2013. augusztus 3., szombat

Tükrözések és trükközések a bűnesetek elkerülése végett - ismerté vált esetek ( - prevenció és segítség)

Mint korábbról ismerté vált, és a blogunk is beszámolt róla, Magyari Tibor közterület-felügyelő egy rendőri együttműködés kapcsán a körezeti megbízottal közösen kézbesített egy tanúidézést szabálytalanul, amit az ügybe kevert Fodor László Ócsa város jegyzőjénél meg és a rendőri szervnél meg is panaszolt.


http://www.das.hu/hirlevelek/2009/03/kozteruletfelugyelok1.jpgAz esetből nem lett különösebb felhajtás, az érintett felek elmarasztalása sem történt meg és a tanút sem rángatták meg a későbbiekben ennek folytán. Igaz, a kábellopás tetteséről sem sok került napvilágra azóta.

De, hogy az eset miért bír jelentőséggel, azt az alábbi történet igazolja.

Egy magát közterület-felügyelőnek kiadó férfi azzal kopogtatott be egy hatvani családhoz, hogy a házszám nem az uniós előírásoknak megfelelően van feltüntetve. A csaló rögtön megoldást is javasolt, állítása szerint az ő cége el tudja készíteni a szabályoknak megfelelő táblát, a család pedig fizetett, írja a heol.hu.


A férfi 2400 forint zsákmánnyal távozott, a hatvani önkormányzat feljelentést tett az ügyben, az önkormányzat szerint nincs házszámokra vonatkozó uniós szabályozás.

http://www.police.hu/sites/default/files/styles/296x196/public/autoban_pakol_0.jpg?itok=AyFWtKEp
A hipermarketek új lehetőségeket nyitottak meg
A közterület-felügyelő elsősorban a közterület őre. A közterület felügyelése az a feladatkör, amit a rá vonatkozó szabályozás hatáskörébe rendel. Ettől úgy eltérni, hogy magánterületre belépve, hivatalos személyként fellépve, idézés kézbesítésben részt véve, abban szerepet vállalva, vagy a házszámot illetően cselekedjen, nem hatásköre. Feladatkörébe ezek a tevékenységek nem tartoznak bele. Ha valaki ilyet tesz, az túllépi megbízatásában foglalt hatáskörét, és ebbéli szerepvállalása jogsértő. Ezért nem mindegy, hogy miként fogadjuk és állunk elébe a hasonló történeteknek. Az egyenruha, a megbízatás nem lehet alapja a visszaéléseknek. Ezért nagyon fontos, hogy az ismertté vált hasonló esetekben miként jár el a felettes szerv. 

Az állampolgár számára pedig roppant fontos a higgadtság és a megfontoltság, hogy ne legyen alanya, vagy partnere a hasonló túlkapásoknak, vagy jogtalanságoknak, amikor álkövetelések, és hivatkozások szerint a látszat alapján kérnek pénzt, segítséget, vagy egyebet, netán ezzel kívánják éppenséggel bevonni, egy megtévesztő ügybe, esetleg csalásba. A rendőrségi szakirodalom ezt "trükkös" elkövetés címszó alatt jegyzi. 

Így ismert a trükkös tolvaj, a trükkös csalókifejezés, amire a rendőrség hivatalosan is felhívja a lakosság figyelmét. 

Nem egy trükkös eset figyelemfelhívása olvasható a rendőség hivatalos honlapján. 

Ezért sem mellékes, hogy ki miként és hogyan jár el. 
Minden gyanús esetben hívja a 107 központi számot.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése