2013. augusztus 24., szombat

Hétmilliárd forint a korszerű hulladékgazdálkodáshoz - újabb pályázati lehetőség ( - a tisztább városért)

Ócsán közismerten probléma a hulladékkezelés.  A város több pontján visszatérő szemétgócok jönnek létre, amivel sem a közterület-felügyelők, sem a városüzemeltetés, de még a Polgármesteri Hivatal sem tud mit kezdeni.  Ócsa város blogja már több ízben vette fel a harcot a hulladéknak nevezett szemét ügyében és a város megtisztítása érdekében.  

Kértük a szelektív szigetek rendezését, a városi szemetesek felállítását, a meglévők ürítését. Nem egyszer jeleztük az útszélére tett zsákokat, az árokba szórt ágakat, és az illegális lerakatokat.
A blog visszatérőn rávilágít a kisvárosi hulladékkezelésre. Sziszifuszi feladat ez. 

Most azonban itt a lehetőség a megoldásra.

http://veol.hu/data/cikk/129/2450/cikk_1292450/1.jpg

 Az önkormányzatok hulladékgazdálkodásához kapcsolódó eszközbeszerzésre az Új Széchenyi Terv pályázatán jelenleg 7 milliárd forint áll rendelkezésre - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2013. augusztus 22-én az MTI-vel. A július végén meghirdetett pályázat keretében új hulladékszállító járművek beszerezése válik lehetővé, informatikai fejlesztések valósulhatnak meg, illetve a településeken hatékonyabbá tehető a hulladékgazdálkodás. 

A pályázat keretében új hulladékszállító járművek szerezhetők be és informatikai fejlesztések valósulhatnak meg.  

http://www.magyarhirlap.hu/sites/default/files/field/image/2013/07/10/szemetszallitas.jpg
Ócsa akár maga is rendelkezhetne hulladékszállító járművel, ami napjában szállíthatná el a szemetet a megadott helyekről. Ezzel pénzt takaríthatna  meg a város, hiszen nem kéne érte másnak fizetni, és még munkalehetőséget is teremthetne legalább 3-4 fő részére, ha egy járműben gondolkodunk.

A legújabb követelményeknek megfelelő, alacsony károsanyag-kibocsátású járművek beszerzése a környezetterhelés csökkentését is szolgálja, emellett hozzájárul az uniós előírások által meghatározott országos célkitűzések eléréséhez.

A pályázat olyan tevékenységeket finanszíroz, mint a hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése, korszerűsítése, a hulladékgazdálkodást támogató informatikai rendszer kiépítése, a szelektíven gyűjtött hulladék előkezelése és a hulladékgazdálkodási létesítmények fejlesztése.

Az NFÜ közleménye szerint a népszerű pályázati kiírás segítségével hamarosan több településen is gazdaságosabbá és költséghatékonyabbá válhat a hulladékgazdálkodási rendszerek üzemeltetése, amely így kevesebb terhet ró a lakosságra, és hozzájárul a kormányzat rezsicsökkentési céljainak eléréséhez.

A lakosság egészségvédelme és a környezet megóvása érdekében kiépülő és működő, korszerű hulladékgazdálkodási rendszerek támogatása az Európai Unió, és a magyar kormány számára egyaránt kiemelten fontos cél - írták.

Forrás: MTI / Magyar Polgármester
*

20 megjegyzés:

  1. Nincsenek vélemények?! Érdekes!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vélemény?, de van: megpróbálták Ócsán a szelektív hulladékgyűjtés szigeteken, de mi az ócsaiak, lehetetlenné tettük azok üzemeltetését oda nem illő hulladék nagy tömegben történő lerakásával (mielőtt a "mi" kifejezés miatt megtámadnátok nem magamról, hanem egyes ócsaiakról beszélek, hiszen az oda nem illő hulladékot Ők vitték oda, meg is szüntek a szigetek). Persze jó ötelet a saját kukás autó, még jobb lenne, ha látnánk egy számítást hány autó kell (egy vagy kettő?) a szeméthez viszonyítva, mennyibe kerül az üzemeltetési költség (gázolaj, olaj, szervízelés - mi lesz addig a pótlásával? - súlyadó, kötelező biztosítás, vizsgáztatás, stb), hány fős személyzet kell (sofőr, legalább 2 fő rakodó, mi van ha valamelyik szabadságra vagy betegállományba megy, stb), milyen egyéb költségek vannak (munkaruha, védőruha, üzemorvosi költség, fizetés átutalás miatti kötelező számlavezetési díj támogatás, a kötelező járulékokról nem is beszélve, stb. Tehát ha mindezt -a nem teljes, felsorolásban példálozóan foglalt költségeket figyelembe vesszük és a hatékonyságot is mérjük) és mindez pozitív, akkor van értelme saját üzemeltetésről beszélni. Az csak egy másik érv, hogy ki fizeti a lerakási díjat vagy pályázhat-e önálló önkormányzat későbbi fejlesztésre vagy az csak társulásoknak áll nyitva, mármint a lehetőség. Még rengeteg nyitott kérdés van, ehhez képest a javaslat minimum kidolgozatlan, és ez "pzitív" vélemény. Lényegesen alaposabban előkészített véleményeket lenne szabad itt elhelyezni, mert így komolytalannak tűnik az egész. Természetesen lehet pocskondiázni.....

      Törlés
    2. A szelektív gyűjtőket be kellett volna kamerázni, ez máshol is eredmênyre vezetett. Persze a megszüntetés egyszerübb és olcsobb megoldás volt, csak éppen előre nem jutittunk vele.

      Törlés
    3. Te szerencsétlen. Amikor valaki azt tanácsolja az önkormányzat ülésén, hogy állítsuk le a korábbi elgondolást Alsópakony ivóvíz ellátásának megoldása tárgyában, akkor az egy pozitív gondolat a képviselőtől. Ha Fo-lak bemutat egy pályázatot, akkor az pocskondiázás.
      Csak gratulálni tudok az ilyen kificamodott gondolkodáshoz.

      Törlés
    4. Ismét egy jól értesült senki megmondja azt, amit még senki nem tett meg hivatalosan. Vagyis, hogy miért szüntették meg a szelektív hulladékszigeteket.
      Akkor most én is megmondom. Azért, mert foglalkozni kellett volna vele. Ez ugyan nem focipálya, de mégis szükség van rá. A különbség, hogy ez nem érdekli a polgármester. Ez a következtetés levonható abból hogy a focipályát bekamerázták, a hulladékszigetet nem. A szelektív lerakót soha nem takarították napi szinten. Nem figyeltek rá. Így nem is lehet üzemeltetni. Ezen az alapon most az erdőszélre hordják a szemetet. Szerinted akkor az erdőt is fel kell számolni? Vagy a ott van az aluljáró, ahova bedobálják a sörösflakonokat, a cigivégeket és a dobozokat. Azt sem szüntette meg hivatal. Csak a hulladékszigetet. Mert ez így van rendjén Ócsán. Erre utal a sok hülye beírás.

      Törlés
  2. Annyira igaz, hogy nincs mit hozzáfűzni.

    VálaszTörlés
  3. Bezzeg azt nem forszírozta annyira folak. Csak támadott újfent.

    VálaszTörlés
  4. Az a helyzet, hogy a kukásautó és a személyzet minden egyes költségét a nyugdíjjáruléktól a szervizelésig megfizeti a várost a vállalkozónak, mert benne van az árban. Ha saját autó lenne, akkor is meg kéne ezt fizetni, de lehet, hogy bérmunkát is tudna vállalni vele a város.
    A különbség mégis csak az, hogy helyben lehetne munkát teremteni, és nem mások alkalmazottjait támogatni. A vita helyett pedig költségszámítást, előkalkulációt kell végezni. Ere valók a közgazdászok. A sajtó pedig arra, hogy rávilágítson a dolgokra. A blog ezt megtette. Mi a baj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell ide kukásautó, ott az LFX erre a célra.
      Ha már egyszer költségtérítést vesznek rá igénybe, akkor dolgozzon is meg érte, ráadásul járulékok, illetmény, munkaruha is rendben.
      A szelektívet meg a tulaj háza elé, vagy a focipályára kell lerakni és akkor ez is rendezve.
      Ez így korrekt, nem?

      Törlés
    2. Plussz a te házad elé pedig engedjék a szennyvizet úgyis jó helyt lesz az.

      Törlés
    3. Azt a házat maga fizette, ellenben a focipályával, amiben ugyebár az ócsaiak adója jócskán benne van. Szóval így szennyeskedjen bármelyik szotyiköpködő pályaszakértő.

      Törlés
    4. "Jó helyt lesz az"
      Úgy látom, abban a közekben ahol te élsz, nincs gond se csatornára se villanyra, se egyéb civilizált dologra.
      Egyébként tudtad, hogy most pályázhatsz a tanyafejlesztési programra?

      Törlés
    5. "Jó helyt lesz az" - ha jól tippelem, székely nyelvjárás. Meglehet, hogy többen bírják, mint az ócsait! :D

      http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_nyelvj%C3%A1r%C3%A1sok

      Törlés
    6. Na megjött a két Grétsy szakértő! Az szeretem bennetek, hogy mindenben szakértők vagytok. Legalábbis szerintetek.Szerintem csak kis suttyók akik okoskodnak itt poénból.

      Törlés
    7. Mi csak folak mindenhez értő szakértelmét irigyeltük meg!

      Törlés
    8. Mi bajotok Fo-lakkal? Senkit nem bántott, senkitől nem kért pénzt, nem vet ki adót, nem tivornyázik, nem áll soron kívül a pulthoz, nem fröccsözik, nem jár négykézláb haza, és nem bitorolja az iskola szertárát.
      Még csak nem is Ő szervezete egységbe a szülőket az iskolai pénzekkel szemben. Spák Józsefet sem kergette az iskola körül, hogy rákényszerítse az ottani bizniszre. Nem Fo-lak végett került pénzbe a védelem és a pervesztesség. Fo-lak még csak bejelentést sem tett. Az aki beperelte a dolgokat azt nem említi senki. Aki végett be kellett perelni a vezetést, az meg qrvára tisztességes. Egy valamire való iskolaigazgató, egy normális polgármester az ilyet úgy tanácsolja el, hogy a lába sem éri a földet. Alkoholizálni, cigizni, idegeneket behurcolni, mulattatni az iskola falai közt a múltban sem volt ildomos. Most aztán különösen nem. Ha református kezekbe került volna az intézmény, a tanár úr akkor is megbújhatott volna az ismert turpisságaival a szentlélek leple alatt? A Nt Hantos Péter ha ezt eltűrte volna, akkor az általa képviselt egyházat járatta volna le. A városháza azonban kevésbé erkölcsös. Az igazgató asszony, meg csak hétvégi kórista. Szóval az erősebb vad szaporodik, a gyenge meg vegetál. Ez itt a dolog rákfenéje. Ha ezek után kiálltok a léhúzósok mellé, akkor végig Fo-lakot fogom támogatni a következőkben és az eljövő választások alkalmával.

      Törlés
  5. Én meg a chipsárusét

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Többség?
      Ez qrva jó:)
      Ezer valahányszáz szavazatot sikerült összekaparni egy kilencezres városban.
      Elhiszed, hogy a valódi többség leszarta, ki lesz a polgármestere ennek a porfészeknek?
      Ha itt valóban létezne az összefogás a haverodat még a szomszéd tyúkja is hazavágná egy választás alkalmával.

      Törlés
    2. A szomszéd tyúkját már hazavágta.

      Törlés