2013. május 19., vasárnap

Biztosítja a kormány a nyári gyermekétkeztetést ( - Ócsán miként is)

A nyári gyermekétkeztetés az iskolai időszakon kívül biztosítja a gyermekek számára a napi egyszeri meleg étkezés lehetőségét. A Kormány segítséget nyújt az önkormányzatoknak – anyagi forrás biztosításával – a feladat ellátásához. 

2013. május 20-ig pályázhattak az önkormányzatok arra a 2,4 milliárd forintos támogatásra, melyet a kormány idén is biztosít a nyári gyermekétkeztetésre.
E pályázatnak köszönhetően tavaly több mint 100 ezer rászoruló gyermek kapott csaknem két hónapon át, naponta meleg ételt a nyári szünetben országszerte 
A pályázatban nyerteseknek az étkezésekhez az alapanyagok mintegy harmadát magyar kistermelők vagy mezőgazdasági vállalkozók szolgáltatják - ez is része a programnak - elősegítve a helyi kistermelők munkáját és megélhetését.

A támogatás odaítélése a korábbi elvi keretösszeg meghatározása helyett a 2011-ben átalakított rendszer alapján történik, így lehetőség nyílik a települési önkormányzatok eltérő helyzetének értékelésére és figyelembe vehető az önerő bevonása is. A pályázatban 30 százalékban kötelező a kistermelők vagy mezőgazdasági vállalkozók által a települések 40 kilométeres körzetében megtermelt vagy előállított alapanyagból készített étel biztosítása.

A gyermekek így hazai őstermelőktől beszerzett minőségi alapanyagokból készített ételekhez juthatnak, de egyúttal a helyi termelők támogatására is a benne van a projektben, míg az elmaradott és munkanélküliséggel sújtott települések is előnyt élvezhetnek ezáltal. Ehhez csak az szükségeltetik, hogy az önkormányzatok induljanak, és pályázzanak. A tavalyi évhez hasonlóan előnyt jelent a pályázatot benyújtó önkormányzatok számára, ha megszervezik a gyermekek felügyeletét, illetve szabadidős programot biztosítanak és az előírtnál nagyobb arányú önerő biztosítását vállalják.

Ócsán tudtunkkal erre nem készültek, nem nyújtottak be pályázati anyagot, sőt a képviselő-testület sem is tárgyalt róla. Tehát sem erre a lehetőségre, sem pedig ilyen jellegű segítségre nem számíthatnak az itt élők, mert értesüléseink szerint Ócsa vezetése nem készült és nem jelentkezett erre, nem is számolt ezzel és végül nem pályázott. 

A helyi iskoláskorú gyerekek szünidei, nyári ellátását a pedagógusok által szervezett "magántáborok" által, szülői pénzek bevonásával kívánják megoldani úgy, hogy az étkeztetést a nyereségérdekelt vállalkozókkal szándékozzák biztosítani. Mindezt az ismertetett lehetőség kihasználása és igénybevétele nélkül, csupán a hozzátartozói pénztárcák tartalmával számolva.

*

3 megjegyzés:

  1. Ha igényled, kedves fo-lak, számodra és az általad megnevezettek számára megszervezzük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. amarna haverodnak szervezz meg egy látogatást a pincesorra.
      Hátha sikerül a bohócnak egy újabb fejest ugrania.

      Törlés
  2. Idióta! Ne a bloggal és annak szerkesztőjével, hanem az iskoláskorú gyerekekkel foglalkozz. Fo-laknak nincs szüksége az önkormányzattól 5 ezer forintra sem, nem úgy mint az erkölcsös és tisztességes Bukodinak. Az iskolások nyári táboroztatásához viszont ellátás kell. Erre lehetett volna pályázni. Ha jól olvasom a kormány fizeti. De nem, Ócsán ez nem kell, majd a szülők megteszik és befizetik. Van itt pénz, nem kell támogatás. Fo-lak a hülye hogy a blogjában ezt megírja ezért kikezditek. Bravó ócsai Fidesz.

    VálaszTörlés