2013. augusztus 20., kedd

Nemzeti Nagytábor - utolsó nap ( - békesség)

A tegnapi nappal csendben végéhez ért a cserkészek Nemzeti Nagytábora. Ezzel a napi események sora is végett ért.

Vasárnap Nt. Budai Barnabás evangélikus esperes lelkipásztor hetven cserkész társaságában Istentiszteleten vett részt. Az Ócsai Református Templomban a Magyar Cserkészszövetség elnöke hirdetett Igét. Ezen a város néhány vezetője is részt vett. Ezzel egy célt alkotva miszerint a reformátusok alakítsanak a városban cserkészcsapatot. A cserkészszövetség ehhez kész minden támogatást biztosítani. Bukodi Károly polgármester azonnal támogatólag üdvözölte a kezdeményezést.  Az összejövetelen Szűcs Lajos és Pánczél Károly fideszes politikusok szintén jelen voltak, de hivatalos volt még több vállalkozó és intézményi dolgozó.

 https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/p480x480/1150978_160294064164227_440402970_n.jpg

Vasárnap reggel elkezdődött a tábor lebontása az altáborokban, a délelőtt ezzel telt el. A meleg ebéd után a cserkészek megtisztálkodtak és egyenruhát húztak a délutáni ceremóniasorozathoz. Indulás előtt altábori csoportképek is készültek.

A táborzáró programot felekezetek szerint katolikus mise és protestáns istentisztelet vezette be, egy ökumenikus igeliturgiával és áldással kísérve. Az áldás keretében Beer Miklós váci püspök úr Buday Barnabás országos elnöknek, Solymosi Balázs országos vezetőtisztnek és egyben táborparancsnoknak, valamint Henn Péter ügyvezető elnöknek a váci egyházmegye Szent István képével díszített emlékérmét adta át a tábor megszervezésének elismeréseképpen. A lelki javak után a fizikaiak következtek: Enci, a konyhafőnök, házi joghurttal és a hagyományos sajtoskenyérrel látta vendégül a tábort. Közben a cserkész fúvószenekar adott térzenét. 
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1209113_604296179622349_206124292_n.jpgAz esti gálát Buday Barnabás beszéde indította, aki megköszönte Solymosi Balázs Balunak a tábor szervezését. Ezt követően a cserkész fúvósok nívós műsora, a kommunikációs munkacsoport rövidfilmje és a Rege néptánccsoport bemutatója szórakoztatta a tábort. Az előadásokat csatakiáltások és játékok választották el.
Utolsóként a tábor parancsnoka beszélt, aki megköszönte a törzsnek a tábor szervezését.  Balu beszédében kiemelte a tábor határkő jellegét, egy új száz év küszöbén állunk, így kell a tábort elhagynunk és tovább dolgoznunk. állunk, így kell a tábort elhagynunk és tovább dolgoznunk. Még egyszer hangsúlyozta a tábor cserkésztörténelmi jelentőségét, a NNT a harmadik legnagyobb a hazai cserkésztáborok között. Ennek és a "Csillagkapunak" fényében átvonultunk a zászlótérre, ahol egy rövid ima után a Himnusz hangjaira levontuk a zászlókat. Végezetül még felhangzott a Takarodó a cserkész fúvósok előadásában, amíg az altáborok elvonultak.

Sajnálatos tragédia árnyékolta be a búcsút. Hétfő reggel, a tábor előtt húzódó Üllőt Ócsával összekötő út egy alárendelt kereszteződésében egy fiatal hölgy vezette motorjával szenvedett balesetet.  A motoros egy mellékútról kanyarodott az Üllőre vezető útra, ahol összeütközött egy teherautóval. A motorkerékpárt vezető 35 éves hölgy a balesetben olyan a helyszínen életét vesztette.

Az halálos kimenetelő közlekedési baleset végett a táborba vezető utat Ócsa felől lezárták. Az útzár ideje alatt Felsőpakony felől lehetett a tábort megközelíteni. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése