2013. május 5., vasárnap

Megakadályozhatnák a házalást az önkormányzatok ( - érvénytszerezni a nyugalomnak)

Kit nem zavar a lakásba az utcáról beáradó ordítozás, a hangoskodás és a portékák ily módon való értékesítése? 
 
Ki nem érzete még úgy, hogy kizavarná az utcából a házba becsöngető, vagy bekiabáló árusokat, a csilingelő- dudálós autót az ezt engedélyezővel együtt, vagy éppen a tollat, dunyhát veszek árusokat?
 
És ezzel párhuzamosan, ki nem értesült még a rendőrség egymást érő felhívásáról, ahol arra kérik a lakosságot, hogy ne dőljenek be az idegeneknek. Sorra jönnek a figyelmeztetések, miszerint nyugdíjasokat, egyedülállókat környékeznek meg árusnak tűnő szélhámosok. Mindezek ellenére a rendvédelem máig nem érvényesítik a nyugalom megzavarására vonatkozó előírásokat velük szemben. Sőt azzal sem foglalkozik senki, hogy hangjelzést lakott területen belül, csak baleset elhárítása végett lehet használni. 

Mégis az ablak előtt kürtöl a szomszéd, mert lusta kiszállni és becsöngetni, amikor hazahozza a gyereket. Aztán a szemben üvöltöző Misihez jönnek dudálni, hogy jöjjön ki a román haverokhoz, mert megjött az áru. De rendszeresen a hétvégén kolompol a Family fosos autó a felszerelt hangszórókból, hogy vasárnap délelőtt vegyünk tőle ezt-azt. Történt, hogy ez a malőr ebéd közben, vagy szieszta időben érte  a békés városlakót. Ilyenkor kihallatszik némi anyázás, de hivatalosan ezért nem szól senki. Hiába a kék villogós seriff, nem intézkedik.
 
 http://sphotos-b.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/c0.217.851.315/p851x315/396147_435604453146830_2023061132_n.jpg
 
Most azonban a kereskedelmi törvény módosítása lehetővé tenné a házaló kereskedelem tiltását az önkormányzatoknak.

A házaló kereskedelem önkormányzati tiltását tenné lehetővé a kereskedelmi törvény módosítása, amelyet 2013. április 30-án nyújtott be Karakó László fideszes képviselő. A parlament honlapján olvasható javaslat szerint a települési - Budapesten a kerületi - önkormányzatok felhatalmazást kapnának arra, hogy rendeletben korlátozzák, vagy megtiltsák a településükön a közterületi értékesítést, illetve az üzleten kívüli kereskedelmet.

Az indoklás szerint az elmúlt években elszaporodott azoknak az eseteknek a száma, amikor tolvajok házaló kereskedőként járták végig az egyes - legfőképpen vidéki - településeket, valamint előfordultak olyan esetek is, amikor házaló kereskedők gyengébb minőségű, vagy olcsó terméket a valódi értéküknél drágábban adtak el. A most benyújtott javaslat ennek a megakadályozására adna lehetőséget az önkormányzatoknak.

Kíváncsi vagyok, Ócsán ebből mikor lesz valami. 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése