2013. május 28., kedd

Drága élet, nem olcsó telep és rossz hozzáállás - Alsópakony, szép kilátás ( - szarka farka Ócsa)

Az alsópakonyi lakóházakat már több mint egy évvel ezelőtt át kellett volna adni a legrászorultabb, illetve kilátástalan helyzetbe kerülő devizahiteleseknek, ám a beruházás csúszott. Ráadásul, semmi sem az, ami, s aminek ígérték. 
Pedig csaknem két és fél milliárd forintot költött eddig az állam az ócsai szociális lakótelep létrehozására. ahová még most sem költözhetnek a "nyertesek"

A hamarosan beköltözőket azonban többnyire csak a biztonsági szolgálat fogadja, ami körülveszi a létesült telepet. Az első lakók - akik alig foglalnak el húsz házat a nyolcvanból, - szinte semmi mást nem kapnak, mint a puszta bérlői létet. Ez bizony  azzal jár, hogy már az első bevásárláskor szembesülni fognak azzal, hogy a mesterségesen létesített telepen semmi sincs. Ócsa nélkül se víz, se bolt, se közlekedés. Ahhoz, hogy bejelentkezhessenek, ügyet intézhessenek, a kilométerekre levő önkormányzatot kell felkeresni. Az okmányok rendezése közt a lakcímkártya átvezetése a helyi okmányirodában utazással jár, időbe és pénzbe kerül. A vízhez az áramhozjutásért szintén a városbelsőt kell felkeresni, mert a feltöltős rendszert csak itt lehet beindítani a féltöltésre történő befizetéssel. A kisvárosi Posta azonban többnyire korán bezár, és a munkából érkezőknek nem sok nyitvatartási idő marad. Az élelmiszerért, a bevásárláshoz szintén a városba kell (be)utazni. Erre nincs megfelelő közlekedés. A beígért buszforduló nem épült meg, a jelenlegi Volán járatok végálommása nem lett meghosszabbítva és kitolva Alsópakonyig, buszfordulónak szánt körforgalom nem épült. Így az a helyzet áll elő, hogy aki sikeresen bejut az iskolai járattal, az nem fog tudni visszautazni egész addig, amíg a délutáni másik járat vissza nem indul. Ócsa önkormányzata a városban ehhez nappali foglalkoztatót nem létesít és a helyi buszjáratot sem biztosítja a jobb összeköttetéshez. 

ocsalakopark16

Tehát pénz nélkül nincs élet és infrastruktúra Alsópakonyban. Az ideköltözőknek viszont fizetőeszközből van a legkevesebb. A házukat, lakásukat veszett kitelepülők első körben mással sem találkoznak, csak fizetni valóval. Pénzbe kerül a költözés, a mérők beüzemeltetése, a kamra feltöltése, és az élet elindítása. Lehetetlen helyzet. Cseberből vederbe.

 http://www.kisalfold.hu/kepek/az_ocsai_lakopark_a_levegobol/2828985.jpg

Az alpolgármester a Szociális Családiház-építési program helyi felelős ügyintézője és felvázolója, aki a polgármesterrel többször nyilatkozott a kivitelezéssel kapcsolatosan. Ők ígértek fűt és fát, bőséget, jólétet, kerékpárutat a  városnak, egészen a vasútállomásig, normális ivóvizet a régi pagonyiaknak, jó közlekedést, buszfordulót, ipari parki lehetőséget és munkát az itt élőknek. 

A városvezetés korábbi reményei szerint a lakópark 100 hektáros szabad területén ipari létesítmények, s ezzel új munkahelyek jöhetnek létre - tette hozzá a polgármester.

 ocsa

Ebből azonban nem valósult meg a régi major lakóinak ellátása, az ottani vízellátási probléma évek óta változatlan, nem javult a közlekedés, nem épült buszforduló, sem az ígért szerinti kerékpárút, és nem jöttek a munkaadócégek sem a térségbe, hogy munkát biztosítsanak az ide érkezőknek.
Munka csak a "haveroknak", a baráti őrzőknek, és a bennfenteseknek valószínűsíthető.


 Ócsai lakópark: "Válámi ván, dé ném áz igázi."

Holnapra várják az első fecskét, vagyis azt a családot, akinek tagja egyben a falugondnoki munkát is megkapta. Őt állítólag az Eszközkezelő foglalkoztatja majd.  Nem úgy, mint az alpolgármester által eddig titkolt örző-védő kft-t, aki már ajánlotta is magát arra a munkára, amit amúgy meg sem hirdettek az önkormányzat által. A képviselők legalábbis erről még nem értesültek, és semmit nem tudnak. Ez is azt bizonyítja., hogy Bukodi Károly polgármester és Hortváth Tamás alpolgármester a város és közte Alsópakony ügyeit belterjesen, azaz zártan és szűk érdekeltségi körön belül kezeli és rendezi. Szintén erre utal az általuk terjesztett propaganda és a kudarc eltitkolása. Az egész történet azonban tele van ellentmondással. (Pl: "...hogy a jövőben sem fog semennyibe kerülni a lakópark, ez így nem teljesen igaz.") Horváth Tamás ismét azt ígéri, hogy ez nem fog a városnak pénzébe kerülni, miközben mégis csak többe lesz, mint ha nem lenne. Az alpolgármester még rengeteg hasznot is lát ebben az egészben. Úgy vázolja, hogy minden városi pályázat és pénzhez jutás ennek az állami nagyberuházásnak köszönhető. Vagyis ezek szerint saját kútfőből merítve és erőből dolgozva abszolúte sikertelenek, ha hinni lehet neki: - annak, hogy "az idei és a tavalyi évben eddig közel 150 millió forint ÖNHIKI pályázatot nyert városunk, amire az elmúlt évtizedekben egyáltalán nem találunk példát. Ráadásul a beruházásaink önrészére is sikeresen pályáztunk, így közel 100%-os állami finanszírozással épül városunk új bölcsődéje, ill. kerül bővítésre és felújításra az óvoda is."
 

Az állam azonban nem akar több pénzt áldozni a számunkra is rosszul sikeredett fejlesztésbe. A kormányzati milliárdok ellenére Ócsa nem vált virágzó várossá. Az állítólagos támogatás és siker ellenére a városi óvoda bővítése gondokkal küszködik, míg a bölcsőde építése anyagilag annyira megterheli a várost, hogy annak költségvetéséből is a szigetelés és a kivitelezés  egyes elemeinek leszegényítése mellett döntöttek. Ez arra ad bizonyosságot, hogy vagy a pályázati finanszírozással, vagy az elszámolással gondok jelentkeznek.

Ócsa még nem tudja, hogy a többletterhet miből fogja fizetni. Alsópakony nagyon rossz beruházássá vált. 
Csaknem két évvel a szociális családiház-építési programról született kormánydöntés után, pár nap múlva, azaz június elejétől jó-pár tartozása miatt otthontalanná vált család érkezik a pakonyi telepre.  Az ottani kártyás bérházakat a hírek szerint tizenöt kétgyermekes, három háromgyermekes és két négygyermekes családnak utalták ki. A családok zöme a megyéből és a fővárosból és érkezik, de lesz a városunkból kiköltöző család is. A beruházás első (és úgy tűnik utolsó) ütemében ugyanakkor összesen nyolcvan ház épült, amelyek összesen ötven négyfős, húsz ötfős, valamint tíz hatfős családnak tudnának lakhatási lehetőséget biztosítani. A hirtelen fellángolás ellenére csak húsz családot találtak alkalmasnak az elbírálók.

A végső beköltözés lehetőségéről egy öttagú bizottság hoz döntést. Két fő a Máltai Szeretetszolgálattól, két fő Ócsa önkormányzatától és egy fő a Nemzeti Eszközkezelőtől hozza meg a döntést. Előkelőbb helyre kerül a listán az, aki keresőtevékenységet folytat, vagy az állását 2008. szeptember 30. után vesztette el. A pályázatkezelő környezettanulmányt is készített minden pályázóról, ebben feltárta a jövedelmi-vagyoni viszonyait, képzettségét, és azt, hogy hajlandó-e közfoglalkoztatásban részt venni.
Ezért egy újabb, lazított eljárás keretében ismét meghirdették a házakat, de ebben a körben is csak 23 család jelentkezett. Ezért az első kiírásban sikertelenül kandidáltak pályázatait is figyelembe veszik majd. Döntés június 21-ig várható, amikor a Bukodi Károly, Horváth Tamás delegáltakkal megerősített Bíróló Bizottság kénytelen-kelletlen visszautasíthatatlanul elfogadja a most jelentkezőket, de – mint az Emberi Erőforrások Minisztériumánál hangsúlyozták – ezzel nem zárul le a projekt, hiszen a rendelet alapján egészen az év végéig jelentkezhetnek a bajba jutott családok. 

false

A ki(be)költözőknek a telepen bérelt ház nagyságától függően, 16800 és 21100 forint közötti bérleti díjat kell fizetniük.
Azonban a busz sem jár ingyen - már ha jön. 

 false

Bukodi Károlyra hivatkozva a VilággazdaságOnline szerint talán nyerni fog Ócsa a külsős lakóteleppel. Hogy ezt mire alapozza nyilatkozó polgármester, azt nem közli az írás. A hiányolt buszközlekedéssel kapcsolatosan azonban elárulta, hogy a "buszjárat sűrítéséről el is kezdik az egyeztetést, amint felmérik az újonnan beköltözők igényeit."   

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGCJ2dDBGfgzxWrDzuvTrIzPXhn2mf5_RJY0rjySa8jJaxcVtESmzK-Wdick6EiT8t3Mcl_J6jDspqqPVMF7DJtNrZ6r64zV1c_b0VL045wgiQjMKr_BWvBBYdGGUNvMAe6TGdy2jVuv8/s1600/Bukodi+K%25C3%25A1roly.JPG
Hogy a közlekedés hiánya milyen felmérést igényel, és, hogy ezzel miért csak majd a belakást követően kezdenek el foglalkozni, s miért kell még tovább várni, nem árulta el a mester. Az elhúzódó építkezés, a nyögvenyelős beruházás és az évek óta ott élők különös sorsa, ebbéli helyzete nem adott elég alapot a polgármesternek és az erre hivatott helyettesének a közlekedés biztosítására, és megszervezésére?  Ma már mondhatni pontos adatokkal bír a városvezetés. Tudják, hogy hányan, milyen megosztásban érkeznek. Ismerik a gyerekek számát, megosztását, életkorát. Bírnak azokkal az adatokkal, hogy ki a családipótlék-jogosult, mennyi az iskoláskorú, a 25 év alatti, avagy a hány felsőoktatásban tanuló gyerekkel kell számolni. Mindebből egyenesen következik, hogy a benépesülő populáció milyen helyváltoztatási, ellátási igényt jelent és támaszt az önkormányzatnak. Ha valaki ezen még csak most meditál, az rég rossz. 

Akár hogy is alakul, a nyár eleji melegben az alsópakonyi telepen a milliókért fizetett őrség és az üres házak közt csak lézengeni tudnak s fognak a költözést, valamint a nomád életkörülményeket vállaló új- telepesek.
Eközben számos idejük lesz elmerengni azon, hogy miféle "igényt" tárjanak a  városvezetés elé.

*

31 megjegyzés:

  1. Látom, a mesterről is van jó képed, csak a banán hiányzik a szájából.

    VálaszTörlés
  2. Elszomorító ez az egész devizacsapdás kitelepítéses dolog. Sajnálom az ócsaiakat, akiknek kéretlenül a nyakába varrták mindezt. Igaz, ehhez kellett a helyi vezetés beleegyezése és alázatossága, amiben érezhetően nem volt hiány. Más helyütt a polgármester kötetlen beszélgetéseken egyeztet a szavazóival a mikéntről, nem pedig a hátuk mögött. Az érdekképviseletét valaki nem teljesíti a lakosság felé, annak bizony mennie kell.

    VálaszTörlés
  3. Van aki nem szereti az egyenes beszédet, csak a sunyiságot.

    VálaszTörlés
  4. Bezzeg a bíroságra oda talál nyafogni. Ennyit sikerült összehoznia. Szánalmas egy figura a nyelvpótlékával együtt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor itt az ideje, hogy most őt rángassák a ítélethozó elé.

      Törlés
  5. Ennyi tudatlan, meghamisított, félremagyarázott, rosszindulatú butaság, amit ez a város megmentőjének beállított blogger rendszeresen összehord, egyenesen haza/Ócsaárulás! Ehhez mérten kell, és remélem fognak hozzáállni Ócsa vezetői a további perekben! Amit ez a féreg lejáratási törekvéseivel és hazugságaival művel, már egy jó ideje az ócsaiak többségénél kiveri a biztosítékot. Szűk, alig 5-7 fős csapatának pedig további ocsmány hozzászólásokat kívánok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Inkább ez a léha városvezetés az, aki alátesz a városnak és az itt élőknek. Nekik csípi a szemét a blog. Tartalmas munkát azonban nem mutatnak, csak támadnak, meg visítoznak, hogy blog lerántja a leplet róluk. Az önkormányzattól elvitt laptopokat meg vagy gyereknek adták játszani, vagy eladták, de vissza még nem vitték. Ha majd ezen túl lesztek, akkor visítsatok névtelenbe.

      Törlés
  6. Akkor folytatnám a gondolataitokat.és Bukodi Károly felelős az oklahomai tornádó pusztításáért,a szír polgárháboru kirobbanásáért,és a világ bűneiért!

    Viccek vagytok!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem! Ő egy ma született bárány vagy inkább birka. Körülvéve egy tucat farizeussal és néhány Mária Magdolnával.

      Törlés
    2. Számomra érthetetlen, hogy mi érdeked fűződik ahhoz, hogy egy olyan kiemelt pozícióba juttatott embert védjél cinikus megnyilvánulássál, akinek csak azt azt köszönhetjük, hogy megadóztatja a lakosságot.
      Ezzel a véleménnyel legalább annyira cinikussá válsz, és bűnpártolóvá válsz, mint maga az elkövető.
      Az Ócsán történt mulasztásokért közvetlen és közvetett mód a polgármester a felelős.
      A be nem váltott ígérgetés, az elvett jólét, a lenyúlt laptop, az elsinkófált kerékpárút, a Romániába támogatásként kivitt pénzek mind tudtával történtek.
      Jó lenne végre nem az egyszerű ember számon kérni azért, mert a szabó elszabta a felöltőt.
      El kérne érni, hogy itt ne a megnyomorgatott embert ostorozzák, hanem az ostorral csapkodó kezére kattanjon már a jogos bilincs, hogy a hatalmi mámorából kijózanodva magához térjen végre.

      Törlés
    3. "Ennyi tudatlan, meghamisított, félremagyarázott, rosszindulatú butaság, amit ez a város megmentőjének beállított blogger rendszeresen összehord, egyenesen haza/Ócsaárulás!"
      Én azonnal a cáfolattal kezdtem volna a helyedben. Attól, hogy a fenti sorokat leírod, még nem fogsz hitelesnek tünni.

      Törlés
    4. Többen még mindig ebben a szocialista érából itt ragadt feljelentősdiben gondolkodnak. Ez amolyan bolsevik örökség, még ha korábban az MSZP és most a Fidesz is ezt játssza. Immár évek óta ezt csinálják. Itt helyben sincs másként. A hatalmon levő feljelenti az előző ciklus polgármesterét, a bloggert és a hozzászólókat. Máig ezzel fenyegetődznek az, akik közel állnak a tűzhöz. Névtelenül jelentgetnek, bejegyeznek és figyelik az oldalt, a személyeket, hogy ki mit mond, ki kivel áll kapcsolatban, és ki miként reagál. Nem az a lényeg, hogy hol a befizetett lakossági pénz, hol az elmaradt beruházás, vagy hol az anyag a mostaniból. Ez nem számít, csak az, aki ezt szóba ejti. Az igen veszélyes a városra, a társadalomra. Aki pedig mindezekkel milliókat oszt, szoroz, az természetesen minden gyanú felett áll. Most már csak azt kell elérni, hogy az Egészségház szűk folyosóin morgolódó emberekbe belefojtsa a városvezetés a szót.

      Törlés
  7. Jelentsd fel ha ennyire tudod mekkora sikkasztások történtek.Ja semmi bizonyítékod nincs?Akkor tehát szánalmas hátulról támadó nulla vagy mint bárki itt a blogon.Akkor dumáljatok ha kimertek állni nyílvánosan és bemutatni a bizonyítékot.Addig maradok cinikus és bűnpártoló.Csak nehogy rágalmazásért bíróságra keljen járnod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amíg az önkormányzat Alsópakony kapcsán képes névtelenül blogolni, addig nekem is lehet. Aztán ha jól tudom ennek a blognak legalább 2-3 emberét nagyrészt ismeri a város, ha máshonnan nem akkor onnan, hogy másokkal ellentétben ehhez a nevüket adják. Sőt ha jól tudom valamelyikük még a bíróság előtt is kiállt a Buksi tisztességéért, meg a Horváth józanságáért.
      Aztán amíg én nem szabok rád pénzügyi terhet sem adó, sem pedig más formában és nem lopom ki a lábad alól a járdát, valamint nem viszek haza sem pénzt, sem laptopot a hivatalból, addig nincs miért felelnem. Sem neked, sem más városlakónak. Mindez persze nem igaz a városvezetőkre.

      Törlés
    2. Szerintem sem a blog hibás azért, mert olyanokról ír, amit nem szívesen hallanak viszont. Polgármesteri körökben még mindig azt hiszik, hogy a választók hülyék. Ez némileg igaz, ha arra gondolok, hogy beválasztották azokat, akik eddig is csak magukra gondoltak. Szerinted mi várható egy alulképzett polgármestertől?

