2014. augusztus 15., péntek

Jó ötlet a lovas járőrszolgálat, de a beszólásokból az arroganciából nem kér a nép - állattal jár a takarítás

"Jó ötlet a lovas járőrszolgálat, de az a hatalmas kupac lósz.r a temető előtt, az út szélén ebben a hőségben, annyira nem.... Nem kéne azt ott eltakarítani? Lóval, kutyával együtt jár a takarítás."

https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xap1/t1.0-1/c66.66.828.828/s200x200/45999_373775072711262_1329306313_n.jpg
Polgárőrvezető - a Facebookról
 Sajnos ez egy visszatérő  valós probléma, amit kezelni kell.

http://criticalmass.hu/files/CIMG6539half.jpg
Járőrnyom  - az utcáról
Volt már erről szó itt és más közösségi oldalon. És valóban, az ember azt hinné, hogy a polgárőrség olyan makulátlan emberekből áll, akik kiemelt figyelmet szentelnek saját nimbuszuk és jogkövető magatartásukra, hogy azzal példaként szolgáljanak másoknak. Nem, ez itt valahogy nem így van.  Egyes polgárőrtársak azt hiszik, hogy ők kiváltságosak, és az őrség tagjaiként majd megmondják, mi a helyes és mi nem. Közben pedig nem képesek leszállni a magas lóról és emberként, városlakóként és polgártársként viselkedni. Az aki nem tartja a be a közösségi együttélés alapvető szabályait a helyi rendelkezéseket és ráadásul alapvetően közösségellenes, az nem való sem polgárőrnek, sem más tisztség betöltőjének. Elvégre amíg-is kirívóan és a társadalmi elvérásoktól eltérően viselkedő emberük van, miként is lehetne a rend és a polgárság védelmében fellépni. Ma már a kutyákat sem lehet szájkosár, póráz nélkül sétáltatni és az ürüléküket a városban, a közterületen elhagyatottan széthagyni. Ezért egy normális közterület-felügyelő intézkedni, a polgárőr szólni köteles. De mi van akkor, ha maga a polgárőr szennyezi a környezetet, zavarja a szomszédokat, és hagyja maga után a mocskát? Nos, ez esetben az elöljárójának,  szolgálati felettesének, vagy beosztójának kéne eljárni vele szemben és első esetben erre figyelmeztetni, valamint kötelezni a rend és a fegyelem betartására, visszatérő esetben, pedig felfüggeszteni és végül megválni tőle, hiszen nem hogy hasznára, hanem kárára van a közösségnek, a szervezetnek és a társadalomnak. Egy, a sorból kilógó személy ügye kapcsán nehogy már az egész szervezetet, az egységet érje hátrány és rossz megítélés. Ráadásul visszás az a dolog, hogy maga a szabálytalankodó jár el másokkal szemben és próbál rávenni, vagy kötelezni jogkövető magatartásra, miközben Ő polgárőri felirtattál, mundérban és felhatalmazással ezt nem teszi.  Sajnos ez van, ezt látni.  

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/q83/p600x600/10455371_739589926082869_2624385405751718444_n.jpg
Kisvárosi polgárőr lóháton -  bemutató a Facebookról ( - lóháton a természetben)

