2013. augusztus 22., csütörtök

Pályázati pénzből lesz egészségesebb az ivóvíz Tatárszentgyörgyön - Alsópakonyon mikor ( - például)

Befejeződött Tatárszentgyörgy Önkormányzata ivóvíz-minőségjavító beruházásának a tervezési és előkészítési szakasza. Ez az jelenti, hogy a várhatóan pozitív elbírálást követően hosszútávon megkezdődhet a településen a még egészségesebb ivóvíz biztosítása.

http://www.tatarszentgyorgy.hu/pics/tatarszentgyorgy/hu/news/198780.jpg
Tiszta vizet a pohárba - Alsópakonynak is járna
Az ivóvizek károsanyag-tartalmának a határértékei uniós szinten szigorodtak, ezért van szükség az ivóvízminőség-javítási beruházásra. A fejlesztés tervezett összege  142 240 000 Ft, az Unió és a Magyar költségvetés támogatásának az összege 128 016 000 Ft, a szükséges önerő 14 242 000 Ft, amit az önkormányzat 100 százalékban a BM Önerő Alap pályázat során elnyert támogatásból kíván fedezni.

A község ivóvízellátását jelenleg egy mélyfúrású kút biztosítja. A másik fúrt kútjának még nincs vízjogi létesítési engedélye. Az első számú kútból kitermelt víz mangán, valamint ammóniatartalma magasabb a Kormányrendeletben előírt értéknél.  A második számú kútban a vas-, és a mangán-ion koncentráció haladja meg a jogszabályban rögzített értékeket.

A település kifogástalan minőségű ivóvízzel való ellátása az önkormányzat kötelező feladatai közé tartozik, ezért a kútvizek kezelése – a károsanyag-tartalom határérték alá történő hosszú távú, biztonságos megoldása – elengedhetetlen.

A szakemberek az előkészítési tervezés során megvizsgálták, hogy a tatárszentgyörgyi ivóvízrendszert más környékbeli rendszerre csatlakoztatják, de azok jelentős része nem rendelkezik átadható szabad kapacitással, csupán távolabbi szolgáltatók, de annak költsége többszöröse lenne egy települési vízkezelő rendszer megvalósításának. Újabb vízbázisok létesítése estén pedig valószínűsíthető, hogy a kinyert vizek a jelenlegihez hasonló összetétellel rendelkeznek, így nem biztosítanának tisztítás nélküli, károsanyag-határérték alatti ivóvizet. Ennek okán egyedüli megoldásként egy vízkezelő rendszer létrehozása biztosíthatna hosszú távú megoldást a tatárszentgyörgyi ivóvízfogyasztók számára. A vas és mangántalanítás hagyományos, jól bevált technológia alapján szűrők, illetve különböző kiszolgáló berendezések és műtárgyak létesítésével, illetve felújításával zajlana. 

A beruházást – amely a tervek szerint már az idén elkezdődne – a lehető legkisebb környezeti terheléssel végeznék.

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/90022934.jpg
Régi és új telep - Alsópakony (madártávlat)
Ócsa Önkormányzata nem élt ennek a pályázatnak a lehetőségével, még annak tudatában sem, hogy Alsópakonyon kritikán aluli az ivóvíz-szolgáltatás, és nem biztosított a csatornázottság.  Alsópakony kútja tisztításra és mélyítésre szorul. Korábban ezt az önkormányzat is kitárgyalta és elfogadta, azzal a szándékkal, hogy javítson az ottani vízminőségen. Ekkor még azt tervezték, hogy leválnak az ottani víztoronyról és megszüntetik a kiszolgáltatottságot. Aztán valamilyen okból meggondolták magukat a képviselők és eldobták a tervet, amivel kiszolgáltatottan magára hagyták a major egykori béres házaiban élőket. 

Ócsa, Alsópakony ivóvízminőségének javítása érdekében nem indult a KEOP azon pályázatán, amin Tatárszentgyörgy igen. Ezzel ismét egy olyan érthetetlen elmaradásban részesül a városrész, ami lassan pótolhatatlannak látszik. Alsópakony közműellátási gondjairól már évekkel ezelőtt (2011.08.) cikkezett a sajtó.
A kormányzati negyed megépítése és a városvezetési hozzáállás sem segített azonban a probléma megoldásán.

A város kasszája lyukas, a polgármester szerint egy intézményi kerítés is likviditási nehézségeket okoz, a városüzemeltetés finanszírozási gondokkal küzdve hitelre kényszerül, ami mind arra utal, hogy egy pályázat nélküli, sajáterős beruházás nem ad lehetőséget a városnak a településrész jelentős gondjainak rendezésére. Ezért különösen érthetetlen, hogy a város miért engedi el az ebben segítséget nyújtó (javulást elősegítő) pályázatokat jelentkezés és indulás nélkül, amikor a kormány is arra ösztönöz, hogy minden lehetséges Eu-s forrást hívjunk le. 

Nem tudni, hogy egy rossz gazdálkodás, vagy egy rossz vezetés a mulasztás okozója. 
Az Alsópakonyon élőknek mindenesetre a közművesítésre valószínűleg a választásokig továbbra is várnia kell.

 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése