2013. április 28., vasárnap

Felzúdulást keltett a fideszes politikusok harca a véleménytformálók, azaz a kommentelők ellen ( - nesze neked szólásszabadság és demokrácia)

Mostanság a fideszes politikusok nagyon érzékenyre vették a figurát. Több lap és hírportál is beszámolt róla, hogy háborút indítottak a véleményalkotási joggal szemben. 

Sok politikust hoznak izgalomba a különféle internetes hozzászólások, amik korábban elsősorban fórumokban, néhány éve inkább blogokon születnek. Egy-egy ilyen megnyilvánulás aligha bír túl nagy jelentőséggel, egyes közszereplők mégis hajlamosak jelentős energiákat fordítani akár a kommentharcra, akár a hozzászólók valós kilétének felderítésére.

Hogy Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere érzékeny, igazságkereső ember, aki nem fél az igazságszolgáltatás szigorát segítségül hívni, ha valami bántja, azt már eddig is tudtuk. Korábban írták róla, hogy a Mandiner egyik munkatársa ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik, mivel Papcsák minden orgánumot feljelentett, aki idézte az LMP helyi önkormányzati képviselője, Várnai László egyik blogbejegyzését. Papcsák először helyreigazítást kért egy ügyvédi iroda útján, aminek helyt is adtak. A helyreigazítás botladozó magyarsággal megfogalmazott szövege olyan dolgot ismert el a polgármester részéről, amivel az eredeti írás nem is vádolta. Néhány órán belül megérkezett az újabb ügyvédi kérelem, amiben saját korábbi helyreigazításuk helyreigazítását kérték. Ennek is helyt adtunk, ennek ellenére heteken belül jött a rendőrségi megkeresés egy rágalmazási feljelentés miatt – a nyomozás azóta is folyik, tanúkihallgatásokkal, ahogy kell.

Ezek után nem különösebben bátor feltételezés, hogy a Népszava és a Hír24 feljelentett kommentelői esetében is maga a polgármester keresheti az igazságot. Hogy nem kell sokat keresgélni, ha sértő hozzászólásokat szeretnénk olvasni közéleti témában, azt mindenki tudja. Ha valaki őt személyesen bántó kommentekkel találkozik, minden további nélkül szóvá teheti ezt ugyanott, kommentben, durvább esetben akár kérheti is az adott blogtól vagy online orgánumtól a problémásnak talált hozzászólások eltávolítását.

Lázár János államtitkár a delmagyar.hu győri székhelyű kiadója ellen személyiségi jogi pert indított, de kiderült, hogy nem elégedett meg ennyivel. Hét kommentelőt gyanúsítottként hallgatott meg a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, miután a delmagyar.hu-n hozzászóltak a Lázár János tavaly októberi balesetéről tudósító cikkhez.

A delmagyar.hu cikkében emlékeztet, hogy Lázár János tavaly őszi balesete után, 2012. október 24-én egy hírösszefoglalót közöltek, ahhoz a cikkhez számos látogatói hozzászólás érkezett, és ezek közül Lázár János többről úgy vélte, megsértik személyiségi jogait, ezért egymillió forint nem vagyoni kártérítésért polgári peres eljárást indított a delmagyar.hu és a Délmagyarország, illetve a Délvilág kiadója, a Lapcom Kft. ellen. "A kommenteket a delmagyar.hu szerkesztői, miután tudomást szereztek az azokra vonatkozó személyiségi jogi panaszról, az elektronikus kereskedelemről szóló törvény előírásait alkalmazva eltávolították az oldalról." 

Szerdán derült ki a cink.hu internetes blog értesülése nyomán, hogy az államtitkár a hozzászólások miatt nem csak polgári eljárást indított, hanem attól függetlenül büntető feljelentést is tett. A blog megírta: az egyik komment miatt gyanúsítottként hallgatott ki egy szegedi férfit a Szegedi Nyomozó Ügyészség. (Idézték a kifogásolt hozzászólást: Lázár János autóbalesete kapcsán, amelyben egy nő meghalt, a hozzászóló azt írta, hogy "Lázárt sem érdekli senki és semmi, engem sem érdekel Lázár. Nemhiába használt lézerblokkolót, és nyomták a közpénzt abba, hogy minél biztonságosabb autó védje a seggét, mert tudta, hogy állat módjára közlekedik. És igenis sajnálom, hogy nem ő maradt ott.")
 
