2015. november 26., csütörtök

Döntött a kormány - jövőre már nem bújhatnak ki az önkormányzatok a szünidei ellátás alól ( - szünidei menza)

Jövőre Ócsa Város Önkormányzata sem teheti meg, hogy ellátás nélkül hagyja az iskolai szünidők során a gyerekeket.  A Kormány döntése szerint az iskolába járók jogosultak lesznek az ellátásra. Ócsán a Halászy Károly Általános Iskola vezetése sem hagyhatja figyelmen kívül az intézménybe iratkozottak szünidei ellátásának kötelezettségét.

http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/31231960.jpgEddig sem értettük, hogy miért nem teljesítik egyes önkormányzatok az alapfeladatokban rögzítetteket és miért hagyják étlen az iskolák a gondjukra bízott gyerekeket a tanítási időn kívüli időkben, vagyis a szünetek alatt. Nem értették a szülők sem, hogy miért nem foglalkoztak ezzel a pedagógusok, az önkormányzati képviselők, és miért nem jelezték, hogy a kormányzati törekvések ellenében sem biztosítják (Ócsán) az amúgy jogos ellátást.  

A kormányzat pedig nem győzte felhívni az önkormányzatok, a testületek figyelmét arra, hogy adott a lehetőség az ellátásra. Csak annyi a dolguk, hogy megírják a kérvényt és kimutassák az ebben részvevő étkezőket. Vagyis, hogy oda jut a pénz, a támogatás, ahova kell, és nem kerül összemosásra, vagy más felhasználásra.  Ez elvégre egyfajta céltámogatás, aminek eljutásához és célba éréséhez kellett a nyomkövetés. Ez egyfajta bábáskodás, amolyan kontroll a "tékozló" önkormányzatok felett. 

Azonban úgy tűnik, hogy Ócsán és más, ebben nem részt vállaló önkormányzatoknál pont ezt a kontrollt nehezményezik, vagy kerülik. Talán ezért sem igényeltek többen, több helyütt az ingyenes ellátásból. Csakhogy ez mögött mindig egy gyerek, egy rászoruló volt, aki talán megsínylette a hivatalnoki közöny, az emberi nemtörődömség, vagy a zsarnokság okán elmaradó ellátást, vagyis a szünidei étkeztetés hiányát.

Így Ócsán is számos nebuló maradt nyáron és az őszi szünidőben étlen, mert az iskola, a hivatal nem gondoskodott róluk.  Tudtunkkal Ócsa évek óta nem pályázott erre a lehetőségre, Önmaga meg soha nem biztosította azt, ami erre az időre amúgy járt volna. Így, csak a blogunk hozta elő, nyúzta és panaszolta ezt az eljárást.

Válasz azonban máig nem érkezett, hogy Ócsa miért nem igényelte ezt, és az önkormányzat miért nem adta meg, illetve biztosította az ellátást a szünidőző nebulók részére. Máig se tudni, hogy Ócsán erről eddig miért nem gondoskodtak a választott tisztségviselők?

Ennek (az önkénynek) azonban talán vége, mert a kormányzat is megunta az önkormányzatok (közönyös) hozzáállását és átlépve rajtuk, döntött. Jövőre az önkormányzatoknak már kötelező lesz az ellátásról gondoskodniuk
 
http://keyframe.nava.hu/service/gallery/keyframe/2014/11/09/m1-71126/m1-71126-14350600.jpg 

Czibere Károly az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára sajtónyilatkozatával megerősítette:
az önkormányzatok eddig pályázati úton tudtak részt venni az ingyenes étkeztetésben, amelyben az idén nyáron 142 ezer gyermek részesülhetett. 

A kormány minden kezdeményezés mellé beáll, ami a gyermekéhezés felszámolását célozza, mondta Czibere Károly szociális ügyekért felelős EMMI államtitkár.

Jövőre azonban 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerek részesülhet már az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben.

A jövő évtől - a tervek szerint - az önkormányzatoknak kötelező lesz már erről gondoskodniuk nemcsak nyáron, hanem minden iskolai, tanítási szünetben. Ennek költségeit az állam teljes egészében állja, ezért az idei 3 milliárd forint után jövőre 4,5 milliárdot fordít erre a költségvetésből, ami 50 százalékos emelést jelent - hangsúlyozta.

Czibere Károly közölte, a szülőnek kell kérelmeznie a szünidei étkezést, majd a jegyző állapítja meg a rászorultságot. Kiemelte, nemcsak azok a rászoruló gyerekek részesülhetnek a szünidei ingyenes étkezésben, akik bölcsődébe vagy óvodába járnak, hanem azok is, akiket még nem írattak be. Hozzátette, az étkeztetést nemcsak úgy lehet majd megoldani, hogy a gyerekek bemennek a menzára, hanem ki is lehet szállítani a családokhoz az ételt. Az ilyen segítségnyújtás mint az ingyenes gyermekétkeztetés jól felfogott érdeke a társadalomnak, egyfajta befektetés a jövőbe. Hozzáfűzte, emellett a gyerekeknek joguk is van ahhoz, hogy mindent megkapjanak, ami szükséges a testi-lelki és szellemi fejlődésükhöz.

 http://mno.hu/data/cikk/1/30/57/91/cikk_1305791/menza_BA20120118_6484.jpg

Látható, hogy a kormányzat jól érzékeli, az önkormányzatiság az egypárti vezetés alatt olyan előnyökhöz jutott, amik visszaélésekbe csaphatnak át. Sok helyütt megszűnt a valós ellenzék, az ellenvéleményezés, és így egyesikúvá, vagyis érdek azonossá  úgymond "barátivá" vált az önkormányzatiság. A képviselő-testületek összeállítása nagyrészt (ha nem teljesen) a győztes párttagokból, a szimpatizánsokból tevődik ki, akik inkább a saját köreikben gondolkodva határozzák meg a célokat, mintsem a  helybelieket képviselve a lakossági igények mentén haladnának. Ezt próbálja ellensúlyozni az állam akkor, amikor bizonyos célkitűzéseket és feladatokat egységesít és kivesz az önkormányzati döntéshozók kezéből.

Így van ez most a gyermekétkeztetéssel és lesz majd a vízdíjakkal kapcsolatosan. Remélhetőleg ezzel csak a polgárok és a mögöttes gyermekek, a rászorulók járnak jól. Ennek pedig pont itt az ideje.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése