2013. augusztus 14., szerda

Lazultak a feltételek, mégsem sikerült feltölteni Alsópakony új-telepet ( - beteljesületlen álom)

Számos vita zajlik arról, hogy mennyire életképes hely Ócsa Alsópakony településrésze. 

http://hg.hu/upload/images/photos/000/080/339/ocsa_1.jpg
Az  alaptervben a buszforduló és a szerszámos kamra - hova lett
Ócsa városvezetése végig partner volt a Kormány számára Alsópakony kapcsán. Mindent megadott és véghez vitt a kormányprojekt sikere érdekében. Csupán ott térítették ki a dolgot, hogy az új telep önállóságát ócsai köldökzsinórra váltották. Még sem lett sikeres az elképzelés. A felépített lakásokat nem sikerült megtölteni. Újrapróbálkozva  ismételten meghirdették, csak lazább feltételekkel a beköltözést.  Többen mégis visszaadták a lehetőség jogát. A lakónegyed (telep) nem az eredeti elképzelés szerint valósult meg. Az ócsított megvalósítás számos betervezett dolgot megváltoztatott vagy elhagyott  Köztük a buszforduló és a kerékpárút nem bír hiányérzettel. Az így létrejött 80 ingatlanos csonka-telep 38 családdal félházas. Most mindenki bérlők jelentkezését várja. A jelenlegi őrzési feladat azonban egyre kínosabb a városnak.

Részben ennek oldása érdekében az is felmerült, hogy a szomszédos települések összefogásával vennének ki pár házat. Azonban a kinti élet nem annyira csábító egy ifjú házasnak, vagy a szomszéd településen dolgozónak, mint egy kényszerköltözőnek. Alsópakonyon közismerten rossz a közlekedés, és a vízkérdés is problémás.

A vonatkozó gazdálkodás, ami telkeket illeti, szintén befuccsolni látszik, mert nincs öntözővíz. Az ócsai vezetékes hálózatról feltöltőkártyával vételezett ivóvíz, pedig mérhetetlenül drága az ottani termelés beindításához. Ráadásul Ócsa hang nélkül elfogadta, hogy a szerződött szolgáltatója a kormány rezsicsökkentése után eltörölje a locsolási kedvezményt. Így a Horváth Tamás (testületi tagság) tanácsadó általi DPMV azért is csatornadíjat számláz, arra amit nem küld vissza a fogyasztó a rendszerbe - mert öntözésre használják fel.

Alsópakony új-telepen ez jelentős gond, mert a kertgondozás jelentős vízfogyasztással jár. Csapvízből pedig így ott nem lehet gazdálkodni. Még a saját ellátási célzattal történő termelése is abszurddá válik. Nem véletlen, hogy most az ottani vízpótláson a kútfúrás gondolatával foglalkoznak egyesek.

Ez azonban ismét csak a többség aránytalan tehervállalásának rovására lehetne megvalósítani, hiszen a szomszédos béres lakásokban élők közművesítési problémái még mindig rendezetlenek. Ócsa költségvetésében pedig nincs elkülönítve erre keretösszeg, ahogy a kútásás költségeire sem biztosított a fedezett.

Alsópakonyon élni tehát nem egyszerű. Nem véletlen, hogy a sajtó visszatérőn foglalkozik vele.

A témában Bukodi Károly, Ócsa polgármestere és Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke voltak a Mokka vendégei. Az elkészül 80 házból mindössze 27-be költöztek be eddig, ám a polgármester elmondta, hogy a nyár végéig további 11 családot várnak. Az érdektelenség oka az lehet, hogy kevesen tudnak a pályázatról, ezúton fel is hívta a figyelmet, hogy a pályázat év végéig még tart. A másik fő oka az lehet az érdeklődés hiányának, hogy vélhetően sokaknak sikerült valamilyen megállapodást kötniük a Nemzeti Eszközkezelővel. Győri-Dani Lajos elmondta, hogy az első pályázat nagyon szigorú feltételeket szabott, például olyanok pályázhattak első körben, akik már elveszítették az otthonukat. A kormányzat ez után úgy módosította a kiírást, hogy azok jelentkezhettek, akiknek veszélybe került a lakása.



A múlt héten Bukodi Károly volt a kereskedelmi tévén, s riportalanyaként ismételt optimizmussal közölte, hogy a beköltözött új családosok között csupán egy munkanélküli található. "Gyakorlatilag mindenki dolgozik aki ide költözött" - mondta a polgármester.  Szerinte nem azért nincs tele az új lakónegyed, mert nem kedvezőek a feltételek, hanem inkább kevesen tudnak róla.
Ennek azonban ellentmond az a számadat, ami az első körös jelentkezés során ismertté vált, hiszen a majd 600 érintette családból csupán alig tucatnyi felelt meg.  A most félházas kormányzati telepet azért őrizteti az ócsai városüzemeltetés éjjel-nappal, nehogy az üresen álló épületeket illegális lakásfoglalók vegyék birtokba.  Az őrzés-védés összege a legutóbbi hírek szerint is havi ötmillió, de ezt a jegyző levele szerint üzleti titoknak vélhetik, mert Ócsa Önkormányzata hivatalosan még nem adta ki.

Szanyi Tibor az MSZP "fenegyereke" egyenesen lopásról beszél. Erről a blog is beszámolt már többször.

Győri-Dani Lajos pedig azt hangsúlyozta, hogy az aki Debrecenben kap munkát, az itt is eltud helyezkedni.  Két szociális munkást költöztettek ki, hogy foglalkozzanak az ott élőkkel.

Bukodi Károly itt elmondta, még hogy a Máltai Szeretetszolgálat két találkozott szervezet a lakókkal, ahol elbeszélgettek velük. Ezen a találkozón állítólag ott voltak az intézmények vezetői. 

Fodor László ezzel kapcsolatos kérdésére azonban a polgármester nem tudott választ adni, ezért a felvetést Morvai Emíliához a Szeretetszolgálat régiótitkárához továbbította. 
Talán nem véletlen, hogy a gettózást felváltotta a kalandos parkozás.

*

7 megjegyzés:

  1. Kiemelések a riportból:

    "Szociális lakópark"
    "Kevesen tudnak róla"
    "Érdektelenség"
    "Könnyebb feltételek"
    "Ide gyerekes családok költöznek"
    "A település nyert ezzel"
    "Az infrastruktúra eljutott"
    "Lehetőségük van rákötni"
    "Nyár végére közel a felében lakók lesznek"
    "A terület teljesen kész van"
    "Jól érzik magukat"
    "Kettő lakossági találkozó volt"
    "Jelen voltak az Intézményvezetők"
    "Méltányos bérleti díj"
    "Szabályozható energiafogyasztók"

    Csodálatos hülyeségek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...egy kevésbé csodálnivaló kötekedőtől.

      Törlés
    2. Tiszta szerencse, hogy téged meg a jó szándék hozott ide.

      Törlés
    3. Meghallgattam ismét amiről szó van a felvételen. Az időzőjelbe tettek valóban ott hallhatók. Ezt most nem a blog, hanem az ott nyilatkozó felek mondták. Ha ez kötekedés, akkor a polgármester és a szeretetszolgálatos irritálja a Zembereket.

      Törlés
    4. Eddig hiába minden...
      Programozott romboidok.

      Törlés
  2. Észrevettétek, hogy a Karcsi enyhén raccsol? Nem ropognak az R betűi. Valahogy elnyeli őket. Mindig hallottam a szavában ezt, de most jobban kijött és megfogott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kereskedelmi bulvár & ócsai Károly

      Törlés