Később kiderült: nem egy, hanem hét személyt hallgatott ki az ügyészség. Lázár János titkára viszont ezekről az eljárásokról mintha nem értesült volna. "A Cink többszöri, ismételt kérdésére telefonon többször azt állította, hogy a komment-ügyben Lázár egyet lépett, azt sem Szegeden, hanem Győrben, ahol a bíróságon polgári peres eljárást indított, de nem a kommentelők, hanem a Délmagyarország kiadója ellen, egymillió forint nem vagyoni kártérítésért." 

Ócsán sem szeretnének az urak lemaradni a fentiek alapján a párt krémjétől. Bukodi Károly és Horváth Tamás (szintén Fidesz) közös(en) ügyvéddel támadta be a város blogjának szerkesztőjét az ott megjelent kommentek miatt. 

Ócsán a kommentelők megzörgették a haraszt, mire vad csörte támadt. 
Szerintük a zörgésben hívó hangokat véltek felfedezni és ez sértővé vált számukra. Ezért fordultak az ügyvédi irodához, majd a bírói igazságszolgáltatáshoz. 

Bukodi Károly ügye talán nyugvással zárul, de az alpolgármesteri poszton ülő Horváth Tamás még nem tért nyugovóra. Ő a kommentelőktől és a blogtól is nagyobb és kiterjedtebb felelősséget vár, mint önmaga az egyes döntéshozatali szereplései kapcsán. Az olyan ismert felvetésekre, ahol kritika éri és ami mögött a neve szerepel, mindig a testületi döntéshozatalra hivatkozik, jól tudva, hogy a kollektív döntéshozatal maga a mentség. Azonban nem nagyvonalú akkor, amikor a nép szólal fel, és jeleníti meg véleményét az erre hivatott hozzászólási rovatban.  Ezzel maga is besorolta magát az ismert "nagyok" táborába. 

Az ilyen kétes ügyek, a személyes viták a polgári peres bíróságokra tartoznak. Oda, ahol a felperesnek, tehát sértett félnek kell bizonyítania a kifogásolt állítás igazságtalanságát, azt ami miatt sérelme, hátránya, kára származott, valamint a kettő közötti ok-okozati összefüggést. Viszont a jelenlegi politikusok és védőik szeretik kifordítani az ügyet és megfordítani a bizonyítást, azáltal, hogy a véleményt tényállításnak tüntetik fel és tudják be. Ha például valaki lebuziz valaki, akkor az nem egy sértő véleményként kerül a sértett részéről befogadásra, hanem azt tényként veszi. Ez esetben azt kéri a felperes védője, hogy a kommüntelő bizonyítsa be, hogy valóban megfelel ennek. Ezzel máris megfordult az ügymenet és olyanról beszélünk, amiről valójában szó nincs. Azt nem is boncolgatva, hogy ez már szinte rágalmazás a felperes oldal részéről. Mindez azt mutatja, hogy egyes politikusok képesek elmenni a végletekig a sajátos "jó hírnevük" érdekében. Nem is foglalkozva  a polgári peres ügyekben eljáró bíróságok rég kialakult gyakorlatával, mely szerint az ilyen ügyekben a közszereplők igenis kötelesek másoknál sokkal többet eltűrni. A jelenlegi hatalmon lévők azonban ezt nem kívánják jogkövetkézmenyek nélkül viselni. 

Korunk szólásszabadsága mindenkit arra sarkall mindenkit az iskolától a munkahelyen át a közéletig, hogy mindenről mondjon véleményt: szóljon hozzá, szavazzon, kommenteljen, lájkoljon, tüntessen, blogoljon, álljon ki és mondja el! Ez a tömegdemokrácia, ahol tényleg bárkinek lehet szava. Természetesen ennek is megvannak a hátulütői, de ne menjünk el az olyan pozitívumai mellett sem, mint hogy így a politikusokra és viselt dolgaikra sokkal nagyobb figyelem irányul: jóval nehezebb az embereket becsapni és a hatalommal visszaélni, vagy legalábbis ezt a nyilvánosság elől eltitkolni. 
Még akkor is ha ez a politikai elit egy részének nem tetszik.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése