2013. július 22., hétfő

Ócsa továbbra sem lép előrébb - ha nincsenek tervek, elmarad a fejlesztés ( - hol a beruházás)


 Pest megyei települések az Európai Unió következő költségvetési ciklusában megszerezhető forrásokból elsősorban a közúthálózatot fejlesztenék, a vízgazdálkodást javítanák és a turizmus szerepét erősítenék. Erről tájékoztatta Szűcs Lajos, Pest Megyei Közgyűlés elnöke az MTI-t  pénteken.

http://www.atv.hu/thumbnail/772x514/c/01/30000.jpgSzűcs Lajos (Fidesz) elmondta, július közepéig küldhették be a települések az unió következő, 2014 és 2020 közötti pénzügyi ciklusára vonatkozó pályázati terveiket, javaslataikat a megyei önkormányzatnak.

A beküldött elképzelések alapján látszik, hogy a gazdaságfejlesztés komoly prioritás, és kiemelt helyen szerepel még a közlekedésfejlesztés, az energiahatékonyság és a fenntartható fejlődés.

A beérkezett elképzelések között 197 elképzelés foglalkozik a közúthálózat fejlesztésével, 88 a vízgazdálkodás javítását célozza, 70 pedig a turizmus szerepének erősítését – tudatta a közgyűlési elnök. 

Szűcs Lajos szerint a javaslatok közel ezermilliárd forintot tesznek ki. A legnagyobb volumenű beruházások között van az érdi Duna menti intermodális logisztikai központ 40 milliárd, a váci Duna-híd szintén 40 milliárd, a budaörsi multimodális csomópont 35 milliárd, a tárnoki hulladékégető 30 milliárd, az üllői iparterület-fejlesztés 25 milliárd, vagy Albertirsa és a környező települések összefogásával létesülő gyógyfürdő 15 milliárd forintért.

Az elnök kitért arra, hogy az előző, 2007 és 2013 közötti uniós pénzügyi időszakra vonatkozóan nem történtek ilyen egyeztetések. Most több mint 1200 önkormányzati javaslat érkezett be, köztük van már kidolgozott program is – ismertette. Hozzátette: az önkormányzat összefoglalja a beérkezett fejlesztési elképzeléseket, és csomagokba csoportosítva továbbítja a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, miközben felméri, milyen módon lehet a realitáshoz igazítani azokat.

A közgyűlés elnöke szerint komoly lehetőség van arra, hogy a programok jelentős részét el lehessen majd kezdeni a következő év elején.

Szerettük volna megtudni, hogy otthona, vagyis Ócsa önkormányzata milyen fejlesztési elképzeléseket nyújtott be a közgyűlésnek, s mekkora összeget érintően, hiszen a városban jelen van minden olyan gond, amire pályázni lehet. 

Ócsa jelenleg is küzd a közutakat fejletlenségével, a városban alig van összefüggő járdahálózat, nincs kerékpárút, a vasúti átjáró elavult, korszerűtlen és nem elég biztonságos. A közművek továbbra is fejlesztésre szorulnak, logisztikai központnak, vagy ipartelep kialakulásának semmi nyoma, és Alsópakony gazdasági területe vízellátása továbbra is botrányosan rossz, csatornázatlan. Munkahely pedig alig.

Azonban az elnök erre sajnálatos mód nem tért ki, bár ha lett volna bármi pozitívum Ócsát illetően, biztos elmondta volna. Így csak ismételten sajnálni tudjuk, hogy kisvárosunk politikai vezetése, az önkormányzat elképzelése hiányosságot mutatnak, és olyan lehetőségeket hagy elmenni, amire mások igényt tartanak.  

Ócsának kimondottan jól jönne és a javára válna ebben az ínséges időszakban pár milliárdos fejlesztési támogatás a következő uniós ciklusból.  Kár, hogy nem tudunk előnyt kovácsolni a rendelkezésre álló lehetőségekből. Az időszakra vonatkozó városi elképzeléseket, pályázati terveket sehol sem lehet elérni. 

http://www.belfoldihirek.com/news_images/1554/bukodi_20110916150143_52.JPGErről előzetes konzultáció, vázlat nem érhető el. A városban nem is tudnak róla. A választási ígéreteket pedig elfújta szél. Ha lenne is koncepció (vázlat), akkor az átbeszéletlen és annyira nyers, hogy még az elnök sem hozta szóba. A képviselők sem tudnak róla mit mondani, így valószínűleg nincs is. Ha netán mégis előkerülne, akkor azt jó lenne bemutatni, mert eddig nagyon jól titkolták. Nagyon kétséges, hogy ez nem készült el, és ezért nem teszik közzé. A napi gondok, és a folyamatos pénzbeli egyensúlyozás közepette a Városházán erre nem gondolhattak időben. 

*

1 megjegyzés: