2013. augusztus 3., szombat

Ócsa szabad város - megtíltható a kutyaugatás ( - például a közösségi együttélés szabályozásaként)

Ócsán a polgármester nagyon vigyáz az önkormányzat jó hírére. Nincs ez mindenütt így

A képviselő-testületek rendeletben határozzák meg a közösségi együttélés alapvető szabályait. Kőteleken egy rendelet szerint 14 év felettiek nem használhatják a játszóteret, egy másik alapján – egyfajta értelmezés szerint – nem ugathatnak a kutyák. A településvezetési szakember véleménye alapján állítja: rendeleteik jogszerűek.

– Inkább a játszótéren legyen egy tizennégy-tizenöt éves gyerek, mint a kocsmában – mondta egy hölgy. A felvetés jogos, csakhogy a kőteleki önkormányzatnak rossz tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban. Többször előfordult, hogy a kamaszok nem megfelelően használták a játszóeszközöket, olykor meg is rongálták azokat.

– Egy játszóterünk van, vigyázni kell rá. Próbálunk mindent megtenni, hogy a kisgyerekek élvezhessék a játszótér nyújtotta lehetőségeket, ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy 14 éven felüliek nem használhatják azt – mondta el megkeresésünkre a település polgármestere.

– A rendelet célja egyébként az, hogy biztosítsa a Kőtelek közigazgatási területén lévő játszótér használói számára a kellemes időtöltést, gondoskodjon az egészségük védelméről és biztosítsa a közbiztonsági, állagmegóvási szabályok betartását és betartatását – tette hozzá a településvezető.

Lovász Tibor azt is elmondta, hogy sok más településhez hasonlóan náluk is tilos a dohányzás, a szeszesital fogyasztás, a szemetelés, a játszótér területére tilos üveget, sérülést, balesetet okozó tárgyat, oda nem illő eszközt és persze kutyát bevinni.

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2013/05/kutya2.jpg
Az állattartás nem zavarhatja mások nyugalmát
Apropó, kutyák. Rájuk sem vár jó világ az egyik elfogadott önkormányzati rendelet értelmében. Kissé kisarkítva a dolgot, még ugatniuk sem szabad. A kőteleki polgármester szerint a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendeletünk egyik pontját „fordították” így le. A rendelet szerint az együttélés szabályait mulasztja el, aki az ebet úgy tartja, hogy az mások nyugalmát tartósan és rendszeresen zavarja.

– Sajnos volt rá példa, hogy egyesek egy méteres láncra kötve tartották a kutyát, az persze reggeltől estig keservesen csaholt, ugatott. Ez érthetően zavarta a szomszédokat. Erre irányul a rendelet. Mindemellett a szabályozás kiterjed a növények megfelelő telepítésére, a köztisztaságra, a közterület használatra és sok minden másra – tette hozzá végül, s kiemelte: reméli, hogy a rendeletek betartása nem okoz majd gondot azzal együtt, hogy egy általa megkérdezett szakértő szerint azok jogszerűek.

Nem csak Kőteleken születnek tilalmi rendeletek, hiszen azok most újra meghozhatók. Ráadásul a szabályok elmulasztásának elkövetőjével szemben ezer forinttól százötvenezer forintig terjedő igazgatási bírság szabható ki. Az Alkotmánybíróság tavaly már alkotmányellenesnek minősített egy törvényhelyet, mely ilyen hatalmat adott az önkormányzatok kezébe. Akkor rákényszerültek, hogy visszavonják a tiltott közösségellenes magatartásokról szóló rendeleteiket.

Az új rendeletalkotási hullám hozadékaként a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet az ombudsmanhoz fordult, hogy kérje az Alkotmánybíróságtól annak a törvényhelynek a megsemmisítését, amely lehetővé tette az önkormányzatok számára, hogy ilyen rendeleteket hozzanak. Azzal érveltek, hogy ugyanarról van szó, mint a tavaly megsemmisített másik paragrafusnál, illetve az annak alapján hozott, majd visszavonni kényszerült rendeleteknél.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/%C4%8Cern%C3%A9_Vod%C4%9Brady,_Family_Frost.jpg
Akad, ahol nem zenélhet a "fagyiskocsi"

A nyaralóhelyeken is vannak érdekességek, így érdemes tájékozódni, mielőtt vakációzni indulunk. Előfordulhat, hogy akár 150 ezer forintos bírságot veszünk a nyakunkba, ha hagyjuk a kutyát pancsolni. Tilos kutyát a tóban fürdetni Velencén, Balatonkeresztúron és Pákozdon. Székesfehérváron pedig ebet lakóház folyosóján, lépcsőházba, liftben kizárólag szájkosárral lehet vezetni.

A keszthelyi példa jól mutatja, hogy csak a képviselő-testületek fantáziája szab határt annak, mi mindent szabályoznak, ott ugyanis a rendelet értelmében nem csendülhet fel a fagyiskocsik jellegzetes dallama, mert a város „közigazgatási területén belül az árusításkor hangjelzés nem adható, valamint hangosítás, hangos reklám nem használható”.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése