2013. június 15., szombat

Lassan növekszik Ócsa lakossága az Alsópakonyi beköltözők által ( - félszeg kezdés)

Mint azt egy hete jeleztük, Alsópakony új-falu részébe a jelenleg is szigorúan őrzött szociális telepre csendben, lassan, de biztosan érkeznek az első beköltözők.

Ez a folyamat most a ballagások után némileg felgyorsul majd azáltal, hogy az iskolai köteléktől megszabaduló gyermekes családok érkeznek. Az újonan települt gyerekek számára ez lesz az első "ócsai nyár". Ők most fogják megismerni és felfedezni a környéket.
 
Az Jobbik Ócsai Ifjúsági Tagozata éppen ezzel költözési időszakkal egybeesve hirdette meg a Szedd a szemetet, tedd szebbé Hazádat! című akcióját.  Így  némileg legalább szebb városkép tárul az idelátogatók elé, ha már a beígért, és a városvezetés által bedobott kerékpárút csak lózungnak bizonyult.

Lezárva, használaton kívül helyezve - kerékpár út vége (nesze semmi)

Mint írtuk korábban, itt Alsópakonyon nem vár senkire különösebb fogadtatás. Sem szalagvágás, vagy fellobogózás, sem pedig politikusi kulcsátadás nincs. Szűcs Lajos (Fidesz) sem üdvözli az ide költözőket és a polgármester, Bukodi Károly sem gratulál az érkezőknek. Most nem hívják a sajtót és nincs szükség híradásra. Mintha szeretnék  letudni és elfelejteni az egészet, akár valami rémálmot. Az új telepeseket csak a térfigyelő kamerák és a biztonsági őrök övezték. Mostanra azonban az örségváltástást követően a kamerákat leszerelték, és a technikát elvitték. A mostani biztonságiakat már az önkormányzat adja. Az őrző-védőszolgálat neve azonban nincs feltüntetve és erről maga a biztonsági cég embere sem szívesen beszél. Az odaérkezőket az éppen szolgálatos fogadja. Az út keresztben átszalagozva, a csonka kerékpárút lezárva. Sem Ócsa zászlaja, sem a nemzeti trikolór nincs sehol kifeszítve. Nincs itt semmi büszkeség. Csak a szegregáció és a magány.

Telep zárolva, út zár és biztonsági szolgálat - behajtás megakadályozva (milliós kitétel)

A beléptetés az őrség elmondása alapján telefonos engedélyeztetéssel történik. A sajtó munkatársainak a fényképezéshez csak telefonos egyeztetéssel hagyják jóvá. Kérdésre válaszolva az őr elmondta, hogy ilyenkor a Tamást kell hívni. Ő ad engedélyt.
A "Tamás" valószínűleg Horváth Tamás alpolgármester személyét takarja, aki teljhatalmú úrként viselkedik és jár el akkor is, amikor engedélyezi, vagy tiltja a belépést a közutakkal határolt területre.

Lassú és drága beköltözés, az ürességtől pangó lakóházak - ahol a gondozatlanság és a gaz kezd teret nyerni

Mint ismert, a nyolcvan házból húsz lelt gazdára az első pályázati fordulóban, de még azok többségé­ben is csönd honol: üres helyiségekre látni a függöny nélküli, csupasz ablakokon át. Információink szerint eddig hatan vették át a lakáskulcsukat,  és csupán három házba hurcolkodtak be. Ennek az is az oka, hogy a gyerekek miatt általában meg akarták várni a családok a tanév végét.

A máltaiak sem foglalták el jószolgálati helyüket. Az épületet már kiválasztották, de ők nem érkeztek meg az "első fecskékkel".  Így a most beköltözöttek, mint hírvívó első fecskék, még nem részesülhetnek abban a segítségben, és támaszban, amit szeretetszolgálati mód a máltaiak ígértek, s biztosítanak.

A Blikk számításai szerint a család méretétől, a bútorok és a szállítandó holmi mennyiségétől függően 119-150 ezer forintba kerülhet Nyíregyházáról Ócsára költözni. Püspökladányból 100 ezer forint körüli összegért lehet költözni, valamivel kevesebből ki lehet hozni egy szekszárdi fuvart. Budapestről is 40-54 ezer forint közötti ajánlatokat kaptak a lapnál a költöztetőcégektől.

A költözés költségeire a lap szerint nem gondoltak az illetékesek, noha a bedőlt hitelesek megsegítésére szánt Ócsa-melléki  telepet szociálisan rászoruló, nagyon szegény családok számára építették. A Blikknek arra a korábbi kérdésére, hogy ki állja majd a távolabbról érkezők százezres számláit, az illetékesek nem tudtak válaszolni.

Az őrség nem szívesen beszél. Kettős marokba vannak fogva. Egyrészt a Nemzeti Eszközkezelő Zrt, másrészt már Ócsa város vezetése diszponál felettük. Az egyik adja pénzt, a másik osztja és foglalkoztatja őket. Az egész ügylet nem világos, az ebbéli váltás dokumentációja nem elérhető, csupán annyit tudni róla, amit szűkszavúan megosztottak és amit az őrök elárultak. (Tamás nem szereti a kutakodást, és a kritikai felvetéseket, ezért kizár minden hívatlan érdeklődőt és bezárja a lehetőséget a kíváncsiskodók előtt.)

A beköltöző bérlők szintén tartanak valamitől. Félszegek és nem szívesen elegynek beszélgetésbe. Egyik, magát felfedni nem szándékozó megszeppent bérlő elmondta, hogy nagyon a perifériára szorultnak, igazi kiszolgáltatottnak érzi magát, akit szinte megbélyegeztek ezzel a külső teleppel. Már a beköltözés körüli cécó is nagyon megviselte. Nem ismer itt senkit, és azt sem tudja, mi, hol van. Nem tudja kik mivel környékezik meg. Első látásra a terület amit kapott, túl szabad, és átjárható. Ez némi félelemmel tölti el, mert így védtelennek érzi magát.  Minden új és rideg. Nagy a tér, és kevés az ember, ismerős pedig még ennyi sem.
Rokkant parkoló igen, játszótér nem. Mobil WC a telep sarkában és felverődő gaz, parlagfű és gyom az út mentén. Ez Alsópakony új-telep, az önkormányzati megbízott "birodalma".

Sivárság, és más semmi - a legújabbkori béres birtokok (Alsópakony már csak ilyen)

Tudtunkkal az önkormányzat nem adott ki semmiféle brossurát, vagy tájékoztatót a helyi és a helyközi közlekedésről, a városba történő bejutási lehetőségekről, a boltok, üzletek, és a hivatalok, ügyintézési helyek, elérhetőségéről, nyitva tartásáról. Pedig egy ilyen tájékoztató, vagy "kisokos", akár egy ismertető füzet, nagyon jól jönne most az ide, ismeretlen helyre kényszerült emberek számára. Az önkormányzat kommunikációs munkatársát, az önkormányzati lap felelősét nem sikerült elérni. 

Tegnap a Blikk is arról számol be, hogy a költözőknek "nem igazán fűlik a foguk ahhoz, hogy szóba álljanak a sajtóval".

Az őrzött, zárt telep is rájátszik az idegen érzésre, és a jogos félelemre. 

Alsópakony rendvédelmileg az ócsai rendőrőrs hatáskörébe tartozik. A városba rendelt emelt létszám már ennek figyelembevételével került megállapításra. 

rendorseg.jpg
Rendvédelem - biztos, ami biztos (nem elég a rendőr, őrzés-védelem is kell)

Az ócsai szociális lakótelepen  Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint mindig segítséget tudnak nyújtani majd a rászorulóknak – mondta még áprilisban az M1 Ma reggel című műsorában.  "Ez a terület mindig itt lesz az államnak és mindig segítséget tudunk itt nyújtani bárkinek" – fogalmazott.  

 *

2 megjegyzés:

  1. Nem csak e terület felett diszponál a nevezett ember.
    Sok jót nem várjon senki.

    VálaszTörlés
  2. Az elmúlt évezredben sokszor megérte az emberiség, hogy az alkirály még a királynál is dölyfösebb, önteltebb módon hordta az orrát.

    VálaszTörlés