2013. július 20., szombat

Miként kommunikálnak és min sértődnek meg a politikusok ( - szemérmesek és szabadszájúak)

Időnként elszabadulnak az indulatok az Interneten, sok kommentelő, és számos politikus küzd a fékeveszett véleményével, persze vannak köztük álszentek és provokátorok egyaránt. Soha nem lehet tudni, hogy ki veti el a sulykot és ki provokál. Mert nem csak a kommentelőket, de a politikusok sem kel félteni e téren.

http://mandiner.hu/attachment/0060/59673_kocsis_mate.jpg

Kocsis Máté Facebook-oldalát olvasva megtapasztalható, hogy a fideszes politikus sem fogja vissza magát, rendesen beszólogatva a kommentelőknek. Mint a Propeller beszámolt róla, egész pokoli válaszokat lehet olvasni.  

http://m.cdn.blog.hu/ke/kepviselofunky/image/1001189_689142037779628_1000571732_n.pngKocsis Máté a Fidesz kommunikációs igazgatója aktívan használja a Facebookot és nem csak a megszokott beírások azok, amik feldobják a hangulatot. A szerkesztői válaszok egy-egy hozzászólásra vannak annyira érdekesek, mint maguk a beírások.

Íme néhány példa:

kommentelő: fosól kis köcsög????
dr. Kocsis Máté: Hát tőled rendkívül fosunk mindannyian. Egy ekkora bunkó sok kárt okozhat.... üdv, a szerk.

kommentelő: szánalmas élőlény ez is
dr. Kocsis Máté: Akárcsak te. A szerk.

kommentelő: Ne rezsit csökkentsen, hanem ÁFÁT.
dr. Kocsis Máté: Ha áfát csökkentene, akkor maga a rezsit követelné. Szánalmas. A szerk.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSON9dKjkq4Wb2INX96Dh33yOKFYDJ57tni4iPa5oTzXUf1owZw
Tamás az Asus laptoppal
Mint ismert, Ócsán sem áll távol a helyi fideszes politikusoktól, önkormányzati képviselőktől az Internet használata, elvégre ehhez drága szolgálati laptopok és olcsón kivásárolt használtak is biztosan adottak. De ha mindez nem elég, akkor erre mindjárt két vezető is bizonysággal szolgáltatott akkor, amikor a helyi kommentek okán a bírósághoz fordultak.

Bukodi Károly városvezető (Fidesz) még február-március hónapban nehezményezte a Valentin-napi jókívánságok kapcsán történt bejegyzéssorozatot. Ezek a kommentelők (többségiben ócsai lakosok)  annyira felháborították, hogy a bíróságig meg sem állt. Az országos sajtó erről az alábbiak szerint tudósított:


Ócsán kifogásolták a kommentelők megjegyzéseit, de ebben az esetben nem ellenük, hanem az ocsavaros.blogspot.hu szerkesztősége ellen indulhat per, a hozzászólások ugyanis ezen az oldalon jelentek meg.Az olvasók a blog Valentin-napi jókívánságához kapcsolódva, de attól teljesen eltérő témában írták a megjegyzéseiket. A polgármester, Bukodi Károly állítólagos házasságon kívüli kapcsolatáról, és helyettese, Horváth Tamás ivási szokásairól "beszéltek". Az érintettek jogi képviselői a médiatörvényre és a Polgári Törvénykönyvre hivatkozva követelnek helyreigazítást egyebek között azzal a szöveggel, hogy a blog többször megalapozatlanul állította, "Bukodi Károly Úr hűtlen hitveséhez, kicsapong, erkölcstelen...", illetve szintén több ízben megalapozatlanul és valótlanul állították, hogy "Horváth Tamás alpolgármester Úr iszákos, alkoholista, négykézláb megy haza...". 

A blog válaszlevélben fejtette ki, hogy ők soha nem közöltek valótlanságot, Bukodi Károly és Horváth Tamás sem a blog írásai, "hanem a kritikus hangot megütő lakossági bejegyzések" miatt érzik magukat sértettnek. A dolog szépséghibája, hogy a blog nem tartozik a médiatörvény hatálya alá, az ocsavaros.blogspot.hu-nak nem is kellett a médiatanács felé regisztrálnia. Polyák Gábor médiajogász szerint ebben az esetben az elektronikus kereskedelmi törvény szabályait kell alkalmazni. Eszerint viszont legfeljebb arra lehet felszólítani a blog szerkesztőit, hogy távolítsák el a kifogásolt kommenteket.

Erről a blog is beszámolt és magát a több helyen megjelent és azóta is elérhető cikket nem titkolva közreadta.
Horváth Tamás keresetét azonban elutasította a bíróság, ami fellebbezés hiányában azóta jogerőre is emelkedett. Az általa korábban kifogásolt tartalom, így nem nyert elismerést.

A két helyi Fidesz politikus tehát sokkalta érzékenyebb, mondhatni finnyásabb (a jó hírnevére), mint az egypártiságon alapuló kollégájuk Kocsis Máté doktor. Hogy ezt az értékbeli különbséget az önkormányzati vezetők között a doktorátus, vagy a politikaitól eltérő egyéniségük váltja ki, nem tudható, csak vélelmezhető.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjU72PNwAqhhxs1m4Vz964iSTiiDCSnQhMsWvfv6O6T0pQjp8J-HZTKJGsd8IGe1gUh-al2VNrU0KZFfqFuPLkL1yHaduZMJ3monflLdkiwVQUWGi8jEZowNx1QesQQbmdGOHycBT4X8mw/s400/DSCF9293.JPG
Horváth Tamás az ellenforradalom ellentüntetés rendezője
Mindenesetre Horváth Tamást alpolgármestert sem kell félteni, ha mások az Ő elképzeléseivel szemben nyilvánítanak véleményt.
Amikor ugyanis a szocialisták kezdeményezte demonstráció kapcsán, az Alsópakonyra deportált (kitelepített) devizahitelesek érdekében (mellett) szerveztek figyelemfelkeltő demonstrációt, akkor a fideszes Horváth Tamás, Szűcs Lajos, Pánczél Károly, alkotta ellentüntetői tábor soraiból "részeg vagy",  ittál már, vagy mit ittál kikiabálásokkal fogadták Szanyi Tibor országgyűlési képviselőt. Ez a viselkedés, ez a fogadtatás, és ez a stílus nagyon hasonlít arra, vagy talán egyezik azzal, amit az amúgy politikai közszerepléseket vállaló alpolgármester érzékenynek tűnő személyisége a maga vonatkozásában sérelmez. Ott viszont nem fogta vissza az ordibálókat, akkor ez nem okozott benne lelki és érzéki csalódást. Értsük ezt úgy, hogy érzékenysége csapódott ki, önmaga nem csalódott  pártársai megnyilvánulásaiban, azoktól nem határolódott el, sőt rendezőként vállalva egy platformon állt, és azonosult velük. A fideszes oldalon ott állt még Bukodi Károly, és Kőszegi Zoltán is.

     "Részeg vagy?" - kiáltozták fideszes oldalról.


Mindezek után nehéz elhinni, hogy az alpolgármester ismét a bírósághoz fordul azért, mert ismét rá utalóan rókaképűségről, ívásról, és nem másról mint a megszokottan alkalmazott kommentelői hozzászólásokban is használt, már ismert, s bemutatott "fideszes módon" alkottak véleményt - akár az olvasói hozzászólásokban. Mert ők, mint véleményezők is csak annyira szólás-szabadok, mint ahogy a politikusaik. A hozzászólást tevő olvasó sem enged meg magának többet ezzel, mint a hasonlatosan megnyilvánuló közéleti szereplő. Horváth Tamás egy ilyen politikai- társadalmi közösségi játszma alanya, aktív részese, és a vele szembenállók sem tesznek mást, mint eme játszótér eszközeit használják. A politikus megjelenéséhez, viselkedéséhez, ténykedéséhez hozzászóló sem lépi túl azt a határt, amit maga is naponta feszeget. Az olvasói hozzászólásokban (kommentekben) sem vélhető fel több, mint abban, amit a Horváth Tamás rendezte csoportosulás megengedett magának. Ez az azonos elvűség és az arányosság mértéke. Ha pedig most azzal védekezik, hogy ezek egyéni bekiabálások voltak, és nem felel érte, akkor talán az olvasói hozzászólásokat is ekként kéne kezelnie. A kettős mérce, még neki sem dukál. Ha ugyanis a Horváth oldalán állók Szanyi ivási szokásairól érdeklődnek, és "mennyit ittál Szanyi-kapitány", "részeg vagy" kiáltásokkal fogadják a petícióátadáshoz érkezőt, akkor a Fideszt képviselő Horváth Tamás se lepődjön meg,  (- és főleg ne játssza a sértődötted, ne beszéljen a jó hírnevén esett csorbáról, -) ha esetleg tőle is viszont kérdezik az utcán: "Tamás mennyit ittál, - részeg vagy?"  A viszonossági elvek alapján. A jó hírnevét pedig nem csak az ellentüntetéssel, hanem már korábban helyi és megyei politikusként viselkedésével, döntéseivel megágyazta, de Ócsán ismert személyiségként közszereplőként is megvan az emberek véleménye róla. (Lásd laptopok kiárusítása, Lakatos-ház elbontása, Alsópakony, stb.) A megjelenésekor, amikor magát, személyét adja egy bekiabálós, vádaskodó tüntetéshez, akkor is kialakul, létrejön egy önábrázolás. Ezt pedig pár bejegyzés vagy annak bírósági eltüntetése nem fogja megváltoztatni. Így akár miként is alakul, az előélet és az értékítélet marad. Ahogy a politikai kultúra sem változik.
Az ATV műsorában ezt a szocialista politikus szabadon és perlekedés nélkül józanul kifejti.

Az MSZP elnökségi tagja (Szanyi Tibor) szerint "ez mutatja a kormány banditizmusát, hazudoznak, és közben dömperekkel viszik haza a lóvét."
(Horváth ezért nem szaladt a bíróságra helyreigazításért.)

http://gondolatjelek.files.wordpress.com/2012/12/bekemenet-gyb-201211203clp.jpg?w=780&h=368
Nincs  másként ez, mint ahogy a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté is vélekedik. Márpedig ha a Fidesz így kommunikál, és úgy tüntet ellen, ahogy Ócsán is tette, és olyan szavakat, bekiabálásokat használ, alkalmaz, amik felszínre kerültek, akkor itt nagyon nincs mit a lelkükre venni, panaszkodni és a megsértettet, vagy a jogaiban sértett felet játszani a  bíróság, és a nép előtt. A becsületüket nem ez viszi és a jó hírnevük sem ezen múlik. Egyik politikusnak sem. Természetesen köztük értve az ócsai közélet és a városvezetés ebbéli tagjait is.

Különben nem más ez, mint egy politikai játék, egy képmutatás.

*

6 megjegyzés:

  1. Tudjátok, nekik lehet véleményük, csak vissza nem lehet szólni, mert akkor besértődnek.
    Aztán csak arra is a másik fizet rá, mert még képesek az ügyvédet is a közösből fizetni.

    VálaszTörlés
  2. Az ellentüntetés szervezője soha nem a jó modoráról volt ismert.

    VálaszTörlés
  3. Az cikk vége, hogy ez egy politikai játék, egy képmutatás. Akkor ezt úgy értsem, hogy a Horváth képmutató?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értsd ahogy akarod, és értelmezze más is úgy ahogy akarja, ha meg senki nem tudja akkor be kell perelni a blogot, ahogy a Horváth teszi.

      Törlés
    2. ezek az urak nem szégyellik magukat, ahelyett, hogy a hivatalos utat járnák körbe, jönnek ezzel a balkáni mentalitással.

      Törlés
  4. Tudjuk, hogy buksit sem az esze vezérli.

    VálaszTörlés