2013. június 19., szerda

Bankok kontra devizahitelesek: - pániktól tart az állam ( - mi folyik itt)

A sokasodó bankellenes perek miatt aggódik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Szász Károly levélben kérte a Kúriát, hogy a társadalmi hatásokra is ügyeljen, mielőtt a devizahitelesek javára ítélne.

A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület (PITEE) által nyilvánosságra hozott egy 33 oldalas dokumentumot, melyet Szász Károly a PSZÁF vezetője készített.
A levél válasz az egyik tanácselnöknek, aki a devizahitelezésről kért információkat. Erre azért lehetett szükség, mert jövő kedden tárgyalják a PITEE ügyét, s az egyesület el akarja érni, hogy a bíróság érvénytelenítse a devizahitelesek szerződéseit.

A Kúria arról is érdeklődött, milyen következményei lennének, ha érvénytelenítenék a szerződéseket. Erre Szász azt írta: 1700-3900 milliárdot is bukhatnak a bankok.

Több jogászt megkérdeztünk és mindenki egybehangzóan azt válaszolta, hogy a bíróságnak mindig a jogszabályok szerint kell ítéletet hirdetnie és nem vizsgálhatja a következményeit a döntésnek.  (Hír.ma)

http://hetivalasz.hu/data/cikk/3/5/32/cikk_30532/szaszkaroly_fill_616x306.jpg
"Szász Károly levele befolyásolási kísérlet, amely felveti a büntethetőség lehetőségét is."

Szász nyíltan nem kéri azt a bíróságtól, hogy támogassa a bankokat a perekben, de figyelmeztet rá, hogy a számukra kedvezőtlen ítéletek következménye beláthatatlan.

"Itt nem a devizahitelesek megsegítéséről, és nem is a bankok profitjáról van szó, hanem egy potenciális bankpánik lehetőségéről (amely szélsőséges esetben akár államcsődben is végződhet)" - olvasható abban a május 31-i levélben, amelyet Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke írt a Kúria tanácselnökének címezve a devizahiteles perekről.

Az Origo birtokába jutott, és az egyik adósvédő szervezet, a PITEE honlapjára is feltett két és fél oldalas levélben Szász Károly kifejti, hogy miért tartja veszélyesnek, ha a bíróság az adósok javára, vagyis a bankokkal szemben ítélkezik a bankellenes perekben. Végkövetkeztetésként arra jut, hogy: "egy- vagy kétszázezer devizahiteles jelenlegi gondja, több millió betétes jövőbeli problémájává is eszkalálódhat, ami nyilvánvalóan nem lehet cél". (A teljes levelet és a hozzá tartozó 33 oldalas mellékletet innen töltheti le.)

A levél egyébként a Kúria által feltett devizahiteles kérdésekre született válaszként, és azért érdekes, mert eddig nem volt annak nyoma, hogy az egyre szaporodó bankellenes perekben bármilyen állami szerv megpróbált volna iránymutatást adni a Kúriának, vagy a független hazai igazságszolgáltatás bármelyik szervének. Szász Károly mostani levele nem tartalmaz nyílt utasítást arra vonatkozóan, hogy miként járjon el a Kúria vagy a bírók, de a bankpánik és az államcsőd felemlegetésével, valamint a bírói karra nehezedő felelősség taglalásával a PSZÁF véleményének mégiscsak az az üzenete, hogy jobb, ha a bíróság az össztársadalmi hatásokat is fontolóra veszi, amikor arról dönt, hogy az adott ügyben az adott adósnak egyébként igaza van-e, vagy sem.
 Teljes írás itt érhető el: - Origo

pszaf-pbt-jogallam-es-arfolyamres.jpg

A szocialisták szerint Szász Károly a PSZÁF vezetőjeként amikor a sokasodó bankellenes perek miatt aggódva írt a Kúriának a vélhetően potenciális bankpánikról akkor ezzel a levelével a hatalmi ágak függetlenségének tagadására mutat rá. 

Ezt láttuk az elmúlt három évben, hiszen  a bajba jutott devizahiteles családok valódi segítése helyett a mai napig csak méregdrága vagy látszatintézkedéseket tettek.

A végtörlesztés és az árfolyamgát bevezetése, vagy a rózsadombi árakon épített, de ma is üresen álló ócsai szellempark után már egy titkos levél is bizonyítja, hogy az Orbán-kormány nem az igazán nagy bajban lévő devizahitelesek, hanem a gazdag családok és a bankok érdekeit tartja szem előtt – véli Török Zsolt.

A végrehajtó hatalom alá rendelt PSZÁF által a legfelsőbb bíróságnak címzett levél nemcsak az Orbán-kormány igazságtalan társadalompolitikájára mutat rá, hanem a jogállamiság elmúlt három évben elszenvedett súlyos sérüléseire, a hatalmi ágak függetlenségének tagadására is – áll az MSZP állásfoglalásában.

Az MSZP nagy tisztelettel kérdezi a Kúriát, hogy visszautasította-e már a független magyar igazságszolgáltatás elleni durva támadást, illetve, ha már megszületett a válasz a PSZÁF levelére, mikor hozza azt nyilvánosságra? – írta Török Zsolt.


http://enmg.hu/images/2013/06/2euro1nagy.jpg
A Jobbik szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének a Kúria tanácselnökének írt levele "életveszélyes" befolyásolási kísérlet, amely akár a büntethetőség lehetőségét is felveti - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel. 

Z. Kárpát Dániel szerint elfogadhatatlan, hogy a szektor állami felügyelete szembe megy a fogyasztókkal, ügyfelekkel, akiket hatáskörét tekintve védenie kellene, ehelyett "csak a bankszektort védi"
A jobbikos politikus ugyanakkor emlékeztetett rá: a devizahitelezés elterjedésekor Szász Károly egy kereskedelmi bank vezetőjeként dolgozott, vagyis jelenleg "az érintettek próbálják meg elmosni a szituációt".

Z. Kárpát Dániel szavai szerint nem igaz, hogy államcsőd vagy bankcsőd fenyegetne, ha az ügyfeleknek adnának igazat a bíróságok, hanem "mindössze a bankok profitja csökkenne". A Jobbik felszólítja a PSZÁF-et, hogy "hivatásuknak és küldetésüknek" megfelelően járjanak el a jövőben.
*

2 megjegyzés:

  1. Én is azt mondom, ha indokolt a bíróság állapítsa meg a szerződések semmisségét. Ámde mi lesz ez után? A semmisség nem azt jelenti, hogy az adósnak nem kell megfizetni a felvett hitelt! Az a felvétel napjára visszamenőleg forintban (!) és akkori forint kamatozás mellett (!) (talán 12-14%?) megfizetendővé válik! Természetesen az "elszámolás" során figyelembe kell venni a már befizetett törlesztő részleteket és az indokolt (!) banki költségeket, természetesen forintban. Ebben az esetben is komoly hitelösszegről beszélhetünk. Ez az összeg, egyösszegben és azonnal esedékes, hiszen a bíróság a deviza szerződést megsemmisítette. Ezt az adós nem fogja tudni megfizetni, tehát az elszámolás után, már forint alapon, kénytelen lesz a bankkal a jelenlegi, majdani feltételek mellett (ideértve a forint hitelhez kapcsolódó kamatokat is) új hitelszerződést kötni. Ne legyenek senkinek illúziói.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogos a felvetés. A lényeg azonban mégis csak az igazságosság lenne, az egyoldalú túlzott teherviseléssel szemben. Aztán nagyon fontos, hogy a kezelési költséget ne lehessen devizában elszámolni, hiszen azt a bankok Magyarországon kezelik, az alkalmazottakat forintban fizetik és más devizanemet nem érint, csak hazait.
      És végül a bank is vállaljon kockázatot. Mert amikor a bank kerül nehéz helyzetbe, azt mindig megmentik, a hitelest azonban nem. Még akkor sem, ha a bank vitatott szerződése okán.
      Ezt az aránytalanságot kell elrendezni.
      A bíróságok pedig nem szolgálhatnak sem tőkés, sem banki, sem pártpolitikai érdekeket. De jó lenne végre idáig eljutni.

      Törlés