2013. július 7., vasárnap

SZÜLETÉSNAPOMRA - József Attila

- József Attila -

SZÜLETÉSNAPOMRA


Harminckét éves lettem én -
meglepetés e költemény
csecse
becse:
ajándék, mellyel meglepem
e kávéházi szegleten
magam
magam.

Harminckét évem elszelelt
s még havi kétszáz sose telt.
Az ám,
Hazám!

Lehettem volna oktató,
nem ily töltőtoll koptató
szegény
legény.

De nem lettem, mert Szegeden
eltanácsolt az egyetem
fura
ura.

http://www.kepeslap.com/images/17623/005.jpgIntelme gyorsan, nyersen ért
a „Nincsen apám” versemért,
a hont
kivont

szablyával óvta ellenem.
Ideidézi szellemem
hevét
s nevét:

„Ön, amig szóból értek én,
nem lesz tanár e féltekén” -
gagyog
s ragyog.

Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,
sekély
e kéj -

Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!

1937. április 11.
*

29 megjegyzés:

  1. Mi a fene van? Két napja nicsen hozzászólás?! Semmi köpködés, semmi anyázás? Vagy le lettek állítva a világ/Ócsa megmentők egy időre?! Ja, nyár van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még kicsit felősbabáztak, aztán kidőltek a droidok.

      Törlés
    2. Hol van a Felsőbabádozás?! Csak nem törölte folak?! Milyen szerencsés vagy, hogy még olvashattad!

      Törlés
  2. Csak kérdezem, ha annyira nincs pénz a városkasszájában, hogy a bölcsődet, az óvodát az eredeti tervek szerint befejezzék, hogy az ottani kerítést saját erőből, vagy a pályázati pénzekből megépítsék, akkor miért adtak a tervezőnek erre már több esetben is milliókat, miért szavazták meg a képviselők, politikus alpolgármesternek a juttatásait, a polgármester nyelvpótlékját, a városüzemeltetés vezetőjének kiemelkedő javadalmazását, fizetésének emelését????? Miért kell felesleges, nem fontos dolgokra több milliókat költeni?
    Rájuk miért nem vonatkozik a takarékosság?

    Az én megszorításom így néz ki:
    1. 8 évre visszamenőleg vissza kellene fizetni a városi kasszájába kamatostul az elherdált vagyonokat.
    2. 8 évre visszamenőleg a számla nélkül felvett költségtérítéseket kamatostul visszafizettetném.
    3. Azok a képviselők, akik másutt is funkciót töltenek be, fizetett képviselők, tanácsnokok, bizottsági elnökök, igazgatósági tagok, vezetők, stb. 10 évre visszamenőleg kamatostul fizessék vissza valamelyik tisztségük tiszteletdíját.
    4. Az államtól ingyen kapott pártházak árát fizessék vissza kamatostul és a felelősök kapják meg büntetésüket.
    5. A képviselők és a kormány minden egyes tagja anyagilag is feleljen az általa képviselt gazdasági helyzetéért.
    6. Komolyan vizsgálnám az összefüggést az anyagi gyarapodásuk és politikusi képviselői ténykedésük között, összhangban, és különös figyelemmel az általuk képviselt hely életkörülményeire és az abban bekövetkezett változásokra. Ha ez pozitív, akkor semmi gond, ha azonban negatív, akkor a lakosságot a képviselők rovására kártalanítani kötelezném.

    Majd csak megindulna a munka és a fejlődés Alsópakony, Felsőbabád településrészeken és Ócsán. Ha meg, nem, akkor kénytelenek lennének kártéríteni a lakosságot. Első körben visszautasításra kerülne a beszedett kommunális adó, aztán az elherdált vagyon, a városi hiány nagy része és minden negatívum. A polgármester és helyettese teljes anyagi felelőssége minden egyes ingó és ingatlan vagyonára vonatkoztatható. Ezt hivatalba lépésekori állapot szerint vállalná, és elszámoltatás szerint terhelné.
    Így lenne igazságos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te beteg vagy!!

      Törlés
    2. Csak kérdezem, ha annyira nincs pénz a városkasszájában, hogy a bölcsődet, az óvodát az eredeti tervek szerint befejezzék, hogy az ottani kerítést saját erőből, vagy a pályázati pénzekből megépítsék, akkor miért adtak a tervezőnek erre már több esetben is milliókat, miért szavazták meg a képviselők, politikus alpolgármesternek a juttatásait, a polgármester nyelvpótlékját, a városüzemeltetés vezetőjének kiemelkedő javadalmazását, fizetésének emelését?????
      Rájuk miért nem vonatkozik a takarékosság?
      Miért kell egyéni támogatási célzattal és más személyi juttatásokra, nem fontos dolgokra, milliókat költeni?

      Törlés
    3. Miért lenne beteg? Tök igaza van. Eltartja az ország ezeket a megélhetési vitézeket.

      Törlés
    4. Ja, ja és a bloggert hibáztatják egyesek. Nem azok a hülyék?

      Törlés
    5. És ez az egy szem blogger szivtja a két nagytudásút.

      Törlés
  3. Ezek a hozzászólások valóban a poszthoz szólnak.

    VálaszTörlés
  4. Igazad van.
    Ez olyan mint a Bukdi és az idegennyelv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tévedsz, a Karcsi valóban tud angolul.

      Törlés
    2. Ötezerért? Alapfokon? Már hogy ne!

      Törlés
    3. Én anyanyelvi szinten beszélek lováriul, még sem akaródzik adnia érte a hivatalnak.

      Törlés
    4. Lassan mondom, hogy mindenki értse. Amikor azt állítottam, hogy Karcsi tud angolul igazat mondtam, a nyelvvizsgán túl a gyakorlatban is használja a nyelvet.
      12:42 Te igen sötét! Nem annyiért tanult, annyi a pótléka ami nem kivánság műsor nem Ő választotta, hanem a jogszabályok alapján kötelezően jár neki az angol nyelv után!
      19:53 Ha majd a lovárit a jogszabály kötelezően elismerendő nyelvvé teszi (esetleg Szabolcsban vagy Indiában) és te a Hivatal dolgozója leszel, te is megkapod -ha kéred, ha nem- a pótlékot.

      Törlés
    5. Lassan írom, hogy Bukodi Károly internetes figyelője, vagy ebéli szóvivője is el tudja olvasni és megértse. Az alapfokú nyelvvizsga nem ér fel egy középfokúval. Azt az alap szintet képviseli, amire hivatott. Az, hogy a Bukodi Károly úr szükségét érzi a maximálisan kiaknázható pénzek kivételének, az is egy bizonyítvány, hiszen míg Ő minden egyes fillérre igényt tart és a saját javára fordítja, addig a városlakókkal szemben is ezt a pénzbehajtós tendenciát próbálja gyakorolni akár a Bem utca lakóközösségével szemben alkalmazott útdíjfizetés kikényszerítése kapcsán, akár a város más pontján élő személyekkel kapcsolatosan. Hogy ezt a szószóló is értse: Bukodi Károly minden lehetőséget kiaknáz annak érdekében, hogy mimnél több pénzhez jusson, amivel lényegében a rendelkezésre álló közpénzek összegszerűségét csökkenti, addig az itt élők pénzével igyekszik kiegyenlíteni a város pénzügyi szükségleteit az útdíj-hozzájárulás vitatott beszedése, vagy a kerítésépítési hozzájárulás kicsikarása által. Szóval amíg a polgármester teljes pénzügyi kielégítésére, a most megszavazott jelentős fizetésemelésre van pénze a közösből, addig a lakossági szolgáltatásokra, önkormányzati feladatokra egyre kevesebb jut. Ezért akar most olyan emberektől is pénzt, akiknek sem szerződése, sem köze nincs a korábbi megállapodáshoz, legyen az úttal, vagy mással kapcsolatos. Ezt Bukodi Károly névtelen bejegyzéstevője is átláthatja.

      Törlés
    6. Itt nem arról van szó, hogy jár, vagy nem jár a polgármesternek a nyelvvizsgapótlék. Sokkal inkább az irritálja az embereket, hogy egy alapfokú tudásért képes felvenni azt a minimális összeget, amit mondjuk az általa annyira dédelgetett focipályára is fordíthatna, ha már nemesebb célt nem talál erre. Ez sokkalta tisztességesebb lenne, mint ahogy több milliós támogatást kért és már kapott a költségvetésből erre. A havi ötezer forintjával sok jobban rászoruló kaphatna segítséget. és lehetne sorolni még.
      Aránytalan és tisztességtelen a viszonyulás, és az a harc ezért a pénzért amit itt egyesek képviselnek. A nyelvvizsga nem előírás egy polgármester számára. Nem munkaköri kötelesség, hogy alapfokon beszéljen valamilyen idegen nyelvet. Ezek alapján nagyon helyes volt az a felvetés, miszerint akkor a lovári nyelvért is járna ez a pénz? Igen járna, ha is merné a cigány nyelvjárást legalább alapfokon, és erről lenne papírja. A helyi cigányság szerint azonban a polgármester nem ért a nyelvükön. Segítséget alig kapnak, háttérbe szorulnak, ami számukra tisztességtelen.
      Ezek alapján a tisztesség megítélésnek is több szemszöge van. A polgármesteri tisztesség valóban nem ezen a szaros ezreseken múlik. Ő sokkalta inkább más által alakítja ebbéli megítélést.
      Az emberek számára fontosabb az, hogy a közéletben miként és hogyan vélekedik, polgármesteri mundérjában miként cselekedik. Ha munkássága során minden pénzt felvesz, amit csak lehet, és ami megilleti, akkor az átlag polgár nyugodtan érezheti azt, hogy őt is megilleti legalább annyi, hogy az önkormányzat a rá testált feladatokat elvégezze és ellása. Ha azonban ezek egyes részét mégis csak vele akarják megfizettetni, az bizony legalább annyira kiveri a biztosítékot, mint a szomszéd feleségének a popsijára való pajkos paskolás. Ez egyes körökben megengedhetetlen, mint az útalap behajtási kísérlete az ebben nem érintett esetében. Mert mi másról szól a tisztesség, ha nem a becsületes és tisztes eljárásról. A városi járdaépítés lakossági erővel, a kerítés építés lakossági hozzájárulással, és a sok egyéb pénzbeli trükközés a lakosság kontójára mind, mind egy kevésbé tisztességes hozzáállás és eljárás része, vagy megítélése lehet.

      Törlés
  5. Jellemző a reggel 8 óra után 10 perccel történt polgármester érdekében kifejtett szóvívói hozzászólásban az a kifejezett üzenet, hogy aki 12 óra 42 perckor véleményt adott közre, az sötét, de a "Karcsi" az tisztán és világosan meríti a kasszát. Jó lenne, ha Bukodi Károly jobban odafigyelne tisztességére, hogy ki és minként nyilatkozik meg az érdekében, miként jelenik meg személye akár SMS-ben, fórumokon és a hozzászólásban, vagy az itteni pénzek kapcsán, mert ismert erkölcsi tartásához igazán nincs szükség olyan fogadatlan prókátorok névtelen bejegyzésére, akik még a szerecsen mosdatást is csak mások sötétezésével képesek végezni. Ez nem segíti Bukodi Károly polgármestersége alatt szerzett érdemeit, és nem javítja módszereinek megítélését. Sőt, abban sem mutat előrelépést, hogy egy ismeretlen a neten barátilag azt állítja róla, "hogy Karcsi tud angolul igazat mondtam, a nyelvvizsgán túl a gyakorlatban is használja a nyelvet". Ha jól tudom Ócsán a lakossággal szemben ebbéli képességeit még nem csillogtatta, hiszen mindannyiunkkal magyarul beszél, hazai nyelven küld leveleket, még akkor is, amikor számos elbeszélése, és leirata alapján, mint például legutóbb az útdíjakkal kapcsolatosan és a Bem utca esetében, ez nehezen érthető.
    Még szeretném a tudomására hozni mindenkinek, hogy az, aki valamit másként vél, vagy nem mindenben ért egyet a másikkal, nem elsősorban sötét és feltételezett hülye. Lehet, csupán, másként éli, másként látja. Nem egyszer visszatérő dolog a polgármester nyelvpótléka. ha neki ez annyira presztízs, vagy annyira kellemetlen, akkor miért nem gondolja át? Érdemes magát bárkinek is lejáratni havi 5 ezerért, amikor ezen felül havi százezrek ütik a markát? Egy kivásárolt laptopért, amikor hivatalból amúgy is kap egy jobbat a drága munkájához? Elküldött egyes SMS-ekkel, amikor a családban békében él? Névtelen internetes szószolóval, mikor az önkormányzati lap közösségi pénzből fizetett oldalain magától interjúzhat és adhat választ? Ugyan már! A legfontosabb, hogy közszereplőként ne tegyen olyat, ami okán kritikus szóbeszéd tárgyává válik. Ha valaki népszerű, akkor nem kell az ismeretlen sötét mélyből a védelmére kelni és a másikat támadni. Ezért kár sértőn szót szólni.

    VálaszTörlés
  6. Itt örökös téma, a felvett pénzek. Ilyen, pótlék, olyan térítés, emilyen hozzájárul, amolyan fizetés emelés, orvosi körzete elosztás és sok egyéb probléma. Persze, hogy defibrilátor után kapkod a két polgármester. Mindig ugyanaz. Miért nincs járda, miért nem biztonságos a vasúti átjáró, miért nem készült el a kerékpár út, miként lehet a régi piac területén a búcsú, miért vették meg a lepukkant irodát, miért buliznak az iskolában esténként és miként nyerészkednek tornateremmel, de lehet itt sorolni a MÁV aluljárót, a buszközlekedés viszontagságait, a félig kész díszburkolatot, stb. Mond már meg, az elmúlt 3 év alatt mi változott? Ugyanazok a régi problémák. Épült fedett buszváró? Nem adják haszonbérletbe a tornatermet? Javult a közlekedés? Épített ki járdát, kerékpárutat, átjárót az önkormányzat? Nem ? Akkor látható, hogy csak bizonyos körök jutnak hozzá a jóhoz. Az anyagi javakhoz, a beruházásokhoz és a fejlődéshez. Horváth Tamás, Horváth Zoltán nem panaszkodik. Bukodi Károlynak sincs ezzel gondja. Csakis itt problémáztok rajta. Biztos az irigység, vagy a tehetetlenség kap hangot a véleményetekben erről. A választásokig már nem is lesz jobb. Akkor pedig ismét lehet cserélni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Székelyföldi csoportos kiutazást ami ügyebár városi érdekből üzleti út volt és utána az ojtozi fogadóállomásra Romániába kiküldött városi közpénzt nem említetted. Csak úgy hálából.

      Törlés
    2. Ne legyél pontatlan! A szeméttelep rekultiváció előtti őrzésére elköltött milliók, aztán a befedése utáni locsolására és továbbőrzésére költött milliók, a Lakatosház elbontásának körülményeit se felejtse el senki, mert az is benne van rendesen a pénztárcátokban.

      Törlés
    3. A szófogadó "független" képviselők extra juttatásai?

      Törlés
  7. Most érkezett a hír:
    A mester jövő év ősztől - a nép kívánságának eleget téve - nem űzi tovább mesterségét, és a falu jófarú menyecskéit.
    Sok-sok évi unszolás után, úgy döntött, eleget tesz a Cambridge-i Egyetem meghívásának, és vendégprofesszori minőségében angol nyelvet és irodalmat fog oktatni négy éven keresztül.Ötezerért.
    Eközben, őszülő patrónusa Sopronkőhidán, sikeresen megvédi PhD disszertációját (opponens Kalányos Márlonbrandó) melynek címe és témája: "A közvagyon újraértelmezése, és elosztásának unortodox formái".

    VálaszTörlés
  8. A kis piperkőc a szomszédba jár francianyelv órákért, de az igazi kielégülés a focipálya jelenti.

    VálaszTörlés
  9. A focipálya már mióta zárva. Inárcsra többletköltséggel járnak a fiuk, hazai közönség nélkül. Ez mind viszi a lóvét. Itt meg külön őr ellenőrzi a fű növését, a locsolást, és ehhez még egy milliós költségű kamerát is beüzemeltek a pálya mentén. A nagy beruházás, a védelem azért van, nehogy valaki a fűre lépjen. biztos megérte a milliókat, hogy minden kiszoruljon onnan.

    VálaszTörlés
  10. Ennek a szimpatikus fiatalembernek minden jár és semmiről nem tud lemondani, pedig megtenné, de ezek a fránya jogszabályok kicsesznek vele.

    VálaszTörlés
  11. Nem is tudtam, hogy Ócsának is megvan a maga párosa. A helyi Monica Lewinsky és az apród Bill Clinton. De hol lehet az orális szoba?

    VálaszTörlés
  12. A tegnapi és a mai hozzászólásokhoz reagálva. A lovári nyelv és az angol sem szükséglete a polgármesteri tevékenységnek, ahogy a franciázás sem. Vannak témák, amelyekről hallgatni kellene. Ilyen az Ócsa SE körüli dolgok, benne a foci, az atlétika, és ami a Halászy tornacsarnokában a sporttárs irányításával zajlik, de a mögöttes pénzmozgás, a kerítés építés, a bulizás is tabu. A helyi Bill és a hozzáillő Mónika története is ilyen elhallgatásra ítélt dolog. Ki kell várni a végét. Az ócsai események, és az elmarasztalások pedig menjenek csak a maga útján. Kommentár nélkül.

    VálaszTörlés