2021. február 17., szerda

Törvénysértések mentén antidemokratikus mód ügyködik Ócsa városvezetése - sorra sérül az önkormányzatiság

 Nem egy esetben lépte át a jogszerűséget és sértett törvényt Ócsa városvezetése az elmúlt évek soron Bukodi Károly polgármestersége és Molnár Csaba jegyzői ténykedése alatt.

https://docplayer.hu/docs-images/104/162991266/images/4-0.jpg

Ócsa város jegyző lenne elméletileg a törvényesség őre, de ahogy mi nem tudjuk megóvni a pénztárcánkat és hagyjuk abból a pénzünk elszórását, úgy a jegyző sem képes cselekedni a törvénysértő eljárások megelőzése érdekében.

Nem hinnénk, hogy Molnár Csaba alkalmazott jegyzőként hiányos jogi ismeretei miatt lenne gyenge és tudatlan, így inkább feltételezhető, hogy szemlesütve és az autoriter városvezetővel összejátszva engedi el, akár szemlesütve a jogsértéseket. Azokat, amik már mások szemét is majd kibökik.

Ócsa jegyzője tehát nem sokat ér, ha az ócsai önkormányzat törvénysértéseinek sorát tekintjük, hiszen ezekben az estekben vagy szembeköpte magát és hátat-fordított, vagy pedig valamilyen érdekeltté vált a törvénytelenség szó nélkül hagyása és annak leplező elfedése kapcsán.

Miként is lehetett ez másként, amikor szinte az összes vonatkozó előírást, szabályt, jogot és törvényt sértve a városvezetés együtt-játszásának köszönhetően csendben és elhallgatva tonnaszám engedték kihordani az építési törmeléket arra az önkormányzati területre, amit a Bukodi-Horváth tandem Molnár Csaba jegyzősége alatt mindenféle felhatalmazás nélkül átengedett egy idegen érdekeket szolgáló vállalkozónak úgy, hogy erről rajtuk kívül szinte senki nem tudott.

Most nem is az a lényeg, hogy a közterület-felügyelők, akik a jegyző alá tartóznak ezt jelezték-e vagy sem,  és az sem számít, hogy a szinte mindenről jól értesült polgárőrünk ez esetben miként állt össze a fideszes városvezetőkkel, hogy szájkosarat tegyen a szájára.  Vannak akik ezt azzal magyarázzák, hogy az ismert polgárőr az oxyfa-ültetvények őrzéséért kapott összegekért cserébe nézte el a tájromboló és környezetszennyező tevékenységet, hiszen a tagságból többen is szóltak  a napi több fordulóban az önkormányzati erdőszélen levő területre kiszállított építési törmelék lerakását érintően. 

Az esetről a fideszes Bukodi Károly polgármester és Horváth Tamás alpolgármester is tudott, mivel engedélyezőként aktív részesei voltak ennek a bűncselekménygyanús együttállásnak, ahogy a város jegyzője sem tarthatta távol magát azoktól az információktól, amik ezzel kapcsolatosan eljutottak hozzá. 

Nem csak azért, mert a blogunk is hónapokon át beszámolt az önkormányzati szemétségről, hanem azért is, mert már a Kormányhivatal kereste meg és szólította fel az önkormányzatot ennek a folyamatnak a felszámolására. A törvényességi észrevételezés olyan a jegyző számára, mint a diáknak a záródolgozatába bevésett egyes.

Molnár Csabának azonban nem ez az egyetlen bukása.

Ezek után mégis arról kellett beszámolnunk idén, hogy újabb szabálytalanság történt és a Kormányhivatal fedezi Ócsa törvénysértő városvezetését.

Bukodi Károly nyomán történt ugyanis, hogy Molnár Csaba ismét belement egy törvénysértő eljárásba. A szociális lakóparkosokat érintő lakbéremelést maguk közt mutyiban intézték, amihez nem csak a jegyző, hanem a képviselőink is hozzájárulásukat adták.  Az, hogy Gallai Zoltán doktor ilyenben részt vállal és a nevét adja az ilyenekhez, már megszokott a több éves képviselői tevékenységét visszanézve, de ez még nem menti fel a mögöttes tisztességtelenség alól.  Balló Benő nem okoz meglepetést, hiszen már a választási listaállításkor megmondtuk, hogy semmi jó nem várható el tőle, mert nem az itt élő érdekeit, hanem a fideszes polgármesteri kőr és a maga anyagi hasznát fogja csak kiaknázni a képviselőségből, ahogy Gallai is ezt teszi. Ezek a tisztességtelenségek vezettek oda, hogy a szociális bérlők díjat az egekbe emelték. Balló Benő mint a Városfejlesztési Bizottság elnöke is ehhez adta nevével együtt a szavazatát a törvénysértő eljárás során.  Valóczki Melinda Andrea szintén képviselőként és a Városfejlesztési Bizottság tagjaként eljárva szavazta meg a szegények lakbéremelését, de a maga ebbéli gonoszságán túl mentségére szolgáljon számára, hogy Ő a mögöttes jogsértéssel nem lehetett tisztában, mivel nem elég képezett ehhez.  Persze nincs ezzel egyedül, már más képviselők is képesek voltak ebben a jogtiprásban támogató szerepet vállalni.  

Ezzel párhuzamosan felmerül a Városfejlesztési Bizottságban delegált két fizetett külsős tag, Koller Csaba és Szabó Zoltán felelőssége is, mivel nekik ezzel előzetesen a bizottsági előkészítő munkában találkozni kellett és a javaslatuk alapján került csak a testület elé. Oda úgy, hogy ezt már ők tárgyalták és jóváhagyták. 

Mindezzel el is jutottunk a következő lépcsőig, amikor is ugyanez a városvezetés és a mögöttes brancs  ismét képes volt a lakosság ellenében törvénysértő mód eljárni. Ez a mostani nagy port kavaró ügy az inárcsi erdőirtással együtt járó naperőművet kijátszó beruházás, mely a vonatkozó rendeleteket és a szabályozásokat kijátszva napelemparkként kívánja telepíteni a 2 x 49,9 MW teljesítményű telepét. Ez eleve a törvényi szabályozás kijátszása ami mellett a fideszes Tarnai Richárd kormánymegbízott vezette Kormányhivatal ugyanúgy elnéz és leplezve fedez, ahogy Ócsa jegyzője is eljár hatáskörében, vagy azt túllépve, és ahogy ez történt az ócsai devizahiteles lakásbérlők esetében is.

https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--bteLFAh6--/c_limit,w_1160/7N0AE57FhLIJ1QHwqs.jpeg

Ócsa önkormányzata polgármesterével, jegyzőjével és a csóváló kutyafarokként eljáró testületével képes úgy rendeletet módosítani, hogy az törvénysértő.  

Ócsa önkormányzata, köszönhetően a polgármester és a jegyző együttműködésének, a város gazdálkodását érintő termőföldekre úgy engedményezett nagyfeszültségűfelsővezeték-tervezési hozzájárulást biztosítani, hogy arról az érintett és érdekelt feleket a törvényi kötelezettsége szerint  se nem értesített, se nem tájékoztatta, és a véleményüket sem kérdezte. Mindezért teljes mértékben hibáztatható a jegyző, mert a törvényi kötelezettség betartása az Ő feladata. Molnár Csaba Ócsa jegyzőjeként úgy adott ki állásfoglalás, írt alá dokumentumokat ezzel kapcsolatosan, hogy arról semmiféle tájékoztatást nem tett, érdekegyeztetést nem tartott.  

Az önkormányzatoknak ilyen esetben, - ahogy Inárcs is eljárt,- kötelező kikérni a mögöttes földtulajdonosok, a bérlők a bérbeadók  véleményét, ahogy a működő érdekképviseleti szervezetek véleményét, ha az általuk birtokolt, kezelt, vagy használt területet érintő változások felmerülnek. 

https://static3.depositphotos.com/1000592/257/i/600/depositphotos_2578588-stock-photo-electricity-pylon.jpg

Ócsa városvezetése és a városi önkormányzat  ezt elmulasztotta.  Ahogy azt is, hogy az önkormányzatnak az itt élők érdekeit kéne szolgálnia. Az önkormányzati ülés, pedig az a képviseleti testületi fóruma kéne, hogy legyen a választóknak, ahol az érdekeit képviselik és érvényesítik.  Erről azonban a képviselők nagy része az eskütételét követően elfeledkezik. 

Be kell látni, hogy Balló Benő mint a Városfejlesztési Bizottság elnöke nem szólalt fel és nem is járt el megfelelően a jelen esetben. A Városfejlesztési Bizottságnak a nagyfeszültségi hálózat nyomvonaltervéről tárgyalni kellett volna.  A polgármester és a jegyző nem kerülheti meg a képviseletet és nem hagyhatja ki a bizottságot sem. Az önkormányzatnak ezen túl pedig hirdetményt is közzé kellett volna tenni a tervezetről és az abban illetve azt érintő módosításról. 

Törvény írja elő, hogy előzetesen egyeztessenek az érintettekkel. Ócsa város jegyzője, az ócsai önkormányzat tökéletesen figyelmen kívül hagyta ezeket a jogszabályokat.  Ez egy olyan bűnös mulasztás, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni, mint a szintén törvénysértő önkormányzati lakbérrendelet mellett, amit benyelt a Tarnai-féle fideszes Kormányhivatal.

https://www.orientpress.hu/images/original/tarnai1707.jpg

A vonatkozó jogszabály célja, hogy az önkormányzat területén élők, a városban lakók érdekei is hangot kapjanak, mielőtt az önkormányzat döntést hoz az életkörülményeiket befolyásoló dolgokról, vagy a sorsukat érintően. Márpedig a lakóépületektől az itt élők házaitól 300-500 méterre tervezett nagyfeszültségű távvezeték nem csak látványban hanem számos más tekintetben is kihat rájuk és befolyásolja élet- és lakhatási körülményeiket. Ez nem lehet a nyilvánosság kizárásával, a polgármester és a jegyző egyéni és sajátos ügyviteleként kezelni. 

A törvények azt írják elő, hogy előzetesen egyeztessenek az érintettekkel. Ezeket a szabályokat Ócsán is be kell tartani.  A jegyző ez alól nem bújhat ki. A társadalmi egyeztetést meg kell adni és be/meg kell tartani. A polgármester pedig nem állíthatja azt, mint ahogy már a Facebookra kiírta, hogy ezzel a hivatalnak, az önkormányzatnak nincs feladata és dolga. 

De van. Nagyon is.  

Bukodi Károlynak és Molnár Csabának nagyon kell iparkodnia, hogy az eddigi törvénysértő eljárásával kikavart szart mielőbb visszalapátolja a jogállamiság lovába, mert különben ők is arra a trágyadombra kerülnek, amit saját maguk hoztak létre.  

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése