2021. február 16., kedd

Mi lesz veled Syngenta - Ócsa polgármestere képes a Zsíros-féle vezetékkel megfojtani a kutatóállomást is

 Tegnapi részleges beismerését követően tudjuk, hogy Ócsa polgármester 2019 óta tudja, mit szándékoznak felhúzni Ócsa határában az itt élő nyakába.

Mindez nem másról, mint egy olyan zsíros falatról szól, mely nagyrészt Inárcsnak hoz hasznot. Az egész azzal kezdődött, hogy Zsíros Róbert írt egy levelet a helyi önkormányzatnak, mely szerint előadja, hogy a keze ügyébe került egy 8 hektáros erdő, amivel nem tud mit kezdeni. Ezért ezt szeretné gazdasági célzattal átsoroltatni, amit az erdőfelügyelő és Inárcs polgármestere is önzetlenül hagyott. Vagyis a hozzájárulásukat adta ahhoz, hogy Ócsa határában egy 8 hektáros egybefüggő erdőrész kiirtásra kerülve eltűnjön.  

Zsíros Róbert ebben a levélben még az M5 közelségére és ingatlan beruházásra hivatkozik, miközben ahogy kiderült ide egy naperőművet akar létesíteni.  A naperőmű létesítése azonban más elbírásba esik, mint a naperőpark, ezért kitalálták, hogy nem naperőmű, hanem két darab az átminősítés határát súroló 2x napelemparkot létesít. Ennek persze semmi köze a M5 autópálya közelségéhez, mert ezt a telepítést akár Ócsán a rekultivált szemétlerakó szarkofágjának a tetején is megvalósíthatta volna erdőírás és a termőföldeken való nagyfeszültségű vezeték áthúzása nélkül is.


 Azonban ahogy Ócsa önkormányzat, úgy Zsíros Róbert sem azt az egyszerű és észszerű utat választotta a napelemek telepítésére ami kézzelfogható és egyszerű.  Ahogy Ócsa önkormányzatában is képesek voltak hozzájárulást adni  a Syngenta mögötti termőföld termelési ágból kivonásához és oda nem illő mód napelemeket engedélyezni, úgy Inárcs sem különb ezen a téren.  

Így hosszú titkolódzás után eljutottunk odáig, hogy tegnap amolyan biliborításként zúdult a polgármester nyakába az évek óta visszatartott szarsága, amiről szintúgy elfelejtett beszámolni, mint a korábbi környezetszennyezésről, amit szintén az itt élők nyakába öntött.  

Most pedig ezt az újabb szarságot, akarja szavakba öntve elfogadtatni a helyiekkel.  

Az ócsaiaknak munkát, elismerést és iparűzési adóbevételt biztosító Syngenta a polgármesternek ugyanúgy nem számít, mint az a sok gazdálkodó, mely szintén a város boldogulásáért, az itt élők javainak előállításáért dolgozik. Bukodi polgármester inkább a kétes hírnévre szert tett Zsíros Róbert-féle vállalkozások mellé sorolt úgy, hogy abból állítólag neki semmi mellékes haszna nem származik.  Ezt persze mi nem tudjuk és nem is állíthatjuk, de az egyértelmű hogy Ócsa városának semmi haszna nincs abból, hogy az Inárcson adózó Zsíros-féle vállalkozások, a EZRT-SOLAR FINANCE Kft és a VIRGIN SOLAR Kft Ócsán a gazdálkodók földjein keresztül szállítsa az általa a szomszédban megtermelt hasznot.

Igen, az amit a magasfeszültségű hálózaton a mi ócsai területeinken, a gazdálkodók földjén kívánnak keresztülvinni, az nekünk kárt okoz, másnak pedig hasznot jelent. A polgármester, a jegyző ezt nem vállalhatja fel, ehhez nem adhat hozzájárulást.  Különösen nem úgy, hogy ebből az érintetteket kihagyja.

Ócsa polgármestere és a vele együtt érintett jegyzője 2019-óta bír tudomással arról, hogy milyen szándékok vezérlik a szomszédos település azon szándékát, mely során egy ottani vállalkozó a határban erdőirtással létesített telephelyéről áramot kíván átvezetni Ócsa földművelési területén.

Minderről a két vezető mélyen hallgatott.  Mondhatjuk lapított, egészen addig, míg a blog erre rá nem világított.   Pedig nem mi voltunk az elsők.  

Az Inárcs községet érintő több hektárnyi erdőkivágásról már volt szó, amit az erdőfelügyelőség is benyelt azzal, hogy majd szétszórva telepítenek helyette másikat, ami persze nem ér fel az egységes és egybefüggő 8 hektárnyi erdővel. Ezt minden erdész tudja, de aki nem az jobb ha már ma átvetkőzik, mert az nem többet egy gazembernél.  

Gazemberből márpedig itt is és amúgy is van elég.  Nem kell még tetézni bajt az ilyen erdőkerülőkkel.

És ha már itt tartunk, akkor azt sem hagyhatjuk szó nélkül, hogy az ócsai gazdálkodók és földtulajdonosok nem magányos emberként és nem csak személy szerint tiltakoznak, hanem együttesen.  Ezt azonban senki nem akarja figyelembe venni.  

Ócsa polgármestere, jegyzője és a képviselők mindegyike előtt ott vannak az érintett emberek az földterületekkel együtt szereplő aláírása, mely szerint nem adják hozzájárulásuk a távvezeték oszlopállításaihoz a gazdálkodási területeiken.  Erről valahogy megfeledkezhettek a hivatalban, mert az önkormányzati üléseken sem hozták szóba, és a polgármester sem mondta el.  Ahogy azt sem, hogy a Syngenta vezetése sem adja áldását ahhoz, hogy ahol ők termesztő- és mezőgazdasági fajtakutató munkát végeznek, az felett erősáramú légvezeték haladjon keresztül.

Bukodi csak arról beszélt, hogy Horváth Mihály fölhasználó, földbirtokos nyilatkozatban "hozzájárult ahhoz, hogy a vezeték áthaladjon a földje fölött".  Ki nem szarja le? 

Bukodi aljas hozzáállását mutatja az, hogy mindez mellé nem rakta oda azt a több tucatnyi aláírással deklarált nyilatkozatot, amiben az összes többi érintett nem járul hozzá ahhoz, "hogy a vezeték áthaladjon a földje fölött" . 

https://i0.wp.com/www.potatonewstoday.com/wp-content/uploads/2020/12/Syngenta-Gowan-1.jpg?resize=750%2C500&ssl=1

Azzal, hogy Bukodiék áterőltetnék ezt a hálózatot a  termőföldeken, nem csak a helyi gazdákat hozná lehetetlen helyzetbe, hanem a Syngentat is kivégezheti. 

Ennek azért van reális esélye, mivel felmerült, hogy adott esetben a kutató-fejlesztő munka a nagyfeszültség árnyékában ellehetetlenül és nem folytatható.  Mindez pedig a Syngenta ócsai munkájának elsorvasztásával, a munkafolyamatok felhagyásával, így munkahelyvesztésekkel és jövedelemkieséssel párosulhat.

Ezért sem értik az emberek, hogy Ócsa polgármester miként járhatott el úgy, ahogy eddig, és hallgathatta el az itt élők előtt azt a folyamatot, amit mindvégig közbenjárásával képviselt, illetve befolyásolt. 

Az, hogy Bukodi Károly a Horváth Mihály nyilatkozatba foglalt hozzájárulását lobogtatva hivatkozott arra, hogy mehet a vezeték, jól ábrázolja a városvezetés viszonyulását.  Bukodi Károly nyomán csak és kizárólag Horváth Mihály földbirtokos nyilatkozatáról szólt az önkormányzatban jegyzőkönyvileg dokumentáltan. Arról, hogy a földbirtokos, és fölhasználó gazdák többségében nem járulnak ehhez hozzá, sehol nem szerepel az önkormányzat képviselő-testületi gyűléseinek jegyzőkönyveiben. Mindezzel azt látszatot próbálta tehát kelteni a polgármester, hogy lám, nincs ezzel a hálózatépítéssel, (létesítéssel) semmi baj, mert van hozzájárulás. Igen egy személytől. Ez pedig nem ad egységes képet és állásfoglalást a közel 10 km hosszan elfoglalni és birtokolni próbáló földterületeket illetően. 


 Horváth Mihály hozzájárulása legfeljebb csak a Syngenta kivégzéséhez járulhat hozzá, de az ezt megelőző és követő szakaszok földjeinek használatához, azok feletti áthúzáshoz és azokon történő  oszlopállításokhoz nem ad felhatalmazást.

Mindez arra mutat, hogy Bukodi Károly polgármesterként megtévesztve az itt élőket úgy preferált egy idegen beruházást, hogy abból látszólag senkinek semmi haszna, de legalábbis Ócsa városának nincs. Ellenben a gazdálkodókat, a földtulajdonosokat és a Syngentat ugyanúgy hátrányosan érinti és korlátozza, ahogy a lovasfarmot, a kutyaiskolát és a tanyákat.  

Ócsa városvezetése még csak arra sem vette a fáradságot, hogy mindezért az elképzelésért, a hozzájárulásért valamiféle kompenzációt kérjen, vagy harcoljon ki a város, vagy az érintettek javára. Nem.  Pedig ez már Inárcson is felmerült és a gazdasági érdekeltségű vállalkozás sem határolódott el ettől, hiszen egy nyereséget hozó, haszonszerző tevékenységhez van szüksége azokra a parcellákra, ahova távvezeték oszlopait és a felette áthúzott vezetékeket helyezné. 

Ócsán erről szinte senkit nem kérdeztek, az emberekelé nem tárták. Tavaly még a kötelezően előírt közmeghallgatást is törölte a polgármester a vészhelyzetre való hivatkozással. A vészhelyzet azonban itt és most nem a járvány, hanem a város lakóövezetének határába telepíteni szánt nagyfeszültségű hálózat. Ettől vibrál most a város. Ócsán a partnerségi egyeztetések nem lettek megtartva, azok nem zajlottak le. Így csak Ócsán lehet feszültséget teremteni.


 A Syngenta is jogos (kár)igényt jelenthet be, amennyiben a tevékenysége, és tovább-léte csorbát szenved a nagyfeszültségű távhálózat átvezetése során. 

Márpedig ennek is meg van az esélye. Kérdésre válaszolva, Bukodi Károly azt mondta, mindent a maga idejében. Ez pedig szerinte nem most van itt.   

Hogy mindezt a kártételt aztán a bíróság kire (Horváth Mihály, Ócsa városa, vagy a vállalkozó) húzza, az majd egy olyan jövőbeli zálog, ami nem fogja érinteni Bukodi Károly mostani polgármester és Molnár Csaba jegyző személyét, hiszen addigra ők már nem lesznek érintett és számonkérhető félkén jelen.  

A kárt mindig az itt élők, az emberek fizetik meg. Azok, akik ezt a bagázst választották maguknak.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése