2021. február 13., szombat

Zsíros falat - nagy a feszültség Ócsán a polgármesteri sumákság és a támogatott naperőmű betáplálása okán

 Pánczél Károly még büszkén állt ki Inárcson az ott létesítendő naperőmű park mellett az átadásakor, miközben erdők hektárit vágják ki és rovarok hasznos populációt pusztítják ki mindezek által. 

Zsíros Róbert cége az InterWatt Kft beruházásához állt Pánczél Károly - az InterWatt Kft a hazai offshore telephelyként ismert Újlengyelben van jegyezve

Az környezetbarát energiaforrásként aposztrofált naperőmű ma már közel sem olyan természetbarát, mint ahogy azt beállítják egyesek. Nem csak a napelemek környezetében pusztulnak ki a beporozást végző méhek, és halnak el a mezei állatok mellett az erdők-mezők vadai, hanem az emberi életkörnyezetünket is károsan érinti.

Itt van a nyakunkon az inárcsi napelempark-beruházás, mely jelentős állami és Eu-s támogatások felhasználásával, amolyan "környezetbarát" energiaforrást jelent és biztosít a jövő számára az ismert propaganda szöveg szerint.  Mindez azonban csak mellébeszélés, egy zsíros üzlet kapcsán, mely során egy csomó élőhely, mezőgazdasági kultúra, termőföldterület és gazdálkodó egységek száma mehet tönkre. 

Ócsán a Syngenta mögött már egy földterületet kihasítottak a művelési ágból ami bizony fertőző sebként hat az ottani egységes mezőgazdasági szerkezetre, mivel az már ezzel megbontásra került.

https://agraragazat.hu/wp-content/uploads/2018/04/0_71.jpg
A Syngenta jövője is megkérdőjeleződik, amennyiben az általa használt földeken vezetik át a nagyfeszültséget

Mindezt tették és tehették Ócsán az önkormányzat hozzájárulásával, legalább annyira sundám-bundám, mint ahogy a városvezetés és a képviselőink szó nélkül hagyták és engedték korábban az építési hulladék elhelyezését is a város hátsó fertályán. 

Most ugyanez a Bukodi nevével címkézett városvezetés az, ami mögött a napelemparkban érintett Pánczél Károly neve is felmerül és a szintén csak országgyűlési képviselőként ismert helyi lakos Szűcs Lajos neve és személye is bevillan. 

A jelen probléma lényege, hogy az Inárcson (Ócsa határában)  létesítendő EZRT-SOLAR FINANCE Kft és a VIRGIN SOLAR Kft által elképzelt 2 db majd 50 megawatt elektromos teljesítményű naperőmű kiépítését határozta el, aminek elektromos betáplálására szolgáló nagyfeszültségű vezetékhálózatot városunk dél-keleti oldalán a Nagévtől a lakókörnyezet felé eső oldalon a Syngeta által használt földterületen átvezetve a várostól észak-nyugati irányba található villamoselosztó telephelyre vezetve haladna el egy 132/22 kilovoltos, oszlopokra helyezett nyomvonalú nagyfeszültségű vezeték. 

https://elektroszmog-meres.hu/wp-content/uploads/2019/09/villamos-energia-kozellatas-elektroszmog-meres.png
Ócsa város határában, a földeken egy 32 oszlopból álló 132/22 kV távvezetéket akarnak áthúzni

Mindez nem csak látható, hanem érezhetővé is válik Ócsa lakossága számára az ezzel megváltozó viszonyok nyomán.  

Ez a vezeték a tervezett vonalon közel 10 km hosszan húzna el a város vonala mentén, ami nem csak a madárvilágra, hanem az itt élő gazdálkodókra, a termőföldekre és így a városban élőkre is negatív hatással lenne. 

Nem csak a magasfeszültség közelsége és látványa, az ismert rákkeltő hatástól az állatvilágra és a fölművelésre, a mezőgazdaságra kifejtett negatív hatása kapcsán, hanem a város ezáltal történő leértékelődése és a hozzá közel eső lakóingatlanok elértékelődése okán is.   Arról nem beszélve, hogy azok a földterületek, ahova a 32 tartóoszlopot elhelyezni kívánják, sem fog már annyit érni, mint a jelen állapotában.

https://static3.depositphotos.com/1000592/257/i/600/depositphotos_2578588-stock-photo-electricity-pylon.jpg
Ócsa lakosságának véleményét, az érintett földtulajdonosok, az ott gazdálkodók hozzájárulást nem kérték és nem is kapták meg ehhez

  Mindez tehát nem egy környezettudatos és környezetkímélő barátságos beruházás, hanem egy agresszív és radikális beavatkozással járó amolyan földrabló-, erőszakos kisajátítással járó erőszakosság, amit a városi önkormányzatunk vezetése, a polgármester és a jegyző sem akar meggátolni.  Sőt!  

Ma ott tartunk, hogy a város polgármestere egyfajta színjátékot űz, és a jegyző elvi hozzájárulásokat ad ehhez a magánberuházás keretében zajló alattomos térnyeréshez.  

Bukodi Károly a korábbról ismert hazug mód beszél, nyilatkozik összevissza az ügyben és úgy lép fel, mintha ő lenne a gazdák felhatalmazott megbízottja, miközben Brutusként szúrja hátba az itt élőket.  Nem új dolog ez, hiszen aki a polgármesterként képes a saját földterületére építési hulladékot szarni, az van olyan átalkodott, hogy más mocskát is képes valamilyen érdekeltség mentén a városlakók nyakába varrni 

Most sem történik ez másként. Bukodi polgármester a gazdálkodók érdekeivel ellentétes mód úgy jár el a gyakorlatban, hogy azzal a város érdekeit sérti. Városvezetőként kijelenti, hogy ezzel a beruházással kapcsolatosan nincs beleszólása, ugyanakkor azt is mondta már, hogy rálőcsölik ezt a feladatot. Ugyanakkor valahol mégis a napelemparkban érdekelt Zsíros Róbert nevéhez köthető vállalkozásokat részesíti előnyben a helyiek érdekeivel szemközt.  Zsíros Róbert egy vállalkozásokat halmozó stróman, aki amolyan látszat cégeket jegyző felhajtóként jár el a mögöttes "csendestársi" érdekek mentén.  Így a Zsíros csak egy látszat befektető, aki mögött olyan politikában érintett személy áll, akinek kiléte és felfedése szükséges a (politikai) balhé elkerülése végett. 

Zsíros Róbert nem először bűvészkedik a napelemparkokkal és a mögöttes támogatásokkal 

Nem véletlen hát hogy Szűcs Lajos mint az ügybe avatkozó neve és személye is előkerült akkor, amikor a helyi képviselő-testület egyes tagjait kellett meggyőzni arról, hogy márpedig ezt a beruházást az ócsai emberek érdekvédelme (termőföld-védelem) helyett a Zsíros cégeit kell elősegíteni a vezetéképítésben.  

Erről részleteiben Bukodi Károly polgármester, Balló Benő és Gallai Zoltán képviselők tudnának többet mondani. No meg Szűcs Lajos, hogy mi a franc köze van ehhez az egészhez, amikor Ócsa amúgy sem sokat köszönhet az itt létének. 

Zsíros Róbert érintett cégei, céghálózata jelentős pénzeket kaszál különböző támogatási források lehívásával és kihasználásával, aminek célja a mögöttes érdekszféra anyagi haszonszerzése. Ezért is merült fel a stróman kifejezés vele szemben.  Zsírosék már nem egyszer hívták fel magukra a figyelmet.

2007-ben egy holland cég érdekeit képviselve járt el. 

Az újhartyáni, és az újlengyeli önkormányzat 2007. október 3-án szerzett tudomást arról, hogy a területet megvásárolta a Hunland Pork Kft., amely a holland érdekeltségű Hunland Trade Kft. egyik partnervállalata. A Hunland Pork Kft. képviselője, Zsíros Róbert volt.

Az önkormányzatokat a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kereste meg hivatalosan azzal, hogy a Hunland Pork beadta a kérelmét egy sertésüzem engedélyezésére.

A két jegyző véleményét azért kérte ki a környezetvédelmi hatóság, mert a két település a tervezett üzem hatásterületén fekszik, és ilyenkor az engedély kiadásáért felelős szervnek a többi illetékes hatóságon kívül őket is meg kell kérdeznie.

Újlengyel jegyzője azonban jelezte, hogy nem támogatja a cég által benyújtott tervet, és az önkormányzat nem szeretné, ha egy ekkora üzem épülne a település közelében.

Az eset nagy port kavart akkoriban a két települést érintően.   Még Szűcs Lajos is megszólalt akkor, aki egy más helyet javasolt, amolyan telekcsereként a Zsíros-féle érdekeltségnek a sertéstelep létesítése céljából. A cég nemrég kapta meg az építési engedélyt a területre.

Ócsán azonban ez nem így zajlik.  Szűcs Lajos ugyanúgy nem áll ki az emberek elé, ahogy azt sem vállalja fel, hogy beszélt volna ez ügyben a helyi képviselőkkel.  

 https://docplayer.hu/docs-images/104/162991266/images/4-0.jpg

  Ócsa jegyzője sem vállalja fel az ügyet, és nem is beszél arról a kikérésről, aminek során őt is megkeresték a beruházást illetően.  Molnár Csaba azonban közel nem olyan karakán, mint Újlengyel, vagy Újhartyán jegyzője volt akkor, amikor az ott élők érdekeit védték. Ócsa jegyzője nem tárta fel a város lakossága előtt, hogy Ő milyen vélekedés alapján nyilatkozott az adott ügyben történő megkeresés során. 

Mások elmondása szerint Ócsa jegyzője a maga részéről zöld utat engedett a zsíros beruházásnak.  Molnár Csaba 2019. novemberében elismerte, hogy megbeszélést tartottak ez ügyben a vállalkozóval, ahol a főépítész is jelen volt. Polgármestere kérdésre válaszolva "elmondja, hogy Pánczél Károly ogy.képviselő is tud erről".  Ugyanakkor a decemberi önkormányzati ülésen már arról szól, hogy "ez nem egy ócsai beruházás, az önkormányzatnak semmilyen beleszólása nincsen".  Mindez persze ellentmond azzal, amit eddig hangoztatott és kifejtett a beruházást érintően.  Közben Vojnits Csaba Ferenc főépítész is már arról szólt: "a HÉSZ megtilthatja bizonyos esetekben, nagyfeszültségű vezetéket lehessen vinni." "Településképi rendeletben van arra esély, hogy esetleg szabályozzák azt, hogy földkábelen vihesse", de arról is említést tett, hogy sehol nem lenne az országban, ha lehetne tiltani a nagyfeszültségű vezetékek külterületi elvezetését. Ezzel már az utóbbival a városvezetés elképzelése felé lépett vissza.

Jelen esetben azonban nem is a teljes tiltásról, hanem a korlátozásról és a nyomvonal más vezetéséről van vita.  Az itt élők és földművelő gazdák közösségi érdeke, - ahogy az önkormányzat és a képviselőké is - az lenne, hogy ne az ócsai földeket károsító mellett, az itt élők érdekei ellen lépjenek fel. 

Az érintett gazdák a HÉSZ módosítását kérik a termőföldjeink védelme érdekében. Erre azonban a polgármester nem hajlandó és még a képviselőket fenyegetik ha ezt esküjük szerint a választói érdekek mentén, a városért fel merik vállalni.

 Az, hogy a földeket derékba-törve a nagyfeszültségű oszlopokkal és a vezeték-hálózattal, megengedhetetlen, mert nem csak elértékteleníti azt, hanem az eddigi gazdálkodást is korlátozza.   Az oszlopok helyére, elérhetőségére korlátozásokat írnak elő, a vezeték nyomvonala mentén pedig 100-100 méter védősávot határoznak meg. Mindez jelentős hátrányt jelent a földeken gazdálkodók számára.  

Ezzel szemközt azonban lenne megoldás a várostól távolabbi nyomvonalon, ott ahol már amúgy is létezik felsővezeték és nem érinti a földeket.  Ez a változat sem kerülne többe, és nem lenne hosszabb, vagy drágább, mint a földeket átszelő változat.  Mégis ezt erőltetik.

Ócsa városvezetése előtt a pirossal jelzett nyomvonal tervezete van, ami érintőlegesen hat az itt élőkre - a hatástanulmány is erről szól, míg a sárga nyomvonal elképzelést, ami senkit nem zavar, nem vizsgálják

 Jogos hát a felvetés, mely szerint így akarják kivonni a termelési ágból azokat termőföldeket, amin ma gazdálkodnak a környéken élők. Erre utal a Syngenta mellett kihasított terület, ahol már a napelemek kerültek a termőtalajra és az is, mely szerint a kísérleti kutatóállomás által használt földeken vezetnék át a nagyfeszültséget.  Ezzel valójában az egész agrárkutató-gazdálkodást tennék tönkre azon a részen. 

Jelen elképzelés szerint a tervezett távvezeték enyhe V alakban a Halászy Károly utcában élőket, majd a városhoz közeledve a Pipacs utcai lakosokat és a Rózsa, Virág utca lakóit érintheti leginkább a közelsége kapcsán.  Ez nem csak a tájképben, hanem a védőtávolság közelségében is jelentkezik. 

Az alternatív nyomvonal estén azonban mindez nem ilyen élesen jelentkezik. Ezt azonban az önkormányzatunk nem akarja felvállalni, annak ellenére sem, hogy a gazdák és a közösségi érdekek ezt követelik. 

*

1 megjegyzés:

  1. A városházi sunyiság elképesztő.
    Kinek-kiknek az érdekeit képviselik?
    Inárcsét hozzáállását megértem, kapnak évi több tíz milliót, de Ócsának mi haszna ebből?
    A gazdákat megszívatják, a falu egyedüli terjeszkedési irányát a nagyfeszültségű vezetékekkel lezárják. A falu természetes bővülési iránya a malom irányába lett volna, de pancser módon az ipari létesítmények újabb és újabb engedélyezésének kiadásával lezárták. Sajnálom a gazdákat, és megértem őket. Sajnos sok jóra nem számíthatnak a pákófejű primitív pónicsődörtől, az öreg jegyző helyébe ülő 20 kilós zselatin fejű szúnyogtól, de hajfejűtől, vagy az éppen itt regnáló nyári mikulástól sem. A gazdáknak össze kellene fogniuk, és elsöpörni a szemetet, ha még nem szalámizták le őket.

    VálaszTörlés