2013. július 4., csütörtök

Mi lesz veled régi pakony - múlt századbeli elmaradott tanyasi major marad, avagy lesz jobb élet arra?

Kiskunfélegyháza képviselő-testülete 2012 augusztusában döntött a TÁMOP keretében kiírt komplex telepprogram pályázatának benyújtásáról, a városban az Alpári út - Délibáb utca körzetében élők megsegítéséért.

Százötvenmillió forintot nyert Kiskunfélegyháza a hátrányok enyhítéséért, felszámolásáért kiírt Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében - tájékoztatta Kapus Krisztián (Fidesz-KDNP), a város polgármestere még június 24.-én hétfőn az MTI-t. 
Kiskunfélegyháza képviselő-testülete 2012 augusztusában döntött a TÁMOP keretében kiírt komplex telepprogram pályázatának benyújtásáról, a városban az Alpári út - Délibáb utca körzetében élők megsegítéséért - mondta a polgármester.

A pályázat célja az érintett körzetben mélyszegénységben élő emberek - romák és nem romák - társadalmi felzárkóztatása és integrációjuk segítése - fűzte hozzá. Közlése szerint komplex telepprogramra elnyert 150 millió forinthoz nem kellett önrészt biztosítani. Az alacsony iskolai végzettségű, szociálisan hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatása, a munkaerőpiacra történő tartós beilleszkedésük segítése mellett közösségi tér kialakítása, környezetrendezés is a program része.  

 http://www.blikk.hu/data/cikk/2/6/10/63/cikk_2061063/2_o-pakony_1002_at.jpg

Ócsa, Alsópakony városrészében a régi major területén emberek élnek mélyszegénységben, elmaradottságban, a részben közművezetékek nélkül, a városi vezetékes víz, és a csatornázottság hiányában. Távol az infrastruktúrától, a szolgáltatásoktól élnek ott, ahol a busz is ritkán jár. Egyesek már idősek, mások nyugdíjasok, de többen munkanélküliek, segélyre szorulók. Aztán a gyerek sem kevés ezen a külső telepen. Az itt élő romák, és nem romák megsegítésre várnak. Felzárkóztatásuk, integrációjuk támogatásra, megsegítésre vár. A szociális hátrányuk jól ismert és kézzel fogható.  A telep ellátottsága közismerten rossz. A városhoz tartoznak, de egy kolónián, egy közösségi tanyán élnek, ahol az alapvető elvárások nem biztosítottak a számukra. Sorsuk az önkormányzat kezében és döntési hatáskörében van.

falseA városvezetés, már két évvel ezelőtt megígérte a helyi vízellátás normalizálását, és ez már a testület előtt is volt, ahol a képviselők szavazatukkal a hozzájárulásukat is adták a rendezéshez. A vázolt elképzelést akkor elfogadták, de amint belépett a képbe az alsópakonyi szociális lakónegyed vázlata, úgy erről hamarjában le is tettek. Így Alsópakony eddig is hátrányos része továbbra is az maradt. Az új telep létesítésével a régi fejlesztése elmaradt. A településrészen nincs pormentesített út, csak a kitaposott laza szerkezetű poros, kátyús, esőben sáros keréknyom. A házaktól nem vezet járda az összekötő főúton levő buszmegállóhoz. Így akár iskolába, orvoshoz, vagy hivatalos ügyben is csak a sáros, vagy éppen porlepte nyomvonalon tudnak az egyetlen buszhoz eljutni.

Pedig voltak korábban elgondolások a terület valamint az ivóvíz rendezése mellett. A város képviselő-testülete szintén döntést hozott arról, hogy pályázatot nyújtson be az önkormányzat a tanyafejlesztési program térségi támogatására, ami kimondottan Alsópakony félzárkóztatását szolgálta volna. Azonban ezt visszavonták, ahogy a vízellátási problémák megoldására tett képviselő-testületi hozzájárulást is. 

http://www.blikk.hu/data/cikk/2/6/10/63/cikk_2061063/2_o-pakony_1009_at.jpg

A Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia 2012-2020 nyolc térségi komplex vidékfejlesztési programjának egyik kiemelt eleme. A program keretében 2011-ben hazai forrásból közel 1 milliárd forint támogatás jutott a tanyás térségek fejlesztésére, a gazdálkodás feltételeinek javítására. A programra 206 alföldi településről nyújthattak be pályázatokat önkormányzatok, kistérségi társulások, tanyagondnoki szervezetek és gazdálkodók. A pályázatok közül 201 nyert állami támogatást: 70-en a települési és térségi fejlesztésekre, 131-en pedig a tanyagazdaságok fejlesztésére. A Tanyafejlesztési Program hozzájárul a szórvány településekhez kötődő életforma és az ott működő tájgazdálkodás megőrzéséhez és fellendítéséhez.


Ócsa vezetése ebben nem gondolkodott józan fejjel, amikor ebben nem vett részt

Az ország legjelentősebb tanyás térsége a Duna-Tisza közi Homokhátság, itt maradtak fenn a legnagyobb számban a tanyák. Külterületi népességének aránya sok helyen meghaladja az 50%-ot.  

A Tanyafejlesztési Program célja a tanyai gazdálkodás megújítása sajátos értékeinek megmentésével, a tanyai életmód hátrányainak csökkentése, valamint a tanyás térségek fenntartható – a komplex vidékfejlesztéshez illeszkedő – fejlődésének elősegítése. 2011-ben és 2012-ben is volt. Amikor végre az indulás mellett döntöttek a testületben, akkor még azt hihették az ott élők, lesz előrelépés. Amikor azonban ezt visszavonták, már biztosra  tudták, hogy számukra nem lesz fejlődés, Alsópakonyban megállt az élet. Az elmaradottság, tartja magát. 
A tervek szerint 2013-ban 2 milliárd forintos kerettel folytatódik majd a program.


http://www.nepszava.hu/image/?id=367237&ext=jpg&th=inline_mainA harmadik tanyafejlesztési program, amely az előzőekhez hasonlóan kiemelten kezeli a tanyavillamosítást, illetve a külterületi útjavító gépek beszerzését, ismét segíthet Alsopakony tanyasi körzetén. 
Új elem azonban idén, hogy nemcsak az önkormányzatokon keresztül nyílik lehetőség tanyavillamosításra, hanem egyéni tanyai lakosoknak is, mégpedig 100 százalékos támogatással. 

A kormány célja, hogy 2020-ig elektromos árammal legyen ellátva minden tanya, valamint járható utakon lehessen azokat megközelíteni. A külterületi utak karbantartásához szükséges gépek beszerzésére idén 175 millió forint áll rendelkezésre.

Akkoriban azt mondták, hogy ezzel nem lehet sokat nyerni, nem sok értelme van. Ezért elvetették. Így erről is lemondtak a településrészt képviselők. Ahogy Kiskunfélegyháza példája által ismertetett TÁMOP keretében kiírt komplex telepprogramon sem indult a város, úgy a Tanyafejlesztési program harmadik fordulójában történő részvételre sem tettek még előkészületeket.

http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa/image/asaaa.JPGNem tudni, hogy ezt a városi "jólét" hozza ki az önkormányzatban ténykedőkből, vagy csupán a nemtörődömség, az ott élőkkel szembeni közömbösség, hogy arra a településrészre rendre nem vállalnak be pályázatot, ami végül némi segítséget, jobbulást biztosítana.

Ez esetben ne feledjük, hogy az Ócsa Se és a focipálya rendbehozatala milliós nagyságrendben kap(ott) pénzt a költségvetés terhére, míg Alsópakonyra nem jutott fele se. 

Most, hogy már látható,  a kormányzati lakónegyed nem hozott a régiek számára élhetőbb környezetet, ihatóbb vizet, és jobb körülményeket, így eléggé elgondolkodtató, hogy a városvezetés miként kívánja az ott élők sorsát javítani, ha sorra lemond az ott felhasználható pályázati pénzek megszerzésének lehetőségéről. 

 *

21 megjegyzés:

  1. Te nagyon hülye! (már megint) Voltál te már valaha Alsópakonyon? Szerintem ezek után egy ideig ne is menj oda! Az ott élők NEM "mélyszegénységben élő emberek - romák és nem romák" és NEM "tanyasiak"! Sok esetben arról van szó, hogy ott olcsó a lakás az árának megfelelő komforttal, és akinek nincs 14 milliója, hogy új építésű házat vegyen, az inkább ott lakik, mintsem az utcán. A hivatal meg százszor elmondta, hogy őszre ott lesz a vezetékes víz is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Menj már abba a rosszindulatú anyádba! Igaza van folaknak az önkormányzat két éve leállított minden beruházást Alsópakonyt illetően. Akkor arra hivatkoztak, hogy pár hónapon belűl felépül a szociális lakópark, és ezzel minden megoldódik. Lesz ivóvíz, csatornázás, ipar, munkahely és eljön a kánanán. Közben kiderült, hogy mindez hazugság volt. A kormány visszavonult, Ócsa lakosságát megvezették, az önkormányzat a tönk szélén, a szociális mintatelep elképzelés bedőlt. Ócsa önkormányzata lemondott a régen ott élőkről, mert a benyújtott tanyafejlesztési programban való részvételét visszamondta, a vízellátási problémákat nem oldotta meg, az ott élőket magára hagyta. Ez főleg Horváth Tamás és Bukodi Károly elsődleges felelőssége, mert minden a területet érintő önkormányzati döntés előterjesztése vagy javaslata a saját szájuk íze szerint zajlik, így azt szavaznak meg és utasítanak el, amit ők akarnak. Erre a példa, hogy amikor azt kérték a testülettől, hogy induljanak a programban, vagy fogadják el a vízellátás toronyról leválási gondolatát, akkor azt fogadták el, amikor ezt visszavontok, akkor ennek az ellenkezőjét. Szóval ne játszd itt a fogadatlan prédikátort, mikor nyakig benne vagy. Alsópakonyon aki nek lenne öt milliója, az már rég beköltözött volna a városba, vagy máshova, mert ennyiért Ócsán és Inárcson és a környéken bárhol tisztességesen környezetben jól ellátott, közművesített, közlekedéssel lefedett ingatlan lehet kapni. Ez is azt mutatja, hogy érintett lévén miként hazudozol. Ráadásul még sehol nincs leírva, hogy őszre megoldják a közművesítési problémákat. Ezt csak a Horváth ismételgeti, ezért akár ő is lehet az, aki itt névtelenül ezzel manipulál. Egyébként is úgy hírlik, rajta múlott, hogy eddig sem járt sikerrel az ismert ellátási gond megoldása. Az sem vitás, hogy szintén ő kellet hozzá, hogy a fejlesztési pályázatot visszavonták. Ezért nem itt kell menteni a mundért és az egyéni becsületet, hanem ott kint az emberek elé állva. Ott kell elmondani, hogy mi miért nem valósult meg, és ott kell ezzel az újabb hitegetéssel előállni. Face to face.

      Törlés
    2. Ezeknek mindenre van pénze, csak a választópolgárokra nincs. A Horváth a Buksival együtt már rég elintézhette volna a vizet és a csatornát Alsópakonyra, de nekik minden más fontosabb volt. Horváth addig alakoskodott, míg el nem érte, hogy főállású alpolgármester lehessen, és így hozzájuthasson a legmagasabb illetményhez. De a gimiből kapott pénz sem kevés, ezért arra is igényt tartott. Aztán még a megyei önkormányzatból is markol jó pár forintot és végül a költségátalányokat sem hagyja vissza. Nos ez a szegény ember fogja majd átérezni az alsópakonyon élők helyzetét? Normális vagy? A Buksi előbb áldoz a focira, mint a pakonyiakra. A Horváth inkább laptopba fektet, mint oda. Elintézték, hogy megvásárolhassák a hivatali laptopokat leértékelten, aztán meg azt, hogy cserébe újakat vegyenek három és félmillióért. Hamarabb felújították 4 millióért a MÁV aluljárót, mint sem az ott élők vizes gondjait orvosolták volna. A téesz irodát is úgy húszon valahányért vették meg, semmint a csatornázásra, vagy a közlekedésre, fordították volna azt az összeget. A focipálya védelmét milliókért telepített térfigyelőkamrával oldották meg, úgy, hogy hármat telepítettek ad-hoc helyekre, míg a városháza előtt régi rendszert befordították, és nem használják. Erre is volt kilenc milliójuk. A futballpálya és a sport támogatására is megszavaztak vagy tízen valahány milliót összességében, de Alsópakonyra nem szántak. A lehetséges pályázatokat ahogy írva vagyon kihagyták, a korábban ígért vizet és a csatorna rendezését elhagyták. Inkább az önkormányzat hivatala előtti területet ahol a pékség volt, ellátták térkővel, ami szintén négy, öt millióba került. Erre szintén volt pénz. A terepjárókkal és a drága nyugati autókkal közlekedő képviselők ezeket mindig megszavazzák. Csupán arra nem adnak, hogy az itt élőknek jobb legyen.

      Törlés
    3. Ennyi badarságot összehorbani csak igazi folak fanok képesek!

      Törlés
    4. Ez így igaz, akár ki is vagy. Buzáné Icsó Zsuzsanna támogatására volt az idén több százezer forint. A focipálya és még pár hely bekamerázásra szintén volt több millió forint. Az önkormányzat előtti régi kamerarendszer felélesztésére már nem volt pár százezer, mert az nem üzlet. A Bukodi focipálya álmainak önkormányzati támogatására szintén volt vagy tíz millió, ha nem több, amit már neki megszavaztak. Az Alsópakonyon élőkre meg semmi nincs. A MÁV tulajdonában levő vasúti elöljáróra is jutott vagy négy millió, ahogy a Téesziroda megvételére is 20 millió körül, és az előtte álló üres telek részbeni burkolatára is négy, öt millió. Laptopokra szintén jutott három és fél millió. Városi vigasságra, tortára, bohóckodásra, holokamura, egymás támogatására mindig van pénz. Egyedül a volt gazdasági területen élőkre nem volt rászánni valója a két városvezetőnek. Ezért nincs ott semmi, csak a pusztulat, és a nyomor. Van miért szégyenkeznie a terepjárókkal, meg a drága japán autókkal közlekedő képviselőknek, ha már így alárendelik magukat a városi önkénynek.

      Törlés
    5. Nagyon tudatlan! A sportpája felújítása 90%-ban állami /pájázati/ pénzből történt. A többi adatod is téves. A volt Tsz iroda és a hozzá tartozó földterület 16 milla, 3 év alatt egyenlő részletekben fizetve. A kamerarendsze mindenhol működik, kiépítése szintén pájázati pénzből történt. A többi hülyeségedet az előzőek hiteltelenítik, tehát nem cáfolom részletesen. Ja! Talán nem elhanyagolható tény, hogy az Alsópakonyiak / a régiek/ egy fillért nem fizetnek a vízért, ami az önkormányzatnek havi 250 ezer forintjába kerül az adófizetők pénzéből!! Kíváncsi leszek, ha őszre kimegy a vezeték hányan kötnek rá?!

      Törlés
    6. Nagyszerű! Akkor amit az önkormányzat megszavazott a pályafelújításra 2x5 milliót, azt visszakapja a város? A TSZ Iroda egy régi több évvel ezelőtti, elavult, az ingatlanpiaci válság előtti árajánlat figyelembevételével alku nélkül úgy lett megvásárolva, hogy annak valós, és ma aktuális piaci értékét senki nem becsülte, és nem becsültette fel. A vásárláskori, vagyis jelen omladozó állapotában csak minimális értéket képvisel, az belül is felázott, omladozó falaival, berogyadozó szerkezetével. A közel azonos állapotban levő műemléki értéket képviselő Lakatosházat kevesebbért bontattátok el. Erre meg irreális összeget vettek ki a kasszából. Mert attól, hogy csak részletekben fizet valaki, attól még nem lesz kevesebb a kár. Megint csak dezinformálsz, játszod az agyad, bennfentesként pedig tudod, hogy igaza van Szanyinak, amikor azt mondja, hogy viszitek a pénzt.
      Neked és a fajtádbélinek mindig másik a hibás. Közben hazudsz. A Bajcsyn a régi kamera be van fordítva, nem működik. Ezt a blog is bemutatta már, és mindenki elismeri rajtad kívül. Ennek a kijavítása nem fért bele a 9 millióba. A focipálya biztonsága pedig megköveteli az önkormányzati pénzeket. Erre is jutott a sokból. Ráadásul ennél sokkalta kevesebből sokkal eredményesebben, rövidebb idő alatt meg lehetett volna ezt oldani. Csak hát ugye megint a haveri kötödések, a kapcsolatok.
      Az ihatatlan vízért még jó, hogy nem fizet senki. Csatornáért sem fog, ha nincs. Ha ezért van olyan hülye az önkormányzat, hogy még ennyit fizet is, akkor bizony nagyon rossz kezekben van a pénzünk.

      Törlés
    7. Csak 250 ezer? Az mennyivel kevesebb, mint amit a városüzemeltetési Zsuzsannának adott oda a testület.

      Törlés
    8. Ez is azt bizonyítja, hogy annyiból, amennyit a városüzemeltetés nagy fejese kapott, annyiból egy településnyi rész biztonságos ivóvizellátását biztosítani lehet. Ma Alsópakony összességében nem fogyaszt el 250 ezernyi értéket. Igaz akkor, hogy a hölgyemény számára a városnak volt annyi pénzbeli jussa, hogy teljen belőle, a taknyos Alsópakonyiaknak meg már nem. Ez a rendes hozzáállás, nem a lopás.

      Törlés
    9. 2013. július 4. 15:46
      Te lehetsz a falu bolondja. Az esze, már biztos nem, mert alapvető helyesírási szabályokkal nem vagy tisztában. Példáúl a "pája" helyesen pálya. De nem ez az első és egyetlen tévedésed. Ha kevesebb arroganciával és több odafigyeléssel, tisztelettel közelítenéd meg a kérdést, akkor talán hihetőbb lennél. De így, ha az alapvető szabályokkal nem vagy tisztában, akkor az önkormányzati szabályozással, a joggal, a szerződésbeliekkel, miként lennél járatosabb?
      Jössz, hogy egy fillért sem fizetnek. Ez olyan ismerősen hangzik, mint amikor azt mondták, hogy Alsópakony egy fillérjébe sem fog kerülni Ócsának. Ma meg ott tartunk, hogy első teherként megszavazták a Városüzemeltetési Kft vezetőjének kimagasló béremelését.
      Olyan vagy, mint a gazdád. Hazug vagy. Ráadásul buta is. Csak a városnak és a felelősségnek nincs igazi gazdája.

      Törlés
    10. "Annácska"! Helyesírási hibám elismerése mellett engedd meg, hogy felhívjam becses figyelmedet arra a kevésbé elhanyagolható tényre, hogy folak barátodat és rajongótáborát is jó lenne néha figyelmeztetni arra, hogy átolvassák bejegyzésüket. Bár nagyrészüknek ez valószínű felesleges.
      Miután megkövettelek és elismertem a hibát szeretném, ha tudnád, butaságod valószínű taníttatásod hiányából fakad, tehát valahol megbocsájtható. Azonban hazug, álságos hozzászólásod primitív egyéniségre vall. Mellesleg gazdája az állatoknak van, s ezt a privilégiumot semmi esetre sem szeretném elvenni tőled!

      Törlés
    11. Mivel érdemi hozzászólással nem bírsz, javaslom moderálásra a szennyesed.

      Törlés
  2. 16:31 Amit leírtál abból gyakorlatilag semmi nem igaz! Jó Szanyi tanítványként telehányod a blogot valótlanságokkal. Menny be az önkormányzathoz, kérj információt! Ki kell, hogy adják! Fajtádbelieknek is csak ezt tudom javasolni! Egyszerűen nevetséges, hogy írogattok minden marhaságot, alapvető tényszerű ismeretek nélkül! Mit gondolsz, példaképed a városmentő folak hányszor kért állampolgári jogával élve tényleges adatokat? Elárulom: egyszersem! Szégyen, hogy ilyen alakok merik használni az ócsa város blogja elnevezést, lejáratva a világ előtt közösségüket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hülye önkormányzatod úgy látszik csak téged tájékoztat. Ahhoz, senkinek nem kéne bemenni, hogy eljussanak hozzá a hírek. A becses önkormányzatod csak a pénzt költi az információs csatornákra, de ott mindig elfelejt beszámolni bizonyos eseményekről. Ha nem lenne Ócsa város blogja, akkor tudnátok titkolódzni, de mivel van,. így csak a szenyázás jön ki belőletek.

      Törlés
    2. Nyugodj le! Ilyen hülyeségeket szajkózni lehet, igazságtartalmuk azonban egyenlő a nullával! Ahogyan a tied is!

      Törlés
    3. Érdekes, ha itt valakinek felvetése van, akkor az mindjárt Fo-lak barátja. Erre volt már pár anyázós válasz. Én ezt most nem kívánom, csak azt, hogy senki ne keverjen össze másokkal. Nem vagyok sem barátja, sem rajongója Fo-lak nevezetű embernek. Ahogy az itt fellelhető ellentáborának sem vagyok tagja. Semmi közöm az önkormányzathoz és nem játszom a jól értesültet. Azt viszont kiveszem, hogy sokan csak vagdalódznak a ténybeli megközelítés helyett. Az előttem szóló azt állítja, hogy Fo-lak nem kért adatokat az önkormányzattól. Ez mindjárt felveti a kérdést, ezt honnan tudod ilyen biztosan? Te vagy a jegyző? Az alpolgármester? Polgármester? Vagy csak egyszerűen a névtelen mindentudó? Suta dolog ez így. Bizonyíték, cáfolat és név nélkül. Itt mindenki csak mondja a magát. Fúj a másikra a blogra és lő mindenkire, aki csak véleményt alkot. Olyan támadás ez, mint amikor azt szeretnék elérni, hogy ne legyen hozzászólás, ne legyen véleményezés, és ne legyen blog se. Támadni kikezdeni, belekötni. Évek óta olvasója vagyok ennek az egésznek. Látom a forgalomból, hogy sokan vagyunk így. Ehhez képest kevés a hozzászólás. Akik meg beírogatnak azok többnyire csak támadják az oldalt. Látható, hogy ez szűken egy, esetleg két emberre korlátozódik. Teszik ezt persze a névtelenség álarca mögött. Mert így nincs felelősség. Felelőssége egyedül Fo-laknak van ebben, ha jól érzékelem. A blog ezzel a furcsa kettősséggel, mégis jól működik. Egyik oldalon a blog, a másikon a város, névtelen hozzászólásokkal, az önkormányzatban érdekelt felekkel és a több ezer olvasóban. Szép arány. Mégsem volt eddig egyetlen sor, egyetlen írás, vagy önkormányzat által történő cáfolat, hogy ez, vagy az nem így van. Mindig csak ismeretlen senkik próbálják bemagyarázni, hogy nem így van. De tények, bizonyítékok sehol. Fo-lak cáfolhatatlan. A többi pedig csak mellébeszélés, irigység, rosszindulat. Maradok anonim.

      Törlés
    4. Milyen közösségről beszélsz te szerencsétlen?

      Törlés
    5. "Látom a forgalomból, hogy sokan vagyunk így." Felhívom a figyelmedet, hogy a számláló nem a látogatók számát regisztrálja. Ha belépsz a blogba számol, ha megnyitod a hozzászolásokat újra számol. Tehát, ha az öt-hat bejegyzés mingegyikének olvasod a kommentjeit, 6-7 számmal nő a számláló értéke. Bár így sem kevés, azért alig ötöde, hatoda a valós látogatószám. Jelenleg tehát 6000 körüli.

      Törlés
    6. Ez nem az Index. Úgy látom, hogy valaki nagyon presztízskérdést csinál ebből. Ezért kipróbáltam, és csak a belépéskor számolt. Azért, hogy egy cikket megnyitottam nem. Valószínűleg nálad az lehetett, hogy míg olvastál, addig belépett még valaki, és mire áttértél a másik írásra, ugrott a számláló. Sokszor a hozzászólások idejéből is látható, hogy a egyszerre többen is képes hozzászólni. Ez azt jelenti, hogy van időszak, hogy egyszerre többen olvassák a blogot. A számláló ahogy veszed, a látogatottságot regisztrálja, mint általában. Engem azonban a tartalom jobban leköt, mint a számláló.

      Törlés
    7. Szegény számlálónak is megvannak számolva a napjai, mehet helyreigazítani a számlálóját, hogy megfeleljen a helyi elvárásoknak.
      Mert ügye itt csak úgy nem ugrálhatnak a számok, mikor van egy hiteles hivatali számláló is.

      Törlés
  3. Hülye, valótlan magyarázat, te is tudod!

    VálaszTörlés