2015. november 25., szerda

Állítólag megbukott a Jobbik néppártosodása - Vonáék mögül eltünt a radikalizmus ( - csak a Fidesz nőt)

Szeptemberhez képest harmadával kevesebben szimpatizálnak a Jobbikkal – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából, 2015. november 14-19. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat, hogy a magyarok kétharmada elégedetlen a baloldal munkájával. Az MSZP számára különösen rossz ómen, hogy közvetlenül a párt kongresszusa előtt a baloldaliak egyharmada még mindig Gyurcsány Ferencet tartja a baloldal vezetőjének, Tóbiás Józsefet csupán 4 százalékuk.

http://nezopontintezet.hu/wp-content/uploads/2015/11/NI_20151125_cover-749x415.jpg

A Jobbikkal ugyan szeptemberben még 17 százalék szimpatizált, októberre viszont 5 százalékponttal 12 százalékra csökkent a párt tábora. Novemberre a Jobbik-tábor hibahatáron belül, további 1 százalékponttal 11 százalékra csökkent. Mindez azt jelenti, hogy szeptemberhez képest harmadával kevesebben szimpatizálnak a Jobbikkal, ami egyértelmű csökkenést jelent. Az év vége felé közeledve elmondható, hogy Vona Gábor néppártosodási stratégiája nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQShyOXv4ztgRmDj9jCjakvnxctvCzFKWhn3rC5ZhqNVZb9CpWD
Az ősz nyertese továbbra is a Fidesz-KDNP. Tábora szeptemberre 34 százalékra erősödött vissza az előző hónapokhoz képest és novemberben is kitartott a visszaszerzett szinten.

A baloldal továbbra sem tudott erősödni. A szocialisták változatlanul 7, a DK 5, az Együtt 1 százalékpontos veszteséggel 1, a PM ugyancsak 1, míg az LMP továbbra is 4 százalékon áll. Az egyéb párttámogatók aránya 2 százalék.

A rejtőzködők és nem szavazók összességében az októberi 32 százalék után ezúttal a teljes népesség 35 százalékát teszik ki. Mindez rámutat, hogy az ellenzéki pártoktól elfordulók egyre nagyobb arányban erősítik a rejtőzködők táborát.

A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz-KDNP 48, a Jobbik 22, MSZP 9, a DK 7, az Együtt 2, a PM 1, az LMP 6, az egyéb pártok potenciális tábora pedig 5 százalékos. A potenciális táborok arányát az befolyásolta, hogy bár a Jobbik szimpatizánsi tábora fogyatkozik, a párt támogatói és a kormánypártiak egyaránt aktívabbak, mint az egyre kevésbé aktív baloldali szimpatizánsok.

NI_20151125_partpref

A közvélemény meglehetősen kritikus a baloldali ellenzék megítélésében, a magyarok kétharmada elégedetlen a baloldali pártok munkájával. Míg az MSZP szimpatizánsok inkább elégedettebbek (52 százalék), addig a DK támogatóinak háromnegyede elégedetlen a baloldal teljesítményével.

NI_20151125_baloldal_munkaja

Az MSZP számára különösen rossz ómen, hogy közvetlenül a párt kongresszusa előtt a teljes népesség 18 százaléka, míg a baloldali szimpatizánsok egyharmada még mindig Gyurcsány Ferencet tartja a baloldal vezetőjének. Tóbiás Józsefet csupán a teljes népesség 5, míg a baloldali szimpatizánsok 4 százaléka tartja a baloldal vezetőjének.
A baloldal munkájával és az MSZP elnökével szembeni elégedetlenség azt mutatja, hogy a választók – pártkötődéstől függetlenül – érdemi megújulást várnak a baloldaltól.

NI_20151125_baloldal_vezetoje

Módszertan
A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2015. november 14-19. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.
A kutatás innen tölthető le.
*

15 megjegyzés:

  1. Te Lacus! Ki a fene olvas el egy olyan cikket, melynek már a címében két helyesírási hiba van? Igényesség, színvonal. :)

    VálaszTörlés
  2. Te Lacus! Nemtudod véletlen ki az az igényes, akinek a lóvai körbeszarják a várost?
    Színvonal az van, csak közben a vetőmag potyog a zsebből.

    VálaszTörlés
  3. Te Lacus! Ki ez az agyoniskolázott ételfutár, aki beleböfög a mi dolgunkba? Csak nem az az irgalmatlan nagy ember, akinek Henije körbe piszkíttatja a Dózsa a telepet az ebeivel? A lovai rövid "o" Atus. A címben pedig a nőtt kettő darab "t" betű. Szívesen segítek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan sötét suttyó vagy, hogy amikor klaviatúrázol a facen, akkor is a világítós sárga mellénybe bújsz.

      Törlés
    2. Szeretném felhívni a kommentezők figyelmét, de különösen Boros Tiborét, hogy ez a felület nem a mások provokálásra, kikezdésére van kitalálva. Ha a polgárőr megfeledkezik a vállalt szolgálatáról, vagy éppen, hogy azzal visszaélve támad csillapíthatatlan vágya - akár unalmában, vagy munka hiányában, - akkor inkább menjen ki sétálni és hűtse le magát, mintsem itt támad rá az emberekre. Nem mondok nagyot azzal, ha azt állítom, hogy ez a nagymellényes viselkedés visszatetsző, és ellenszenves. Nem a blog kommentjei közé való. Még akkor sem, ha ez egyfajta jellemrajz a hozzászóló részéről. Ráadásul semmi köze a bogbejegyzéshez. Kérem, próbáljon józanul gondolkodni.

      Törlés
  4. Tibor drága, hallom keresett??!! Jöjjön ide nyugodtan, ne itt legyen nagy szája!!
    Sőt, egyáltalán ne merjen a szájára venni, és hazugsagokat állítani. Szégyellje magát, hogy "hivatalos" személyként folyamatosan provokáló stílusban mutatkozik, és közben rágalmaz olyanokat, akik eddig egy rossz szót nem szóltak magáról / magához. Szégyen, hogy egy ilyen ember az, akitől "segítséget" lehet kérni, ha bajban van az ember. Ócsa szégyene!
    Inkább foglalkozzon a román haverjával, aki a szmogriadó idején,országos tűzgyújtási tilalom ellenére 3 napon keresztül füstölte a Dózsa telepet és égette a levágott tujàit, valamint a Domjánékkal(vagy hogy hívják őket) akiknek a 2 kutyája folyamatosan az utcán csatangol(akiket mellesleg a román haverja is üvöltve zavar vissza), és akiket mellesleg jelentettem a Közterület Felügyelő hölgynek, mert folyamatosan borogatjak a kukákat, a tüzelő szukajukat a kapum előtt dugja, más szintén kicsavargott kutyája...
    Ezekkel foglalkozzon, és ne a Henikevel... Milyen jogon mer egyáltalán a szájára venni???
    Amíg időnként én szedem össze a sok paraszt eldobált szemetét, többek között Maguk után is, a szüreti felvonulás után, amíg etetem és saját pénzemből ivartalaníttatom a sok kóbor állatot (és mindemellett saját magán kis menhelyem van, hál istennek nem itt Ócsán), amíg az én kutyámban chipp van, ellentétben az Ócsai kutyák többségével (mert ugye ezzel nem kell foglalkozni), amíg az én kertemben rend és tisztaság van(kérdezze csak meg a jegyző Urat, pár éve volt nálunk látogatóban,de akár a határozatot is kikérheti, hiszen Ön nagy ember)és amíg én csendben és tisztességesen élek, addig engem ne merjen a szájára venni!!!
    És megjegyzem, csak EGY kutyám van, és nem ebeim... akit nemrég séta közben elkapott egy szintén kiszabadult EB, és mivel a saját kutyámat védtem, engem is elkapott, és azóta nem írom le, mi lapul a zsebemben séta közben...
    Ja... Mellesleg pesti gyerekként, ellentétben Önökkel, én összeszedem a kutyaszart.. Bár azt hiszem ezek után magukról fogok példát venni...

    Ui. "körbe piszkíttatja a Dózsa a telepet az ebeivel" most akkor a Heni piszkíttatja körbe, vagy a Dózsa? Azt hiszem itt felesleges egy "a" betű...

    VálaszTörlés
  5. Tudod, nem akartam ebbe beleszólni Tibi! Azonban olvasva mostanság a bejegyzéseidet, azt hihetik, elgurult a gyógyszered. Akit megszóltál, az egy másik személy. Akire gondoltál, az is. Csillának hívják, annak van a két nagy dög kutyája. Ő szokott szájkosár nélkül sétáltatni. Most megbotlasz a kutyaszarban, máskor meg a lószarért nem szól. Gondolod, ez nem jön le az embereknek? Közfeladatot ellátó személyként nem mehetsz neki a lakosságnak. Nem viselkedhetsz polgárőrvezetőként úgy, mint a valakinek a furkósa. Nem csak magad, hanem a mögöttes csapatot, a közösséget járatod az állandó megfelelni akarásoddal. Nekünk fontos vagy, mert jöttök a meccsre. Legyen ez elég. Ha nem, akkor mi sem fogunk tudni segíteni rajtad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne zavarjuk már össze ezt a ragyogó elmét azzal, hogy ki kicsoda..

      Törlés
  6. Nagyobbak a házaink, de kisebbek a családjaink;
    Több a kényelmünk, de kevesebb az időnk;
    Több diplománk van, de kevesebb bölcsességünk;
    Nagyobb tudásunk, de gyengébb értékítéletünk;
    Több szakértőnk, de több problémánk;
    Több gyógyszerünk, de kevesebb egészségünk;
    Eljutottunk a Holdra, és vissza is tértünk onnan,
    de gondot okoz, hogy átmenjünk az utca túlsó oldalára megismerni az új szomszédot,
    Több számítógépet építünk, hogy több információt tárolhassunk, mint valaha, de kevesebbet kommunikálunk egymással.
    Gazdagok lettünk mennyiségben, de szegények minőségben.
    Ez a kor a gyorséttermeké és a lassú emésztésé.
    A magas embereké törpe jellemmel.
    A hatalmas profitoké és sekélyes kapcsolatoké.
    Olyan időket élünk, amikor rengeteg minden van a kirakatban, de semmi sincs a szobában.
    ~Tendzin Gyaco, a XIV. Dalai Láma~

    VálaszTörlés
  7. Való igaz, hogy Boros Tibor polgárőrként jelenik meg a blogon, és így is van jelen a hozzászólásokban, hiszen saját magáról megjelentetett képén is ebben a felszerelésben és funkciójában mutatkozik. A sárga mellény, a füléhez helyezett telefon, mint a fontos ember és a beosztás jelképei láthatók. A mellékelten küldött képi üzenet egyértelmű: „fontos beosztásban levő ember”. Tiboronc láthatóan az utca embere, aki szolgálatot teljesít. Hét közben meg naphosszat a gép előtt ül, és privátban igazgatja a rendet, a szolgálatot. Aztán, amikor focimérkőzés, városi vigasság, borfesztivál, vagy juhok találkozója adódik, akkor beöltözik, szolgálatba helyezi magát, mint a nagyok, és a képen látható színesben színre lép. Kijön a gép elől, és megkezdi az utcai közszolgálatot. Elvégre ez lenne a dolga. A közt szolgálni, és nem pedig gáncsoskodni. Aki azonban itt így viselkedik, az másutt másnak áll szolgálatára és nem éppen a köznek szolgál. Rendezvénybiztosítás, forgalomirányítás, önmagunk és az események fényképezése - ezek azok a momentumok, amik megjelennek előttünk. Képek a kárt szenvedettekről, a foci pályán ácsorgókról, a szájkosár nélküli őrkutyáról. Ez az Ő (és nem a csapata) szolgálata. Tibor érett, erős, és határozott ember képét próbálja illusztrálni, hiszen pozíciót kapott. A mellényben egy szimbólum. Abban közfeladatot lát el. A blogon a hozzászólásaiban is ezt képzeli. Ezért is adja hozzá a mellényes polgárőrnek beöltözött fényképét. Hogy ebben lássák, így ítéljék. Mert itt is befolyást akar. Irányítani, meghatározni a folyamatokat, a dolgokat. Ő már amolyan gondolat-rendőrségi szerepet tölt be, amikor másról megmondja a „frankót”. Ezzel a képességével azonban csak a neki nem tetszőkkel szemben él. Emberek adataival, személyek bizalmas információval játszik vagy éppen él vissza. Igazi szolgálat és köszönet nélkül gáncsoskodik, sért meg írott és íratlan szabályokat, hág át szokásjogot és polgárit. Büszkén vallja és hivatkozik rendőrségi háttérkapcsolatára, miközben onnan szerzett fals információkat szivárogtat ki, vagy tesz közzé. Így volt ez az alsópakonyi betörés után, amikor megosztotta a közösséggel, hogy, a fiatal elkövetők miként lettek meg és ismerték el a tettet. Aztán, amikor kiderül, hogy ez nem volt teljesen igaz, mert az egyik ott alkalmazott biztonsági őr volt a tettes, akkor már nem volt ilyen publikus. Ugyancsak hasonló téves információkat közölt egy helybéli eset kapcsán, amikor szintén másokat hozott alaptalanul kellemetlen helyzetbe. Most szinte ugyanaz a forgatókönyv, amikor emberek nevével, munkájával szórakozik, vagy éppen alantasan, lekicsinylően nyilatkozik. Boros Tibor effajta közéleti megnyilvánulásai nem, hogy szánalmasak, hanem egyszerűen elfogadhatatlanok. Nem csak vissza kell utasítani a magánembereket vádoló közhatalmat élvező és gyakorló ember elburjánzott viselkedését, hanem meg kell kérdőjelezni a tisztességét és alkalmasságát is ebben a feladatkörben. Ezért a blog nem állhatja meg szó nélkül, hogy olyan tisztességes és dolgos állampolgárokat kezdjen ki, állítson pellengérre, egy szereptévesztésbe került egyén, akin elhatalmasodott a munkanélküliség okozta frász, és ezért álságos fontoskodásba kezd, és most az internet csendőreként jár el.

    VálaszTörlés
  8. Boros Tibor csak a szálkát látja a neki nem tetszőkben, de a gerendák előtt behunyt szemmel viseltetik. Boros Tibor polgárőrségét közpénzből finanszírozzuk, de a város nem erre a polgárőri megnyilvánulásokra kívánt áldozni. Alapvető elvárás, hogy a polgárőr a rendőrségi alkalmazottakhoz hasonlóan kommentálhasson, írogathasson és véleményezhessen dolgokat, és főleg másokat. A focimeccsek biztosítását a rendező egyesület lássa el saját maga, ha már arra is milliókat vesznek ki a költségvetésből, és ne kössék le a szakszolgálatot. Vagy pedig külön fizessenek érte, de ne a város pénzéből, vagy annak szolgálati idejéből. A polgárőr pedig az embereket, a közbiztonságot szolgálja, ne pedig az urat. Ahhoz biztosítsanak szolgálatot, hogy az utcákon rend és nem pedig rodeózás legyen, hogy a lószart is felszedjék maguk után potyogtatók. És ha már a legkisebb kutyaszarért is beírást eszközöl a parancsnok, akkor az is elvárható, hogy a nagyobb szemetelőket is meglássa és felszólítsa, mert ez itt valahogy nem működik. Mert az emberek azt várják el, hogy a városszéli szeméthegyekhez kilovagolva vegyék már észre, hogy miként szennyezik el egyesek a városunkat. Aztán meg azt, hogy éjjel-nappal legyenek jelen a közterületeken és minket szolgáljanak ki a városi elit alsó fertálya helyett, hogy Ócsa biztonságos és jó hellyé váljék. Egy olyan városhoz nyújtsanak közszolgálatot, ahol a szép környezet, a szeretet és a megbecsülés az úr, nem pedig a gőg, a fölényeskedés, azaz, nem a közpénzek birtoklása határozza meg a szelek irányát. Boros Tibornak ez ügyben kéne sertepertélnie, nem pedig az internet mocskát kavarnia. Ebben talán az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége is egyetért. A polgárőr Ócsa biztonságát szolgálja! – és ne mást.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Lacus, Fo-lak, admin!
    Nekem legalább van tisztességes nevem, amit vállalok, valamint van profilképem, amin én vagyok. És Neked?
    Egy-két tárgyi tévedésedre reagálnék! A lakóparki betörők hamarosan bíróság elé állnak. A biztonsági őr nincs köztük. A felelőtlen, meggondolatlan fiatalokról, az állatkínzás kapcsán írtam. Büntetőeljárás folyamatban. Nem a blog hatására indult meg az eljárás. Állításoddal ellentétben. Mostanában külpolitikai vizekre evezett a blog, pedig nem is oly régen még egy Mubarakkal kapcsolatos megosztás miatt ekéztél!?
    Lehet megfogadom a barátaim tanácsát: - fegyvertelen emberrel nem vívok szellemi párbajt!
    Szép napot Neked! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre az eszementségre megint mi szükséged volt? Ismét nem ide passzoló dolgokat sorolsz. Magadat minősíted, lejáratod a folyamatos vagdalódzással. Már a polgárőrség soraiban is többen megkérdőjelezik alkalmasságodat. Mindenkiben folakot látsz, ellenségeskedsz. Minden felbukkanó személy folaknak kiáltasz, aztán meg neki állsz kutakodni utána. Nem tisztességes, amit művelsz. Méltatlan vagy arra a tisztségre, amivel a Karesz megbízott. Ne csináld, ne folytasd ez az ádáz ellenszenvet, a rosszindulatú véleményezést, mert magadra maradsz. Nem lesz sem ügyvédi segítség, sem baráti szívesség.

      Törlés