2013. június 14., péntek

Nyomonkövethetik a postásokat ( - jobb tudni, hol vannak, mit csinálnak)

Szinte a bűnözőkkel helyezik egy szintre a postai kézbesítőket, ha valóban megvalósul a tervezett nyomkövetés.

Hazánkban még csak most kezd elterjedni a bíróságok által elrendelt házi őrizet és annak egyik kényszer segédeszköze, a személyi szabadság korlátozásának ellenőrzését biztosító nyomkövető, amit a törvényi szabályozás alapján az eljárás alá vont személynek kell viselnie.  Ez a személyi szabadság egyik könnyített  korlátozási formája, aminek a nyomkövető-jeladó az eszköze.

http://media.nu.nl/m/m1by0e8ji1fr.jpgMost ilyesfajta nyomkövetőt szerelnek állítólag a postásokra – tudta meg a Népszava. A lapnak egy kézbesítő arról is beszélt, hogy tudomása szerint az eszköz darabja 8000 forint.

http://a3.mzstatic.com/us/r1000/106/Purple/ef/00/9d/mzl.ikjtpjgy.320x480-75.jpgA postások ezt sérelmezik. Úgy érzik, hogy a vállalat vezetősége azért döntött így, hogy minden lépésüket ellenőrizze. 

Közben a Magyar Posta megerősítette a nyomkövető alkalmazásáról szóló információt, ám annak célja szerintük nem az ellenőrzés, hanem a védelem, írja a lap.

A társaság azt közölte: a kézbesítőket a hazai piacon legfejlettebbnek tartott riasztó és helymeghatározó eszközökkel látják el, hogy egy esetleges támadást azonnal jelezhessenek a postások, és a védekezésük is könnyebb legyen. „Támadáskor vagy rosszullét esetén a segélyhívással egyidejűleg a készülékek GPS helymeghatározó rendszer segítségével pozícióadatokat is szolgáltatnak”, így a postai diszpécser pontos helyre tud rendőrt vagy mentőt küldeni. 
 
A postásoknál egyébként nyugdíjfizetéskor nagyon sok, sőt, a csekkadóként elhíresült banki tranzakciós illeték bevezetése óta egyre több pénz van, ami indokoltá teheti ezt a lépést. „Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a nyomkövető milyen adatvédelmi aggályokat vet fel, illetve milyen személyiségi jogokat sérthet” – írja a lap. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése