2013. április 21., vasárnap

Rossz üzletet kötött Szlovákia ( - ki fizet rá)

Megnyugodhat a kassai vasmű 13 ezer dolgozója, mégsem adja el a céget az amerikai acélipari óriás, a U.S. Steel, a szlovák kormánnyal folytatott intenzív tárgyalásokat követően.
Robert Fico még Pittsburghbe is elutazott ennek érdekében. Egyelőre nem tudni pontosan, mit kínált fel a kormány.
A hírről a Pravda számolt be, a lap információi szerint “hosszútávon”, azaz legalább még néhány évig marad Kassán az amerikai tulajdonos, és nem adja el a céget.  A cég távozásáról már 2010-ben megkezdődött a spekuláció, ekkor járt le ugyanis a 10 éves adószabadság, és a válság is teljes erővel sújtott le az iparágra. Tavaly november óta a cég sem titkolta távozási szándékát, Szlovákia egyik legnagyobb munkaadója iránt ukrán és orosz érdeklődők akadtak, akik a hírek szerint konkrét vételi ajánlatokat is letettek az asztalra.  
Azt egyelőre nem tudni, mit ajánlott cserébe a maradásért Fico kormánya, a kormányfő a tárgyalások utolsó fázisában a környezetvédelmi- és a pénzügyminiszterrel együtt egyenesen Pittsburgh-be, a cég központjába repült a hétvégén, hogy maradásra bírja az amerikaiakat. Feltehetőleg ekkor már csak a megegyezés részleteit kellett elsimítani, amint az John Surma, a cég egyik vezetőjének nyilatkozatából is kiderül. 

A Pravda szerint többféle kedvezményről is szó esett, például a vasműnek adott energia árának csökkentése, illetve az emissziós engedélyekre adott kedvezmény. Emiatt kísérte el Pittsburghbe a kormányfőt Peter Kažimír pénzügyminiszter és Peter Žiga környezetvédelmi miniszter. 
   
Éles szavakkal támadta a Fico-kormány U.S. Steel-ügyben kötött megállapodását Eduard Chmelár baloldali újságíró, közszereplő. Véleménye szerint a “nagy simli” árát Szlovákia még hosszú évekig fizeti majd.
 
“Nem fogok csodálkozni azon, ha a kormányfő szavazói még meg is tapsolják ezért. Először is Robert Fico hazudik és ködösít, mikor azt mondja, hogy a U.S. Steel nap kap kormánytámogatást. Az amerikai cég kedvezményeket kapott az energetika és környezetvédelem terén, méghozzá tizenöt évig, holott csak öt évre vállalt garanciát a maradására. A több milliós spórolás a nagyvállalat javára a villanyárakban mutatkozik majd meg az állampolgárok számára” – jelentette ki Chmelár a Facebookon. 

Az újságíró rámutatott, a kormány kötelezte magát arra, hogy január elsejéig több törvényt is a nagyvállalat követelései alapján változtat meg. “A köztársaság jogrendje és a törvényhozás függetlensége szempontjából ezt hallatlannak tartom. Ez a szerződés kimondottan előnytelen Szlovákia számára, előnyös az amerikai ipari óriás szempontjából” – mutatott rá Chmelár. 

“Egyetlen európai kormány sem volt hajlandó engedni annak a zsarolásnak, mint a szlovák. A miniszterelnök propaganda céljából hirdeti, hogy munkahelyek ezreit mentette meg, de ez tiszta demagógia. Ma senki sem tudja megmondani, hány munkahely szűnt volna meg az amerikaiak távozásával, mivel más cégek vették volna át a helyüket” – állítja a közszereplő.Chmelár szerint a szlovákiai kormány politikája a “pokolba vezető utat kövezi ki”

A kormány komoly támogatásokat biztosít az alkalmazottaival embertelenül bánó koreai cégeknek is a U.S. Steel mellett, a nagy külföldi cégektől teszi függővé a gazdaságot, miközben a helyi vállalkozói környezetet nem javítja. “Ez a határtalan populizmus minden, csak nem szociáldemokrata politika” – zárja sorait Chmelár.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése