2014. augusztus 4., hétfő

A józanság abszurdja, ittasan megítélni a cselekvőképességet, miszerint "a jármű biztonságos vezetésére képes"

Nem értik az emberek és így nem nyugszanak a kedélyek a biciklisták engedélyezett ivászatával kapcsolatosan. 

A kétkedés azért is nagyon fontos, - mondhatni életbevágóan fontos, - mert a közlekedés alapjaiban is veszélyes üzem, amiben mindenki saját felelősségére vállal szerepet és vesz részt. Nos ezt veszélyes-üzembeli feladatot nem kellő józansággal kezelni, valamint ebben italos, vagy mámorosan bódult állapotban részt venni, egyenlő az orosz rulett kilátástalanságával.

A jogalkotó valahol ezt hazardírozta meg, amikor engedményként lazított az amúgy tolerancia nélküli iszik, vagy vezet alapelvén. Ma hazánkban nem csak talicskázni, hanem kerékpározni is lehet nem éppen józanul az autók közt A jogszabályváltozás erre adott lehetőséget. A józan megítélést felváltotta az önhatalmú döntést, miszerint mindenki maga dönti, el, hogy képes-e még biztonsággal részt venni a forgalomban. 

De mindezt honnan tudná megítélni a józan ítélőképességét vesztett ember? Az ittas mindig lendületesebb, de közben kimutatottan reakcióidő veszteségben szenvedő fél. Valójában itt most az a kérdés, hol a józanság határa?

És a rendőrnél?

http://player.hu/wp-content/uploads/2014/07/bringas.jpg


Ami azért különösen lényeges, hiszen már szabad ittasan kerékpározni, ha az illető „a jármű biztonságos vezetésére képes”. Kicsit általános megfogalmazás, de a rendőrség konkretizált.

http://www.poengyar.com/files/2008-szeptember/alkohol/10.jpgMi nem teljesen értjük a gondolatmenetet, ami odáig vezetett, hogy engedélyezték az ittasan bringázást, ettől még hatályba lépett a KRESZ módosítása, és szabályosan biciklizhet bárki, aki előtte alkoholt ivott. A két feltétel, hogy az adott úton ne legyen tilos biciklizni, illetve hogy a biciklis képes legyen a jármű biztonságos vezetésére. Hogyan állapítják meg ezt a rendőrök?

A múlt pénteken kiadott közleményük szerint „a kerékpáros ittasságának ellenőrzése akkor indokolt, amennyiben a járművezető közlekedési magatartása, viselkedése vagy testi tünetei alapján (mint, például a kéz és a láb együttmozgásának nehézségei, egyensúlyzavar, állás-, járásképtelenség, kézremegés, akadozó beszéd, agresszivitás vagy labilis érzelmi állapot) arra lehet következtetni, hogy valamilyen vezetési képességre hátrányosan ható szer fogyasztása miatt nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban.”

Ismereteink szerint a járásképtelenség vagy az akadozó beszéd a részegségnek olyan foka, aminél jóval enyhébb is rontja a közlekedésnél életbevágóan fontos reakcióidőt, de ezek szerint az még belefér.

A rendőrség közleményében az is szerepel, hogy „a fentieken kívül az a kerékpáros is megsérti a jármű biztonságos vezetésre képes állapotra vonatkozó előírásait, aki egyéb okokra visszavezethetően egészségi, lelki, fizikai állapota miatt nem képes a tőle elvárt időn belül a forgalmi helyzetet felismerni, arra megfelelően reagálni, avagy a szükséges magatartást tanúsítani.”

Sajnos bikinis képekkel ezúttal nem illusztrálták a tájékoztatást, mint a minap.

(Forrás: police.hu. A nyitóképen egy jármű biztonságos vezetésére nem alkalmas férfi hever)

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése