2013. április 19., péntek

Suttyomban utaztak, s úgy vélik, nem is ránk tartozik ( - tovább titkolják az azori listát a nép előtt)

Kardos Zoltán és Szűcs Lajos a Fidesz helyi szervezete nevében koszorúz
 Szűcs Lajos, a Fidesz és részben Ócsa kiemelt politikai vezetője, többszörös elnök, számos szervezet tagja, a nagy azori-szigeteki utazás egyik szervezésben érintett tagja sem kívánja a nyilvánosság elé tárni, hogy kivel és társai kikkel utaztak. A többször hiányolt utaslistát nem teszik közzé, azt szinte titokként kezelik. Igaz közpénz felhasználásával és állítólag közfeladat ellátása céljából utaztak ki, de az utazócsoport névjegyzéke nem publikus.  A kiruccanáson több hölgy is részt vett a politikusok oldalán. Volt aki a társát, párját vitte, volt aki a munkatársnőjével utazott. Erről több helyütt is cikkeztek. Most ismét a Blikk elevenítette fel a nyugvópontra nem térő ügyet egy bírói döntés nyomán.

Nem tartozik a nyilvánosságra, mennyi közpénzből utaztak a megyei önkormányzati vezetők az Azori-szigetekre konferenciáz­ni, és az sem, kiket vittek magukkal – döntött a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön.


Szép - és drága - helyen konferenciáztak a
képviselők (Illusztráció - Northfoto, Blikk)
Így hiába nyert első fokon a Blikk munkatársa, Kozák Dániel a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) ellen a Fővárosi Törvényszéken, másodfokon elutasították a keresetét.

– A megyei önkormányzatok vezetői által létrehozott MÖOSZ nem lát el közfeladatot. Önkormányzati pénz felhasználása csupán annyiban merül fel, hogy befizetik az önkormányzatok a pénzt a szervezetüknek. Így a nyilvánosság megáll ott, ahol befizetik a tagdíjat – vezette le Kizmanné Oszkó Marianne tanácsvezető bíró.

Ezek szerint hiába gazdálkodik a MÖOSZ teljes egészében önkormányzati forrásokból, vagyis közpénzből, erről az első fokon a bíróság kérésére nyilatkozatot is tettek, nem lehet megtudni, hogy hogyan használják fel ezeket a bevételeiket. És hiába bizonygatták az érintett politikusok a Blikknek a botrány kirobbanása után, hogy rendkívül fontos önkormányzati feladatok ellátása miatt kellett utazniuk az Atlanti-óceán közepére, mégsem találta úgy az ítélőtábla, hogy az ezzel kapcsolatos információk a nyilvánosságra tartoznak.
Bár az ítélet jogerős, szeretnénk, hogy kiderülhessen, mennyibe került a 12 kormánypárti megyei vezető többnapos azori-szigeteki kiruccanása, és hogy kiket vittek magukkal a másfél évvel ezelőtti útra. Az ítélet írásbeli indoklásának kézhezvétele után döntünk arról, rendkívüli jogorvoslattal fordulunk-e a Kúriához.

1 megjegyzés: