2013. július 29., hétfő

Letartóztatták a polgármestert – ahol még következményekkel jár a korrupció ( - és ahol nem)

Váratlanul korán, hajnali hat előtt vitték el a polgármestert otthonából a korrupcióellenes erők, még hétfőn. 

Hajnal hat óra előtt külön értesítés nélkül vitték el lakásáról hétfőn Kanadában Michael Applebaum montreáli polgármestert  a Sûreté du Québec és az Unité permanente anticorruption (UPAC) korrupció-ellenes osztag rendőrei. 

Michael Applebaum (Fotó: La Presse)
Michael Applebaum (Fotó: La Presse)
Azonnal őrizetbe helyezték Applebaumot, miután 14 vádpont fogalmazódott meg ellene, melyek a korábbi kerületi polgármesteri pályafutásához fűződő korrupciógyanus ingatlanügyekhez köthetők. 

Applebaumon kívül Saulie Zajdel montreáli önkormányzati képviselőt és egykori konzervatív parlamenti képviselő-jelöltet, illetve tanácsadót is letartóztatták Québec legnagyobb városában. “Egyértelmű üzenetet küldünk mindenkinek: tűrhetetlen bármely cselekedett, mely kompromitálja az állam integritását. Senki sem áll a törvények felett és senki sem bujkálhat előlünk” – mondta Robert Lafreniere, az UPAC vezetője. 

A szintén őrizetbe vett Zajdel ellen 9 vádat emeltek és Applebaum egyik korábbi önkormányzati kollégáját – Jean-Yves Bisson-t – is letartóztatták. Pauline Marois, Québec miniszterelnöke bejelentette, hogy egyelőre nem függeszti fel Montreálban az önkormányzatiságot, bár lehetősége lenne külső menedzsment alá helyezni a tartomány legnépesebb városát. 

A tartományi kormány elvárja, hogy Applebaum mondjon le, annak ellenére, hogy november 3-án lesznek önkormányzati választások, melyeken a jelenlegi polgármester már bejelentette, hogy nem indul.

*

http://static.propeller.hu/images/b/politikus_magyar/karacsony_gergely_2.jpgKarácsony Gergely szerint hiába teltek el évek Hofi Géza kijelentése óta, a korrupció Magyarországon továbbra is „az, amiből engem kihagytak”.  A korrupcióval kapcsolatos felmérések szerint romlik a helyzet az országban; ahhoz, hogy a trend megforduljon, nyilvánosság kell és átláthatóság. Hiába várjuk az emberektől, hogy lyukasszanak jegyet a villamoson, amíg azt látják, hogy az elit ennek épp az ellenkezőjét csinálja – ipari méretekben, nap mint nap.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése