2013. április 22., hétfő

Apró történések Alsópakony kapcsán ( - az ígéret földje, de mikor rendeződnek a dolgok Ócsán)

Értesüléseink szerint ma kezd tárgyalásba Ócsa város képviseletében a város polgármestere és a Volán képviselője, az alsópakonyi telep buszközlekedése kapcsán.

A kormányzati negyed építkezését nagyrészt befejezték már, a gépek is levonulóban vannak. A hátrahagyott rendezési munkálatok azonban még odafigyelést igényelnek, mert számos helyütt rendezetlen terepviszonyokat, építési törmeléket és szemetet hagytak hátra. 


Az erdős földutakon az erőgépek vájta nyomokat nem boronálták el. A kifordított fákat és azok tuskóit számos esetben a feltúrt erdőszélen hagyták. 


Az ócsai pléh Krisztus környezetét feldúlták, a keresztet határoló kerítését lerombolták, és odahányva, rendezetlenül ott hagyták. Mindez akkor történhetett, amikor a gépi földmunkát végezték a víz és a csatornaátvezetés kapcsán, az alsópakonyi új negyedbe.  A helyreállítással azonban már senki nem foglalkozott, gondolván ez nincs szemelőt. Még jó, hogy nem egy zsidó temetőt dúltak így fel, mert akkor biztos, ettől lenne hangos a fél ország. Egy kihelyezett keresztre feszített Krisztus ábrázolás, egy ilyen emlékhely, egyes felfogás szerint már nem számít szentségtörésnek. 

Ezen nem háborodik fel senki, ezért nem tiltakoznak, és magától értetődően sem igyekeznek a helyreállítással.  A polgármester és helyettese, nem tudom mikor szándékozik foglalkozni az esettel. 

Most sok egyéb teendő mellett a buszközlekedés kivezetésében akarnak eredményt elérni. 
Bár nem tudni, hogy mikor és hogyan fog megtelni a pakonyi új negyed, mert lassan úgy kell majd lasszóval fogni hozzá családokat, de a közlekedés bizony sajátos helyi probléma. 

A most megjelent pályázatot 2. fordulónak tekintik, miközben az alapnak tekinthető első kör kevés eredményt hozott. A mostaniban már számos könnyítést adtak jelentkezőknek, hogy megtudják velük tölteni az elkészült bérlakásokat. 


Az ócsai lakópark házainak bérleti jogára kiírt pályázat első fordulója után, a Nemzeti Eszközkezelő ismételten pályázatot ír ki a deviza- és forinthitelesek megsegítését célzó intézkedések keretében az Ócsán felépülő családi házak bérlőinek kiválasztására. A pályázat célja "Az ócsai szociális lakóparkban levő lakások bérleti jogának elnyerése". Elhelyezést biztosítani azok számára, akik lakáshitel tartozás miatt elveszítették lakóingatlanukat. Akit még érdekel, azok itt pályázhatnak.

Közben úgy tűnik nem csak az álmok nem valósulnak meg Ócsa-Alsópakony vonatkozásában, hanem a tett ígéretek sem. Mint ahogy egyes körökben már ismert, nem csak a további üteme, hanem az Alsópakony és Ócsa vasútállomás közti összeköttetést biztosító kerékpárút sem valósul meg a hivatalos átadásra teljes mértékben. 

A kiépítésre kerülő szakasz éppen hogy Alsópakony határában, az  M 5 autópálya túloldalán marad. Sőt, az új telep szélétől csak az Üllőt- Ócsával összekötő út pereméig épült ki. 
 Ez messze elmarad attól a tervtől és a többször behangoztatott ígérettől, hogy a városon belül is elkészül egy biztonságos szakasz, ami nem csak a két településrészt kapcsolná össze, hanem a helybéli rendezetlen vasúti átjárón is átvezetésre kerülne, s jutna a célállomásra.  Így nem csak a kerékpárosok biztonságos közlekedése nem teljesül, hanem a vasúti átjáró ebbéli kiépítése sem valósul meg. Az Alsópakonyból érkezők így vagy busszal, vagy az mellett az úttesten juthatnak be a városba és annak állomására.

Ez bizony nagy kudarc Ócsának és a városvezetésnek, mert talán ez lett volna az egyetlen kézzelfogható és látható haszna a településnek abból, hogy az alsópakonyi beköltözőket befogadva Ócsa magára húzza annak minden nyűgét, baját. 



Az óvodabővítésre amúgy is szükség lett volna, ahogy a bölcsődei fejlesztésről is többször szó volt  a betelepítés előtt is már. Aztán a vízmű és a szennyvíztisztító fejlesztése is éppen időszerű volt, hiszen rengeteg gond volt a tisztítással és annak hiányosságaival eddig. Tehát ezt is rendezni kellett volna, és a törekvések is megvoltak. Alsópakonyon a gazdasági majorban élők ezzel együtt nem prosperálnak a beruházásból. A megépült kerékpárút számukra használhatatlan és céltalan, hiszen nem kapcsolódik hozzájuk és nem vezet be a városközpontba.  Pontosabban sehova.


Talán csak az hozhat némi javulást, hogy a busz többször fog kijárni a mostanihoz képest. Ez azonban legalább annyira alapeset, mint az óvodabővítés, és a bölcsőde építés.  

Persze nem tudni, hogy a polgármester mit fog elérni, de az optimista előrejelzések szerint sem várható számottevő javulás, vagy gyorsabb eljutás a fővárosi munkahelyekre. Pedig ennek egy elgondolását a blog több ízben is vázolta. Nem haragudnánk meg érte, ha most nem csak a kommentekből, hanem a leírtakból is merítene a város első embere. 

*

9 megjegyzés:

  1. szép kis város ez, csak gazdátlan

    VálaszTörlés
  2. Még hány bőrt húzol le erről a témáról? Uncsi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem baj az, ha szembesül a városvezetés a hiányosságokkal. Ráadásul most is van ebben új elem bőven. Szóval felesleges uncsizni, mert sokunkat érdekli, hogy mi történik a környezetünkben.

      Törlés
    2. Nekem bejön folak blogja.

      Törlés
    3. ha érdekelne akkor tennél érte.de csak itt csorgatjátok a nyálatokat és vergődtök.

      Törlés
    4. Na és plussz röhögünk rajtad

      Törlés
    5. Szép kis vezetés jött itt össze, ahogy a képeket látom.

      Törlés
  3. Azért az nem semmi, ahogy szétbarmolták és úgy hagyták az Isten ábrázolást. Nem lehet erre felelőst keresni?

    VálaszTörlés
  4. Mikor rendeződnek ezek a dolgok? Mit intézett a buszközlekedés kapcsán a kis ember?

    VálaszTörlés