2013. augusztus 9., péntek

Támogatással az előbbrejutásért - Ócsa különös építészeti megújulása ( - fő az építész)

Európai uniós támogatással napelemes rendszert építettek ki a nagykörűi általános iskola és a hozzátartozó tornaterem villamos energia ellátásának biztosítására – közölte Molnár Krisztina, a polgármesteri hivatal pályázati irodájának munkatársa csütörtökön az MTI-vel.

http://www.estihirlap.hu/wp-content/uploads/2013/08/napenergia-iskola-288x162.jpgTájékoztatása szerint az 50,3 millió forint összköltségű projekt megvalósításához a községi önkormányzat 42,8 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében. A környezet védelmét is szolgáló beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam társfinanszírozásával valósulhatott meg, a pénzügyi támogatás mértéke 85 százalékot tett ki.

A kivitelezés során az iskolaépület tetejére 154 darab, összesen 230 négyzetméter felületű polikristály szerkezetű napelemet szereltek fel. A rendszer beszerzését, telepítését, üzembe helyezését és a hálózatra való csatlakozás teljes körű ügyintézését az önkormányzat által kiírt közbeszerzési eljárás után a budapesti székhelyű Észak-Budai Tervező, Szerelő és Szolgáltató Zrt. végezte.

A napelemek éves szinten 37 ezer 950 kWh villamos energiát termelnek, ez az energiamennyiség várhatóan fedezni fogja az intézmény éves villamos energia fogyasztását. 

Ócsán március 20.-án hozták meg a KEOP-2012-5.5.0/A pályázathoz szükséges döntéseket. Bukodi Károly akkor előadta, hogy három intézmény, a Nefelejcs Napköziotthonos Óvoda, az Egressy Gábor Szabadidő Központ és a Bolyai János Gimnázium elhelyezésére szolgáló épületek energetikai korszerűsítéséről van szó. Ehhez határozati javaslatok meghozatala szükséges az egyes pályázatokhoz kapcsolódó közbeszerzés lebonyolítói, műszaki ellenőri, műszaki tervezői és könyvvizsgáló feladatokat ellátó személyek kiválasztása kérdésekben. Ezt követően ismerteti a határozati javaslatot és szavazást kért rá.

http://www.triskell.hu/pic/munkatars/p_horvath.jpgA szokásos eljárásnak megfelelően a képviselő-testület többsége elfogadta a benyújtottakat és a közbeszerzéssel a szolnoki KÁR-MENTOR BT-t, a műszaki ellenőrzéssel a dabasi URANUS "2002" Mérnöki Iroda Kft-t, a tervezéssel ismét a helyi főépítész érdekeltségében álló budapesti Triskell Épülettervező Kft-t bízták meg. Horváth Tamás alpolgármester tanítványának, Horváth Zoltán megbízott ócsai főépítésznek a cége (2008-tól Horváth Zoltán is a tulajdonosi kör tagja) immáron a sokadik milliót felemésztő megbízását nyeri el a vezetés döntése alapján.  Jó látni, amikor minden összejön.

http://static1.architectforum.hu/files2012/n00/01/68/92/424-xtmwg9-referencia-igazolas.jpg
A Triskell másutt képes 175000,- Ft nm áron is óvodát építeni  - Turi Attilával
Horváth Zoltán munkássága ténykedése nem ismeretlen, hiszen már több ócsai középület viseli keze nyomát. A Halázsy Károly iskola kapcsán felmerültekről már többször volt szó. Az Egészségház gondjai is bekerültek a testületi ülésekre. Legutóbb Gallai doktor prezentálásában a nagy hőség és a levegőtlen váró kapcsán. Az átadásra váró bölcsőde vonatkozásában is érkezett már észrevétel, és a most átépítés alatt álló óvoda sem marad híján a kritikus hangoknak. 

Horváth Zoltán ócsai ténykedését, és cégbeli részesedését, munkához jutását esetleges előnyszerzését a képviselő-testületen belül is felvetették már. Akkor Szabó György jegyző azt mondta, hogy nincs összeférhetetlenség. Az előnyszerzés, vagy a versenyeztetés kizárása, vagy a pályázati anyagok ismerete, abba történő belátása mint versenyelőny, nem került jegyzőkönyvbe. Így annak firtatása, vagy megléte nem ismert. 

Horváth Zoltán legutóbb a Tervtanács vonatkozásában került gyújtópontba (fókuszba).  A mások által készített és benyújtott terveket ugyanis a vezetése alatt álló Tervtanács veheti górcső alá fizetség ellenében. Ez bizony drágítja az építkezési folyamatot, és lassíthatja az elbírálást, mivel a bizottság nem állandóan, hanem csak alkalomszerűen (ütemezve) ül össze, a megszabott díjazásért. 

Most, ha minden összejön, akkor az Egressy Szabadidő Központ is egy Triskell (Horváth) -féle beavatkozáson keresztül fog megújulni. Önkormányzati döntés (52/2013./III.20/ ÖK hat.) legalábbis van hozzá. Hogy ehhez végül pénz és önrész is járul, még nem tudni. 

Bukodi Károly szerint az óvoda vonatkozásában 56 millió, a gimnázium pedig 165.5 millió forint pályázati pénzt nyert, ha igaz amit az ócsai Kisbíró közzétett.

Ahogy olvasni, a kormánynak és másoknak is megvannak a kedvenc újjáépítői.

"A jó építészet rugalmasan követi a változó igényeket, felismeri a használatból eredő még oly apró és artikulálatlan szükségleteket is!"  Ha legközelebb valaki közintézményt tervez, ne feledje Turi Attila (Tészta) szavai mögött megbúvó valóban emberközeli építészetet. 

Egyszer Ócsán is ötvöződhetne ez a megvalósulásban és hozzáillő realitásban, s az árakban.

*

21 megjegyzés:

  1. Igaz, hogy a tervezői feladatokért 4,5 milliót fizetnek ki a közösből a főépítészünk érintett vállalkozásának?

    VálaszTörlés
  2. Nem ez lenne az eső. A sportpályára ugyanígy nem sajnálták a pénzt.

    VálaszTörlés
  3. "1655 millió forint" - gondolom, csak elírtad ezt a számot. Amúgy mintha nem is folak írta volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól írom? Laptop húszezerért?

      Törlés
    2. "1655 millió forint" - mintha a Karcsi így mondta volna a Kisbíróban.

      Törlés
  4. Kár csuláznotok, mert tök jó az írás. Fo-lak az olcsóbb, jobb tervet hozza fel példaértékűnek, az ismert itteni főépítész eddigi megvalósításainak drága hozadékaihoz viszonyítva. Amiről szó van, azt mindannyian felfedezhetjük, csak nem foglalta még össze senki. Különben a felmerülő összeférhetetlenségen, vagy az előnyszerzés lehetőségén túl érzésem szerint nincs benne több kivetnivaló, hacsak az összegszerűséget nem vizsgálják. A két előbbi lehetősége pedig nem kizárt, hiszen belsősként sajátos ismeretekkel startolhat rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen olcsóbb és jobb tervről beszélsz, te szerencsétlen?! Ilyen nem létezik! Ha mégis tudsz valamit írd le konkrétan, ne okoskodj másokat megtévesztve! Esetleg iratkozz vissza az általánosba, mert szövegértésből 0 vagy!

      Törlés
    2. Barátom, ha nem látsz olcsóbb tervet, akkor ne vitázz. Horváth hanyadik óvodát és átépítést tervezi már? És mennyiért is? Másutt láttad miből mit hoznak ki? Na, akkor húzód vissza puha tested a névtelen csigaházadba.

      Törlés
    3. Te egyáltalán értelmezni tudod amit olvasol, sőt amit írsz?! Mondanám, hogy kérj tanácsot mentorodtól -folaktól-, de sajnos semmivel nem lennél okosabb tőle.

      Törlés
  5. Ennyi kifizetett pénz, odaadott munka után a Horváth úr miért nem látja el a főépítészi hatáskörén belül ingyen a Tervtanácsos teendőit? Miért kell még ezért is külön díjazásban részesíteni? Ha már annyira rajta volt a bürokráciát növelő köztes testület létrehozásának, akkor azt miért kell külön megfizetni? Nem lehet véletlenül, hogy a haverok közpénzhez juttatása előrébb való cél, a volt egyenesági ügyintézésnél? Mi másért nem adhatná ki közvetlenül Gyál az engedélyt, ha a HÉSZ-nek megfelel? Mit akar még ezen csavarni, vagy fejni a főépítész úr tervtanácsa? A végén nehogy az legyen, hogy a szimpatizáns baráti körnek simán átengednek mindent, az ellenvetőknek meg jön a gáncsoskodás, a beakasztás? Nem erre a hatalmi erőfitogtatásra és a hozzárendelt hivatali támogatásra ment ki az egész? Ennek költségeit ki fizeti Horváth úr és verbuvált csapata számára? Miért nem elég soha az, ami eleve megadatik, miért kell még többet facsarni rajta? Ér ennyit egy pozíció, egy kevésbé humánus hozzáállás? A megbecsülést nem felépíteni kéne és nem pedig silányítani? Olyan visszataszító az egész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Horváth úr ezért semmi plusz juttatást nem kap! Kizárólag plusz feladatokat, azért, hogy ne kelljen minden csip-csup ügyért Gyálra menni! Ha ezt nem fogod fel, neked is tanulmányaid ismétlését javasolom szövegértésből!

      Törlés
    2. Nagyon jó a dumád öreg, de az építésügyi előadó, Szőlősi Zsolt, Varga László mintha ezért lett volna itt.
      Építésügyi Szolgáltatási Pont ellátója: információszolgáltatás az állampolgárok részére az építésügyi hatósági ügyintézésük elősegítése érdekében, az építésügyi feladatok intézéséhez az állampolgári kérelmek átvételének és továbbításának, digitalizálásának és feltöltésének biztosítása az építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszerbe (ÉTDR), kérelmek papír alapon vagy elektronikus adathordozón való fogadása, szükség szerinti szkennelése és az ÉTDR-be történő feltöltésének biztosítása, az építésügyi hatósági eljárás illetékének és az építésügyi igazgatási szolgáltatási díjak befizetésének lehetővé tétele, települési önkormányzati egyéb műszaki, üzemeltetési feladatok.

      Tudod, hogy ne keljen Gyálra menni a Horváth Zoltán által dicsért átszervezés kapcsán.

      Törlés
    3. Egyem azt a tudálékos kis fejedet a Horváth úr védőbeszédéért. A Tervtanács rendeletében foglalva ott van a pénzbeli juttatás. Aztán nem kell itt zagyvaságokat beszélni más nevében.
      Enged meg a Horvát Zoltán úrnak, hogy maga szólaljon fel a saját érdekében. Ő is betudja pötyögni ide a mondandóját és hozzá a nevét.

      Törlés
    4. Ennyi ostoba egyrakáson! Ja ez tartja el főostoba blogját!

      Törlés
    5. Örömmel látom te magad is csatlakoztál.

      Törlés
  6. Na, most nem máshova kell költözni, hanem a tanulmányokat felfrissíteni. Még szerencse hogy ez a jó ember ingyen osztogatjai a tanácsait.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, erre legalább fizetsz rá, mert nem kerül pénzbe, mint a főépítész meg a tervtanács.

      Törlés
    2. Tervtanács. Szükség van rá mint egy falat kenyérre.

      Törlés
    3. Inkább a pénzre, hogy jusson kenyérre, mert a Horváth közismerten szegény gyerek.

      Törlés
  7. Eddig még sosem szavaztam az MSZP-re, de lehet, hogy jövőre - fintorogva bár - ezt fogom tenni, mert ezt az ocsmány elmebeteg rablóbandát a pokolba kívánom.
    Megérdemelne már Magyarország valami RENDES kormányt, nem mindig csak tolvaj, önérdeket képviselő, rövid távon kiuzsorázáson kívül egyébre képtelen hazug seggfejek gyülekezetét.
    Magyarország most utálatos, lepusztított, élhetetlen ország.
    Sajnos nem lehetek büszke arra, hogy magyar vagyok.
    Tisztelet a tudósainknak és művészeinknek, akik képesek felülemelkedni ezen a rémes szennyáradaton.
    Az egész korrupt mocsok élősdi hazug tolvajbandát - jobb és bal oldalról egyaránt - el kell zavarnunk, ha szerepelni szeretnénk a világ politikai térképén, nem csak elrettentő példaként.

    VálaszTörlés