2013. április 18., csütörtök

Indulhat a kátyúvadászat, már a biztosítót is érdekli, hol mennyi kárt okoznak ( - ócsaiak előnyben)

Internetes kátyúbejelentő programot indított a Generali Biztosító. Ide minden önkéntes kátyúvadász feltöltheti az akár telefon fényképezőjével dokumentált kátyúját, aminek sorsa nemcsak, hogy nyomon követhető lesz így, de egy verseny résztvevőjévé is válik.

http://www.rackevei-hirhatar.hu/images/newspic/large/558a4fa76ebec5e1b44c7ddddfb0c1e1.jpg A KÁTYÚVADÁSZ projekt figyeli az utak aktuális állapotát, és hatékony kommunikációt biztosít az autósok és a közútkezelők között. Célja az úthibák feltárása és ezek megoldásának elősegítése. Építünk az autósok és az utak karbantartását végzők közötti együttműködésre, illetve a médiapartnerek szerepére abban, hogy teljes képet alkothassunk az utak pillanatnyi állapotáról, és segítsük ennek javítását.

http://www.katyuvadasz.hu/images/hu/potholes-hunter-banner.jpgAz ITT megtekinthető internetes oldalon egy virtuális térképen jelzik a feltöltött kátyúkat, aminek alapján minden autós, vagy a Közútkezelő is meggyőződhet róla, hol kell a legkörültekintőbben autózni, vagy hol lenne a legsürgetőbb egy-egy kátyú vagy egész útszakasz kijavítása.

A kezdeményezés még nagyon a kezdetén jár, ezért is fordulhat elő, hogy a Kis-Duna mentét tekintve, a program szerint tökéletes útviszonyok vannak, hiszen még egyetlen kátyút sem töltöttek fel a környékről.

Induljon hát a kátyúvadászat, kapja elő a telefonját vagy a fényképezőjét és örökítse meg az autósok életét keserítő útviszonyokat, amik általában a múltban sem voltak éppen jók, de az elmúlt tél erősen rontott, az egyébként is siralmas állapotokon.
 
A kátyúk kialakulása sajnos nem csupán a rossz időjárás rovására írható, sokkal nagyobb szerepet kap az út eleve rossz minősége mind a használt anyagokat, mind a technológiát illetően vagy a korábbi kátyúk hanyag javítása. Ilyenkor a felszíni sérülések, repedések mentén a víz az útburkolat alá kerül, ahol vagy az eleve rossz alapozás miatt könnyen talál üregeket magának, vagy szép lassan kimossa az alapot és megtölti az üreget vízzel. Ez télen megfagy, és a megnövekedett térfogata miatt megemeli az aszfaltot, majd olvadáskor, mikor visszanyeri régi térfogatát, esetleg a melegebb időben el is párolog, a felpúposodott aszfalt alatt levegős üreg keletkezik, amire az autók ráhajtva játszi könnyedséggel törik össze a burkolatot, majd vetik ki a darabokat a kialakult kátyúból.


Ócsáról még nem töltöttek fel képeket, bár rengeteg luk tátong a város belső, önkormányzati kezelésű útjain.  Ezekért az úttestekért az önkormányzat felel. Az itt szerzett esetleges sérülésekkel a hivatalt lehet keresni, a kárigény ott érvényesíthető.
A megyei közútkezelő birtokában levő úthálózatért azonban az önkormányzat nem tartozik felelősséggel. 

A balesetveszélyes kátyúkat fotózni és megjelölni azonban mindenhol érdemes. Ahogy ezeknek az úthibáknak a  dokumentálása és feltöltése egyre több helyütt lehetséges, úgy egyre népszerűbb is a figyelemfelhívás ebbéli lehetősége. 
*  

3 megjegyzés:

  1. Ez most kihez tartozik? Úgy értem a városüzemeltetéshez, vagy hivatali jogkör? A közterületfelügyelet ezeket az úthibákat nem jegyzőkönyvezi? A polgármester nem akar intézkedni?

    VálaszTörlés
  2. Most nem mondhatja azt a polgármester, hogy nem kedvez az idő az útjavításnak. Még sem történik semmi. Mire fordítják akkor a súlyadót, a kommunális adót, és mivel töltik az idejüket, ha nem ezzel? Mondja már meg valaki mivel foglalkoznak, ha nem a várossal?

    VálaszTörlés
  3. Leírnám de akkor megint menne nyafogni a bíróságra.

    VálaszTörlés