 Emberünk nem egyszer tanúsított már fölényeskedő, ha úgy tetszik erőszakos fellépést úgy, hogy közben maga vétet a közrenddel szemben. Amikor erre figyelmeztették akkor még ő volt megsértődve, s állt neki feljebb.  Bizony ebben a hibás hozzáállásban társra is talált akivel képesek voltak "jó-pofizni" és úgymond "szarakodni" a történeten másokat kikezdve. Na ez az a cselekedett, ami kiveri biztosítékot, vagy ahogy az OPKE-nél elhangzott, kinyitja a bicskát. Elvégre hogy jön egyetlen személy is ahhoz, (nem pedig egy megbízott, egy polgárőr,) hogy arra vegye a bátorságot és azt a kijelentést tegye, hogy akinek ez nem tetszik az általa otthagyott lótrágya a közterületen, az utcán, vagy a háza előtt, az egye fel. Ez olyan ellenszenvet váltott ki, ami megmagyarázhatatlan. A polgárőr nem a környezetszennyezésért és a kifordult gondolkodásának emberekre való ráerőszakolásáért van. A polgárőr, legyen az gyalogosan, autóval, vagy lóháton, a közrend és a köznyugalom fenntartásáért, a jogszabályok betartásáért van hivatott szolgálatba állni és dolgozni. És nem fordítva. A polgárőri tevékenység nem befolyásolhatja hátrányosan a lakosságot, arra nézve nem gyakorolhat erőszakot és nem erőltetheti rá akaratát, vagy a hátrahagyott szennyét másra. Elsősorban példamutató magatartással amolyan mintaként kell, hogy szolgáljon az emberi közösség felé.  Az nem járja, hogy több személy panaszával szemben a polgárőr és a egy nyikhaj kineveti a felvetést, próbálva azt elbagatellizálni, majd aztán kirívó mód még szemtelenül és szarrágóként a hátrahagyott lószart mások arcába kívánja, amire aztán szót emelünk és erre még ők vannak megsértődve. Na, kedves városlakók ez nem működik. Az meg különösen nem, hogy a polgárőrség berkein belül van egy-két ember, aki ezt megengedheti magának és szintén van hozzá egy-két polgártárs, aki még ezek után a mocskolódó védelmébe kell és áll szembe a lakosság jogos panaszával.  Ezen nagyon el kell gondolkodnia néhány embernek a testületben, mert az Ócsa Városi Polgárőrség az utóbbi időben nagyon rossz irányt vett. Elrugaszkodva a korábbi vállalástól, ma már egy rendfenetartó erőszakosan fellépő társasággá kezd válni, akik azt hiszik, hogy jogot formálhatnak olyan dolgokra is, amit alapvetően a társadalom másokkal szemben sem enged meg. Ugyanakkor a város nyugalmát nem hogy biztosítanák, hanem felkavarják megzavarják ezekkel a cselekményekkel, üzenetekkel és viselkedéssel. Egyes társak bizony lejáratják, vagy beszorítják a polgárőrség többségében tisztes vállalóit és önkénteseit, egy kellemetlen rossz szituációba. Ez vállalhatatlan.

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/q84/p552x414/10433645_760631860666472_7540106550487531746_n.jpg?oh=360a571194580a5b25fbc9490d7f1adc&oe=546CF8FD&__gda__=1416477179_b38168c8e5f28882f43d8721b7e08e3d
Polgárőr és segítő családtagok  kilovaglása - bemutató a Facebookról ( - ide már utcaseprő és lapát kell)
 
Ez gyalázatos és megengedhetetlen. A polgárőrségnek valójában meg kéne tisztulnia. A sorait rendezve le kell gondolkodnia, hogy a továbbiakban miként és hogyan tudja beilleszteni, integrálni, vagy megregulázni a soraiba levő és fellehető pofátlanul visszaélő szabálytalankodókat.  A elvégre a polgári őrség nem lehet egy önkényes és elnyomó szervezet, aki csak úgy megpróbálja ráerőszakolni cselekedetét a polgárőrséggel amúgy szimpatizáló emberek közösségére. Ezt kell elsősorban figyelembe venni és a leírtakon elgondolkodni. A felháborodásból l elég volt. Ezen már többen túljutottunk. Azt lenne a normális, ha a polgárőrt nem kéne figyelmeztetni a kötelességére és nem kéne vele vitába szállni, hogy az amit tesz emberileg sem normális. Nem szarrágoskodásról, hanem emberi viselkedési és hozzáállási problémákról beszélünk. Ha ezt valaki egy egy mundér és közfeladat ellátása alatt teszi, akkor bizony fokozottan oda kell rá figyelni, mert ez bizony a ráruházott bizalommal és a közhatalommal való visszaélést is előhozza. Egyszóval, jó dolog a polgárőrség, jó dolog lehet a lovasjárőrözés, de csak mindegyik a megfelelő körülmények és előírások betartása mentén.  A lovas haladjon az erdőben, az ösvényen, ahol az autós, a kerékpáros már nem tudna megfelelően közlekedni. A városi aszfalton pedig maradjon meg a gyalogosnak, a járműnek úgy, ahogy kell. Tisztán és trágyamentesen, mert ugyebár a kisebb kutyapiszkot sem látjuk szívesen. Az ennél nagyobb gőzölgő kupacokat pedig különösen nem. Azt aztán meg végképp nem köteles senki eltűrni, hogy ha ezért szólnak, akkor még az legyen feljebb aki a másik orra alászarik. Hát erről lenne szó kedves polgártársak.

"Ha tudsz, segíts másokon. Ha segíteni nem tudsz, legalább ne árts nekik"

Jelenleg 6 fő vizsgázott lovas polgárőr van, akik 3 lóval látják el a szolgálatokat!  Összességében nem lenne ezzel baj, de mind a környezetben, mind a fejekben rendet kéne rakni és nem a békés lakosokat baszurgálni.
Amúgy  büszke vagyok is lehetnék Rájuk!  
 LZ
*

„Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást, hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.”
(Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata. ENSZ, 1948)

Nem értem az embereket. Egyesek minden kritikán felülinek képzelik magukat. Az ócsai polgárőrség, már annyira kicombosodva áll a feladatnak, hogy lassan véleményezni sem lehet a hozzáállásukat, vagy egyéni viselkedésüket. Olyan már az egész, vagy legalábbis lassan olyanná válik, mint valami erőszakszervezet. Nem is tudom miként értékeljem az általuk megjelenítetteket.

Ha valaki, tehát bárki Admint tilt, az kitiltásra kerül a csoportból!!! Van rá mód. Ezenkívül összes beírása is törölve lesz! Ezt szabad, cenzúrázatlan csoportnak hozta létre Wellmann Ferenc, bízva abban, hogy Mindenki tudja, hogy mi az etika!


Ezek után végképp nem tudom jól értelmezni a helyi polgárőr gondolkodást.
Valahol mintha megfeledkeztek volna arról, hogy ők nem a lakossággal szemben állók, hanem a lakosságért szolgálatot vállaló küldetésben vesznek részt. Ennek a küldetésnek, mint szolgálatnak a lényege a segítség, a megelőzés, és nem a kioktatás, vagy a fenyegetődzés. 

A polgárőr személye és maga az őrség nem lehet a társadalmi rétegtől elkülönülő, az emberekre rátelepülő azokkal fölényesen viselkedő, kioktató, tiltó és őket zabolázó közösség, miközben maguk soraiban olyan egyének tűnnek fel, akik a saját lócitromaikat facsarjak mások arcába.

Ezen mélyen el kell gondolkodnia és az eddig ebben a tárgykörben a társai által megjelentett ebbéli véleményalkotások kapcsán le kéne ülnie és beszélnie egymással elsősorban Boross Tibornak, Tihanyi Attilának, Wellmann Ferencnek és Ender Istvánnak. 

Mert elsősorban nem az ócsai lakosságot, hanem önmagukat kéne moderálni. Majd csak azután jelennek meg előttünk az utcán, ha ez sikerült. Nem hatalmaskodni kell az emberek felett, hanem szolgálni kell a lakosságot. Ne legyenek szereptévesztésben az urak. Ez a feladatuk, ezért fizetünk és ezért juttatunk az adónkból támogatást a számukra. természetesen örülünk a szomszédos településről itt tevékenykedő segítőknek, de nem kérünk az afféle törekvésekből, amikor egyes külsős, vagy polgári szolgálatos akarja önkényesen megrendszabályozni az amúgy törvénytisztelő helyi lakost. Elvégre most sem ők piszkítottak az utcára, vagy a közösségi hálóra. Nem is a lakos dolga volt feltörölni a szemetet, sem a közterületen, sem a hálón. A polgárőrök is felelősséggel tartoznak egymásnak, a városnak és felén, állampolgároknak is, hogy magát a törvényt ne is említsük. Nem állnak és nem helyezhetik ezek fölé magukat. Boross Tibor is felelősséggel tartozik az embereiért. Tessenek hát felelősségteljesen viselkedni eljárni az utcán, a közéletben a megjelenésekben. És nem csak Ócsán, hanem a világhálón is, hiszen ott még többen látják, olvassák a polgártársak hozzáállását. De ha más véleményét és kinyilatkoztatását tekintjük, akkor gondolom Alsónémedi utcáin és az ottani önkormányzat körül is van mit sepregetni, nem feltétlenül kell itt a "piszkost" felvállalni. Ha pedig úgy gondolja valaki, hogy mégis, akkor az nyugodtan menjen utána a helyi lovasjárőröknek akár egy lapáttal, hogy ne csak a lakosság, hanem a maguk az itt besegítő polgárőrök is moderáltak, tiszták és elfogadhatók legyenek a mi számunkra. Szerintem ez az etikus!

*

3 megjegyzés:

  1. Most hívtak, hogy valaki vagy rossz lovon ül, vagy fordítva ül a lovon ismét. De miről is van szó?
    Az egyik képviselő az alábbi kiállást tette közzé, miközben se nem olvasta, se nem értelmezte a leírtakat. Mégis úgy érezte, hogy hozzá kell szólnia. De mihez is, ha nem tudja miről van szó.

    Tisztel Buza Ernő képviselő úr!
    Tihanyi Attila elhagyott kupacai nem csak a városka utcáját szennyezik, hanem a legyeket is vonzza, amik fertőzéseket, megbetegedéseket terjesztenek. Ócsa mégis csak város lévén, a tisztaságra és rendre törekszik mind kinézetében, mind pedig megjelenésében. Ebben a meleg, párás időszakban az aszfalton bűzölgő lótrágya nem illik a városképbe, és nem is oda való. Az állattartási rendelet, amihez képviselőként Önnek is köze van, szabályozza ezt a kérdést. A közrendre és a közterületre vonatkozó előírások és a közterületen vezetett állat kezelésének, piszkának eltakarítása tárgyában is van érvényben vonatkozó előírás. Aztán, ahogy Ön is jelezte, ott a lapát és s eprű. Ez helyes, csak rossz az üzenet címzése, mert a ló gazdája, hajtója, vagy vezetője, sétáltatója a köteles azt eltüntetni, nem pedig más. Úgy tudom, az önkormányzat erre nem foglalkoztat külön utcaseprőt, és az sem ismert, hogy egyeseknek ez alól felmentést adna. Ahogy kutyák piszkát sem engedik szétszórni, úgy a lótrágya sem az útfelületre való. Gondolom ebben egyetértünk eddig. Ha valaki azonban ezzel akar tapasztani, akkor annak kell odapottyantani. Ezzel be is fejezhetnénk, de a dolog lényege nem itt és nem ebben rejlik.
    A baj az, hogy ezért már többször szóltak az ismert lótartónak, hogy egyes emberek orra alápiszkít és aztán otthagyja. Most is egy ilyesfajta dolog történt.
    Erre az volt a Facebookon a reagálása, hogy akinek nem teszi feleszi!
    Na, kedves képviselő úr! - ez ütötte ki a biztosítékot. Tihanyi Attila polgárőr és Hegedüs György azon élcelődött, hogy kivel etesse felé más otthagyott szarát.
    Ekkor biztos csak engem hívtak telefonon és Önt nem. Ezért nem tudhat róla, és ahogy írja nem olvass annyit, hogy ez eljutott volna Önhöz. Ez pedig nem másutt, mint a Boross Tibor és a polgárőrök adminisztrálta oldalon jelent meg. Ott zajlott egy vita, aminek majd, hogy nem fenyegetőzéssel és provokációval zárult. Végül a feleket törölték, de ettől még a mentalitás és a hozzáállás maradt. Na ebből született az írás, ami nem a polgárőrség összessége ellen, hanem a egyesek kirovóan közösségellenes magatartására vonatkozóan emelt szó. Szerintem még mindig jobb itt és most rendezni, mintha a rendeletben foglaltak szerint hivatalosan járna el akár Ön, akár más. A szégyen és a felelősség mindenesetre a szennyezőt a lócitromot másnak facsavarót és a polgárvezetőt illeti a kollégája viselkedése és hozzáállása, hozzászólása kapcsán. Felelősséggel tartoznak az urak egymásért és a viselt dolgaikért, ugyanúgy vagy legalább annyira, ha nem is jobban, mint ahogy mi is egymásért
    Most ezt vagy érti valaki, vagy nem.

    VálaszTörlés
  2. Még egy dolog :sajnos sokszor bújnak bűnözők polgárőrgyúnyába,ez személyes tapasztalat is.Akinek nem inge az meg nem veszi magára.PJ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végig kell olvasni a tagság oldalát és látható, hogy kik vannak bent és miként vélekednek, vagy járnának el.
      Aztán itt az önkormányzat, és utána kell csak nézni, hogy kik és kinek adtak pro ube díjat, közpénzt és támogatást Ócsán.
      Egy oly személy kapott a városért "megtisztelő címet", akinek jelentős köztartozása, köztük adóhátraléka, kifogásolható előélete, egyéb elmaradása és hiányossága van a városa felé. Igaz, több a pénze, mint a tisztessége, de ezt díjazni, vagy a sajátunkat feláldozni a képviselők által ekként és pont vele, eléggé lehangoló. Mindenesetre megfelelő rajzolata annak a kornak, amit ez a bagázs általa megszemélyesít. Ez sem más, csupán egy a pofánkba vágott lószar közül.

      Törlés