2013. augusztus 16., péntek

Nem győzik finanszírozni a városüzemeltetést - újabb hitelt vettek fel ( - eladósodunk)

Augusztus 13-ra rendkívüli Testületi ülés hívott össze csendben Bukodi Károly polgármester, hogy újabb hitelt vehessenek fel és az adósságfinanszírozásba fedezetként bevonhassa az Egészségház épületét. A többi már nem érdekes.

http://www.belfoldihirek.com/news_images/1554/ocsa_20110916150027_90.JPG
Ahol a jó és a rossz döntések születnek  - akár a béremelés
Ócsa Város Önkormányzata gyenge pénzügyi megalapozottsággal bír, az állami konszolidáció ellenére.

Bukodi Károly már azt is írásba adta, hogy az iskola kerítésének tervezett építése likviditási gondokat okozhat. A gazdaságtalan Városüzemeltetési Nonprofit Kft ügyvezetőjének a bérbeli juttatását azonban a kilátástalan helyzet ellenére jelentős mértékben megemelte a testületi többség. Mindez nem új keletű, hiszen ha máshol nem is, a blogon lehet olvasni erről.

http://www.nepszava.hu/image/?id=361273&ext=jpg&th=inline_main
Gondos gazda - bérpótlékkal
A rendkívüli ülés keretében a polgármester most 3 napirendi pontot határozott meg. Ebben az egyik a Református templom előtti kiszögelés (Névtelen tér) állami tulajdonból történő átvétele, a másik az iskolák energetikai pályázatának vitelére kijelölendő cégek meghatározása az árajánlat alapján. A harmadik, talán  mégis csak kardinális előterjesztés azonban a Buzáné Icsó Zsuzsanna vezette önkormányzati Kft újabb hitelfelvételi kérelmének elbírálása, illetve testületi hozzájárulása. 
( Tárgy:  Ócsa Városüzemeltetési Nonprofit Kft hitelfelvétele
Előadó:  dr. Búzáné Icsó Zsuzsanna ügyvezető, Bukodi Károly polgármester)

Mint ismert a városüzemeltetés rengeteg gonddal és problémával küzd, aminek látható jele az utcákon és az útszéli szemétkupacokon is látható, ha másutt talán nem is. 

http://84.2.34.168/photos/006/721/893/6721893_75075817_l.jpg
Ócsa büszkesége - jelzálog alatt
Az önkormányzati káefté nem képes gazdaságos tevékenységre és önellátásra. Ezt az állandó pénzügyi veszteség és az ismétlődő hitelfelvétel bizonyítja. A helyzettel tisztában kell lennie a testület Pénzügyi Bizottságának, a képviselőknek és magának az önkormányzatnak is.

A korábbi hitléfelvétele (87/2012. /V. 30./ sz. ÖK. határozat) kapcsán már jeleztük, hogy annak visszafizetése (40.000.000,- + kamat és járulékok) nem fog kitermelődni és gondokat fog okozni. Ez azonban süket fülekre talált, ahogy abbéli felvetésünk is, hogy ebben a helyzetben nem az ügyvezető bérének felemelése az elsődleges és legfontosabb szempont. Mindhiába, a képviselők jelentős hányada mégis megszavazta a havi többletkiadást, nem törődve a következményekkel.

Dr. Szabó György jegyző 2012. június 27.-én megtartott ülésen kéri felvenni a 3.4 napirend után az Ócsa Városüzemeltetési Nonprofit Kft. hitelfelvételéhez kapcsolódó nyilatkozat tárgyat.

3.5. Tárgy: Ócsa Városüzemeltetési Nonprofit Kft. hitelfelvételéhez kapcsolódó nyilatkozat
Előadó: Bukodi Károly polgármester

Dr. Szabó György jegyző előadja, hogy az anyag azért nem került előbb ki a képviselőkhöz, mert tegnap még tárgyaltak a hitelszerződés egyes elemeiről a Takarékszövetkezettel. Annyi a hitelszerződés módosítása, hogy a Városüzemeltetési Kft, mint önálló gazdálkodó szervezet és, amely jelen pillanatban a számláját a Kereskedelmi és Hitelbanknál vezeti, nem kell, hogy a banktól külön hozzájárulást kérjen. Két részre bontották az egész tranzakciót, a folyószámla hitelét ki tudja fizetni a Kft. a szerződésmódosítás kapcsán, az egyéb egy éven belül lejáró hitelét pedig csak úgy tudja felvenni, - ez a szerződés módosítása - hogy a folyószámláját át kell Vinni a Takarékszövetkezethez.
Bukodi Károly polgármester ezt követően szavazást kért a határozati javaslatra.

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7 igen és l tartózkodó szavazattal a következő határozatot hozta: 103/2012. /V I. 27./ ÖK.határozat:
Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete (mint a természetben Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 4. szám alatt található 1915/8/A/4 és l915/8/A/6 számú ingatlanok tulajdonosa - az utóbbi tulajdonjog fenntartásával elidegenítésre került - )

A következmények meg a mindennapokban és a működésben jelentkeznek, amikor ismét és rendkívüli ülés keretében történő hitelfelvételt kell eszközölni a fideszes képviselői többség által. Az újabb hitelfelvétellel a korábban felvett aktuális részét kívánják törleszteni.  A korábbi hitel fedezetként az önkormányzat saját tulajdonú ingatlanát vonta jelzálog alá.  A mostani hitelfelvételhez is egy ingatlanra volt szükség. A most igényelt 23 milliót a korábbi hitelező, az Örkényi Takarékszövetkezet nyújtja, az önkormányzat pedig cserébe az Egészségház épületét biztosítja jelzálogként. 

http://www.pestmegye.com/news_images/1554/egeszseghaz-ocsa_20110818233115_58.jpg
A városüzemeltetés ügyvezetőjének béremelése után - hitel
(Beterjesztett Határozati javaslatként Ócsa Város Önkormányzat Képviselőtestülete, mint 100 %-os tulajdonos az Ócsa Városüzemeltetési Nonprofit Kft. önálló hitelszerződésének módosításához – az Örkényi Takarékszövetkezet által adott kondíciós ajánlatnak megfelelően – hozzájárul. Egyben felhatalmazza dr. Buzáné Icsó Zsuzsanna ügyvezetőt a pontban megjelölt hitelszerződés aláírására.)

A polgármesteri beterjesztést a képviselői többség elfogadta, ezzel az Egészségházat 23 millió ellenében elzálogosította. 

Így a fedezetként nyújtott ingatlanok száma az eladósodásunk arányában nőtt, gazdálkodásunk és eredményességünk romlott.  Ez lassan elmondható az utóbbi három év gazdálkodására, hiszen a konszolidáció, a kommunális adó és a lakossági megvonások ellenére sem sikerül jobb létet, vagy pénzügyi egyensúlyt teremteni a városgazdálkodás és üzemeltetés terén ismételt hitel nélkül.

Kérdés, hogy a Bukodi Károly polgármester hitelessége meddig tartható fenn a folyamatos eladósodásunk ismeretében.

*

27 megjegyzés:

  1. Nem tudom mit kell odalenni ezen a hitelfelvételen annyira.

    VálaszTörlés
  2. Nem kell odalenni, csupán át kell gondolni.
    Alig egy év alatt egy fél bölcsőde árát vették fel hitelként, úgy, hogy három ingatlan tulajdonlapjára széljegyzet került. Ezekkel már nem rendelkezhet önállóan a város. Minimum értékcsökkenés, és társtulajdonlás áll be a szabad rendelkezés helyébe. 63 millió nem kis pénz. A városüzemeltetés soha nem fogja tudni visszafizetni. Ebben a helyzetben miként lehetett több ezerrel megemelni az ügyvezető bérét? Ez nem normális cselekedett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én 23 milliót olvastam, nem 63 millát! A korábban felvett 40 mill.-hoz hozzáadni az újabb 23-at szokásos ostoba csúsztatás! A 40-ből még 13 van hátra /a többit már törlesztették/, ehhez jött a pusz 10 milla. Ennyit a hitelességről kedves folak és fanja!

      Törlés
    2. Kár, hogy a jó tudásodhoz, a helyzet ismeréshez nincs neved. Folak írásában azt olvastam, hogy a 23 milliós hitelért a orvosi rendelőt adták zálogba. Nem kell keverni. Nem igaz? A korábbi hitel összegének visszafizetéséről honnan értesültél mert azt beszélik, hogy pont ebből akarják rendezni. A hitelességről, meg a csúsztatásról talán ennyit. Az amúgy sem számít, a fajtádnak, hogy ilyen helyzetben nem adunk béremelést egy veszteséges cégben. Nektek az nem esemény, hogy mit terhelnek meg. Csak az agyalágyult Orbán vezér fizeti vissza az adósságot, az okos ócsai vezérek meg halmozzák.
      Tudod, mit? Mondjál le, vagy menj szórakozni a Pecsába.

      Törlés
    3. Megtudnak mindent magyarázni. A városi ember meg jövőre megköszöni ennek a pofátlan társaságnak és a haveri körnek.

      Törlés
  3. De hova tünik a pénz? A város állapotát elnézve abba nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A városüzemeltetés olyan mint a foci. Nyeli a pénzt.

      Törlés
    2. Hülyén mindent lehet csinálni.

      Törlés
  4. Míg ők jól kiveszik a pénzüket, addig a város eladósodik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell mindjárt negatívnak lenni. Meg kell várni a ciklus végét.

      Törlés
  5. Az pofátlanság, hogy nincs pénz, hitelhez folyamodunk, és közben fizetésemelést eszközölünk ki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy én nem értek mindent, de Horváth Tamás, mi ez az önkormányzati határozat?

      Törlés
  6. Lehet, hogy én nem értek mindent, de Fodor László, mi ez az önkormányzati határozat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fodor úr mindegyiknek ellene volt. Tudtommal nem is szavazta meg egyiket sem.

      Törlés
    2. Kardos Zoltán a Pénzügyi Bizottság elnöke. Rajta keresztül mennek ezek a dolgok. Az Ő felelőssége az a javaslattétel, amit a testület elé tár. Buzáné béremelését Ő továbbította javaslattal a testületnek. A hitelfelvétel és az orvosi központ fedezetként való odaadása nem történhetett volna meg a hozzájárulása nélkül. Őt kell elsősorban számon kérni, aztán a Bukodit és a többit.

      Törlés
    3. Kardos Zoltán a Pénzügyi Bizottság elnöke.
      Gondolom megvan hozzá a megfelelő képesítése ha már ilyen felelösségteljes döntéseket hoz.

      Törlés
  7. Lehet, hogy én nem értek mindent, de Bukodi Károly, mi ez az önkormányzati határozat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ő sem tudja, ez nem az ő asztala. Ő csak egy polgármester. A tornatermi tivornyák és a foci az ő területe. Csak ez ügyben keressétek kérdéseitekkel, minden más csak zaklatás és kötekedés.

      Törlés
    2. Ha sokat akadékoskodtok a kérdéseitekkel beszünteti a blogot is mint anno az online fogadó órát és sóval hinti fel a helyét.

      Törlés
    3. Nem kell provokálni a mestert, tudja az a dolgát. Most is jobbnál jobb árajánlatok után rohangál, de állandóan beleköt valaki. Nektek nem számít semmi. Valentin nap, és augusztus 20.-a sem szent?

      Törlés
    4. Ennyi bunkó egy rakáson!

      Törlés
    5. El nem tudom képzelni, ki szavazta be őket.

      Törlés
    6. Minél több pénzt juttatni minél kevesebbeknek, de csakis és kizárólag haveroknak, rokonoknak, jó elvtársaknak. Ez a fityisz, semmi más.

      Törlés
    7. Ezek szerint a konszolidáció Ócsán mit sem ért, újra eladósodott város. A mostani vezetés képtelen fenntartani és üzemeltetni azt, nem képes ellátni ebbéli feladatát. Bukodi Károly, Horváth Tamás, Kardos Zoltán, Bukodi Jánosné, Gallai Zoltán képviselőknek távozniuk kell a testületből.
      Az önkormányzati tulajdonú társaságok vezetőinek kifizetéseit pedig korlátozni, a tisztségeket pályáztatni kell.
      Ócsa anyagi helyzetére pénzügyi- gazdasági átvilágítást kell kérni, az elszámoltatást követően a vezetést meg kell reformálni. A választásokra a szennyest tisztázni kell. Ez nem csak a városlakóknak, hanem a Fidesznek is érdeke.

      Törlés
    8. Ebbéli hozzászólásod nagyfokú tudatlanságot selytet.

      Törlés
    9. M indig érdemes megfogadni egy jó tanácsot, amennyiben az kellően megalapozott.
      Az viszont nagyfokú tudatlanságot sejtett, ha valaki ezt a szót nem képes helyesen leírni.

      Törlés
  8. Mindenkinek, aki erre a blogra fintorog, vagy bunkózik: úgy tudom a hivatkozások az Önkormányzattól származnak. A jegyzőkönyvek adatait nem Fo-lak, hanem a titkárság jegyzi! A blog írásai erről a lejegyzett döntésekről, vagy annak hátteréről szólnak. Attól, hogy homokba dugjuk a fejünket, a seggünk még kilátszik!

    VálaszTörlés