles lakónegyed kapcsán politikai demonstráció lesz. A helyi és a körzeti szocialisták ezt valahogy nagyon magukba zárták. 
 
Csak utánajárással sikerült kideríteni, hogy 17 órakor tüntetés lesz állítólag "Alsópakony ellen".  A hivatalos megfogalmazást nem sikerült a kezdetkor megtudni. Az interneten elérhető tartalom is csak forgalomlassító demonstrációról szólt.  


Közben kiderült, hogy a Fidesz helyi kezdeményezésre ellentüntetést szervez a szocialisták fogadtatásra. (Ez valahogy mostanság olyan divatos lett, mint az erőfitogtatás.)  Bár  a blog vélemény az volt, hogy ez így nem egészséges, mert csak kiélezi az ellentéteket és megosztottá teszi a várost. A nézet és felfogásbeli különbségek, s a politikai erővonalak mentén nem célszerű ilyen megosztottságot generálni. 

Véleményünk szerint célszerűbb lett volna hagyni levonulni az MSZP "akciócsoportját" és ezzel a véleménynyilvánításukat kifejezni, semmint egy konfrontációba belehajszolni a polgárságot.  Mindez már csak azért is egészségesebb lett volna, mert az alsópakonyi lakópark már egy ideje kész, ezért most megmozdulni érdemben felesleges. A folyamatok kezdetén még bírhatott volna ráhatással egy-egy politikai csoportosulás, de akkor ezt nem tették, amikor sorsdöntő kérdések fogalmazódtak meg, s végül zajlottak le.  Így a mára kialakult helyzet szinte megmásíthatatlanná vált, az adott lakónegyed elnyerte végleges formáját. A vezetékes gáz már nem fog kikerülni a kerékpárút meg nem fog a vasútállomásra beérni. A buszforduló ötlete is elszunnyadt és a régi gazdasági oldalon álló egykori béres házakban ott élők sem jutottak a belvárosi víz- csatornarendszerhez.

Szóval ilyen előzmények és háttér mellett kíváncsi az ember, hogy mit tud mondani az Mszp, azon túl, hogy helyi szinten most megmutatja magát. 


Az Alsópakonyon gyülekező azonos politikai nézeteket valló szocialisták lassan egy gépkocsisort alkottak, MSZP- zászlókat felvonultatva. Az egyszerű ember aki kíváncsi egy ilyen összeröffenésre, azt gondolná, hogy ott valami csoportosulás fog kialakulni aminek élén valaki beszéd mond a küldetés céljáról és irányáról. Sajnos ezt a "lakópark" előtti részen nem tapasztaltuk. 
 
A telepre azonban szabad behajtás volt, mind az újságírók, a fotósok, mind pedig mások körbenézhettek, be mehettek. Állítólag már nem kell szorosan őrizni a birtokot, mert többen beköltöztek és már csak az üres házakat védik. Ezt örömmel nyugtáztuk, hiszen a pejoratív minősítésű gettónak ez is az egyik szempontja lehetett.  Egyes vélemények szerint a sok hiba mellett ez is része volt a rossz megítélésnek.
Ahogy hallani lehetett, az Mszp tiltakozásának része éppen azok a jelek voltak, amik a gettósítás felé mutattak. (Ez szépen össze is állna az oly gyakran elhangzó nácizás mellé. Még egy gettó is.) 


Szóval az Alsópakony előtti útszakaszon összeállt a párt gépkocsisora. Beszéd nem volt, és irányba állt mindenki, így átvette magát a tudósító is Ócsára. 

Ócsán a Városháza előtt már rendőrökből, Polgárőrökből közel annyian álltak az  út mentén, mint az akkor még szemerkélő esőben, a volt Tsz (szövetkezeti) Iroda féltetője alatt az ellentüntetők. 


Az ellendemonstrációz szervezője Horváth Tamás és Buza Ernő volt, felöltőjükön a kiútűzővel. A térkövezett részen előkészítve a hangosítás mikrofonállvánnyal és hangszórókkal. 


Az alpolgármester a hivatal oldalából több transzparenssel érkezett. Látszott, hogy itt készültek. A kihangosítás látványa olyan volt, mint fegyver a színpadon. Ha már ott van, akkor az elfog dördülni (- azt használni fogják).


Közben szép csendesen, ahogy az eső is elsőnek kezdte, érkeztek még a Fidesz, valamint az ellentüntetői oldal szimpatizánsai. Megjelent Szűcs Lajos, Köszegi Zoltán országgyűlési képviselő, Dabas polgármestere,  Pánczél Károly  országgyűlési képviselő Gyál alpolgármestere, Bukodi Károly Ócsa polgármestere, Horváth Tamás alpolgármestere és még ki tudja ki. A sajtó részéről képviseltette magát a Népszava, az ATV, a Mag televízió, a Dabas-tévé, Ócsa város blogja, és még páran. A délegyházai fideszesek külön beszámolót készítettek az eseményről.

A közben erőssé váló esőben lassan megérkezett az Mszp-s kocsikonvoj, amit rendőri biztosítással a parkolóba tereltek.  Az érkező szocialistákat a Fidesz szimpatizánsok feliratozott táblákkal, tacepaókkal fogadták.  A megálló gépkocsisorból azonban mintha eltűnt volna az Mszp-s "tömeg".  Nem tudom, hogy az eső szabdalta-e meg a kiszállókat, vagy a fogadtatás, de az összességében nem nagy lélekszám ellenére a szocik valahogy arányaiban elvesztek. 


A felálló fogadó sorfal előtt megálló tüntetőket az ellentüntetők befütyülése, némi hangos fogadtatása "üdvözölte".  Az MSZP vörös zászlai ekkor már nem látszottak, a transzparenseket meg nem hoztak. Olyanná váltak a korábban hosszúnak tűnő kocsisorba vonuló szocialisták tér előtti zebránál, mint akik elporladnak a Fidesz sorfala előtt. 

 
Rövid szóváltást követően az MSZP tábora át is ment a túloldalra és a Városháza bejárata előtt állt meg. Ott mintha látni véltük volna Szanyi (kapitány) Tibort egy felbukkanás erejéig. Átadták petíciójukat, majd  Pánczél Károly országgyűlési képviselővel, valamint a megyei elnökkel vívtak egy rövid szócsatát. 
 

Meg kell vallani a kormányoldal ebben és itt jobbnak bizonyult.  Ezt követően a szocialisták még rövid interjút adtak, majd lassan felmorzsolódtak.


A sajtó és a jobboldali pártelit visszatért a Városháza előtti szabad területre, ahol aztán beüzemelték a mikrofont. A túloldalon szereplők itt is elmondták a Kormány és Fidesz álláspontját, visszautasították a gettózást majd kiemelték Ócsa befogadó szerepét és a devizahitelesek alsópakonyi jó dolgát.


Ennek erősítésére egy volt ócsai lakos, jelenlegi kitelepülő is részt vett a politikai bizonyításban, aki elmondta, hogy mennyire örül ennek a lehetőségnek.


Ezt követően Horváth Tamás rendező befejezettnek minősítette az összejövetelt.

Zárásként a  jelenlevők  elénekelték a Himnuszt.

Az erősödő eső hatására szinte mindenki távozott. 

A térszerű kiszögelésben már csak pár sajtós, és a nyilatkozók maradtak. A tévék kérdéseire Pánczél Károly gyáli alpolgármester, ogy.képviselő, a megyei elnök és a frissen-települt alsópakonyi lakos válaszolt. Ezzel az esemény valójában végett is ért.
      
A Fidesz mondhatni jól felkészülten, szervezette(bbe)n állt és várt a szocialistákra.  Azokra az MSZP szimpatizánsokra, akiket a politikai vezetés mintha itt egy kicsit (vagy csúnyán) cserben hagyott.  Itt és most az MSZP szervezetlennek, felkészületlennek és semmitmondónak tűnt. Sem új, sem pedig érdemi információt nem sikerült eljuttatniuk az emberekhez Alsópakony (Ócsa) kapcsán. Az egész megmozdulás mégis eljut a sajtó útján az országos médiához, és ismét lehet beszélni a szociális gettó lakópark kapcsán a két párt hozzáállásáról, és viszonyáról.  

Végül az alsópakonyi falugondnok is távozik.


 Nem tudom, hogy ezért érdemes volt-e bárkinek is eláznia.

*

11 megjegyzés:

  1. A rendező (is) elázott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Inkább a Tamás ázott el estére, annyira hosszúra nyúlt a rendezvényszervező keze.

      Törlés
  2. Kiköpött Hofi humor :-(((

    VálaszTörlés
  3. Azért nem semmi, 3 Ócsától "független" országgyűlési képviselő, 2 alpolgármester, 2 polgármester 3 megyei közgyűlési képviselő, 1 kisebbségi önkormányzati vezető, 2 párt és több tudósítói minőségben jelenlevő személy állt ki az esőbe Alsopakonyért, különböző értelmezés szerint.
    A kivezényelt rendőrök és polgárőrök az előző napi vigasság után most jót szívtak Ócsa zivataros légkörében. Qrva jó dolog volt ez a 2- 3 órás buli. Jót tett az eső a káposztafejeknek, mert nem csak lehűtötte, hanem jótékonyan megöntözte őket. Isten áldása legyen velük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szanyi kapitányt is vegyétek emberszámba. Ő is országgyűlési képviselő. Igaz az ellen oldalon volt, de vele együtt 4 országgyűlési képviselő volt adott ponton Ócsán, és mindegyikük a lakópark végett.
      Hires hely lett, csupa hírességekkel Ócsa.

      Törlés
  4. Szerencsésebb lenne, ha nem ilyen okból szerepelnénk a hírekben. Ez a lakópark mizéria, csak ártott a város amúgy sem jó hírnevének. Kezdem én is cikinek érezni, hogy hol élek.

    VálaszTörlés
  5. Ki az a fekete kalapos titkos ügynök a Szücs környezetében?

    VálaszTörlés
  6. Jó kis devizahiteles lehet az alsópakonyi falugondnok ahogy a szakadt a nyírségi taxisból csinálnak helyit. Szerintem nem csak házat, gondnoki fizetést, hanem még fuvart is adnak majd a neki szeretetből. Elvégre a csóközön megvolt.

    VálaszTörlés