2013. július 14., vasárnap

Közérdekű szolgáltatót jelölhetnek ki - mintha szemétszállítási nehézségekre készülne a kormány

Szemétszállítási nehézségekre készülhet a kormány, mert járványveszély esetén állami szerv gondoskodik a hulladékszállításról

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség 15 napon belül közérdekű szolgáltatót jelölhet ki a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátására, amennyiben az adott önkormányzat nem tud megfelelő minősítéssel rendelkező gazdálkodó szervezetet felmutatni - derül ki a belügyminiszter 2013. július 4-én benyújtott törvénymódosító javaslatából.

A változtatás rímel arra a problémára, hogy szakértők szerint jelenleg alig akad olyan cég, amely rendelkezne a szükséges közszolgáltatási engedéllyel. A közérdekű szolgáltató a szolgáltatást az érintett területre irányadó közszolgáltatási díj fejében lesz köteles elvégezni legfeljebb 9 hónapig, ez azonban egy alkalommal 3 hónapra meghosszabbítható - a döntéssel szemben a javaslat semmilyen fellebbezésnek vagy újrafelvételi eljárásnak nem adna helyet.

Amennyiben járványveszély merülne fel a hulladékszállítás kiesése miatt, úgy az állami szerv gondoskodik a szolgáltatásról. Az ideiglenes ellátáshoz - kártalanítás mellett - a szükséges szállítóeszközök rendelkezésre bocsátására kötelezhető más szolgáltató, illetve az állami szerv hatósági döntésével az alkalmas teherszállító jármű tulajdonosa.

Az állami szerv és a kijelölt szolgáltató az ideiglenes ellátást közfoglalkoztatottakkal látja el, a hulladékkezelők pedig nem tagadhatják meg az átvételt. A kormány a részletszabályokat rendeletben szabályozza majd. A módosítás miatt változik a közfoglalkoztatottakról szóló törvény is, a jövőben a közfoglalkoztatók közé sorolja a kötelező önkormányzati feladat ellátásában közreműködő, törvény alapján kijelölt közérdekű szolgáltatót.

Ócsán idén júliusig az ASA végezte a hulladékszállítást a lakosság körét illetően és a szelektív hulladékszigetek gyűjtését is. A folyamatos áremelések ellenére a városi hulladékgyűjtőket az önkormányzattal közösen felszámolták, helyette bevezették az utcai zsákos begyűjtést, ami által nem lett sem tisztább, sem kulturáltabb a környezet, hiszen az utcára kitett zsákok nem egy árokpartot lepnek el, ami összességében nem nyújt felüdítő látványt.   
Az ASA azonban felmondta a korábban kötött szolgáltatói szerződést június 30.-ával, így az önkormányzatnak új szolgáltató után kellett néznie.

2013. július 1-től új szolgáltató, a Vertikál Építőipari és Kommunális Szolgáltató Zrt. végzi mind a kommunális, mind pedig a szelektív hulladékgyűjtést, új menetrend szerint. 

A korábbi szállítási időpontokba változások álltak be.  A szelektív hulladékot minden hónapban egyszer, az adott hónap második péntekén viszik el, ha a házak elé kihelyezik az átlátható a zsákokat.

kuka.JPG
A sima háztartási szemét elszállítására pedig minden héten szerdán és csütörtökön kerül sor ütemterv szerint. A héten azonban hiába várták az érintett utcákban a szemetest. Az bizony nem jött. Sokan nem tudták mi a baj, tanácstalanok voltak, mert tájékoztatást nem kaptak. Volt ahol kint maradt a kuka, amit a szél vagy a guberáló kiborított, és volt aki visszavitte azt, mert félt, hogy kiborítják és  elviszik a kifizetett tárolóedényt.  Másnap azonban megjelentek a kukások és három autóval járták a kisváros utcáit. Látszott, hogy ismeretlen számukra a terep és az útvonal, mert volt, hogy három különböző autó is egy síkon járt, holott onnan már elvitték a kollégák a szemetet. Mégis előfordult, hogy egyes háztartások szállítás nélkül maradtak, hiszen aki erre nem készült felé és visszavitte a teli kukáját, és másnap már nem rakta ki, annak bizony a nyakán maradhatott a szemét. 
A felbukkanó hulladékszállítókat kérdezvén a lakosság megtudhatta, hogy bizony túl vannak terhelve, kevés a kapacitás, és ahogy az ASA kiszállt a "buliból" rájuk szakadt a sok szemét.

Végül nem véletlen, hogy a kormány a jelenlenlegi helyzet alapján valami vészforgatókönyvet készít, hiszen a multik háttérbe szorításával az önkormányzati társulások felkészületlensége hamar kiütközik a szolgáltatásban.
*

18 megjegyzés:

  1. Ki az a nem normális, aki kitalálta, hogy egy hónapban egyszer viszik csak el a szelektív hulladékot? Eddig is rengeteg gond volt az elszállítással és a környezetünkben történő illegális lerakással. Erre most nem hogy javulna a helyzet, hanem még ront is rajta a hivatal. Vagy úgy gondolták, hogy a lakos 12.-től augusztus 9.-ig az otthonában gyűjti a szelektíven az üveget, a Pet palackot és a papírt, hogy a jövő hónapban nem elfelejtve a dátumot, majd kirakja az utcára. Nem hiszem el, hogy a városvezetésnek a sok egyébre költött pénze mellett nem jut egy normálisan üzemeltetett és napi takarításban tartott hulladékszigetre. Adhatnak az üzemeltetési vezetőnek akár mennyit, akkor sem fogja jobban végezni a munkáját. Úgy látszik a honatyákra és a városi vezetőkre nem vonatkozik sem a válság, sem a megszorítás, sem az odafigyelés.
    Csak nehogy egyszer ezeket is kidobásra kerüljenek. Szelektálás nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor volt sziget akkor ökör állat módjára mellé raktátok a szemetet. Na az gyönyörű látvány volt.Akkor is az önkormányzatot vádoltad vagy vádoltátok.Igaza van, hogy megszüntette ezeket.

      Törlés
    2. Nem tudom ki vagy, hogy így vélekedj. Nem hiszem, hogy anyád, vagy bármelyik hozzátartozód, ismerősöd, ökör módjára hordta oda a szemetet. Lehet, hogy te magad most ökör módjára az erdőszélre, vagy a Árpád sarkárra viszed. Ez baj. Meg az ilyen gondolkodás. Csakis magadból kiindulva vélekedhetsz így másokról. Az igazi baj azonban nem csak a neveltetésben, a hozzáállásában, hanem mégis csak az önkormányzat működésében, netán a városüzemeltetésben keresendő, hogy két egyszerű gyűjtőhelyet sem voltak képesek rendben tartani. Ahova szemetet hordanak, ott szemét van. Azt nem magára kell hagyni, mint az aluljárót, a közutakat, hanem gondozni, mint az állatot. Tudom, sokan azt sem teszik, de hát ezért az önkormányzat és a hivatal. Ezért a kommunális adó és az gondoskodás. Nem csak a jó fizetségért, hanem az elvégzendő munkáért van a városnak az ebbéli cége. Ha tévednék, akkor nyomban fel kell őket számolni őket.

      Törlés
    3. Nem tudom ki vagy, de úgy látom téged korábn eldobott a szülő anyád, hogy mindig másokét emlegeted!Ez sajna az a szint ami alatt már semmi sincs.A lakók hozzállásán persze nincs mit változtatni ugye? Mindig a másik a hibás? Szerencsétlen hülye vagy és kész.

      Törlés
  2. Az ASA is havonta egyszer szállította el a szelektívet, tehát semmi változás nincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A régi rendszerben a kihelyezett szelektív konténereket hetente szállította. Ezt havira és utcai kihelyezésre cserélni ép ésszel felfoghatatlan. Ebben nincs semmi környezetkímélő, hiszen már senki nem szelektál, elküldi egy az egyben, vagy rosszabb esetben sumákban kidobja valahol.

      Törlés
    2. Ép lélekben ép ész. Belőled mindkettő hiányzik, feleslegesen károgsz hazugságokat!

      Törlés
    3. Benned valószínűleg mindkettő meglehet, ha egy rosszabb megoldás mellett a jobb után vágyót szapulod.

      Törlés
    4. A megoldásban semmi különbség! Sem nem rosszabb, sem nem jobb! Nem értem minek kell károgni?!

      Törlés
  3. Különben az ASA még ma is hord szemetet a városból, csak hát az önkormányzati emberrel nem jöttek ki. Kábé az lehetett a bajuk, mint a méltóságosnak a folakkal. Nem táncol a füttyre pedig kéne.

    VálaszTörlés
  4. Hordjátok a szemetet a helyi Don Juan viskója, és az Anonim Alkesz kúriája elé! Ott majd nem díszeleg a szemét két napon át mint a mi utcánkban a múlt héten.

    VálaszTörlés
  5. Tévedsz, a kúria elöl sem vitték el a múlthéten, csak másnap, mégsem hisztizett a tulaj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Honnan tudod, hogy miért hisztizik a beköltözött?

      Törlés
  6. A tulaj, nevezzük csak bohócnak, más okból hisztizik.
    Keresi a rég elvesztett becsületét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Soha sem volt neki, még betyárbecsülete sem.

      Törlés
  7. Az ASA rendesen és időben szállít Ócsáról.

    VálaszTörlés
  8. Szerencsétlen! Fel sem tűnt, hogy július 1-től nem az ASA szállít?! Ennyi a hiteles hozzászólásokról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te felvilágosult jól értesült flótás. Menj már oda a Dm-hez, és nézd meg milyen konténer van ott. Nézd meg a pályához kihelyezett kamerát és láss csodát, az ASA gépjárműve, munkatársa üríti azt. De ha ez sem elég, akkor menj be a boltba és kérdezd meg a vezetőt, vagy a biztonsági szolgálatot, hogy ki viszi a szemetet. Meg fogsz lepődni. Az ASA. Szóval előbb tájékozódj, utána vergődj.

      Törlés