2013. augusztus 12., hétfő

A cserkészek célja már száz éve a közösségért, a közösségben jót tenni - 2. nap ( - célzatosság)

Bár az elmúlt száz évben a történelem megannyi próba elé állította az embereket, a cserkészek célja most is ugyanaz: a közösségért, a közösségben jót tenni- hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a cserkészek nyári Nemzeti Nagytáborának megnyitóján a Magyar Honvédség ócsai kiképzőbázisán hétfőn.

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/945426_10151784040402558_2080290700_n.jpg
Vannak vagy négyezren a megnyitón  - NNT 2013 - Ócsa, 2013 aug. 11-19.
Száz év a közösségekért fesztivál
Hende Csaba a Magyar Cserkészszövetség centenáriumára emlékező tábor közel négyezer külföldi és magyar résztvevője előtt tartott ünnepi köszöntőjében külön is üdvözölte a határon túli fiatal és idősebb cserkészeket, majd a mozgalom céljait vette sorra.

Ki korán kel, fesztivált lel -
A nemzeti összetartozásra, kiemelkedő teljesítményekre, önfegyelemre és kitartásra nevelő mozgalomról van szó, ezért is fontos a kormányzatnak, hogy segítse a hazai cserkészet kiteljesedését - emelte ki.
 
Ha otthonról követitek az eseményeket, maradjatok naprakészek a Nemzeti Nagytábor 2013 és itt, a Cserkészszövetség hivatalos Facebook oldalán:

www.facebook.com/NNT2013
www.facebook.com/MCSSZ

*

Megnyílt a cserkészek Nemzeti Nagytábora

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/559721_600969119955055_1380172036_n.jpg

Hende Csaba miniszter hatalmas teljesítménynek nevezte, hogy a diaszpórában a cserkészet megőrizte összetartozását, s ugyanolyan "hegyeket mozgató" elkötelezettséggel fogja össze a fiatal és idősebb generációkat, mint ahogy a most nyíló ócsai tábor teszi ezt.


A nemzeti összetartozásra, kiemelkedő teljesítményekre, önfegyelemre és kitartásra nevelő mozgalomról van szó, ezért is fontos a kormányzatnak, hogy segítse a hazai cserkészet kiteljesedését - emelte ki a tárcavezető.  


https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q71/s720x720/1098237_600905943294706_1666449913_n.jpgA Magyar Cserkészszövetség által szervezett ócsai Nemzeti Nagytáborba hat országból (köztük például Egyiptomból), illetve a határon túlról mintegy 3200 magyar és külföldi cserkész érkezett. A tíznapos programot 400 rendező bonyolítja le. A több egymáshoz közeli bázison elhelyezett táborlakók a hagyományos cserkészmegmozdulások mellett a barlangászatban, siklóernyőzésben, nyomozós játékokban, illetve tehetségkutató versenyekben is próbára tehetik képességei

Jakab István (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke az ifjúság önszerveződésének "örökös" képességéről beszélt, majd azt mondta, a parlament kiemelt feladatának tekinti a fiatalok nevelését, segítését. 

 Henn Péter, a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának alelnöke a mozgalom történetére való visszatekintést követően úgy fogalmazott, hogy "száz év pozitív példájának" nagy az ereje.

A mai fiatal cserkészek - nagyapáinkhoz hasonlóan - a barátságot, hűséget, áldozatkészséget, kitartást helyezik előtérbe. Rájöttek ugyanis, hogy virtuális világunkban is az emberi kapcsolatok a legfontosabbak. A zászlófelvonással egybekötött tábormegnyitó után a honvédelmi tárca vezetője és Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség elnöke együttműködési keretmegállapodást írt alá. A dokumentum szerint a szövetség számára kiemelten fontos a hazafias nevelés, szorgalmazza, hogy a cserkészek minél nagyobb számban vegyenek részt a KatonaSuli és a Honvédelmi Kötelék programban. A szövetség közreműködik a katonahősök emlékének ápolásában is.

*

2 megjegyzés:

  1. Dicséretes, hogy ezt Ócsán így nyomonköveti valaki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dicséretes, hogy a Honvédség mindent biztosított, és hogy ezért nem kellett többletfizetést adni a városüzemeltetésnek. A honvédségi terület használatához Ócsa Város Önkormányzat nem sok mindent adhatott.

      Törlés