2014. augusztus 6., szerda

Tudtad, hogy az "Ócsai kisérletről" akár egy mintavételezésről számolnak be egyesek - fő az épitészet Ócsán

2013 januári jegyzéssel jelent meg az alábbi írás a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) honlapján
"Az ócsai bérlakásprogramról a Kecske utcában" címen az ócsai főépítész közreműködésével.

http://tectumart.hu/images/stories/tectumart/hz.jpg
Ócsa város főépítésze
Horváth Zoltán neve és tevékenysége nem ismeretlen Ócsa lakossága előtt. Kisvárosunkban több épület is magán hordozza egyéni stílusának jegyeit (és nehézségeit,) valamint közrejátszik avároskép alakulásában és a közéletben is, ha csak arra gondolunk, hogy az Egészségházban történő várakozások, vagy a Halászy Károly iskola környezeti hatásai, valamint tornatermi hatások és észrevételek következményeként hányszor merült fel, s került elő az építész-tervező neve. 

http://alfahir.hu/sites/barikad.hu/files/2011/09/ocsa_lakossagi%20forum.jpgNincs ez nagyon másként Alsópakony vonatkozásában sem, hiszen a projektben a kezdetektől fogva őt delegálta a város Horváth Tamás oldalán, mint szakértőt. Így vett részt az Egressy Gábor Szabadidőközpontban lebonyolított (lakossági fórumon) tájékoztatón, ahol maga magyarázta a tervezettet a polgármester és az államtitkár mellett, egy asztalnál. Szaló Péter helyettes államtitkár még úgy fogalmazott: "önfenntartó ökológiai együttesben gondolkodtunk". Ekkor "Horváth Zoltán főépítész kérdésre válaszolva hangsúlyozta: komoly infrastruktúrafejlesztés történik, és önálló településrészt hoznak létre."  Melyben állítólag gazdasági övezetet is kijelöltek. Azt ígéretek, "olyan területet hoznak létre, amely vonzza a vállalkozásokat".

http://www.eptar.hu/gfx/epuletek/674_epuletkep2nagy.pjpeg
"Bukodi-ház"
Horváth Zoltán kisvárosi (fő)építész részbeni helyi terméke a Szabadság tér kialakítása, a Millenniumi emlékpark, az ócsai okmányiroda és rendőrőrs épülete, az Egészségház, a bölcsőde, az óvoda átépítése, a Semmelrock irodaház-épülete és még pár lakóépület korábbról, ami végül is valamilyen mód mind a nevéhez köthető.

http://www.tectumart.hu/templates/joohopiasimplicity/images/tectumlogo_280_62.jpgDe a Lakatos-ház elbontásában is szerepet vállalt, amikor cégével a testület megkerülésével, mondhatni felkérés nélkül, egyesek szerint utólag biztosította az alibit, miszerint az épület életveszélyes. Ezzel igazolták a kérdőre vonást az előre be nem jelentés, a felújítás elmaradása és minden egyéb kérdés vonatkozásában.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0urgrX5mT8ZLNkiAoBKuHikPvRA6BPDzSwctzdJdpMOSwvIEgoFy5VBAEcCUHbBuJulnyp8MJjbsKyl0DTxLr56EG_cBCT2u8n_xVMWeVvAEBEDptpAzTplmGeLwJxyujtUuLp_aY61A/s640/Lakatosh%25C3%25A1z.JPG
Örökségvédelmi területi emlék-kép - felújítás helyett eltüntették
http://www.eptar.hu/gfx/epuletek/556_epuletkep3nagy.pjpeg
Irodaház-épület



Alsópakony kapcsán az építészeti bíráló bizottság véleményező tagja volt, - a város küldötte. Ócsa város elképzeléseinek egyik támogatója és megvalósítója, ha úgy tetszik, hiszen mégis csak a város érdekeit képviselve kellett megjelennie és eljárnia, bizonyos szempontból. Így mind az általa elhangzottak, az ígéretek, a megvalósultak, és a hiányosságok is részben számon kérhetők tőle, avagy, ha úgy tetszik, rajta.

Azonban a városi főépítész az akkori egyszeri fellépése óta soha többé nem állt ki a városi nagyközönség elé Alsópakony kapcsán, és még egyszer nem mesélte el, hogy hova lettek az ígéretek és az elképzelések. Hol maradt a buszforduló (körforgalom) és miért nem valósult meg az autonóm falu elképzelés, miért nem épült ki az elmondottaknak megfelelően a kerékpárút és miféle kísérletezés folyt itt az emberek mivoltával, lelkületével, életkörülményeivel? ("A létrehozott telepet ez irányú kísérletnek lehet tekinteni. Ilyet még egyetlen kormány sem csinált.")  Mivé lettek a szavak és az általa tolmácsoltak az idő távlatában? 


http://www.miabonyunk.hu/images/horvzoli2.JPG
Horváth Zoltán nívódíjas tervező, kiváló szakember, akinek keze nyomát három abonyi új épület is viseli. 

Valahol erre keresi a blog most a választ, ami kapcsán nem teszünk mást, csak megosztjuk azt az anyagot, amit (művészeti) akadémiai szinten előadtak anno. 
Az alábbiakban ezt olvashatják. (Példabeszéd.)

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/44787_571248716241771_1591176321_n.jpg
- no comment -
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDr8WREqzSJgB2fVBeMgMMNyUm4V6lTS5rAc5NWIkCESmAQ6P9zrzk1PXOC3OmJbwPzB2PRkqq_bsywq8HeqhGgpLJdDspuZBAwq7BEHoUeV0WX7b82BQ9lJFK6Da-pttEUYDgc1A5evw/s1600/Als%25C3%25B3pakony.png
Alsópakony, az ócsai Wekerle
A hitelválságba került alsó-középosztálybéli családok számára épülnek az ócsai szociális bérlakásprogram keretében létesítendő hajlékok – ismertette a Kecske utcai vitafórum legutóbbi előadásán Horváth Zoltán, Ócsa város főépítésze. Az építkezést bemutató, diaképekkel bőven illusztrált előadáson a háznagy Turi Attila Ybl-díjas építész volt.
http://www.triskellkft.hu/pic/munkatars/p_horvath.jpg
www.tectumart.hu

Turi Attila elmondta, Makovecz Imre nem sokkal a halála előtt tárgyalt Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki arra kérte, hogy tekintse át: a különböző építkezési módok mellett mennyi közmunkát lehetne igénybe venni az Ócsa határába tervezett szociális bérlakásprogram során. A Pest megyei település külterületén található állami tulajdonban lévő földterületen ugyanis a kormány egy olyan telepet kívánt létrehozni, ahol a hitelválságba került családok élnének. Az építkezés azóta felgyorsult. Ma már mind a nyolcvan lakóház áll, jelenleg a belsőépítészeti szerelések zajlanak. Mint Turi Attila fogalmazott: „a kormány mindenképpen meg kívánta segíteni a bedőlt hiteleseket. A létrehozott telepet ez irányú kísérletnek lehet tekinteni. Ilyet még egyetlen kormány sem csinált. Szerintem az ócsai tapasztalatok levonása mellett a programot a cigánytelepek felszámolásának irányába, vagy a szociális bérlakásprogram továbbvitelének szándékával kell folytatni."


http://kep.cdn.index.hu/1/0/443/4434/44343/4434336_cd290e77a10f487cabde2766ea902642_wm.jpg
Alsópakony, a "Wekerle-telephez hasonlítóan"  zárt, centrális jellegű városrész - komolytalan

Jánosi János építész az építkezés részleteiről beszélt. Megtudtuk: a fővárosi Wekerle-telephez hasonlítóan zárt, centrális jellegű városrész tervét hagyta jóvá a kormány. Az elképzelések alapján a tájképbe illeszkedő lakóházak születtek. Október elején kezdtek épülni ezek a hajlékok, karácsonyra már állt az összes épület, a nyárra pedig már birtokba is vehetik a lakóik. A hamisítatlan falusi idillt idéző épületek mindegyikének van saját kertje.

http://www.camiondriver.hu/feltoltes/letoltes/114553a3705d6b45961ab695fae3e1a3.jpg
"A hamisítatlan falusi idillt idéző épületek mindegyikének van saját kertje" - látlelet

Horváth Zoltán, Ócsa város főépítésze hangsúlyozta: a telep egy külterületi szántóra épült. Az építkezést megelőzően Ócsa városa igen előnyös szerződést kötött a magyar állammal. Eszerint a kormány nemcsak hogy felújítja a már meglévő bölcsődéjét, óvodáját és iskoláját, hanem még új óvodát és bölcsődét is épít.
 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése