2015. november 17., kedd

Az USA gyorsan pótolja azokat a bombákat, melyeket a szaúdi légierő civilekre szórt - 1,3 milliárd dolláros üzlet

Szaúd Arábia mintegy 22 ezer bombát vesz amerikai cégektől.

A döntés indoklása szerint a szállítmány feltölti a Szaúdi Királyi Légierő készleteit, melyek a magas fokozatú, több fronton vívott antiterrorista műveletek következtében merültek ki.

A szofisztikált megfogalmazás mögött iszonyú cinizmus lapul: az „antiterrorista művelet” ugyanis az a jemeni légi offenzíva, mely március óta több mint 2400 civil életébe került. És egyáltalán nem arról van szó, hogy néha be-becsúszik egy pontatlanul eleresztett bomba, meg hogy egy gerillaháborúban nehéz megkülönböztetni, ki a civil, ki a katona, hanem arról, hogy a szaúdiak válogatás nélkül szórják meg a településeket. Ezt az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szerint maguk a számok bizonyítják:
A civil áldozatok kétharmada légitámadások miatt vesztette életét. És egy ilyen magas arány elgondolkodtatja az embert: vagy nagyon-nagyon elhibáztak valamit, vagy pedig egyszerűen nem törődnek a civilekkel.
A jemeni polgárháború egyébként nem egy egyszerű történet: Jemenben a síita – és emiatt Irán támogatását élvező – húszik az évek alatt fokozatosan kiszorították az országból a szunnita Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök kormányerőit. Szaúd-Arábia és a többi szunnita vezetésű Öböl-állam márciusban döntött úgy, hogy „önvédelemből” direkt módon is be kéne avatkozni a polgárháborúba; előbb csak légierőt, később már páncélosokat és egyéb szárazföldi alakulatokat is bevetettek a húszik ellen. 
 

A 2015 elején trónra lépett Salman király eredetileg erődemonstrációnak szánt hadművelete azonban hosszú, véres és költséges háborúba fulladt, mely során az óriási túlerőben lévő koalíciós hadsereg lassan és rengeteg civil áldozat árán tud területet nyerni. Az ENSZ számításai szerint 300 ezer ember vált földönfutóvá, az élelmiszerimport elapadása és az egészségügyi intézmények pusztulása miatt ráadásul küszöbön áll a humanitárius katasztrófa. 

A polgárháború által teremtett vákuumban ráadásul a kétezres évek elején tanyát vert az al-Kaida is, a terrorszervezet az amerikai dróntámadások ellenére is fokozatosan kiterjesztette befolyását Jemen középső, hegyvidéki tartományaira, ahová úgy beágyazták magukat, mint szíriai elvtársaik Idlib tartományba.

 A  háború elhúzódása a szaúdi királyi dinasztián belül is komoly feszültségeket generált, arról nem is beszélve, hogy a fellépést kezdetben támogató Egyesült Államoknak is egyre kínosabb a humanitárius katasztrófával fenyegető, értelmetlen háború. Azért annyira nem kínos, hogy ne adna el 22 ezer bombát. A State Department döntése mindenesetre a szenátus jóváhagyására vár, de az ilyen üzletekkel a hadiipari lobbi ereje miatt ritkán szoktak vitába szállni.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése