2013. május 1., szerda

Magyarország figyelmeztetést kapott ( - harc és szuverenitás)

Az Európa Tanács bizottságának javaslatára Magyarországot nemzetközi megfigyelés alá vehetik.

Magyarország lehet az első Európai Uniós tagállam, amelyet nemzetközi vizsgálat alá vehetnek a demokrácia védelmében.

Az Európa Tanács befolyásos bizottsága, a strassburgi székhelyű emberi jogok védője – amely nem tagja az Európai Uniónak – javasolta, hogy az országot vessék “megfigyelési eljárás alá”. Ennek keretében vizsgálnák a demokratikus jogokat, szabadságjogokat. Ilyen eljárásra még a 27 tagállam egyikében sem került sor.

A megfigyelési vizsgálatról szóló végleges döntés a tanács parlamenti gyűléséé, amelyet a szervezet 47 tagállamának törvényalkotói hoznak majd meg. Tíz országot vizsgálnak jelenleg, amelyek a tanácsnak tagjai, de nem tagjai az EU-nak, így például Oroszországot és Törökországot.
A véleményt a tanács vizsgálóbizottsága terjeszti elő.

orban-viktor-d00019B17689f0f988fefOrbán Viktort azzal vádolják, hogy ellenőrzése alá akarja vonni a független intézményeket, az alkotmány átírásával pedig saját politikai pártjának hatalmát akarja bebetonozni, és a legfelső bíróság ítéleteit figyelmen kívül akarja hagyni.

Brüsszel és Budapest között már hónapok óta zajlik a vita Magyarország függetlenségéről, így a média függetlenségének korlátozásáról, a bírókra gyakorolt nyomásról és a jegybank feletti ellenőrzésről. A magyar miniszterelnök határozottan visszautasítja a vádakat, és kormányával és diplomatáival hangos és részletes kampánnyal védekezik az őt illető kritika ellen.

A bizottság szerint Orbán elhamarkodottan és nem áttekinthetően cselekedve szegte meg a demokratikus elveket, és figyelmen kívül hagyta az ország törvényhozását és folyamatosan változtatja a törvényeket és aláássa az alkotmányt egy “szűk pártpolitikai érdekeltség” érdekében.

A kétharmados parlamenti többségű Fidesz másfél év alatt négyszer használta fel hatalmát az alkotmány (alaptörvény) módosítása érdekében. A törvényi változtatásokat is vizsgálni fogják az európai bizottság jogászai valamint az Európa Tanács egy másik testülete is.

A megállapítás szerint “a felmerült aggályok mindegyike önmagában is súlyos kérdés a demokrácia elveinek, a törvény betartása is az emberi jogok iránti tisztelet betartása szempontjából. Ha egy tényezőt vennénk figyelembe, az is elegendő lenne a bizottság alapos vizsgálatához. Jelen esetben, azonban, így együttesen a reformok összessége, amely célja a legfontosabb intézmények politikai ellenőrzése, ezzel egyidejűleg az ellenőrző és egyensúlyt biztosító rendszer gyengítése” – írja a jelentős brit lap, a Guardian.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése