2013. június 8., szombat

Zárt kolonia lesz Alsópakony - véderő a telep körül ( - nem éppen boldogság)

http://www.blikk.hu/data/cikk/2/8/20/22/cikk_2082022/1_o-ocsaKO_29948.jpgCsendben, háttér-információk nélkül, észrevétlenül és lassan költöznek Alsópakony új telepre a "nyertes" családok.
Nincs nagy forgatag és fogadtatás. Az érkezőket nem várja szinte senki.
Az önkormányzat kommunikációsa nem ezzel foglalkozik, az ezért felelős ügyintéző, - aki eddig számos nyilatkozatot tett már a sajtó munkatársainak, - most nem áll a portán és nincs a tévében sem, hogy miként fogadja és segíti a beköltözőket.

Ma kilátogattunk a telepre, amit továbbra is zárva tartanak. Az őr a régi eszközkezelős, de elmondása szerint már nem hozzájuk tartozik. A telepet hivatalosan máig nem adták át, bár az épületeket igen. Itt nem a telepen nem volt szalagvágás, nem hívták meg a sajtót, nem jött Szűcs Lajos és nem volt felhajtás sem. Csendben, észrevétlenül, a háttérben zajlanak csak az események. Az egész telep egy nagy bukta a kormánynak és a kisvárosi önkormányzatnak. Ezért nincs már felhajtás és parádé a telep nyitása, vagy zárása körül.  

Alsópakony ma egy őröktől védett zárt telep. Ez lenne a minta az a Minta város, amit fennhangon hirdettek. Hol van már az autonóm falu koncepció vázlata ettől a mai valóságtól.
Beszéltek itt félezer házról, meg karmesterről. Mégsem sikerült úgy levezényelni, ezt az elképzelést, ahogy az kottába volt foglalva. A mester nagyon mellé nyúlt, és ez nem a hangszerelés, hanem a közbenső felütések  miatt a megváltozott taktusok nyomán vált falssá.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOmPd3bqTiBgtW5SSYrP6otIwiCGbejxQtUsCugMbUgC8MW9ENojx8gAYD7_AeE3neXbzzWRz48yVbUuiiKG6iOC9gktCaCDSjaxHRZ8MkjKFPXqPUnuJr4iVtoaEXNk3QplC9RQY_-7M/s1600/DSCF5110.JPGA sok ígérgetés közt legutóbb még az volt a hír, hogy júniusban benépesül a telep. Most a hónap derekához érve azonban alig van lakója a helynek. A máltaiak még csak most nézték ki a házat maguknak, ki tudja mikor veszik birtokba és kezdik meg jószolgálatukat. A falugondnoknak kinevezett család házánál autó áll, a telep "fő utcájának eleje" azonban egy szalaggal és egy őrrel védetten zárva van. Ahogy a kerékpárút is élire állított raklapokkal van elbarikádozva. Az őrzőkön túl, kamerák pásztázzák a területet.  Az ember nem tud felszabadult lenni ekkora odafigyelés és magány közepette. A biztonság a hozzá kapcsolt városkának, Ócsának még nem kerül sokba, mert bár az ócsai önkormányzat hivatalosan már átvette a terület őrzését, a költségeket még egyelőre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. állja. Hogy ez meddig lesz így, azt már a lakóparkot befogadó Ócsa (a Városházán) se nagyon tudják. A képviselők jó része ugyanúgy tájékozatlan e téren, mint a lakosság. Az önkormányzat honlapján erről nincs megfelelő tájékoztatás. Egyelőre annak is örülnek a hivatalban, hogy újfent támogatást kaptak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek nyújtott keretből. Horváth Tamás (kinevezett helyi projektfelelős) alpolgármester mindenesetre egyre kevésbé bízik a folytatásban


Ha netán - a választások előtt - mégis a folytatásra voksolnak, akkor minden kezdődik elölről: beleértve a földek kisajátítási és belterületbe vonási procedúráját, illetve a tervező és a kivitelező cégek kiválasztását célzó közbeszerzést. Az első ütem alapján ez legalább másfél év, így a szociális lakópark második üteme legkorábban 2015 végére, 2016 tavaszára épülhetne fel. De ebben már a szinte senki nem bízik.

Az önkormányzat állítólag úgy készül, hogy a közigazgatásilag Ócsához tartozó Alsópakonyon élő 60 családdal közös településrészként kezeli majd a csonka szociális lakóparkban élő családokat. 

A Népszabadság szerint a gyerekeikre mindenesetre számítanak városközpontban.  Az új bölcsőde ha sikerül az átadás, szeptemberben nyílik, és lassan megkezdődött az óvoda bővítése is. Ezek szerint a pakonyra érkező gyerekek akár mint hátrányos helyzetűek, előnyt élveznek majd a felvételnél és az elhelyezéskor.


Itt szó sincs már hiteles devizadós-mentő programról. Szinte bárki pályázhat, aki valamilyen ok miatt fedél nélkül maradt. Mivel nincs kikkel feltölteni a telepet, a bukott devizahitelesek mellett egyéb, lakhatással összefüggő tartozás – közmű-, közös költség – miatt árverésre kijelölt ingatlanok tulajdonosai is bekerülhetnek a programba. A kényszer-értékesítésre kijelölés időpontját kitolták egészen a pályázat benyújtását megelőző napra. A forgalmi értékre vonatkozó értékhatárt is kitolták 25 millió forintig. 

Lassan teljesen mindegy, hogy ki és honnan, csak jöjjön már valaki és fizesse ki a díjakat, lakja be az  üres házakat, hogy ne keljen közpénzből őrizni a drága ürességet. 


Ócsa eddig is sok mindenről lemondott már. A kéretlen áldozatvállalásból és teherből egyre több helyinek kezd elege lenni. Eléggé kiszolgáltatottnak érzik magukat amúgy is ebben a történetben. A milliárdos ráfordítások ellenére nem javult Ócsa közérzete. Jobb is lenne ezért minél hamarabb tartalmat adni az egésznek, mert most csak ebben az ürességben az a kilátástalanság látszik, amit éppen ezzel akartak megszüntetni.
*

24 megjegyzés:

  1. Fo-lak! Nincs valami új, érdemi mondanivalód (?), mert ez már nagyon UNALMAS!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem azért, de nem Fo-lak tette ilyen unalmassá és semmissé az Alsópakonyt.
      És abban nagyon igaza van a blognak, hogy Horváth Tamásnak jelentős szerepe van abban, hogy ez ma miként alakult ilyenné. A több milliárdos beruházás ellenére Ócsa az a város, ahol ez a legkevésbé látszik. Sokkalta inkább Bukodi Károly polgármesternek és Horváth Tamás alpolgármesternek tartozik köszönettel ezért a közösség.

      Törlés
  2. Akkor is! Ez már a 25-ik verzió és ti még mindig ezen pattogtok mint a gumilabda.Szánalom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs igazad, mert most is új információhoz jutottam. Innen tudom, hogy már költöznek az emberek, és hogy van egy falugondnok. Aztán az is új, hogy átvette az őröket az ócsai önkormányzat. Sőt arról sem nagyon olvastam még a városi lapban, hogy a szeretetszolgálat csak most bóklászik a házhely körül. Nem értem, miért ez az ellenségeskedés a blog körül. Nem hogy örülnél, hogy valaki tájékoztat, ha már a hivatal erre fizetett munkatársa és a két vezető politikus erre nem képes. ha pedig ez számodra unalmas, akkor ne olvass.

      Törlés
  3. Babocsai néninek unalmas olvasni, nem úgy mint a kocsmában, ahol a jól értesültek mindenről beszámolnak.

    VálaszTörlés
  4. Aki csak ezt a blogot olvassa az valóban csak innen informálódhat többnyire ferdített infókból. Vannak még napakész hiteles források, azokat is olvasni kellene és akkor nem csak ez az egyoldalúan és elfogultan "tájékoztató" forrásod lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismét elfelejtetted hozzátenni, azt, hogy hol másutt lehet erről olvasni. Érdekelne például a beígért Alsópakony buszjárat, vagy járatsűrítés menetrendje, a beígért buszforduló, a városi kerékpár út, a gyerekeknek a játszótér, az önellátó lakóparki környezet, a vezetékes telefon lehetősége, a helybeli munkalehetőségek sora. Hol lehet minderről olvasni, ha nem itt? Add már meg az elérhetőséget!

      Törlés
  5. Persze, hogy megsértődnek, ha valaki a hiányosságokat, uram bocsájts, a hazugságokat írja fel egy táblára és így figyelmezteti ő kegyelmességüket a be nem váltott ígérvénnyel szembeni huncutságra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom, hogy valamelyikükben megszólaljon a lelkiismeret.

      Törlés
  6. Ezzel semmi baj, csak ez a csúnya blogger ír ilyeneket. Persze semmi különös nincs ebben, csak újabb sikertörténet, amiből nekünk, ócsaiaknak semmi sem marad. Előre láthatólag a profit valahol a más környékén landol, mint mindig.
    Lesz belőle úszómedence, új autó, meg miegyéb.

    VálaszTörlés
  7. Láthatjuk mi történik, ha a város vezetése a szokásosan módon önfejűen, csak a saját érdekével törődve cselekszik. Fittyet hányva etikára, jogra az Őket oda juttató polgárok érdekeire.

    Ez van, amikor a döntések a kocsmában, vagy a focipályán, születnek. De az is lehet, hogy egy eldugott étteremben, vagy egy épület különtermében.

    A vezéregyén dönt, a testület pedig szó nélkül támogat. Ismerjük. Tudjuk. Mint mindig..

    VálaszTörlés
  8. Ismeri mindenki a történetet Alsópakonyon és Ócsán, de azon túl is. Tamásnak a fidesz előretörése után nagyon megindult, de igazán a buksi mellett nőtte ki magát. Látni a pózolós képeit. Légyen a pusztában, vagy a karosszékben ülve, saját magát mutogatva. Ismerjük a várost megelőzően és a mostani mivoltában egyaránt. Akkoriban sokkalta lentebb volt és kevesebbel is beérte. Aztán jutott előrébb, hogy melót kapott, majd hozzájutott ahhoz az ingatlanhoz. Mára elég sok mindent felhalmozott, de a viselkedése nem igazodott a jobb léthez. Gazdakörökben nem kell bemutatni. Józanul megítélhető minden dolga. Számos esetben feledékeny a régi cimborákkal szemben, de van, hogy lekezelő, máskor meg törekvő, nagyra tartó, fölényeskedő. Sajnos elszaladt vele a jólét. Több szorgalom és szerénység, alázat kéne, hogy az emberek többségükben elfogadják. Amíg ez nem jön össze, és tetteivel sem bizonyít, addig jogos kritikák kérésztüzében fog állni akár a laptopok, vagy a lakóparkbeli érintettsége kapcsán. Ezt nehezen viseli. Ezzel mindenki tisztában van. Viszont ezen csak Ő maga változtathat. A jobb megítélésért a szebb vélekedésért még sokat kell faragni a modorán. Ha nem teszi meg, ha változtat szokásain, akkor soha nem fog közelebb kerülni azokhoz, akik most negatív mód vélekednek róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg. Micsoda felháborító! 16 éve vett egy romhalmazt és azóta évről-évre építgetve egy tisztességes házat épített belőle. Természetesen a buksi mellett, miután melót kapott szerencsétlen munkanélküli. Köszönhető a józanul megítélő gazdaköröknek....Micsoda nevetséges ember vagy 14:37!

      Törlés
    2. Az egyetlen dolog amivel egyetértek a hozzászólásodban, az a "szerencsétlen".

      Törlés
    3. A tényekkel nem egyetérteni kell, hanem tudomásul venni!

      Törlés
    4. Már 16 éve? Elborzadok ettől.

      Törlés
  9. Volt itt egy ember, aki szintén elég romhalmaz volt, de addig építgetett, míg össze nem szedte magát. Csupán a káros szenvedélye maradt és pár rossz tulajdonsága. Ez aztán az egzisztencia.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem ismered a bagoly meg a veréb esetét?

      Törlés
    2. Persze!
      Amíg a vén bagoly már csak huhogni tud, addig a veréb vigan ugrándozik.

      Törlés
    3. Én azt jobban ismerem, hogy miből lesz a cserebogár.

      Törlés
  10. Ezt a derék szorgalamas hangya természetűt úgy kellet rábeszélni az alpolgármesteri és fb tagsági szerepvállalásra is annyira szerény egy ember.

    VálaszTörlés
  11. Jó estét a kukkolóknak!
    Lúzerek

    VálaszTörlés
  12. A sötét irígységnél nincsen édesebb nektár. A sötét rosszakaratnál nincsan pusztítóbb dolog. A sötét embereknél nincsen gonoszabb állat a Földön! Egyszer, azonban mindenkinek el kell számolnia. Még itt a Földön!

    VálaszTörlés
  13. Én is irigy vagyok.Szeretnék egyszer olyan magas lenni mint mások.

    VálaszTörlés