2013. június 16., vasárnap

Volt egy régiós hírportál - elvitte a megfelelni akarás ( - nekrológ)

Pár havi betegeskedés után csendben kimúlt a "Dabasrégió" Online Hírportál.

https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-ash4/c22.15.184.184/s160x160/281383_259075934109978_593669_n.jpg
domain:         dabasregio.hu
record created: 2010.06.11 23:00:25
További adatokért ld.:
http://www.domain.hu/domain/domainsearch/
For further data see:
http://www.domain.hu/domain/English/domainsearch/
Már nem érhető el a  "Dabasrégió" Online Hírportál. Némi korábbi akadozás után, pár napja megszűnt létezni.

Az internetes felületen jelentkező hírforrás Ócsa életében csupán annyi szerepet töltött be, hogy az önkormányzat vezetésének felkérésére az egyik szerkesztője, nevezetesen Moldován Ágnes egy ideig az Ócsai Kisbíró szerkesztője lett. Ez a helyhatósági választásokat követően történt, amikor a régi embert, a helyi szerkesztőt csendben háttérbe helyezték.  

Moldován Ágnes az elején igyekezett egy olyan korrekt önkormányzati lapot megalkotni, amely a helyi híreket a döntéseket és az itt történteket is egyensúlyba helyezve vázolja. Az első lapszámban Fülöp Krisztinával a címoldalon közöltek magukról egy bemutatkozó írást, ami önmagában rendben levő és jó dolog, de azzal, hogy magukat a város történései elé helyezték, nagy hibát követtek el. Azonnal erős, de jogos kritikát kaptak, amivel váratlanul szembesültek a maguk és az önkormányzat részéről. Közben kiderült, hogy a képviselő-testület illetékes bizottsága nem képviselte megfelelően a város érdekeit, (átengedte a lapot) a közpénzből finanszírozott lap kapcsán, amikor kiengedte hatásköréből az újságot. Így máig csak papíron van a Kulturális Bizottság jogkörében a városi újság, mert valójában az alpolgármester hatáskörében van és így rendelkezik felette.  
 
Ócsa, Városháza, ahol a dolgok intéződnek

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMCANU8LG4wSNQyPdcxI4L_w62ZILIHgl2CNgakYVWMbx4glgRBf7ZMyT9QHypbXw0UBXDxVyyR3EsDg_z_tkvyzvglTzLrpYI_biLxHWtj1YjBXipHV7NJle-0_PkOj3X9Xth_25KhWU/s320/Kisb%25C3%25ADr%25C3%25B3.png
A bemutatkozó lapszám Ágival
Horváth Tamás szereti a hatalmat koncentráltan kézben tartani. A Dabasrégió és Moldován Ágnes kapcsán nem egyszer kibukott, hogy miként alkalmazkodnak a hírek megjelenítésében és eltusolásában a felek. A városi fórum felszámolása is benne van ebben, meg a Dunaharaszti.ma is. Emlékezhetünk még Inczeffy Szabolcs képviselő írására, majd interpellációjára, aminek megjelenését a lapban nem engedélyezték. Aztán szintén ismert, hogy a Dabasrégió miként tüntette el azt a hírt, amivel az országos sajtó is foglalkozott, amikor Horváth Tamás perelni próbálta Fodor László helyi lakost a blogon megjelent olvasói tartalmak kapcsán. Ez felháborodást váltott ki sajtó- és internetes körökben. Erről a kuriózumról számos hírcsatorna tudósított, köztük Moldován Ágnes, a Dabasrégió Online felületén. Ezt már csak mi és a tárolt változat őrzi. Sőt Kisgyörgy Krisztián szerkesztőnek is volt egy ezzel kapcsolatosan átvett tudósítása. A lényeg azonban, hogy a Hírportál nyomás hatására ráhatásra mindkét beszámolót eltávolította a felületéről úgy, hogy közben a hír valós volt, nem ütközött semmilyen jogszabályba és nem volt sértő tartalma. Ez már csak azért is igaz, mert más hírforrásokon ezek a cikkek máig elérhetőek. De volt már ilyen a Dunaharaszti.ma online-hírportál esetében is, amikor a nem éppen kedvező tudósítás került eltávolításra úgy, hogy az igazságtartama és a cikk másutt továbbra is megmaradt.  Ezek után talán teljesen érthető, hogy Ócsának miért csak a valóságot leplező, amolyan pozitív tartalmakat terjesztő, az önkormányzati elvárásoknak megfelelő hírforrásai vannak. Itt csak vak, és hangtalan kritikusok lehetnek. Tehát aki a számukra nem kedvező képet fest, azt vagy megfenyegetik, vagy ellehetetlenítik. Ezért a hírek eltüntetése, és a kommentelők, vagy a hírforrás beperlése. Jól tudjuk, az ócsai városvezetés nem tűri a kritikát. A törekvés eléggé kificamodott, és sajátos, de amíg a városvezetésnek erre van áldozni valója, addig ez fog menni. Legalábbis az önkormányzati választásokig.

Az Origo. szerint ritka eset, hogy ilyesmi miatt eljárást indítson valaki, miután az interneten - pláne közszereplőkkel kapcsolatban - ennél gyakran sokkal durvább hangnemben beszélgetnek a kommentelők.

http://info.oldal.co/wp-content/themes/directorypress/thumbs/3d279c90356852dde7a662754ae3af02.jpg

Server Data

Server Type:
Apache/2.2.22 (Ubuntu)
Whois Server:
whois.nic.hu
ASN:
Hungary AS43711 SZERVERNET-HU-AS Szervernet Ltd. 
(registered Sep 18, 2007)
IP Location:
Hungary - Budapest - Budapest - Deninet Kft
Response Code:
200
Domain Status:
Registered And Active Website


A Dabasrégió ma már nem elérhető. Még a Facebook oldala megjelenik, - de az sem aktív, - az online felülete nem. És nem a kommentelő olvasók végett.
 
Nos, ezek azok a jelek, események, amelyek egy  szerkesztő, egy újság, és egy hírportál életében a romlás virágait hordozzák. Ha ugyanis a szerkesztő kiszolgáltatottá válik valamelyik hatalmi ág felé, akkor azzal feladja függetlenségét. Ha azonban a hatalom elvárásának megfelelően szelektál és tudósít, akkor már ennél is nagyobb a baj, és a romlás. Híreket, eseményeket elfedni, valóságot nem bemutatni, tényeket nem felfedni hamisság, megtévesztés és rontás. Rontással befolyásolni az olvasót, népszerűséget termelve nem lehet.

A fogyatkozó érdeklődés, a kíváncsiság csökkenésével járó folyamat. A befolyásolt médiatartalmakra, a megvezetésekre az olvasók nem kíváncsiak. Ezekből tucatszám találni. A másutt elhallgatót, eddig nem propagált friss hírekre éheznek az emberek. Ez azonban rendre elmaradt. Az a csatorna, aki nem mer bemutatni egy valós, de torz képet a politikusról, az életképtelenné válik. Ez mutatkozik meg a jelenben a Moldován Ágnes munkásságában és a Dabasrégió Hírportál eltűnésében. A jelentkező érdektelenség  a forgalomban hanyatlásával járt. A korábban befektetett munka értelmét vesztette. Az online felület kimúlt. 

Dabasrégió Online Hírportál
Blogunk részéről ezzel az írással emlékezünk egy jó gondolat (Dabasrégió) elporladására, egyben bízva abban, hogy hamvaiból felemelkedve egyszer még futótűzként körbeöleli azt a térséget, amit nevében is képviselni szándékozott. 

*

5 megjegyzés:

  1. Hányinger kerülget, ha meglátom ezt a gyökeret

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne írj ilyet, mert valaki magára veszi és beperli az oldalt.

      Törlés
    2. Kire gondolsz? Én csak a két hölgyet látom. Amúgy egészséges, legalább egy hétig tartó hányingert kívánok gyakori beteljesüléssel.

      Törlés
    3. Én mást vettem ki a szövegből, de attól is rosszul vagyok, még akkor is, ha kép nincs feltéve hozzá.

      Törlés
  2. biztos bennem a hiba, de én jót szórakoztam rajta, nem kell mindent annyira komolyan venni

    VálaszTörlés