2013. április 12., péntek

Lazul az elvárás, mégsem tetszik a kiköltözés, ezért ujabb halasztás, és ismét pályázat Pakonyra ( - oda a csoda)

Csak nem akar összejönni a nagy álom, mert nem akaródzik benépesedni az Alsópakony határában épült új telep.

A kormányzat által meghirdetett programot születésétől fogva sok bírálat érte és a kételkedőket látszik igazolni, hogy a több százezer jogosultból mindössze 588 jelentkező akadt a 80 ingatlanra, s közülük alig 20 család felelt csak meg a szigorú pályázati kiírásnak. 
Igaz, neki sem biztos, hogy sok örömük lesz új béringatlanukban, hiszen az iskola 5, az óvoda 6 kilométerre található a családi házas szociális teleptől. 

DSCN1685V.jpg
 Szürreális látvány a szem elé táruló  „egzotikus desztináció”, az  „ócsai lakópark” – szó szerint a puszta kellős közepén
  
Korábban mintavárosról regéltek, de még csak egy jó falu és a vele járó falusi környezet sem jött össze.

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerint: a program valójában már többször megbukott: először amikor nem találtak rá kivitelezőt, aztán amikor bevallották, hogy nem korszerű, energiatakarékos, hanem a minimumkövetelménynek épphogy megfelelő C kategóriás házakat építenek, végül amikor kiderült, hogy négyzetméterenként több mint ötszázezer forintba kerülnek az ingatlanok.

Bukodi Károly polgármester mégis azt vallja, hogy  ''városunk legújabb kori történelmének legnagyobb fejlesztése előtt áll'.   

A szomszédos Felsőpakony polgármestere azonban ezt nem így látta. Korábbi megnyilatkozása szerint a kijelölt hatalmas terület lakott településektől való távolsága, az infrastruktúra szinte teljes hiánya, valamint az, hogy megoldatlannak látszik a beköltözők munkához juttatása, csak hátrányt jelent.  Kérdés, vajon mi lesz az oda költöző munkanélküliekkel, hová mehetnek majd segélyért?

Szópárbaj helyett az életjelek többet árulnak el a program sikertelenségéről, hiszen nem akaródzik a beköltözés, és nem indult meg a fellendülés.  A kerékpár út nem ér vasútig, és Ócsán amúgy sincs. A körforgalom várat még magára, az ipar nem települ, a busz csak alsónémediben jár, és a városvezetés csak blogol, meg tárgyal. Alsónémedi régi major felfedezésre és lendületre vár. Alsópakony megérne egy misét.

DSCN1708.JPG
Ócsáról Üllő irányába esik útba Alsópakony - jobbra a régi major, balra az új telep (- képek: prusi.blog.hu)

Eddig csupán húsz család nyert az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogaira kiírt pályázaton, a többi hatvan ház bérlésére új pályázatot írnak ki, módosított feltételekkel - közölte a pályáztatást lebonyolító Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A kormány ezért most tartalék keretet hoz létre az ócsai Szociális Családiház-építési Programra jelentkezőkből, és kitolja a pályázati határidőket - az erről szóló rendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

http://m.cdn.blog.hu/pr/prusi/image/ocsai%20adostelep/DSCN1659.JPG
Gyalogosan Ócsáról ez dűlőút vezet egyenesen Alsópakonyba, ahol a magánerdőket átszelő útrészen vezették át a közműveket a közeli M5-ös autópálya alatt, a munkagépek tarolta nyomok sebeket vágtak az erdőben és szinte járhatatlanná tették az addigi „szekérutat”  (- prusi.blog.hu)

Az ócsai szociális lakóparkokban épült lakások bérletére május 10-ig, a tartalék keretbe december 31-ig lehet jelentkezni. Az eredeti - akkor még egységes - pályázati határidő február 15. volt. A bíráló bizottság június 15-ig tesz javaslatot a bérlőkre, utána szükség szerint ül össze. 
Az eredeti javaslattételi időpont március 20. volt. A döntés pedig június 21-én lesz, azt követően pedig - akár a javaslattétel - szükség szerintivé válik a döntés is. Továbbra is 80 pályázatot kell kiválasztani az első fordulóban, de nincs már meghatározva az, hogy ebből mennyi legyen 4 vagy 5, illetve 6 fős család.
 
Az öttagú bíráló bizottságba az ócsai önkormányzat és a szeretetszolgálat két-két, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t egy embert delegált.  

Ócsát döntéshozóként Bukodi Károly és Horváth Tamás vezető tisztségviselők (Fidesz) képviselik.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése