2013. április 6., szombat

A multiktól szed áldozatot a kormány ( - extraprofit helyett)

Becslések szerint az energiaszolgáltató cégek az elmúlt évek leforgása alatt 400-750 milliárd forintnyi profitot vittek ki az országból. A rezsicsökkentés ellenére a tőzsdén lévő társaságok közül továbbra is ezen cégek fizetik ki a legmagasabb osztalékot.

Szakértők arra intenek: több év távlatában a hazánkban jelen levő multik éves szinten 1200-2000 milliárd forintot vonnak ki a gazdaságból. Az elmúlt másfél év kiugró adata, hogy csak a pénzintézetek 2500 milliárdnyi forrást vittek ki az országból.

Bár cáfolják az érintett, különadókkal terhelt – főként energiai és banki – társaságok, hogy az elmúlt két évtized leforgása alatt extraprofitot halmoztak volna fel, becslések alapján csak az energiaszolgáltató cégek az elmúlt évek leforgása alatt 400-750 milliárd forintnyi profitot vittek ki az országból. A pénzintézeti szektor képviselői pedig az elmúlt másfél év leforgása alatt mintegy 2500 milliárd forintnyi forrást áramoltattak ki a pénzintézetekből. Mint ismert, a Horn-kormány alatt került külföldi kézbe – négy nap leforgása során – a magyar energiaszektor. E privatizációs bevételekből 250 milliárd forintot a központi költségvetési hiány befoltozására fordítottak. Az ügyletek megalapozottságáról annyit, hogy az Állami Számvevőszék 1995. évi magánosításról szóló jelentésében megállapította: az energiaprivatizáció szakmailag előkészítetlen volt! Ráadásul nyolcszázalékos eszközarányos nyereséget garantáltak a vevőknek, amely hatalmas „biznisz” bárhol a világon. Egyébként pedig hiába vetett ki újabb terheket a kormány a közműszolgáltatókra, az állami rezsicsökkentési program ellenére a Budapesti Értéktőzsdén lévő vállalatok közül továbbra is az energiaszolgáltató cégek fizetik ki a legmagasabb osztalékot. Ide tartozik, hogy a különadó ellenére is nyereséget produkál a Magyar Telekom: a távközlési cég papírját szinte mindenki az éves egyszeri osztalékkifizetés miatt veszi meg.

 Szakértők azt mondták, hogy a téma megértése kapcsán nem a jelenlegi helyzetből kell kiindulni, hanem abból, hogy húsz éven keresztül a lakosságot terhelő adókból pótoltuk ki a politikai osztály bűneit, hibáit. Most először történt meg az, hogy a vállalkozásokat is megterheltük adókkal.

Kelet-Európában tipikusan aluladóztatják a vállalkozásokat és felüladóztatják a lakosságot. Jelenleg pedig a magyar állam finanszírozásának radikális átrendezését láthatjuk. A témával foglalkozók szerint rendkívül beszédes, hogy a Magyarországon jelen levő multik éves szinten nagyjából 1200-2000 milliárd forintot vonnak ki a gazdaságból. Ugyanakkor szükség van Magyarországon a multik jelenlétére, viszont sehol a világon nincs olyan eltolódás ezen vállalkozások javára, mint Kelet-Európában, illetve hazánkban.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése