2013. április 25., csütörtök

A máltaiak biztos költöznek, aztán majd csak lesz valahogy - "nem lesz targédia" ( - Ócsa a kiválasztott)

Ma a Máltai Szeretetszolgálat tartott sajtótájékoztatót Alsopakny új negyedének egyik lakóházában. A lényeg, hogy már azzal is számolnak, hogy a meglévő 80 ház sem fog benépesedni. 

http://hirportal.sikerado.hu/images/kep/201212/hu_mmsz.gifEzért is a megismételt, és könnyített eljárás, valamint az új jelentkezők körének kibővítése, azaz becsalogatása. Ez pedig nem más, mint a kudarc beismerése. Ha lakók nem is, az Máltai Szeretetszolgálat beköltözik Alsópakonyra.

http://ingatlan.net/magazin/wp-content/uploads/2011/11/kozma_atya.jpgA már kész házak egyikében tartott sajtóbeszélgetésen sem Kozma Imre, sem Morva Emília, a szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője nem kívánt találgatásba bocsátkozni arról, hogy a szociális és családiház-építési program nemrégen meghirdetett második körében eddig hányan regisztráltak. Emlékeztettek arra, hogy június elsején költözik be a lakóparkba az első 20 család.
Közölték: "nem lesz tragédia", ha a 80 ház egy része hosszabb távon sem népesül be. A lényeg, hogy a lakóparkban igazi közösség formálódjon, amihez az egyik házban másfél évig jelen lévő szeretetszolgálat minden segítséget megad.

"A szeretetszolgálatnak nem volt egyszerű igent mondania a pályázat lebonyolítását illető felkérésre, miután hatalmas kereszttűzbe került az ócsai projekt, de igent mondtunk, mert kötelességünk az emberek megsegítése" - húzta alá Kozma Imre.

Hozzátette: nem firtatják, hogy mennyibe került a nyolcvan ház felépítése, azt sem, hogy miért éppen Ócsa lett a "kiválasztott", mint ahogy a családokat sem faggatják arról, miért kerültek nehéz helyzetbe. Ezek az emberek a kilátástalanság közepette "hallatlan nagy ajándékot kapnak", fedelet a fejük fölé, és egy olyan közösséget, ahol kiteljesedhet az életük - tette hozzá az atya.

http://84.2.38.22/gallery/keyframe/2012/05/18/m1-44394/m1-44394-02415400.jpgMorva Emília elmondta, hogy a kritikák ellenére a pályázat első fordulójában sem jelentett akadályt az elektronikus kérdőív kitöltése - ezzel 588-an éltek. Közülük nyolcvan családot látogattak meg a szeretetszolgálat munkatársai, és több esetben más utat javasoltak, hiszen nem mindenkinek oldotta volna meg a gondját az ócsai lakhatás. Végezetül húsz nyertessel közölték, hogy június elsején költözhetnek.

A régióvezető ismertetése szerint sokféle ember lakja majd be az első, zömmel kisebb alapterületű házakat. Példaként megemlített egy ikerházát elvesztő testvérpárt, egy gyermekeit egyedül nevelő orvosnőt és egy kelet-magyarországi sokgyermekes, albérletbe kényszerült családot, melyben az apa naponta öt órát ingázott a munkahelyére.

Morva Emília elmondta, kétszáz gyermeket várnak a faluba, akikkel külön foglalkoznak majd, miközben szakértőket bevonva a családok adósságproblémáját is igyekeznek orvosolni.

A pályázat második fordulójával kapcsolatban elhangzott, hogy a kormányrendelet néhány, "nem túl életszerű" pontján változtattak, így a korábban kiesettek közül többen újra eséllyel indulhatnak.

Kérdésre válaszolva Morva Emília elmondta: a második körben eddig "megnyugtató mennyiségű" (száz alatti ) érdeklődő kezdte meg az adatlap kitöltését, de többen még meggondolhatják magukat, és újabb regisztrálók is "beleférnek" még a határidőbe.

A gyakorlati tudnivalókról elhangzott: a kártyás villanyvételezés révén spórolhatnak a családok, a kertben is sok mindent termeszthetnek, és civil segítők jelentkezésében nincs hiány. Egy helyi áruda jóvoltából két hét múlva megkezdődik a fásítás, és mire kell, a lakóparkban élők közlekedését is megoldják. 

Zárt terület - célállomás, vagy végállomás

Az ócsai szociális lakóparkban mindig segítséget tudnak nyújtani majd a rászorulóknak – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában.

http://www.hirado.hu/~/media/Images/Hirado/2013/04/25/07/bscap005.jpg_400x300.ashx
Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, az ócsaiaknak nem kell attól tartaniuk, hogy egy olyan közösség telepedik most rájuk, amelynek tagjai felrúgják az eddig megszokott életüket.     

"Ez a terület mindig itt lesz az államnak és mindig segítséget tudunk itt nyújtani bárkinek" – fogalmazott Soltész Miklós. Mint mondta, van egy olyan tartalék, amely a jövőben segítséget adhat. Az államnak ilyen tartaléka nem volt az elmúlt időszakban – jegyezte meg.

Soltész Miklós emlékeztetett, újra lehet pályázni az ócsai szociális és családiház-építési programban való részvételre. A jelentkezési határidő május 10. A pályázat nyitott marad – jelentette ki az államtitkár.

A puszta kép - kilátás, vagy kilátástalanság
(MTI - HVG - M1)
*

6 megjegyzés:

  1. kedves folak.Úgy látom kezd érdektelenné válni a hazug blog.Szerintem térj vissza a vasúti átjáró vagy a havas járdák témához mert ezt már tényleg unják.Talán akkor visszatérnek a híveid.

    VálaszTörlés
  2. A droidok lebénultak ettől a korcs szüleménytől. Ép ésszel fel nem fogható, amit ezek művelnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahhoz, hogy felfogd tényleg ép ész kellene!

      Törlés
    2. Ahhoz kell józan ész, és gerinc, hogy beismerjétek, ezt elcsesztétek. Ócsára húztátok a bajt és a nyomort. Hazudtatok és fűt, fát ígértetek, miközben a valóság silány és torz lett. Semmi jót nem hozott az itt élők számára ez az kitelepítés.

      Törlés
  3. Tisztelt Képviselők! Ha már eddig ennyi törvénytelenség felett szemet hunytak. Ha eddig úgy érezték „széllel szemben nem megy” most itt a nagy lehetőség. Tegyenek valamit értünk, azokért, akik magukat oda juttatták. Csak hogy reggel könnyebb legyen tükörbe nézni.
    Kérdezzenek rá a hogyan továbbra. A kerékpár útra, a járdákra, az összes hiányosságra és a beígért fejlődésre. Tegyen már valaki valamit, hogy ne csak az Ócsán élő adófizető kisember szívjon. Legyenek felelősök munkájukért. Vállaljanak részt és felelősséget az elcseszett döntések és a következmények után. Tolmácsolják a nép hangját, és vonják meg a tisztségviselők honoráriumát, ha már rossz döntések sorozatát hozták. Ez a legkevesebb, amit megtehetnek értünk, választókért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, kibicnek semmi sem drága. Csak az arc nagy, igaz mögötte semmi sincs.

      Törlés