      Törlés
    3. 21:33
      Nálam nem jártál közvéleménykutatást tartani a blogot illetően.A városlakók többségénél a jelenlegi vezetők tevékenykedése veri ki a biztositékot.Ez a mondat van annyira hitelt érdemlő mint a te kijelentésed.
      A blogot figyelemmel kisérve tapasztalom hogy időnként megjelenve próbálod a megtépázott becsületet helyrehozni a blogot lejáratni a véleményt formálókat semmibe venni.
      Neked fizetnek ezért te szégyentelen?
      Ami pedig az álltalad említett számokat illet majd jövőre kiderül mennyi is az annyi.

      Törlés
    4. Valóban, nem a blog hibás azért amiért valódi ismeretek nélkül olyanokat ír, amelyekre semmiféle bizonyítéka nincs? Ha a vádaskodásoknak csak a töredéke igaz lenne, súlyos éveket kapnának.

      Törlés
    5. A beszólásaitokkal azért keveritek a blogot és a hozzászólók véleményeit rendesen. Pedig józan ésszel elég világos, hogy a blog egy-két emberhez köthető, míg a vélemények több százhoz. A kettő nem ugyanaz. Tessenek már elfogadni, hogy nem csak a blognak, hanem másnak is van véleménye.

      Törlés
    6. 18:09! Miféle vádaskodásokról regélsz?

      Törlés
  8. Karcsi! Az építők által megbecstelenített feszületet, amiről már mindenki értesült, mikor állítjátok helyre? Ez nem kerül milliókba és nem lehet rajta sokat fogni. Talán a Városüzemeltetés éhbérért foglalkoztatottjainak munkaidejébe is belefér. Szóval nem intézkednél, hogy rendbe tegyék azt, amit galádul szétzúztak és otthagytak a beruházók? Druszád, Kari

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán menj ki és nézd meg! Bár félő, hogy fogalmad nincs hol van!

      Törlés
  9. Már megint ide ette a fene ezt a sötét droidot?

    VálaszTörlés
  10. ennyi pénzből egy egész falut meg lehetett volna menteni.
    ezeknek pedig még arra sem tellett, hogy a vizet áthozzák az út túloldalára az öreg béresházakhoz.
    hazug ember már két éve azt ígérte, hogy a nyárra kint lesz a központi víz.
    minket elhanyagolnak nem foglalkozik velünk senki.
    busz is csak akkor jött, amikor a bukodi bevitetett minket a központi gyűlésre, akkor jöttek fentről ígérgetni.
    ott voltunk, de semmi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom akkor rá fogtok szavazni

      Törlés
  11. Eszméletlen mit meg nem enged magának a városvezetés. És ebbe mindenki beleértendő a polgármestertől és a városüzemeltetéstől a Zsuzsitól valamint a házi Klárikával és az Annával együtt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megy is a levesbe az egész banda jövőre.
      Olyan óriás plakátot kapnak a Bajcsyn és az Űllőin hogy nem győznek majd bujkálni az emberek elől.

      Törlés
  12. Nagy a baj akkor, amikor az önkormányzat helyezkedik szembe a lakossággal. Ahogy akkor is, amikor a város első két embere nem mond igazat. Nem véletlen, hogy a város blogja évente 50 ezres látogatottságot produkál. Ennyi olvasó nem véletlenül van jelen. Az emberek többsége éhes a hiteles hírforrásra. Még jó, hogy van itt pár ember, aki ezt képes felvállalni, ha már az erre hivatottak nem képesek. Szomorú tény még, hogy a több internetes felület ellenére az embert közvetlenül érintő problémákról senki más nem ír. Az ellenzéki képviselők és a jelenlevő pártok egyike sem emel szót. Hát persze, hogy lapít a városi melós. Örül, ha észrevétlen marad, és nem kezdik ki. Ez igaz az útpénzes levelezéssel kapcsolatosan is. Senki nem érvel, senki nem támogat senkit. A magárahagyott lakos meg fizessen, mert a polgármester úr úgy ítéli szüksége van a pénzünkre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hazudtak ezek jólétet, kerékpárutat, munkahelyeket miközben csak a pénzt veszik el.

      Törlés
    2. Mifélékre gondolsz? Ócsai egyesületek? Jobbik helyi szervezete? Félnek és csak sunnyognak mind. Semmiért nem emelnek szót. Örülnek, ha koszorúzhatnak, oszt jól van. Ennyi. Mind.

      Törlés
  13. Ekkora nyallantást! És ilyen ostobát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól, van, igyál még, csak a buksira vigyázz.

      Törlés