2013. augusztus 22., csütörtök

Fokozott ellenőrzés - sebesség kontroll ( - rendőrségi akció)

A héten fokozott sebesség ellenőrzéseket tartanak Európa mintegy 27 országában, Magyarországon augusztus 22-24. között (csütörtöktől szombatig) számíthatnak az átlagosnál aktívabb rendőri jelenlétre az autóvezetők.

Az akció országos szintű, ennek megfelelően a fővárosban, valamennyi megyében és a gyorsforgalmi útjainkon egyaránt számítani lehet ellenőrzésekre. A három napos akcióban a rendőrség valamennyi működőképes sebességmérő készülékét beveti, az automata és a hagyományosnak tekinthető mobil eszközöket egyaránt.

Az akció előtt  Ócsán, a Bajcsyn is lehetett már látni a forgalommal szemben álló "civil" rendszámú autót, aminek belsejében (utasterében) ott lapul az alig észrevehető sebességmérő készülék.

A sebesség-ellenőrzések végrehajtásának első számú oka, hogy Európában a gyorshajtás a közutak „legfőbb gyilkosa”, mely évente 8-10 000 áldozatot követel. Magyarországon a közúti balesetek mintegy egynegyedének a hátterében a gyorshajtás áll. A halálos balesetek vonatozásában ez az arány még magasabb: 40% körüli!
(Bár a magas arányszámú vagyon elleni bűncselekményekre és a kivilágítatlan kerékpárosokra is ennyi figyelmet, törődést áldozna a yard.)

A leállításos jellegű ellenőrzések során a rendőrség természetesen a gyorshajtók mellett a más szabályok ellen vétőkkel szemben is fellép, amennyiben a jogsértést észleli (pl. ittas vezetős, biztonsági öv használatának elmulasztása, mobil telefon használata vezetés közben stb.).

A kifejezetten a sebességmérésre koncentráló akció egyébként nem példa nélküli, a TISPOL (European Traffic Police Network, vagyis Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) idén már hatodszor szervez hasonlót, és további hármat terveznek még 2013-ban.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése