2013. április 10., szerda

Mi folyik itt, hol és miben élünk? - háborgó felek, sérelmek Ócsán innen és túl ( - politikusok vs kommentelők)

A februári Valentin-nap óta nem nyugszanak a kedélyek Ócsán az alpolgármester és a polgármester személyéhez érintőlegesen köthető olvasói hozzászólások, az ügynevezett kommentek végett.
Hétfőn még a Dabasrégió Online Hírportál oldalán is ezzel foglalkoztak egy beszámoló keretében. 

Az ebből fakadó ügy már-már kifulladni látszott, amikor a Dabasrégió oldaláról valamilyen okból kifolyólag délutánra eltűnt a tudósítás, amit Moldován Ágnes a hírportál egyik szerkesztője jegyzett. Ezt a cikket azonban forrásmegjelöléssel a blogunk is átvette, és nálunk az zavartalanul elérhető, ma is olvasható, így az továbbra is a világhálón maradt. De akkor miért került le a régió hírcsatornájáról ("Minden ami Dabas és környéke"-szlogen) az, ami érinti a környéket, ami egyben a 14-es választási körzet amit ugyebár az ócsai illetőségű Szücs Lajos fideszes ogy-i képviselő, többszörös elnök is jegyez?

A blog elektronikus levél útján kereste meg Moldován Ágnes szerkesztőt, a kérdésfeltevéssel, hogy megtudjuk mi az ok, vagy az esetleges sérelem, ami az amúgy nem megszokott hírzárlatot kiváltotta. A megkeresésünkre, - annak ellenére, hogy korábban telefonon is egyeztetve beszéltünk még az eredeti írás pontatlanságairól, - választ nem kaptunk.

Érdekessége még a dolognak, hogy a Moldován Ágnes jegyezte írás eltávolításával egy időben a korábbi, Kisgyörgy Krisztián jegyezte  beszámoló - amit a Népszavától vett át, - is eltűnt a Dabas és környéke hírcsatornájának felületéről. 

Moldován Ágnessel nem egy ízben találkoztam és többször is beszéltünk, amikor még az Ócsai Kisbíró szerkesztőjeként ténykedett Ócsán. Hol az ünnepségeken, hol az Egressy Gábor Szabadidőközpontban, hol pedig az önkormányzat soros ülésén, az épület folyosóján futottunk össze. Legutóbb talán akkor, amikor a Zöld válasz  szerkesztői jöttek el arra az ülésre, amikor a szeméttelep rekultivációjával kapcsolatos problémák merültek fel. (Őrzés, vízszivattyúzás, locsolás, megcsúszás, stb.) Beszéltünk is. Ekkor Ágnes még a helyi hivatalnak dolgozott átvitt értelemben, hiszen az önkormányzat lapját (előirányzott évi 5 milliós költségkeret) szerkesztette, amit közvetve, vagy közvetlen, Horváth Tamás alpolgármester koordinál. (Erről is többször volt értekezés, mármint, hogy miért nem az erre illetékes és hivatott bizottság végzi ezt a feladatott a személyes közreműködés helyett.) Tehát az alpolgármester ismeri és mondhatni munkakapcsolatban volt a nevezett szerkesztővel. Vagyis bármikor felhívhatja akár most is, ez ügyben is, hiszen (száma nem változott,) a neve szerepelt a tudósításokban és amúgy is érintett a kommentügyként napvilágot látott híradásokban. 

Horváth Tamás alpolgármester, a Fidesz politikusa, Szűcs Lajos (volt) kampányfőnök-helyettese, az Ócsa-Alsópakony projekt egyik képviselője, a hivatal és az önkormányzat tárgyalópartnere, számos hírcsatorna riportalanya és tudósítója, most valahogy távol tarja magát az ebbéli megjelenéstől. Pedig a polgármesterrel együtt fogtak bele abba a sajtó-helyreigazítási kérelembe, ami a polgármester részéről egy olyan egyezséggel végződött, amiben a felek el sem járhattak volna. A bíróság azonban képes volt megerőszakolni a jogot és fideszes polgármesternek kedvezni azáltal, hogy befogadta a sajtópert anélkül, hogy a mögöttes sajtótermék létét bárki is igazolta volna. Még arra se3m vette a bíró a fáradtságot, hogy a hamis keresetlevél tartalmának valódiságát, az állítások igazságtartalmát vizsgálta volna.  Valójában a sajtóper két alapvető feltétele hiányzott az eljárásban: a sajtóé és a szerkesztőé! Ez így egymagában akkora nonszensz, ami okán a bírói elfogultság is képbe jön. Valójában teljesen abszurd, hogy a polgármester kicsapongásairól egy jobboldali kormány alatt nem lehet beszámolni, mert a bíróság úgy képes kiszolgálni a hatalmat, hogy ahhoz még jogos alap (jogalap) sem szükségeltetik.

De akkor mi a kínos ebben az egészben? Miért nem lehet felvállalni a tettet? És miért nem lehet megvitatni a közszereplők kirívó viselkedését? Nyíltan miért nem lehet erről beszélni? Olvasói bejegyzéseket tenni, függetlenül beszámolni, véleményezéseket tenni és olvasói tartalomként meghagyni? 

Talán ezt hívják aktuálpolitikának. És Horváth Tamás politikus. Szűcs Lajos helyettes kampányfőnöke, amolyan helyi sajtóreferens, befolyásos személyiség, egyesek szerint egy kisebb "mindenható".  Neve, személye és szerepvállalása ott van szinte minden döntés mögött. Alsópakonytól, az újságon át, a döntések alapjáig, legyen az akár a laptopok esete, a Lakatosház esete, vagy más egyéb, ismert dolog.
Most azonban ez a közeg valahogy nem fekszik. Horváth Tamásnál betelt a pohár. Nem, ez nem azt jelenti, hogy visszavonul, hanem csupán, hogy ebben a negatív közegben háttérbe kívánja helyezni az eddig amúgy köznyilvánosság előtti vállalt, és ismert szerepét. Ez az ügy valahogy nem fekszik neki, de a Dabasrégió Online oldalát is megülhette, mert azt onnan valamilyen ok folytán eltávolították.

De nem ritka jelenség ez egyes politikai körökben, ahogy az sem, ha a nép hangjaként megszólaló kommentelőket feljelentgetik egyes politikusok.  

Asus, a laptop
Horváth Tamás sem a városi blog ellen, hanem a vélt bloggerrel szemben lép fel, amikor az olvasói hozzáázólásokat veszi magára nézve sértőnek.  Bukodi Károly nyomán maga is Fodor László ellen fordult., egyugyanazon elv és érvelés alapján, valamint azzal az ügyvéddel, aki a polgármester is képviselte. Persze Fodor Lászlónak ehhez semmi köze, de hát a hatalom már csak ilyen. Akit kispéciz magának, arra rászáll.
Emlékezetes, ahogy pont ennek a személynek az adatait lopták ki a hivatal okmányirodájából és jelenítették meg a  Karácsonyi Károly által kezelt Madencia fórumának oldalán. Fodor László panaszára a a fórum nem volt hajlandó levenni a személyiségi jogokat mélyen sértő tartalmat. A helyi rendőrség pedig nem volt hajlandó eljárást indítani az ügyben. Mert ilyen a hatalom.
Bukodi és Horváth ennél persze sokkalta kényesebb és érzékenyebb. Nekik bezzeg nyílik a szolgáltatás ajtaja. Horvát szerint is azok a bizonyos beírások erősen sértik a személyiségét, ezért valakinek felelnie kell. (Ez nem laptop-ügy és nem bontási-ügy, de nem is vizes ügy.) A blogbeli névtelen vélemények úgy látszik komoly terhet raknak Horváth Tamás közszereplői tűrőképességére, ami most megroppanni látszik. Ezért az ismert ügyvédi segedelem a Törvényszékhez fordul az igazságát keresni. Ennek a roppant kényes és kétes személyiségi jogi viszonynak a rendezésére, illetve a rettentően bizonytalan visszaállítására. Csakhogy erre sem Fodor László, sem a Törvényszék nem képes. Ócsa város blogja nem sajtótermék, és Fodor László nem is a szerkesztője. Ócsa városvezetése rossz ajtókat dönget. Jogszerűen Bukodi sem egyezkedhetett. Erre egyik félnek sem volt alapja. A bíróság egy koncepciós pert folytatott amiben politikai döntést született. Fodor László ezzel a polgármester segítette ki és nem a blogot mentette meg. Sőt! Ez nem volt jogos. De hagyjuk...
Mert a bírót és a bíróságot soha nem marasztalja el ezért senki. És lám csodát, aztán erre buzdult az alpolgármester, amikor maga is belevágott hasonszőr a perbe.

Horváth Tamás sincs egyedül. (Nem csak ő és a polgármester viszonyul így a blogokhoz.)

Az Origo.hu éppen ma számolt be arról, hogy nem egy bloggert, hanem hét kommentelőt hallgattak már ki egy másik fideszes politikus  kommentál-ügyében.  Pedig ez esetben is úgy volt, hogy korábban még csak egy embert jelentett fel Lázár János becsületsértésért a hírek szerint. Mára ez teljesedett ki annyira, hogy már hét személyt vettek elő egy kevésbé sértő, de nagyon hasonlatos hozzászólás okán.
Itt az egész hátterében a Lázár János autóbalesetével - amelyben egy nő meghalt - kapcsolatban írt a Délmagyarország weboldalára feltett bejegyzés áll. Itt nem egy, hanem hét ember ellen nyomoznak Lázár János komment-ügyében - írja a Cink.hu.

Ritka eset, hogy ilyesmi miatt eljárást indítson valaki, miután az interneten - pláne közszereplőkkel kapcsolatban - ennél gyakran sokkal durvább hangnemben beszélgetnek a kommentelők; - irja az Origo.


Derült égből villámcsapásként ért egy Csongrád megyei férfit, hogy a Szegedi Nyomozó Ügyészség idézést küldött neki, miszerint gyanúsítottként akarják kihallgatni. Elképzelése sem volt, hogy miért, míg ma délelőtt az ügyészségen ki nem derült, hogy Lázár János tett feljelentést becsületsértésért, egy komment miatt. Lassan tisztult a kép. Az ügyészek azt gondolják, hogy miután a Délmagyarország weboldalán megjelent a hír Lázár János autóbalesetéről, amiben egy nő meghalt, emberünk kommentelte be azt, hogy "Lázárt sem érdekli senki és semmi, engem sem érdekel Lázár. Nemhiába használt lézerblokkolót, és nyomták a közpénzt abba, hogy minél biztonságosabb autó védje a seggét, mert tudta, hogy állat módjára közlekedik. És igenis sajnálom, hogy nem ő maradt ott."

Erőteljes, negatív véleményt megfogalmazó komment, de lássuk be, nemhogy nem kirívóan durva, de mivel politikusról szól, inkább jólfésültebbnek nevezhető az átlagnál. Én naponta kapok ilyeneket, mint mindenki, aki valamilyen formában online közönség előtt éli az életét, ráadásul bírósági ítéletek serege mondta ki, hogy egy közszereplőnek jóval többet kell tűrnie az átlagnál. Lázár becsületének megsértésére első és második olvasásra is maximum az "állat módjára közlekedik" tagmondat lenne alkalmas, de furcsa, ha erre az sértődik meg, akinek az életvitelszerű sebességtúllépései miatt volt szüksége lézerblokkolóra. Az utolsó mondatot pedig természetesen lehet ízléstelennek nevezni, de ha egy politikus nem bír lenyelni egy nem is trágár szavakkal megfogalmazott "dögölj meg"-et, akkor az mimózának tűnik a választott hivatásához képest.

http://img.gawkerassets.com/img/18k6ryhcuhjxmjpg/k-bigpic.jpg

A gyanúsítottként beidézett férfi nem tett vallomást, így azt sem ismerte el, hogy egyáltalán ő írta volna a kérdéses kommentet. A fiával beszéltem, aki elmesélte, hogy az ügyészek a feljelentésről beszélve többes számot használtak, amiből a család arra következtet, hogy Lázár több kommentelőt is feljelenthetett.

Az információ kézhez kapása után azonnal megkerestem Lázár Jánost (SMS-ben) és titkárát (telefonon), de egyelőre egyikük sem reagált. Amint megteszik, rögtön posztolom a reakciót.



Ami az Ócsa város blogját illeti, a mi megkeresésünkre sem válaszolt és az esti telefonhívásunkra sem reagált Modován Ágnes. Horváth Tamás, pedig köszönni sem nagyon akar, - vagy nem tud, mert találkozásaink alkalmával ez valahogy kimarad, tehát - nem hogy még választ adjon, vagy hozzánk forduljon.

Bukodi Károly legalább képes beszélni és megnyilatkozni a saját dolgát illetően, ami azért előrébb helyezi személyét ez ügyben és jelen esetben.  

Azt viszont egyik fél sem érti, köztük - Lázár János, Papcsák Ferenc, - hogy az olvasói hozzászólásokért a szabadsajtó hazájában abszurd dolog a közvetett felelősséget keresni és ráerőlteti azokra, akik ebben semmilyen szerepet nem vállaltak, csupán azért, mert a jogos, néha éles kritikákat nem képesek feldolgozni, azokkal a politikusok egy csoportja nem képes szembesülni.  Pedig nem ártani mindezeket az elfojtott véleményeket az érintetteknek megemészteni, ha már a politikacsinálás és a közszereplés-vállalás jól fizetett mezsgyéjét választották.  Mert ezzel az elkötelezettséghez nem csak a pénz, hanem a kritikai is jár. 

Lázár János titkára a Cink többszöri, ismételt kérdésére telefonon többször azt állította, hogy a komment-ügyben Lázár egyet lépett, azt sem Szegeden, hanem Győrben, ahol a bíróságon polgári peres eljárást indított, de nem a kommentelők, hanem a Délmagyarország kiadója ellen, egymillió forint nem vagyoni kártérítésért. Az ügy már folyik egy ideje, annyira, hogy tárgyalást is tartottak. Naiv nemjogászként el sem tudtam képzelni, hogy egy győri polgári keresetből hogyan lesz kihallgatásokkal tarkított ügyészségi nyomozás Szegeden. Mindaddig nem tudtam elképzelni, míg vissza nem hívott Törő Sándor, a Csongrád Megyei Főügyészség főügyész-helyettese. Ő mesélte el, hogy Lázár János az ügyészségen büntetőfeljelentést is tett ismeretlen tettes ellen, rágalmazás miatt a komment-ügyben. Így már világos, hogyan került a hálóba sztorink főszereplője is.

Horváth Tamás valószínűleg fideszes közreműködéssel ugyanezt a már ismert modellt fogja lekövetni, és használni, mint letaposott utat bejárni.  Kérdés persze, hogy ehhez hol milyen partnert lel, vagy talál, akár a párt, a politika, akár a hű sajtó, vagy a joggyakorlás területén.

*

6 megjegyzés:

  1. Egy vicc a Rákosi korszakból.Kétféle ember van,az egyik ült,a másik ülni fog.A történelem ismétli önmagát.Érdekes?

    VálaszTörlés
  2. horváth tamásnál betelt a pohár ez tetszik

    VálaszTörlés
  3. A hazai joggyakorlat szerint a közszereplők bírálhatósága kiterjed arra is, hogy olyan hangnemet, olyan kritikákat is el kell tűrniük, ami magánemberek esetében már nem lenne elfogadható…

    VálaszTörlés
  4. csak akkor moshatná le magáról teljesen, ha nem így viselkedne. Ilyen pökhendien és agresszíven, mint ahogy feljebb is olvashattuk.

    Bizony szerényebbnek kellene lenni, mert hate nem, akkor a ki?

    VálaszTörlés
  5. Ismerve a hátét, probálom benne felfedezni az arroganciát és a pökhendiséget, de nem találom. Talán, ha konkrét példákkal illusztrálnád! Persze csak a hitelesség kedvéért!

    VálaszTörlés